ХАМСИЯ-маринована
Страница 1 от 1
ХАМСИЯ-маринована
И като сме запукали темата за хамсията,ето и рецепта от мен за мариноване,като рецептата става и за цаца,дребна илария,барбуня,че може и уклей да се направи така...-НО ТОВА СА ПРОПОРЦИИ ЗА ДРЕБНА РИБА
Искам също да кажа,че по този начин и ако се спазва всичко което съм написъл,рибата става една идея по-БЕЗСОЛНА от стандарта.Който харесва по-безсолно това е рецептата!!!
Аз чистя хамсията светкавично по следния начин:
-хващам я за тялото и с остър нож режа под главата докато усетя,че съм отрязъл кокала,в този момент с рязко движение на ножа в обратна посока,главата с червата се отделят от тялото...Резултата е пефектно отрязана и изчистена рибка,с добро темпо от 5кг/час....
-изчистените риби преминават през гивгир,докато изтече кървавата вода и се слагат в тенджера в която наливам солена вода/яйцето да изплува до левче/един пръст над рибата.Така рибата престоява ТОЧНО 12 часа,след което се измива един път с чиста вода.
-тогава в тенджерата наливам пак един пръст над рибата оцет разреден 50/50 с вода,с който рибата стои 6-7 часа.
-изцеждам без да мия за около час от оцета и подреждам в буркани с малко черен пипер на зърна и дафинов лист.Който обича и бахар може да сложи,а и на копър носи...
-накрая се залива с изтинало олио/преди това сгорещено до пушек/,като олиото може да се сложи и преди рибата,като така по-добре се ,,обезвъздушава''...
Аз съхранявам бурканите в хладилник за всеки случай/особенно ако има мехури въздух в средата на буркана/и се консумират след минимум седмица с много лук/праз/бяло вино или бира.
Искам също да кажа,че по този начин и ако се спазва всичко което съм написъл,рибата става една идея по-БЕЗСОЛНА от стандарта.Който харесва по-безсолно това е рецептата!!!
Аз чистя хамсията светкавично по следния начин:
-хващам я за тялото и с остър нож режа под главата докато усетя,че съм отрязъл кокала,в този момент с рязко движение на ножа в обратна посока,главата с червата се отделят от тялото...Резултата е пефектно отрязана и изчистена рибка,с добро темпо от 5кг/час....
-изчистените риби преминават през гивгир,докато изтече кървавата вода и се слагат в тенджера в която наливам солена вода/яйцето да изплува до левче/един пръст над рибата.Така рибата престоява ТОЧНО 12 часа,след което се измива един път с чиста вода.
-тогава в тенджерата наливам пак един пръст над рибата оцет разреден 50/50 с вода,с който рибата стои 6-7 часа.
-изцеждам без да мия за около час от оцета и подреждам в буркани с малко черен пипер на зърна и дафинов лист.Който обича и бахар може да сложи,а и на копър носи...
-накрая се залива с изтинало олио/преди това сгорещено до пушек/,като олиото може да се сложи и преди рибата,като така по-добре се ,,обезвъздушава''...
Аз съхранявам бурканите в хладилник за всеки случай/особенно ако има мехури въздух в средата на буркана/и се консумират след минимум седмица с много лук/праз/бяло вино или бира.
RAAZIEL- ...........................
- Регистриран на : 30.01.2010
Брой мнения : 272 Рожд.дaта : 15.12.1975
Години : 48
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa