Рибен пастет Никиtikitavi
2 posters
Страница 1 от 1
Рибен пастет Никиtikitavi
Впечатлен съм от жеста на Ники /rikitikitavi/, който не само жертва един от собственоръчно "прободени" кефали / и то солидно парче!/, но и намери начин да ми го изпрати, та и две рецепти ми даде!
И понеже засега не мога да му се отблагодаря по друг начин, реших да му посветя една моя рецепта, изготвена на основата на кефала и наречена
Рибен пастет Никиtikitavi
Няма да ви давам точни мерки и теглилки, нека всеки сам прецени пропорциите според вкусовете си, а ще ви дам основните съставки:
- месо от кефал
- месо от пушена скумрия
- филенца аншоа
- зехтин
- каперси
- рибен бульон
- черен пипер - млян и на зърна/за предпочитане всички цветове/
- сол
- за украсата - по желание - зърна от нар, варени яйца, кисели краставички, зърна пипер
За да се избегне термичната обработка на пастета, е добре продуктите да са сготвени предварително. Ето защо изпекох на фурна кефала с малко мазнина и сол. Обезкостих го и накъсах на малки парченца. Към него в дълбок съд добавих също обезкостената пушена скумрия и филенцата аншоа. И двете съставки ги има в големите вериги магазини. Пушена риба слагате толкова, колкото обичате вкуса на пушено, но не прекалявайте, за да не убие вкуса на кефала. Добавя се сол, малко млян черен пипер, рибен бульон /аз го купувам от Лидъл, в зелени бутилчици, като предпочитам този от стриди в жълта бутилка, но нямах в момента/ и започнах обработката с пасатора. Както при хайвера, сипвате зехтин по малко, докато харесате консистенцията на пастета.
След това добавих каперсите и пипера на зърна, разбърках внимателно и изсипах във форма, предварително покрита с РЕ фолио. Обърнах и украсих...
и се получи
Наздраве, Ники, и за твое здраве!
И понеже засега не мога да му се отблагодаря по друг начин, реших да му посветя една моя рецепта, изготвена на основата на кефала и наречена
Рибен пастет Никиtikitavi
Няма да ви давам точни мерки и теглилки, нека всеки сам прецени пропорциите според вкусовете си, а ще ви дам основните съставки:
- месо от кефал
- месо от пушена скумрия
- филенца аншоа
- зехтин
- каперси
- рибен бульон
- черен пипер - млян и на зърна/за предпочитане всички цветове/
- сол
- за украсата - по желание - зърна от нар, варени яйца, кисели краставички, зърна пипер
За да се избегне термичната обработка на пастета, е добре продуктите да са сготвени предварително. Ето защо изпекох на фурна кефала с малко мазнина и сол. Обезкостих го и накъсах на малки парченца. Към него в дълбок съд добавих също обезкостената пушена скумрия и филенцата аншоа. И двете съставки ги има в големите вериги магазини. Пушена риба слагате толкова, колкото обичате вкуса на пушено, но не прекалявайте, за да не убие вкуса на кефала. Добавя се сол, малко млян черен пипер, рибен бульон /аз го купувам от Лидъл, в зелени бутилчици, като предпочитам този от стриди в жълта бутилка, но нямах в момента/ и започнах обработката с пасатора. Както при хайвера, сипвате зехтин по малко, докато харесате консистенцията на пастета.
След това добавих каперсите и пипера на зърна, разбърках внимателно и изсипах във форма, предварително покрита с РЕ фолио. Обърнах и украсих...
и се получи
Наздраве, Ники, и за твое здраве!
antares- глоб.модератор
- Регистриран на : 05.11.2010
Брой мнения : 1966 Рожд.дaта : 14.06.1960
Години : 63
Re: Рибен пастет Никиtikitavi
Хмммм. Аз ко да кажа. Някъде из форума подводния бях писал пастета на жената от кефал. Уж близко ама съвсем различно. Миси за всичко.
rikitikitavi- ...........................
- Регистриран на : 25.02.2010
Брой мнения : 2279 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 49
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
Yesterday at 8:57 by antares
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 29 Апр 2024 - 23:22 by bat_pavel
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Вто 26 Мар 2024 - 20:37 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Съб 23 Мар 2024 - 15:53 by Димитър Маринчев
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa
» Около Бургас
Чет 18 Яну 2024 - 20:42 by Димитър Маринчев
» Маринована риба с екстри
Пет 12 Яну 2024 - 12:52 by icokanev
» Риби на борсата
Пон 25 Дек 2023 - 17:46 by Моряка
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Пет 1 Дек 2023 - 12:36 by ribarshe
» ЧЕПАРЕТА - 3 част
Сря 15 Ное 2023 - 5:25 by КИРО
» С лодка в морето - 2023
Пон 13 Ное 2023 - 16:35 by Димитър Маринчев
» Помощ при избор на сонар
Съб 28 Окт 2023 - 20:05 by КИРО
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Чет 5 Окт 2023 - 6:42 by Димитър Маринчев
» Зарибяване с пъстърва
Чет 28 Сеп 2023 - 17:00 by Драго