Риболов в Марсилия
5 posters
Страница 1 от 1
Риболов в Марсилия
Риболов в Марсилия.
Както повечето от вас се досещат -налага се да поработи човек малко за да има стотинки за хобитата. В моята ситуация обаче въпррки всички минуси може да се хване някоя рибка. Около нас наминават кефали до къъм килце и малко
[You must be registered and logged in to see this image.]
, пасажи с гопа, еденични 300 грамови салпи и ...за моя радост един хубав пасаж от разнокалибрени спарита.
В пасажа има и няколко риби наближаващи килото. Красота е човек да ги гледа като позабистри водата. Да не забравя черешката на тортата. Има и една пораснала дорада към кило и половина размер. То риба има ама на какво да я ловя. Бистрата вода и типа рибо (много плашливи) налагат риболов с финна мисина, малка кука и лека плувка. И кеп. А стръв червейче. Па и стървене със захранка трябва. Нищо от това нямам в куфара. И до града се разходих (13 км пеш в едната посока) ама рибарсли маггазин не открих. Все пак време за риболов има и нещо трябва да измисля.
Както винаги почнах с чипаре. За граца. И ...дойде едро. Много се замислих. Остава само хляба. Хич не обичанм на хляб да ловя ама..няколко метра флорокарбон 0.22 и една дребна кука накрая. Това ми се стори най добро като идеея. Ама трябва рибите и хляб да проядат. През два часа почнах топчета с хляб да ръся из водата. Еле към слетобеда взеха да се карат коя да е първа. Време беше за въдицата. Първите три риби бяха бързи спарита по педа размер. Кеф на макс. После очаквано се наплашиха и изчезнаха. Почнах пак да ги стървя. Спаритата стояха в срани и се ослушваха. Дойдоха три заинтерисувани кефала. Не особено големи. Единия се изкуши от трохата. Не беше твърде тежък и лесно го вдигнах. Е поразпляскахме се да доизплашим останалите спарота и кефали. Мина се време и дойдоха гопите. Много настървени. Пък и с добри размери. Като глудни а се нахвърляха на трохата и повечето пъти печелеха. На тесетона зареждания една вадих. От време на време и по някое спари се престрашаваше да се стрелне и да грабне трохата. Кофата взе да се пълни.
Като се стъмни качих риботе на повърхността и ги почнах на коричка. Почнаха и някоя по -едра да идва. За край минаха два кефала над кило. Заиграха се с коричките и на трета коричка по -големия кат налапа и каза дии..туй с една тънка мисонка в ръка да се удържи таззи гооляма риба било ттрудна работа. Че и много за отпускане нямам. Близо 20миути борба долато се умори. После бавничко го дигнах и мисинката и устата на рибата издържаха. Сериозна риба. Това беше и края на риболова. А следващата вечер беше барбекюю парти. Рибата беше от мен.
Всичко това хубаво ама не ми харесваше , че лесно ми крадяха хляба. Пък и само по движението на отпуснатата мисина да се определи момеента на засичане.брр.
Трябваше нещо да измисля. Първо пробвах с малки куки и пилешко месо. Гопите минаха за малко, хванах пет и офейкаха. Извод :с пилешко не става. Трябваше нещо друго. Ама и взе вятър да подухва и мисинката с трохата не можеше да лацне на повърхността, а за потъване ич и не говорихме. Мина се някой ден и измислих. Вместо тежест едра тройка с голямо топче хляб., а малкатта кука с поводче над нея. Нещата се получиха. Започнах да стървя здраво рибите и започнаха да се хвващат. Само едно остана. Кога точно да засичам. Абе готин риболов. По едно ввреме в навалицата в краката ми се включи едно наостина голямо спари. Направо лапна цялата тройка...и веднага я изплю. Явно размисти пробва пак и сварих да я засека. И като хукна. Мисинката ми сряза пръстите. А как свиреше тя като цепеше водата. Кеф. Борба. Накрая даже успях да я вдигна и даже снимка имам
. В края на риболова се събра повече от поовин кофа риба. Основно спарита по 300 грама ама и гоппи имаше и салпи излизаха.
Страхотен риболов. На следващщия обяд имаше специално за мен рибена чорба.
Както повечето от вас се досещат -налага се да поработи човек малко за да има стотинки за хобитата. В моята ситуация обаче въпррки всички минуси може да се хване някоя рибка. Около нас наминават кефали до къъм килце и малко
, пасажи с гопа, еденични 300 грамови салпи и ...за моя радост един хубав пасаж от разнокалибрени спарита.
В пасажа има и няколко риби наближаващи килото. Красота е човек да ги гледа като позабистри водата. Да не забравя черешката на тортата. Има и една пораснала дорада към кило и половина размер. То риба има ама на какво да я ловя. Бистрата вода и типа рибо (много плашливи) налагат риболов с финна мисина, малка кука и лека плувка. И кеп. А стръв червейче. Па и стървене със захранка трябва. Нищо от това нямам в куфара. И до града се разходих (13 км пеш в едната посока) ама рибарсли маггазин не открих. Все пак време за риболов има и нещо трябва да измисля.
Както винаги почнах с чипаре. За граца. И ...дойде едро. Много се замислих. Остава само хляба. Хич не обичанм на хляб да ловя ама..няколко метра флорокарбон 0.22 и една дребна кука накрая. Това ми се стори най добро като идеея. Ама трябва рибите и хляб да проядат. През два часа почнах топчета с хляб да ръся из водата. Еле към слетобеда взеха да се карат коя да е първа. Време беше за въдицата. Първите три риби бяха бързи спарита по педа размер. Кеф на макс. После очаквано се наплашиха и изчезнаха. Почнах пак да ги стървя. Спаритата стояха в срани и се ослушваха. Дойдоха три заинтерисувани кефала. Не особено големи. Единия се изкуши от трохата. Не беше твърде тежък и лесно го вдигнах. Е поразпляскахме се да доизплашим останалите спарота и кефали. Мина се време и дойдоха гопите. Много настървени. Пък и с добри размери. Като глудни а се нахвърляха на трохата и повечето пъти печелеха. На тесетона зареждания една вадих. От време на време и по някое спари се престрашаваше да се стрелне и да грабне трохата. Кофата взе да се пълни.
Като се стъмни качих риботе на повърхността и ги почнах на коричка. Почнаха и някоя по -едра да идва. За край минаха два кефала над кило. Заиграха се с коричките и на трета коричка по -големия кат налапа и каза дии..туй с една тънка мисонка в ръка да се удържи таззи гооляма риба било ттрудна работа. Че и много за отпускане нямам. Близо 20миути борба долато се умори. После бавничко го дигнах и мисинката и устата на рибата издържаха. Сериозна риба. Това беше и края на риболова. А следващата вечер беше барбекюю парти. Рибата беше от мен.
Всичко това хубаво ама не ми харесваше , че лесно ми крадяха хляба. Пък и само по движението на отпуснатата мисина да се определи момеента на засичане.брр.
Трябваше нещо да измисля. Първо пробвах с малки куки и пилешко месо. Гопите минаха за малко, хванах пет и офейкаха. Извод :с пилешко не става. Трябваше нещо друго. Ама и взе вятър да подухва и мисинката с трохата не можеше да лацне на повърхността, а за потъване ич и не говорихме. Мина се някой ден и измислих. Вместо тежест едра тройка с голямо топче хляб., а малкатта кука с поводче над нея. Нещата се получиха. Започнах да стървя здраво рибите и започнаха да се хвващат. Само едно остана. Кога точно да засичам. Абе готин риболов. По едно ввреме в навалицата в краката ми се включи едно наостина голямо спари. Направо лапна цялата тройка...и веднага я изплю. Явно размисти пробва пак и сварих да я засека. И като хукна. Мисинката ми сряза пръстите. А как свиреше тя като цепеше водата. Кеф. Борба. Накрая даже успях да я вдигна и даже снимка имам
. В края на риболова се събра повече от поовин кофа риба. Основно спарита по 300 грама ама и гоппи имаше и салпи излизаха.
Страхотен риболов. На следващщия обяд имаше специално за мен рибена чорба.
rikitikitavi- ...........................
Брой мнения : 2280 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 49
Re: Риболов в Марсилия
Понеже сега идвам от обяда и съм шашнат от рецептата та реших да я споделя. Чорбата я направиха от риба (цели риби) и малко подправки. Свариха я с малко вода. И малко люти чушлета. После изсипаха чорбата в една голяма тава и допълниха домати и лук. Навряха туй нещо във фурната и го пекоха докат поизвря леко. Сега има опашка на тавата.
Тъъъй. Всичко хубаво ама на следващия ден едрите спарита не участваха в играта. Дребните спарита и гопите не можеха да налапат огромната тройка и пак се върнахме на начална позиция. Направих нов опит. С три дребни тройки. Удачна се оказа доколкото кълвеше и се закачаше. Ама рибите постоянно се откачаха. От горе на всичко и плашеха другите. Наложи се кафе да си правя та да помисля. Накрая една пружинка от химикал оправи работата. И като тръгнаха да се хващат тия гопи и салпи. Малиии. Успях. За два часа една кофа да напълня. Покрай тях се наредиха и десетина спарита по педя и за капак един кило и половина кефал. Кефала след борбата и качването на борда беше върнат обратно да си живее. Не го харесаха предния жълтите братя и казаха да не ги събирам. Като изразходван хляб-шест филии за три часа. Като бройки хванати риби-над 100.
За обяд очаквам пържена рибка. Пък в хладилника са заредили и студена бира.....
За обяд очаквам пържена рибка. Пък в хладилника са заредили и студена бира.....
Рики, стига си наричал тези разкошни млеланури (oblada - на испански, Kahli - на малтийски, Saddled sea bream - на английски) - спарита! Това все едно да наричаш ферарито - москвич :)
Бравос за риболова!
Бравос за риболова!
DOCTORABukarNo1- ...........................
Брой мнения : 445 Рожд.дaта : 23.12.1961
Години : 62
По нашенски е спари. Поне според определителя. Пък повечето четящи тук не са излизали да ловят навън, че винаги опростявам максимално та да е интересно.
Днес ден на кефалите. Проядоха говедата хляб. Четири торпеда закачих. Последното ми отмъкна пружинката и с пиърсинг на устата си замина. Ех ако ги ядяха колегите......
Меланурите се наплашиха само една се реши. Ципурата направи два захода ама пасува. Аз в почивките скубя гопи.
Колкото зо обяда...добре ми бяха оставили скрити две риби та да опитам. Все пак закъснях само три ми ути.
Днес ден на кефалите. Проядоха говедата хляб. Четири торпеда закачих. Последното ми отмъкна пружинката и с пиърсинг на устата си замина. Ех ако ги ядяха колегите......
Меланурите се наплашиха само една се реши. Ципурата направи два захода ама пасува. Аз в почивките скубя гопи.
Колкото зо обяда...добре ми бяха оставили скрити две риби та да опитам. Все пак закъснях само три ми ути.
Ето това е спари. Спарито е плевелна риба.
Забележи че на спарито устата е отдолу(като на ципура и сарго) а на меланурата е нагоре като на уклейка.
Продължавай с репортажите, много са интересни! Ако останеш там за по-дълго, може да те посетя.
Pesho N.Zagora- ...........................
Брой мнения : 2566 Рожд.дaта : 15.04.1970
Години : 54
Разбрах разликите. Благодаря.
Днес готвача отново ни изненада. Направи гопи завити в лозови листа и задуше и на пара със зеленчуци. И някакъв сос ....странно и вкусно.
Имам и проблем. Готвачите взеха да се огъват от комичествата риба. Вече освен кефалите кефалите трябва да пускам и рибите под 17см. Абе само ми усложняват живота.
Днес готвача отново ни изненада. Направи гопи завити в лозови листа и задуше и на пара със зеленчуци. И някакъв сос ....странно и вкусно.
Имам и проблем. Готвачите взеха да се огъват от комичествата риба. Вече освен кефалите кефалите трябва да пускам и рибите под 17см. Абе само ми усложняват живота.
Тук съм до четвъртъка. Вързан съм в далечния край на странният им вълнолом. Според мен има якакъв пасажен хищник в момента. Лодките са на два километра от вълнолома към скалистия бряг и правят сериозно село сутрин. Почти няма гора да се занимават с бреговите рибки. Та док ако можеш товари каяка и идвай си направи кефа.
Тук съм до четвъртъка. Вързан съм в далечния край на странният им вълнолом. Според мен има якакъв пасажен хищник в момента. Лодките са на два километра от вълнолома към скалистия бряг и правят сериозно село сутрин. Почти няма гора да се занимават с бреговите рибки. Та док ако можеш товари каяка и идвай си направи кефа.
Благодаря за поканата Рики! Няма да мога да се организирам толкова бързо. Сега се стягам за Фуертевентура. Във връзка с това имам много бойна задача за теб! На Фуерте ври от бога (гопа). Там тази риба са счита за най-плевелната и се използва само за стръв. Много те моля да вземеш подробно рецептата от китаеца за да я пробвам. Аз колкото пъти съм пробвал да я cготвя е била голяма отврат, по-зле дори от спарито и кефалите. На Фуерте, между другото, кефалите са много вкусни - като платерините във Варна.
До Марсилия ще мога да отида чак след Нова година. Докато си там можеш ли да провериш дали се изисква разрешително за риболов от брега и как се изкарва?
Гопата е страхотна на вкус ако се изчисти докато е прясна. Даже жива. Това е и основната тайна. Държиш я върху лед докато е неизчистена. При умирането в корема се случва нещо, почва да става твърд и месоро придобива кисел вкус.
Резепти : пържена, на скара, завита в лозови листа и варена на пара, накианата в сол захар оцет чили за два часа и сурово ядяща се.
Колкото за билет няма кого да питам. На бая километра пеш съм от цивилизацията. Колкото до арещата...всичко се алучва и може даже да се засечем.
Днес късен слетобед реших на едро да я давам. Ама по -полека да не взема се сецна нещо. ПървУ мислих активно с глава под възглавницата (туй свободния ден холям кеф) . После реших да търся сепии. Що пък баш тук да няма. Една едра калмарка и ед о олово и хайде на въздух. Още с първото сурка е ме залепи. Хубава красавица. Мноофо внимателно я сложих в кофата да не капне и капка мастило а дървената палуба. Щот тогава ще ме обесят а комина със сигурност.
Ето я хубавицата. Лошото беше, че повече не са заиграаха с мен. Един час продухва е без резултат ме отказа. Сутринта мярнах два лаврака до борда и рвших да ги про вам. Тъкмо гопите се бяха разкарали и нямаше да нахалстват. Е почти полояин час без удър и се раздуха един вятър па се намръщи времето. Някак си ми ми а мерака. Засега бива. Сутрешните опити докараха порен ите няколко кила гопи и с тази сепия ...бива.
Пп ще ме изяините за многото грешки ама с дебели пръзти и с телефон...така се полупава.
Много хубаво си се получава. Благодаря Ники!
boysa- ...........................
Брой мнения : 931 Рожд.дaта : 22.08.1976
Години : 48
Абе Ники, ти кога ще се прибираш че тука риболова се очертава интересен !
Остави ги те я средиземноморски твари
Остави ги те я средиземноморски твари
hristo 79- ...........................
Брой мнения : 73 Рожд.дaта : 30.01.1979
Години : 45
Ам чи щом тъй поставяш въпроса....утре!hristo 79 написа:Абе Ники, ти кога ще се прибираш че тука риболова се очертава интересен !
Остави ги те я средиземноморски твари [You must be registered and logged in to see this image.]
Имаш 5 дена за рекреация и адаптация! После я мятаме!
hristo 79- ...........................
Брой мнения : 73 Рожд.дaта : 30.01.1979
Години : 45
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing