Кльонкове-1
+8
ПЛУВЧО
Попа
max
Мънцата
тони котев
EU_BG_akademika
фишфрена
yankosan
12 posters
Страница 1 от 2
Страница 1 от 2 • 1, 2
Кльонкове-1
Пускам темичката,за да видим кой с какво тропка или прави
Започвам с тазгодишната реколта:
Бял люляк с пета "сърф"38мм.и дължина 360мм.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Започвам с тазгодишната реколта:
Бял люляк с пета "сърф"38мм.и дължина 360мм.
yankosan- ...........................
Брой мнения : 140 Рожд.дaта : 05.01.1976
Години : 48
Re: Кльонкове-1
Дървото е клен,с пета "сърф"37мм.и дължина 345мм.
Аве сомаджийчето, ко стана с моите неща?фишфрена написа:Браво, много добре изглеждат
EU_BG_akademika- ...........................
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Янич, как да постна някой кльонк след тия шедьоври дето ги показваш.
тони котев- ...........................
Брой мнения : 827 Рожд.дaта : 21.08.1966
Години : 58
Давай,винаги има какво да се види и научи И аз бачкам с един изверг,ако му намеря сниката я пускамтони котев написа:Янич, как да постна някой кльонк след тия шедьоври дето ги показваш.
А ето я меката мекица с кривата петица
До къде бяхме стигнали,аха до дивата ябълка:
...Дива круша от раьона на с.Лесово с пета"сърф"-елипса 36х38мм:
Страшни неща правиш брат Да питам нещо - все още не мога да разбера, каква е разликата между видовете кльонкове? Имам предвид - с изпъкнала пета, с вдлъбната, с права дръжка, с S-образна и т.н.
Мънцата- ...........................
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
123
Мьнца всички са еднакви само някой са по удобни /петата не мисля че променя звукьт/
max- ...........................
Брой мнения : 3942 Рожд.дaта : 20.11.1969
Години : 55
Само петата променя звука,.... и ръката
Попа- ...........................
Брой мнения : 190 Рожд.дaта : 18.10.1975
Години : 49
Ще се опитам да одговоря,малко по малко брат!Мънцата написа:Страшни неща правиш брат Да питам нещо - все още не мога да разбера, каква е разликата между видовете кльонкове? Имам предвид - с изпъкнала пета, с вдлъбната, с права дръжка, с S-образна и т.н.
Много дълга тема на разговор и много има изписано за кльонковете.Знам някои неща от опит,различни места и хора.Ще цитирам и тяхните мисли и опит,без да се ангажирам за меродавност.Може да пропусна нещо или греша,но затова сте вие да се допълваме.
Първо,всеки приличен кльонк „хваща”,по-точно е-привлича сома (на едно или друго място,по едно или друго време),без значение от вида на петата и формата на дръжката!Хващането е наша грижа,зависещо от монтажи,стръв,място,време и т.н.Под приличен имам предвид,този който вади звук по сравнително лесен начин,а не да се гърчиш и чудиш как да го/се извъртиш,за да се получи нещо!Другото за лесната работа е времето прекарано в кльонкане,може да се погърчиш два часа иди дойди,ами ден,два,седем...
За да ти одговоря по-точно,трябва да се спрем и на това как работи кльонка.Как се получава този звук,който чуваме и по-важното,вибрацията под водата,която дразни/задейства пластината на Вебер в сома!
Процеса се нарича кавитация, процеса на образуване на кухини във флуиди и запълването им с други.При вкарването с определана скорост и Ъгъл на петата във водата се завлича въздух около петата,който при изкарването с по-висока скорост се пука,е те тоя звук!
Петата има най-голямо значение,защо...???
Къде и как се образува въздушният мехур?
Кое го задържа и Колко,за да не стане на газирена вода и от там силата на звука/вибрацията?
Защо един кльонк,да кажем направен от стара дървена щага за краставици„работи”,а друг изглеждащ подобно и много хубав,не...?
Не се сещам за други въпроси...
Следва продължение,че трябва и да поработим малко...
Та,мехура се образува отзад върху петата(влизането във водата е отпред).Острите ръбове на петата спомагат за по-рязкото срязване на водата при излизане,при което се запазва количеството въздух от мехура.
Видовете пети са изпъкнали,плоски,вдлъбнати и изобретената от Калинукс „сърф”.Да ги разгледаме по отделно...
Изпъкнала:позволява повече ъгли при влизането на петата,равната повърхност отгоре за задържане на мехура,оттам не толкова прецизен ъгъл при направата на кльонка и по-лесна работа.Според мен най-удачни дебелини 3-7мм.
Плоска:мисля,че идва от руснаците.Създават по-голямо съпротивление и искат повече сила.На мен не ми допадат.
Вдлъбната:също иска повече сила,но и вкарва повече въздух.При нея обаче,няма равна повърхност отгоре,а е конус.Конуса и дебелината на ножа са решаващи за работата на такъв кльонк!Ако е по-остър конуса и дебел ножа(дебелината на ножа важи за всички видове пети)се получава ефекта на комина,през който изфирясва въздуха.Работи по-лесно при вълна.
Сърфа на Калинукс съчетава от всички по нещо(малии,ако не го обясня правилно,ще ми нашока канчето).Заобленоста отпред за лесна работа като при изпъкналия,вдлъбнатината за вкарване на повече въздух.Сега идва интересното:издигната периферия завихря въздуха към задницата и увеличава каверната с около 30%!Лесна работа,мощ при по-малки размери=по-малко съпротивление=по-малко умора!
Хубав кльонк може да работи мощно,средно и тихо,и лесно!Зависи и от ръчичката де.Един тих, не може да работи силно,всъщност за сила имам предвид-мощ.
Видовете пети са изпъкнали,плоски,вдлъбнати и изобретената от Калинукс „сърф”.Да ги разгледаме по отделно...
Изпъкнала:позволява повече ъгли при влизането на петата,равната повърхност отгоре за задържане на мехура,оттам не толкова прецизен ъгъл при направата на кльонка и по-лесна работа.Според мен най-удачни дебелини 3-7мм.
Плоска:мисля,че идва от руснаците.Създават по-голямо съпротивление и искат повече сила.На мен не ми допадат.
Вдлъбната:също иска повече сила,но и вкарва повече въздух.При нея обаче,няма равна повърхност отгоре,а е конус.Конуса и дебелината на ножа са решаващи за работата на такъв кльонк!Ако е по-остър конуса и дебел ножа(дебелината на ножа важи за всички видове пети)се получава ефекта на комина,през който изфирясва въздуха.Работи по-лесно при вълна.
Сърфа на Калинукс съчетава от всички по нещо(малии,ако не го обясня правилно,ще ми нашока канчето).Заобленоста отпред за лесна работа като при изпъкналия,вдлъбнатината за вкарване на повече въздух.Сега идва интересното:издигната периферия завихря въздуха към задницата и увеличава каверната с около 30%!Лесна работа,мощ при по-малки размери=по-малко съпротивление=по-малко умора!
Хубав кльонк може да работи мощно,средно и тихо,и лесно!Зависи и от ръчичката де.Един тих, не може да работи силно,всъщност за сила имам предвид-мощ.
Ясно, значи ако един ден решиш да ми подариш кльонк нека да е "Сърф", че изпъкнал имам, а с вдлъбнат съм пробвал - не ме кефи
Кльонкове-1
Чувал сьм за старец с лодка на Монтана който не можел да кльонка и слагал обьрната кофа и удрял по дьното /хващал сьщо/ ???
max- ...........................
Брой мнения : 3942 Рожд.дaта : 20.11.1969
Години : 55
А,аз съм бачкал с бутилка от кока-колаmax написа:Чувал сьм за старец с лодка на Монтана който не можел да кльонка и слагал обьрната кофа и удрял по дьното /хващал сьщо/ ???
Майтапче,пия си ракийката Наздраве...
Чакай,не съм свъшил,може накрая да си проминиш мнениетоМънцата написа:
Ясно, значи ако един ден решиш да ми подариш кльонк нека да е "Сърф", че изпъкнал имам, а с вдлъбнат съм пробвал - не ме кефи
Ако ще ми подаряваш кльонк, считай че вече съм го променил Майтапа настрана, наистина ми е интересен въпроса, а и вярвам не само на мен, така че се чувствай свободен да обяснявашyankosan написа:Чакай,не съм свъшил,може накрая да си промениш мнението
Чеа ви пусна микс от осветени с Йрдановденска светена вода,да не стои така празна страницата
yankosan написа:Чеа ви пусна микс от осветени с Йрдановденска светена вода,да не стои така празна страницата
То цЕла гора от кльнкове има тука...
ТоА ямболийски самурай,горския трябва да го опандизи за безразборна и масова сеч.
ТоА ямболийски самурай,горския трябва да го опандизи за безразборна и масова сеч.
ПЛУВЧО- ...........................
Брой мнения : 7388 Рожд.дaта : 01.12.1970
Аз залагам на този дето е най-близко до дръжката на куфарчето
rikitikitavi- ...........................
Брой мнения : 2280 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 49
Мънци,ето един обратен S-образен в процес на лакиране
Корен от 500 годишен бадем,всичко е ъгъла на петата спрямо дръжката!
S-образната форма е измислена от българина Емил Кръстев преди 15-на.години.С по-малък замах,по-висока скорост.Нещо подобно на камшика,лек замах в дръжката,а вкраят му знаеш какво става
Корен от 500 годишен бадем,всичко е ъгъла на петата спрямо дръжката!
S-образната форма е измислена от българина Емил Кръстев преди 15-на.години.С по-малък замах,по-висока скорост.Нещо подобно на камшика,лек замах в дръжката,а вкраят му знаеш какво става
Ццц...цццц.
Баси и сръчните хора.
Аз и една клечка, за зъби не мога да издялкам.
Любак- глоб.модератор
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
Страница 1 от 2 • 1, 2
Страница 1 от 2
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing