Риболов на Скобар по р.Струма
+3
rikitikitavi
krasimir77
петко стоянов
7 posters
Страница 1 от 1
Риболов на Скобар по р.Струма
Това беше днешният риболов на Скобар на троха по р.Струма. Риболва продължи 3 часа с интезивно захранване
Монтаж - плувка 1 г или 1.5 г , основна линия 0.18 , повод 0.12 , кука № 12.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Монтаж - плувка 1 г или 1.5 г , основна линия 0.18 , повод 0.12 , кука № 12.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Краси Михайлов- ...........................
Брой мнения : 21 Рожд.дaта : 26.07.1964
Години : 60
Re: Риболов на Скобар по р.Струма
Колега,ползвал ли си изкуствения хляб?Има ли резултат?
петко стоянов- ...........................
Брой мнения : 1320 Рожд.дaта : 19.03.1973
Години : 51
Аз съм ползвал такъв 2 години подред (и зеления и белия). Няма разлика като стръв ( поне според мен) с изстинският хляб и пада доста по-трудно от куката. Останал съм с впечатление, че доста се ползваше (тогава). Поздрави на Югозападапетко стоянов написа:Колега,ползвал ли си изкуствения хляб?Има ли резултат?
krasimir77- ...........................
Брой мнения : 362 Рожд.дaта : 05.12.1977
Години : 46
Здравейте Колеги риболовци!Що се отнася за риболова на скобар темата е обширна.Защо?За различните реки стръвта е различна,освен това през сезоните на една и съща река стръвта също се мени.Например-в края на лятото и есента скобаря на Струма взема на троха както от обикновен пресен хляб,на френски/сръбски/хляб които стои на куката за няколко изтичания.Храни се периодично с каша от хляб по нагоре по течението.Колкото повече застудява рибата взема на бял червей като се храни с бял.
Какво става по Марица?Там имам по-малко опит макар,че съм пловдивски зет.Та преди години за първи път видях да използват изкуствена троха-английска.Колегата до мен ми предложи,приличаше на гума.Нямах тогава успех,но и на бял и троха от хляб също не вземаше.Тази година в началото на Март ходих на Мръсника в Пловдив.Този риболов ще бъде най-успешния през тази година.Скобар и много едър морунаж-около килограм и само на бял-много хранене периодично през 5 мин. по 10-20червея.Що се отнася до търновските реки-там единствено се работи с бял и то с количество.С брат ми ползваме 300-500 гр.за един излет от 4-6 часа-естествено храни само горния.Следващата сесия ще обясня повече за риболова на скобар по търновските реки.
Какво става по Марица?Там имам по-малко опит макар,че съм пловдивски зет.Та преди години за първи път видях да използват изкуствена троха-английска.Колегата до мен ми предложи,приличаше на гума.Нямах тогава успех,но и на бял и троха от хляб също не вземаше.Тази година в началото на Март ходих на Мръсника в Пловдив.Този риболов ще бъде най-успешния през тази година.Скобар и много едър морунаж-около килограм и само на бял-много хранене периодично през 5 мин. по 10-20червея.Що се отнася до търновските реки-там единствено се работи с бял и то с количество.С брат ми ползваме 300-500 гр.за един излет от 4-6 часа-естествено храни само горния.Следващата сесия ще обясня повече за риболова на скобар по търновските реки.
Отлична тема. Пусни малко повечко и за това как познаваш къде е рибата и как я храниш, като ритъм и вид. Също и как по-дяволите я усещате и успявате да я засечете с тези дебели плувки.
пп Моя единствен сериозен риболов на Стума беше доста странен. Три часа гледах как колегата ловеше, а аз имах 0 риби на тази плувка. Накрая ми писна и извадих фидера. Половин час по късно хващах само аз. Накрая колегата заряза пръчката и дойде да гледа как така ми кълвяло....
с други думи ми е интересно , а опит никакъв нямам.
пп Моя единствен сериозен риболов на Стума беше доста странен. Три часа гледах как колегата ловеше, а аз имах 0 риби на тази плувка. Накрая ми писна и извадих фидера. Половин час по късно хващах само аз. Накрая колегата заряза пръчката и дойде да гледа как така ми кълвяло....
с други думи ми е интересно , а опит никакъв нямам.
rikitikitavi- ...........................
Брой мнения : 2280 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 49
Малко по-късно-вечерям.
Чета Ви и се връщам 50 години назад във времето. Аз от риболов на скобар не разбирам, но какво си спомням от тези години.
Вуйчо ми от Ловеч, запален рибар ме е водил на р.Осъм до моста на Деветашката пещера.
Спомням си, ..... вареше жито като стъв, освен селският хляб и белия червей.
На времето нямаше по магазините такава стръв. Та ме водеше в боклука на кожарското предприятие =Велур= кудето изхвърляха непотребни, необработени животински кожи.
Малеййй ..... голяма смрад, ама няма мърдане.
Правеше и някакви топки от хляб + белтъка от сварено яйце.
Не знам защо, но имаше дни в които я късаха на варено жито.
Може би, ..... така са я научили на времето .
Вуйчо ми от Ловеч, запален рибар ме е водил на р.Осъм до моста на Деветашката пещера.
Спомням си, ..... вареше жито като стъв, освен селският хляб и белия червей.
На времето нямаше по магазините такава стръв. Та ме водеше в боклука на кожарското предприятие =Велур= кудето изхвърляха непотребни, необработени животински кожи.
Малеййй ..... голяма смрад, ама няма мърдане.
Правеше и някакви топки от хляб + белтъка от сварено яйце.
Не знам защо, но имаше дни в които я късаха на варено жито.
Може би, ..... така са я научили на времето .
Любак- глоб.модератор
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
Тези с големите плувки го дънят на засечка с тройки долу;)
Скобара си иска тънка и лека линия.По Тунджата е задължително и нанистото.Немога да си обясня защо,но с него е в пъти по-успешно.
Между другото търся да си взема изкуствен хляб.
Скобара си иска тънка и лека линия.По Тунджата е задължително и нанистото.Немога да си обясня защо,но с него е в пъти по-успешно.
Между другото търся да си взема изкуствен хляб.
Вярно!Аз това си ги спомням преди 35 год.Тогва по Белица приток на Янтра скобаря като младок го ловяхме на умесен бял хляб.За хранилка на излет ползвахме 2-3 хляба умесени на топки.НЯМА ДА ЗАБРАВЯ-корито скобар на излет-да на чуят риболовните-такива ги наричахме тогава.Нещата се промениха много.
Как разбираме къде е скобаря.Първо-знаят се местата където държат скобар.Второ-когато водата е нормална те вземат там където изплитчава след вира-там се задържа храната-в началото на бързея.И винаги във улея-фарватера.Когато реката е придошла и е след ледоход-търси спокийните места на 2-3метра от брега където течението се обръща.
Защо колегата е хващал на плувка ,а ти си скучал.Трудно е да се отговори.Не познавам нито теб,нито него.Дали е изтичал свободно,дали е задържал,как е суркал.......много фактори.Колко е бил дълъг повода-ако лежиш и задържаш-повода се повдига.Относно плувките.Работи се с болонезе-мач 4.50,5.0,6.0 на Струма и Марица дори със 7-ца.Плувки 1-до 4;5;6 даже 8 гр.Не мисли ,че не са чувствителни.Всичко зависи от течението какъв грам плувка ще избереш за да не може то да разнася стръвта далеч от дъното.Зависи как си я натоварил-можеш да я тунинговаш да е със по къса антена.Правилното утежняване на плувката-да се показва само антената е разковничето на индикацията ,че те взема.На времето работихме с пачи пера.Утежнявахме ги така,че върха да е леко наведен.Когато рибата вземаше леко натискаше и тогава засичахме.Сега с буретата нещата стоят другояче.Антената леко потрепва,не потъва-тогава си ти............
За сега толкова.Ще се радвам ако в тази тема участниците са повече.
Как разбираме къде е скобаря.Първо-знаят се местата където държат скобар.Второ-когато водата е нормална те вземат там където изплитчава след вира-там се задържа храната-в началото на бързея.И винаги във улея-фарватера.Когато реката е придошла и е след ледоход-търси спокийните места на 2-3метра от брега където течението се обръща.
Защо колегата е хващал на плувка ,а ти си скучал.Трудно е да се отговори.Не познавам нито теб,нито него.Дали е изтичал свободно,дали е задържал,как е суркал.......много фактори.Колко е бил дълъг повода-ако лежиш и задържаш-повода се повдига.Относно плувките.Работи се с болонезе-мач 4.50,5.0,6.0 на Струма и Марица дори със 7-ца.Плувки 1-до 4;5;6 даже 8 гр.Не мисли ,че не са чувствителни.Всичко зависи от течението какъв грам плувка ще избереш за да не може то да разнася стръвта далеч от дъното.Зависи как си я натоварил-можеш да я тунинговаш да е със по къса антена.Правилното утежняване на плувката-да се показва само антената е разковничето на индикацията ,че те взема.На времето работихме с пачи пера.Утежнявахме ги така,че върха да е леко наведен.Когато рибата вземаше леко натискаше и тогава засичахме.Сега с буретата нещата стоят другояче.Антената леко потрепва,не потъва-тогава си ти............
Много добре поднесено , браво колега.Като остане повечко време ще драсна и аз няколко реда.Краси Михайлов написа:Вярно!Аз това си ги спомням преди 35 год.Тогва по Белица приток на Янтра скобаря като младок го ловяхме на умесен бял хляб.За хранилка на излет ползвахме 2-3 хляба умесени на топки.НЯМА ДА ЗАБРАВЯ-корито скобар на излет-да на чуят риболовните-такива ги наричахме тогава.Нещата се промениха много.
тони котев- ...........................
Брой мнения : 827 Рожд.дaта : 21.08.1966
Години : 58
Здравейте колеги РИБОЛОВЦИ!Ако брат ми четеше какво пиша щеше да ме допълва постоянно.Хе, не може всичко да се изпее на един дъх.Сина ми също ме коригира-"баща ми, храни се и с купена захранка,с аромат на сирене" и т.н.
Риболова на скобар е един от малкото които се практикуват заради удоволствието да го хващаш.Иначе е почти нула в кулинарията.Прецизен в храненето,в поднасянето на стръвта и в кълването.Когато е към килограм сякаш си закачил дъното.Мисля,че има много по- добри колеги от мен в този риболов-брат ми Бахамата от Дебелец,малкият Маранцика та дори и дъртия и много други.
В края на тази седмица ще бъда в Благоевград за 4-5дни.Сина ми е разузнал нови места по Струма- пробвани за сега.Първият ми риболов на тази река беше през 2008 г.на Пастух и на вировете под селището.Тогава с брат ми ловихме по търновски-с бял.Беше по това време.Имахме частичен успех ,но рибите бяха големи.
Относно тройкаджиите-мога да ви кажа,че най много съм ги виждал по Марица,Тунджа на Римският мост,и по Струма дори и парашути.Но най-непримирими са в търновско-звъни се на 112 и бои с прашките
Риболова на скобар е един от малкото които се практикуват заради удоволствието да го хващаш.Иначе е почти нула в кулинарията.Прецизен в храненето,в поднасянето на стръвта и в кълването.Когато е към килограм сякаш си закачил дъното.Мисля,че има много по- добри колеги от мен в този риболов-брат ми Бахамата от Дебелец,малкият Маранцика та дори и дъртия и много други.
В края на тази седмица ще бъда в Благоевград за 4-5дни.Сина ми е разузнал нови места по Струма- пробвани за сега.Първият ми риболов на тази река беше през 2008 г.на Пастух и на вировете под селището.Тогава с брат ми ловихме по търновски-с бял.Беше по това време.Имахме частичен успех ,но рибите бяха големи.
Относно тройкаджиите-мога да ви кажа,че най много съм ги виждал по Марица,Тунджа на Римският мост,и по Струма дори и парашути.Но най-непримирими са в търновско-звъни се на 112 и бои с прашките
Здравейте колеги!Едноседмичната почивка приключи.Риболова по Струма беше нито труден нито успешен.За 4 -5 излета по 4 часа следобед до мръкнало от трима риболовци се хванаха 8-10 скобаря.Единият който хвана сина ми а той хвана почти всичките за разлика от мен беше около кило.Аз бях цар на мрената.Брат ми Бахамата се отсрами с един.Рибата не вземаше,не се влияеше от храната.Единствено кефала се настървяваше когато се хранеше с бял.Ще се опитам да Ви поствам едно фото
[You must be registered and logged in to see this link.]
Пак ни в клин ни в ръкав.На снимката по горе е сина ми.Споменах преди това,че е станал много добър
Сега по темата,но не по Струма а на Янтра.Преди седмица бяхме с брат ми Бахамата от Дебелец около Търново на Янтра.Много колеги,малко място-риба имаше.Добри скобари на бял.Много храна-бял и хляб.Имах чувството,че рибата беше групирана за зимата.
Тепърва сезон 3013-2014 зима започва на река.Успех на всички Този е около 800 гр.Пак ще се опитам да вмъкна една снимка.
Сега по темата,но не по Струма а на Янтра.Преди седмица бяхме с брат ми Бахамата от Дебелец около Търново на Янтра.Много колеги,малко място-риба имаше.Добри скобари на бял.Много храна-бял и хляб.Имах чувството,че рибата беше групирана за зимата.
Тепърва сезон 3013-2014 зима започва на река.Успех на всички Този е около 800 гр.Пак ще се опитам да вмъкна една снимка.
Как смесваш белия с хляба?Лепило ползваш ли?....Гоня един килограмов на Тунджа и се ми бяга:(((
Петко,основната захранка правя с тежки топки хляб,дори с камък вътре.После дохранваме с бял.
Аз провах!Хлябът ми е "кът",ама само с камък!! Не става!
ТАРАЛЕЖ- ...........................
Брой мнения : 1356 Рожд.дaта : 15.10.1974
Години : 50
Става,става.За 4 часа 4 хляба и 500 гр. бял .Двама луди и две болонезе при групирана риба става
Информация
В края на миналата зима случайно поради ограничен избор на речен риболов в североизточна България посетих един вир под село Камчия на река Луда Камчия.Прекрасен!!!Да, ама не даде!!!Дълбочина около 1.50,бавно течение-плувка 1 гр.,захранка бял червей.Нищо.За 3 часа едно сторване нямаше.Някой има ли информация каква риба държи този вир?Кефал трябва да има-друго???Чакам инфо-мисля в събота или неделя да посетя това място :d80230
И все пак темата е за Струма.Е ,днес сина ми беше на риболов около Благоевград.Докато е нямало вятър сутринта е хванал 3 прилични скобаря на троха.Отново с лека плувка 1 гр.,преминал на основно 0.16,повод-0.14 флуоро.Хранил е с хляб.Ще ме надмине
И все пак темата е за Струма.Е ,днес сина ми беше на риболов около Благоевград.Докато е нямало вятър сутринта е хванал 3 прилични скобаря на троха.Отново с лека плувка 1 гр.,преминал на основно 0.16,повод-0.14 флуоро.Хранил е с хляб.Ще ме надмине
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing