Н.Калиакра - Болата - карта, наименования и местонахождения/координати на земни и морски обекти
+5
pako
Румен Ганев
paynera
efo
Любак
9 posters
Страница 1 от 1
Н.Калиакра - Болата - карта, наименования и местонахождения/координати на земни и морски обекти
КИРО написа:....
Тихоооо,рибата била пред Болата ве.
Ама според Ефо,пред Болата е Зеленка,а след Болата - северната част.
Били са точно пред пещерата.
Еййййй към всички,научете се да давате точни показания.
Едно че повече се говори по телефоните,
и другото че пращаш аверите на майната си в морето.
Този термин - ПРЕД АНТЕНИТЕ - направо ме уби преди дни.
Аз да не ги знам е простимо, НО!!! Вие ...... .
Ще се помъча по научен начин (карти и Wikimapia -
[You must be registered and logged in to see this link.]
Примерна карта.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Южната част.
1. Залив Каварна
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Мидени садки/ферма - координати - координати в морето 43°24'3"N 28°23'11"E
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Резиденцията - координати на сушата 43°23'31"N 28°24'29"E
4. Антените = Radio transmitting station "Kaliakra"=. - координати на сушата 43°23'18"N 28°25'13"E
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5. Местност Зеленка - координати на сушата 43°23'1"N 28°26'3"E
На платото се виждат вятърните генератори.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
6. Даляна н.Калиакра - координати в морето 43°22'5"N 28°27'37"E
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
7. н.Калиакра - точка в морето точно отпред - 43.20' N 28.28' E
Тук се намира и Пещерата на около 50-100м. от носа на Запад, в посока Зеленка - Каварна.
==============================================================================
Северна част
8. .........................
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
9. Местност/ Залив Болата - координати на сушата 43°22'55"N 28°28'15"E
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10. Сухото дере - координати на сушата 43.23' N 28.29' E
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
11. Русалка - координати на сушата 43°25'3"N 28°30'52"E
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
12. Нос Чала борун - координати на сушата 43°25'41"N 28°32'0"E
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
13.Яйлата - координати на сушата 43°26'1"N 28°32'26"E
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
14. Камен бряг - координати на сушата 43°27'15"N 28°33'29"E
Нудиският плаж ,, Елаците" се намира точно пред селището и има пътека до камъните на бреговата ивица.
Координати на сушата - 43°27'7"N 28°33'27"E
От селището има пътека и до другия плаж ,, Перилото ". Координати на сушата 43°27'25"N - 28°33'29"E
15. Нефтено находище на брега. - координати на сушата - около 43°28'53"N 28°34'16"E
По средата на месността имаме канал/сухо дере, идващ от руини на сгради (воени) и достигащ до морето.
Координатите му на сушата са - 43°28'39"N - 28°34'22"E
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
16. Тюленово - координати на сушата 43°29'42"N 28°34'40"E
п.п. - Можете да ме допълвате, оборвате, .......... за да коригираме картата.
Последната промяна е направена от Любак на Чет 5 Фев 2015 - 22:06; мнението е било променяно общо 12 пъти
Любак- глоб.модератор
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
Re: Н.Калиакра - Болата - карта, наименования и местонахождения/координати на земни и морски обекти
Любо, изключително полезна информация, за което благодаря. И все пак Зеленка е преди Калиакра и Калиаккра е преди Болата!!! Според един колега (комшия) Болата е преди Калиакра щот се завивало по-рано за залива и...т.е.преди Калиакра у лево. То...и Румъния е преди Българево у лево , ама гледaно по картата...е след Българево
Обяснението ми беше, че рибата е ПРЕД Калиакра в брега на 7-мия метър. От това по-ясно не знам как да го обясня?
Обяснението ми беше, че рибата е ПРЕД Калиакра в брега на 7-мия метър. От това по-ясно не знам как да го обясня?
Последната промяна е направена от efo на Пет 3 Окт 2014 - 21:42; мнението е било променяно общо 1 път
efo- ...........................
Брой мнения : 49 Рожд.дaта : 24.09.1968
Години : 56
Re: Н.Калиакра - Болата - карта, наименования и местонахождения/координати на земни и морски обекти
Аз боравя само с официални документи,
а и когато съм ходил на екскурзия на н.Калиакра 4-5 пъти, колегите от МТО станцията така са ми казвали и те, а са местни хора.
Всичко друго : чул-недочул, разбрал-недоразбрал.
Има и път до там (брега) с табела.
а и когато съм ходил на екскурзия на н.Калиакра 4-5 пъти, колегите от МТО станцията така са ми казвали и те, а са местни хора.
Всичко друго : чул-недочул, разбрал-недоразбрал.
Има и път до там (брега) с табела.
Любак- глоб.модератор
рибата е ПРЕД Калиакра в брега на 7-мия метър. написа:
Че то всяка година като избие чернокопа есента - рибата е пред скалите на 7-8 метра.
Пред тази пещера колко пъти съм го разплаквал чернокопа ???
Бе които ходи всяка година - знае!!!
paynera- ...........................
Брой мнения : 2378 Рожд.дaта : 03.02.1973
Години : 51
Друго си мислех - преди двайсетина години /не съм морско чадо / като влизах с лодка за папардаци капитана вадеше стар тефтер с нишаните.Може би е бил от дядо му.Та от тогава знам че трябват 3 нишана та да си на мястото.EU_BG_akademika написа:да де за gps говоря, три трябват при определяне на летящ обект, като Дядо Иван...............ганев написа:Аз мисля че трябват 3 точки.Така са ме учили старите рибари.Ама с тия GPS-и и те си позабравиха нишаните.
Румен Ганев- ...........................
Брой мнения : 642 Рожд.дaта : 18.04.1964
Години : 60
paynera написа:....................
Пред тази пещера колко пъти съм го разплаквал чернокопа ???
Бе които ходи всяка година - знае!!!
И къде според картата/ квадрат N се намира ????????
За това говорим, да си уточните местонахождението и името на брегови ориентири.
Та като кажеш = пред Пещерата съм = да те разберат Приятелите ти (които не знаят).
Допълвайте ме и поправяйте, а аз ще коригирам картата с ваша помощ.
За вас го правя , аз с влизането в морето .....приключих окончателно.
Любак- глоб.модератор
Пещерата е на 50-60 метра от носа в посока Каварна.Разбира се има и други пещери към Зеленка , но тази е наи-извесната.
paynera написа:Пещерата е на 50-60 метра от носа в посока Каварна.Разбира се има и други пещери към Зеленка , но тази е наи-извесната.
Значи е тази
Източник : [You must be registered and logged in to see this link.]
Последната промяна е направена от Любак на Пет 3 Окт 2014 - 22:18; мнението е било променяно общо 1 път
Любак- глоб.модератор
Любо кефиш как си си играл да рисуваш всичко това и снимки и надписи, направо
А за тези с точките препоръчвам да обикаляте и ще я намерите. 7ми, 8ми 9 ти не знам, но ще ви дам един пример. Преди 3 години бях с една малка лодка 3,3м с 4 коня матор. Ние стоим пред носа и се мъчим да хванем нещо и по едно време се обадят приятели от РУсалка - хващали чернокоп, и ние гаааааааззззз с 4 коня матор 2ма човека колко мислите е до русалка - към 4-5мили... И отиваме след 40мин - рибата йок...
Та затова много не обикаляхме ... и сега примера:
Един ден с тази лодка си хващаме за цял ден 1-2 кила чернокоп - тегава работа, че и тотално мокри излизаме и вълна и кофти, а ако решим да влезем навътре - после 2 часа излизане, да ама излизаме на брега и след нас излиза един батко с РИБ къмто 5.40 и 60 коня матор, че май и повече беше, и вади от лодката една каса с чернокопи, ама чернокопи. И ние ... викам - абе човек къде ги лови тези риби? И ония отговаря - пред сухото дере на 32-34 метър, ама май никой не му стискаше да влезе там в туй омотаното море, бях сам...
Ахаааа викам си аз, като мнгоо добре знам къде се намира там 34 метър... аз никогаж няма да ида там а и да обикалям не мога с моите 4 коня
Е сега вече е друго с по голямта лодка и 25 коня.
Миналата година не гасих мотора в най-големите мъгли(който е влизал Октомври сигурно ги помни) и както беше мъгла - нито точки нито 2 нито 3 виждаш от сушата - видимост 30-50м и затова само по сонар, ама риба се хващаше - за тези които бръмчаха, а тези които седяха на котва и на място щото ги беше страх от мъглата - "еми слабо беше", еми слабо - да, щото имат по 2-3 кила на ден, а ние излизаме с по 10-12...
А за тези с точките препоръчвам да обикаляте и ще я намерите. 7ми, 8ми 9 ти не знам, но ще ви дам един пример. Преди 3 години бях с една малка лодка 3,3м с 4 коня матор. Ние стоим пред носа и се мъчим да хванем нещо и по едно време се обадят приятели от РУсалка - хващали чернокоп, и ние гаааааааззззз с 4 коня матор 2ма човека колко мислите е до русалка - към 4-5мили... И отиваме след 40мин - рибата йок...
Та затова много не обикаляхме ... и сега примера:
Един ден с тази лодка си хващаме за цял ден 1-2 кила чернокоп - тегава работа, че и тотално мокри излизаме и вълна и кофти, а ако решим да влезем навътре - после 2 часа излизане, да ама излизаме на брега и след нас излиза един батко с РИБ къмто 5.40 и 60 коня матор, че май и повече беше, и вади от лодката една каса с чернокопи, ама чернокопи. И ние ... викам - абе човек къде ги лови тези риби? И ония отговаря - пред сухото дере на 32-34 метър, ама май никой не му стискаше да влезе там в туй омотаното море, бях сам...
Ахаааа викам си аз, като мнгоо добре знам къде се намира там 34 метър... аз никогаж няма да ида там а и да обикалям не мога с моите 4 коня
Е сега вече е друго с по голямта лодка и 25 коня.
Миналата година не гасих мотора в най-големите мъгли(който е влизал Октомври сигурно ги помни) и както беше мъгла - нито точки нито 2 нито 3 виждаш от сушата - видимост 30-50м и затова само по сонар, ама риба се хващаше - за тези които бръмчаха, а тези които седяха на котва и на място щото ги беше страх от мъглата - "еми слабо беше", еми слабо - да, щото имат по 2-3 кила на ден, а ние излизаме с по 10-12...
pako- ...........................
Брой мнения : 286 Рожд.дaта : 05.10.1974
Години : 50
Това е местонахождението на рибата в повечето случеи.Не ангажирам никого с мнения - това е моето виждане при риболова.В червената зона се лови чернокоп на 7-8 метра , а в черната зона се лови сафрида на 12-17 метра.Много е интересно когато стане "мешана скара".
Това е местонахождението на рибата в повечето случеи.Не ангажирам никого с мнения - това е моето виждане при риболова.В червената зона се лови чернокоп на 7-8 метра , а в черната зона се лови сафрида на 12-17 метра.Много е интересно когато стане "мешана скара".
Любо,антените от снимките май вече ги няма,поне аз не ги видях,
и доста се чудих.
Останали са две,ама не е тази група дето я знаехме от време оно.
Нека някой колега направи актуална снимка,да е полезна темата.
Пайнер,без да съм ходил много на Болата,абсолютно си прав според мен.
и доста се чудих.
КИРО- мир на праха му
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Колеги много благодаря за инфото , безценно направо , адмирации колеги , наистина полезно инфо за всички !
Поздрави и да не се оттървате от риба!
Поздрави и да не се оттървате от риба!
bananaman- ...........................
Брой мнения : 81 Рожд.дaта : 17.02.1986
Години : 38
Лоция / навигация - карти в цял свят =NAVIONICS=, за предварителна подготовка на местата на риболов.
Лесно се работи и показва дълбочините.
Статична снимка за пример.
Лесно се работи и показва дълбочините.
Статична снимка за пример.
Любак- глоб.модератор
КИРО написа:Любо,антените от снимките май вече ги няма,поне аз не ги видях,
и доста се чудих.
Както повечето неща в тази страна икономиката ни се крепи на износа на суровини. Та антените са изнесени за скрап за турция. Оказало се че били от мнгоо качествена и ценна стомана. Предполагам и на другите 2 ще им видят сметката. Навремето баща ми беше ръководител на обекта. Много желязо е имало там. И пълзящите кранове били продадени за скрап. !!!
pako- ...........................
Брой мнения : 286 Рожд.дaта : 05.10.1974
Години : 50
То антените, че ги няма е едно но името на мястото остава.
То и Маслобойната (до кино Тракия) я няма, ама старите варналии си я знаем.
То и Маслобойната (до кино Тракия) я няма, ама старите варналии си я знаем.
Любак- глоб.модератор
супер полезна информация ама кординатите защо са с по малко числа от тия които са на джипиеса
sllipi1- ...........................
Брой мнения : 1246 Рожд.дaта : 19.10.1976
Години : 48
Абе не е страшно. Гледай буквичките да са същитеsllipi1 написа:супер полезна информация ама кординатите защо са с по малко числа от тия които са на джипиеса
И не забравяй, някои от координатите са коректно посочени като координати на точки на сушата!
Да няма после тема "Риболов от лодка в мъгла ама....... от камъните"!
Разгледай конвертори на координати и ако имаш въпроси питай. Има доста колеги които могат да помогнат по темата.
D.Dimitrov- глоб.модератор
Брой мнения : 1328 Рожд.дaта : 21.05.1970
Години : 54
аз за тва питам щот съм с старо хъми без карта и не е лошо да си въведа разни точки които да са ми орентир евентуално,а сега времето ще е подходящо за такива занимания като гледам прогнозите
sllipi1- ...........................
Брой мнения : 1246 Рожд.дaта : 19.10.1976
Години : 48
Similar topics
» Калиакра-Болата 2011г.
» ИАРА - ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО РИБАРСТВО И АКВАКУЛТУРИ
» Местни наименования на някои видове риби
» ИАРА - ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО РИБАРСТВО И АКВАКУЛТУРИ
» Местни наименования на някои видове риби
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing