САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия
+7
gogolisec
Pesho N.Zagora
d_bozhkov
Borkata
chapara
ufo
dobria1
11 posters
Страница 1 от 1
САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия
Захванах се от снощи пак да консервирам каракудата,че бях напълнил цяла ракла във фризера и трябва да я изпразня спешно за предстоящото замразяване на чушките.
Нарязах рибата в тавата с маринатата запекох я 3 часа,но се опасявам ,че нещо не ми с е получиха нещата.Основната арматура още си стои .
Дали защото намалих доста терморегулатора.Нямам термометър на фурната и не знам тия пусти 150 градуса ,кога са .Както и да е.
А ето и самата рецепта:
Рибата :
Нарязана в тавичката :
Подправките :
Олио и оцет за маринатата : :wink:
Объркваме рибата с маринатата :
Една тава не стигна , та използвах 2 :
Боба с морковите и граха :
Киселите краставички ( не са хубави,меки са ,не останаха от хубавите,а не сме правили нови тази година ) :
Изпечения, обеления и нарязан на парченца пипер :
Доматите ( не стана баш троен концентрат , имах готов в буркани,но тъй като събрахме доста домати от село реших да ги оползотворя и тях )
Реших да поочистя арматурата :
Работното място :
Те това е преди затваряне
Затваряне на бурканите ( излязоха 16 тип "Омния" )
В тенджерата с вода и ...чакаме да заврат
Нарязах рибата в тавата с маринатата запекох я 3 часа,но се опасявам ,че нещо не ми с е получиха нещата.Основната арматура още си стои .
Дали защото намалих доста терморегулатора.Нямам термометър на фурната и не знам тия пусти 150 градуса ,кога са .Както и да е.
А ето и самата рецепта:
Този път реших да снимам и целия процес.Ето малко снимки от него :Бачо Илия написа:
РИБНИ КОНСЕРВИ: / за 10килограма изчистена риба/
Рибата се почиства от люспи , глави и вътрешности , след което се измива много добре със студена вода. С ножица се орязват опашката , перките и хрилните кости (дъги). Нарязва се на парчета по 4-5 сантиметра в голяма тава за варене на сладко , посолява се "на вкус" и се залива с една бутилка олио и една бутилка качествен оцет , изсипва се и едно пакетче чер пипер. Разбърка се добре , завива се с алуминиево фолио и се пече три часа на бавна фурна(150 градуса). Фурната се изключва и тавата се оставя вътре до пълно изстиване (една нощ)
За това количество се подготвят: два буркана (0.800) доматено пюре(троен концентрат) , в които се изсипват и разбъркват добре по едно пакетче фино млян кимион, един буркан(0.800) стерилизирани краставички ( нарязани на колелца) , един буркан (0.800) маринована червена капия ( нарязана на парченца) , 0.5 кг много добре сварен стар фасул , едно пакетче( 0.4-0.5кг.) замразен млечен грах Подготвят се 20 бурканчета 0.400мл. , рибата се изгреба с решетъчна лъжица и се нарежда много плътно на редове в бурканите. Между всеки ред се слага по една лъжица пюре и по малко от всичко останало . Наредените вече буркани се заливат с по 1-2 супени лъжици от маринатата която остава в тавата. Бурканите се затварят с метални капачки и се варят 2 часа и 30 минути.
По тази рецепта може да се консервира всякаква риба , особено такива изявени "арматуристи" , като каракуда , платика , скобар , бабушка ....
Практически , рибата се изчиства и на пакети се прибира във фризер до като се посъберат 10-12 кг , за да не се правят по 5-6 бурканчета през няколко дена.
Консервата "върви" за мезе на всичко!!!
Рибата :
Нарязана в тавичката :
Подправките :
Олио и оцет за маринатата : :wink:
Объркваме рибата с маринатата :
Една тава не стигна , та използвах 2 :
Боба с морковите и граха :
Киселите краставички ( не са хубави,меки са ,не останаха от хубавите,а не сме правили нови тази година ) :
Изпечения, обеления и нарязан на парченца пипер :
Доматите ( не стана баш троен концентрат , имах готов в буркани,но тъй като събрахме доста домати от село реших да ги оползотворя и тях )
Реших да поочистя арматурата :
Работното място :
Те това е преди затваряне
Затваряне на бурканите ( излязоха 16 тип "Омния" )
В тенджерата с вода и ...чакаме да заврат
Последната промяна е направена от d_bozhkov на Нед 1 Сеп 2013 - 19:38; мнението е било променяно общо 1 път
Re: САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия
във фурната ще ти е малко по-трудно.
аз го правя в голяма тенджъра, вариш два часа и половина в оцет и олио.
Рибата винаги си запазва формата, но костите ги няма
Пробвал съм със сафрид, паламуд и кая , костица не остава.
Иначе го правиш както аз като гледам продуктите няма разлика почти.
Пробвал съм със сафрид, паламуд и кая , костица не остава.
Иначе го правиш както аз като гледам продуктите няма разлика почти.
Морските и сладководните риби имат голяма разлика и костите на сладководните са доста по опърничавиufo написа: Пробвал съм със сафрид, паламуд и кая , костица не остава.
Мдаа прав си за коетоdobria1 написа:Морските и сладководните риби имат голяма разлика и костите на сладководните са доста по опърничавиufo написа: Пробвал съм със сафрид, паламуд и кая , костица не остава.
Kaто дойде време за ядене всичко ще е наред, време трябва, а освен това пропускате и варенето на бурканите
chapara- ...........................
Брой мнения : 14312 Рожд.дaта : 04.02.1960
Години : 64
Да варенето е 2.40 мин все пак.
Миналата година рибата беше повече сафрид и затова се стопи още в маринатата.
Аз поизчистих все пак основната арматура,но има още бая костици.
Миналата година рибата беше повече сафрид и затова се стопи още в маринатата.
Аз поизчистих все пак основната арматура,но има още бая костици.
За целта вече практикуваме филетиране на рибите, при което се отстраняват гръбнака, ребрата и всички по-едри и груби "кокали". Верно, изхвърля се голяма част от месото на рибата, но пък после е удобна за консумация. Друг важен момент е какъв е самият оцет. Предни години (преди да филетираме), сме имали както много добри консерви, така и такива, дето и кучето не иска ги яде! Оказа се, че има значение какъв оцет наливаш при печенето (варенето). Доматът после само помага за доразграждането.
Еми дано свАрим да ги опитаме кой какво е сътворил!
Еми дано свАрим да ги опитаме кой какво е сътворил!
gogolisec- ...........................
Брой мнения : 4181 Рожд.дaта : 10.07.1971
Години : 53
В такъв случай,моля за марка качествен оцет?С интерес следя темата.Обожавам тази консерва и тази година живот и здраве ще направя и аз.Темата е супер.
Ти добре питаш, но и аз не зная кой е добър и кой е менте. Казвам на продавачката, че ми трябва хубав, дета да става за консервиране и тя уж все хубав ми дава, ама...! Явно самите партиди са различни. Тук е производство на някаква Плевенска фирма, но не и зная името за съжаление.
И аз май не попаднах на добър тая година.
Пробвай на клемите на акумулатора.
Ако лъснат след минута значи е чиста химия. (оцетна киселина )
Ма то май във всички слагат вече някакъв процент .
П.С. между другото ми излезе само един бомбаш ( и то защото беше с винтова капачка ) ,сложих го в хладилника ,ама не знам дали трябва да го консумирам спешно.Има ли трайност ако е в хладилника?
П.С. между другото ми излезе само един бомбаш ( и то защото беше с винтова капачка ) ,сложих го в хладилника ,ама не знам дали трябва да го консумирам спешно.Има ли трайност ако е в хладилника?
Е убуу си спретнал консервите ша тряя са опитат на някоя среща ,ще донеса и от моята
.
.
Pesho N.Zagora- ...........................
Брой мнения : 2566 Рожд.дaта : 15.04.1970
Години : 54
Лапай бонбаша или го прехвърли в друг буркан и го завари .d_bozhkov написа:И аз май не попаднах на добър тая година.
Pesho N.Zagora- ...........................
Брой мнения : 2566 Рожд.дaта : 15.04.1970
Години : 54
Няма страшно, в зависимост от хладилника, може да изкара и месец, но ако не му отваряш капачката. Ама едва ли ще окряка толкова...!
ufo написа: .....................
.............
Оф, и аз вчера се правих на консерватор по същата рецепта но с варене. 2,30ч. на възможно най бавният огин от газовият котлон, костите се размекнаха и станаха по меки от хрущял, ноооо рибата се разпадна . Та сега си имам 13-се буркана рибешки пастет с грах, домати, боб и т.н . Имаше каракуди арматуристи почти по кило. Още не съм го опитал, ама каквото станало такова ще го ядат котките
Да повдигнем малко темата.
То и снимките са затрити вече , че ги бях качил в album.bg ,който преустанови съществуването си.
И тази година трябваше да освободя фризера от Езеровската каракуда за пипера та пак се захванах с консервиране.
Процедурата е същата , затова няма да я описвам.Само че тази година реших да поизчистя рибата след мариноването и сега и аз като Лисеца имам пастет,но все пак по-добре пастет отколкото риба с кости .
Ето малко снимки :
Тавичките се завиват с алуминиево фолио , забравил съм да ги снимам по време на процеса.
След 3 часа варене на 150градусова фурна се получава това :
Тази година реших да пробвам с салатен боб домашно производство :
Чак като затворих бурканите разбрах ,че съм забравил най-важната съставка граха , макар фризера ми да е пълен с торбички.
Крайния резултат 6 големи буркана , 3 средни и 20 малки от лютеница петел ( такова имаше на тезгяха )
То и снимките са затрити вече , че ги бях качил в album.bg ,който преустанови съществуването си.
И тази година трябваше да освободя фризера от Езеровската каракуда за пипера та пак се захванах с консервиране.
Процедурата е същата , затова няма да я описвам.Само че тази година реших да поизчистя рибата след мариноването и сега и аз като Лисеца имам пастет,но все пак по-добре пастет отколкото риба с кости .
Ето малко снимки :
Тавичките се завиват с алуминиево фолио , забравил съм да ги снимам по време на процеса.
След 3 часа варене на 150градусова фурна се получава това :
Тази година реших да пробвам с салатен боб домашно производство :
Чак като затворих бурканите разбрах ,че съм забравил най-важната съставка граха , макар фризера ми да е пълен с торбички.
Крайния резултат 6 големи буркана , 3 средни и 20 малки от лютеница петел ( такова имаше на тезгяха )
А'бе ...... Митак, това същото ли е като вашата рецепта ?
https://ottefteritenamargi.blogspot.com/2011/09/blog-post_9607.html
Любак- глоб.модератор
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
Куту ако фана тази година риба,и това ще го пробвам.
Мите,много хъб готино изглежда.
Мите,много хъб готино изглежда.
КИРО- мир на праха му
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Любак написа:
А'бе ...... Митак, това същото ли е като вашата рецепта ?
https://ottefteritenamargi.blogspot.com/2011/09/blog-post_9607.html
Долу горе е така.
Това за лимонтозуто не го знаех.Аз слагам на всеки буркан по 1-2 лъжици от мазнината на маринатата преди затваряне.
Жена ми я прави по друга технология. След мариноването рибата се бланшира , пълни в бурканите всичко и аз варя 3 часа в гаража ей така
gogata1- ...........................
Брой мнения : 2030 Рожд.дaта : 21.10.1963
Години : 61
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing