Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
+10
goshotanchev
Мънцата
КИРО
roko koko
mdesov
gogata1
EU_BG_akademika
Любак
Tiho Todorov
antares
14 posters
Страница 1 от 2
Страница 1 от 2 • 1, 2
Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
С голяма благодарност към Тихо Тодоров за проявеното приятелство и отзивчивост, реших да му посветя "изобретената" от мен рибена чорба. Знаете, че рибените чорби са толкова, колкото хора ги приготвят, и даже никой не може да повтори една чорба два пъти...Разполагах с изпратеният от Тихо чернокоп и "изпратеният" от друг приятел чувал с паламуд от Поморие. Тъй като е необходима тишина, в която се чува само сърбане, за да се насладиш на гозбата, я кръстих
Рибена чорба "Шшшшш-т...Тихо Тодоров"
Необходими продукти:
- чернокоп
- паламуд
- мирпоа - лук, морков, целина
- зелена или червена чушка, или и двете
- пащърнак
- корен от магданоз
- джинджифил
- девесил
- черен пипер
- сол
- дафинов лист
- зехтин
За рецептата ви трябват две тенджери и един тиган.
Приготвяте основата за супата - мирпоа, т.е. нарязани лук, морков и целина.
Тъй като зарзаватът придава общия фон и плътност на супите, може да добавяте зеленчуци по ваше желание, стига да не са такива, които имат много силен вкус или аромат. Аз добавих наситнени пащърнак, корен от магданоз /много на ситно/, зелена чушка, настърган джинджифил, леко запържих всичко и сетне задуших до омекване с малко от рибния бульон, който правех едновременно с това.
Знаете, че при филетирането от двете страни на гръбнака остава около половин сант чисто месце, което сварих заедно с опашките и главите на паламуда. За познавачите е ясно, че в главите се съдържа много, и то крехко месо, а опашките отделят желатин, който сгъстява бульона.
Обезкостих сварените глави и гръбнак, обезкостих и няколко хартисали печени на фурна чернокопа и накъсах месото на хапки. И тук е време да ви издам двете тайни на моя успех
1. Месото се запържва с мазнинка в тиганче, като се бърка внимателно, за да не стане на каша.
2. Оставям месото да позалепне по дъното на тигана, след което деглазирам
с малко бульон вълшебните късчета...
Прецеждам рибния бульон, слагам на котлона и добавям задушените зеленчуци и след като заври, добавям запърженото месце и деглазираните късчета и оставям една минута да поври. Добавям нарязаният на ситно девесил, похлупвам и изключвам котлона...
Сервирам...
И после - тишинаааа...само сърбане и примляскване...и ...наздраве, Тихо!
Рибена чорба "Шшшшш-т...Тихо Тодоров"
Необходими продукти:
- чернокоп
- паламуд
- мирпоа - лук, морков, целина
- зелена или червена чушка, или и двете
- пащърнак
- корен от магданоз
- джинджифил
- девесил
- черен пипер
- сол
- дафинов лист
- зехтин
За рецептата ви трябват две тенджери и един тиган.
Приготвяте основата за супата - мирпоа, т.е. нарязани лук, морков и целина.
Тъй като зарзаватът придава общия фон и плътност на супите, може да добавяте зеленчуци по ваше желание, стига да не са такива, които имат много силен вкус или аромат. Аз добавих наситнени пащърнак, корен от магданоз /много на ситно/, зелена чушка, настърган джинджифил, леко запържих всичко и сетне задуших до омекване с малко от рибния бульон, който правех едновременно с това.
Знаете, че при филетирането от двете страни на гръбнака остава около половин сант чисто месце, което сварих заедно с опашките и главите на паламуда. За познавачите е ясно, че в главите се съдържа много, и то крехко месо, а опашките отделят желатин, който сгъстява бульона.
Обезкостих сварените глави и гръбнак, обезкостих и няколко хартисали печени на фурна чернокопа и накъсах месото на хапки. И тук е време да ви издам двете тайни на моя успех
1. Месото се запържва с мазнинка в тиганче, като се бърка внимателно, за да не стане на каша.
2. Оставям месото да позалепне по дъното на тигана, след което деглазирам
с малко бульон вълшебните късчета...
Прецеждам рибния бульон, слагам на котлона и добавям задушените зеленчуци и след като заври, добавям запърженото месце и деглазираните късчета и оставям една минута да поври. Добавям нарязаният на ситно девесил, похлупвам и изключвам котлона...
Сервирам...
И после - тишинаааа...само сърбане и примляскване...и ...наздраве, Тихо!
Последната промяна е направена от antares на Вто 28 Мар 2017 - 15:58; мнението е било променяно общо 2 пъти
antares- глоб.модератор
- Регистриран на : 05.11.2010
Брой мнения : 1966 Рожд.дaта : 14.06.1960
Години : 64
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
Благодаря за Кръщаването , Мите
Приятелю , не съм сторил нищо велико ... Купих ти рибка , ти ми даде паричките и всички сме доволни
По м/у другото , снощи наложих към 4 килца чернокоп в саламура . По време на почистването обаче си рекох :
- " Я си отдели Тихомирчо , тия ми ти коремчета ... Ей така да си ги пръжнеш за мезенце на бирюгата " . Речено сторено ... Мммм фантазия . Задържах ги повечко да станат хрупкави и не щеш ли ... Бирата от 2 л. си заминала без я усетя . Ма то мнооООго палави били тия коремчета , ми казвайте ги тия неща ве морските , и ние мож сме проЗти , но обичаме да ни е благо на душата
П.П. Мите , нацапах ти Уекинко темата , ма като се закачаш на тема кухня и те какво става
Наздраве на всички
Приятелю , не съм сторил нищо велико ... Купих ти рибка , ти ми даде паричките и всички сме доволни
По м/у другото , снощи наложих към 4 килца чернокоп в саламура . По време на почистването обаче си рекох :
- " Я си отдели Тихомирчо , тия ми ти коремчета ... Ей така да си ги пръжнеш за мезенце на бирюгата " . Речено сторено ... Мммм фантазия . Задържах ги повечко да станат хрупкави и не щеш ли ... Бирата от 2 л. си заминала без я усетя . Ма то мнооООго палави били тия коремчета , ми казвайте ги тия неща ве морските , и ние мож сме проЗти , но обичаме да ни е благо на душата
П.П. Мите , нацапах ти Уекинко темата , ма като се закачаш на тема кухня и те какво става
Наздраве на всички
Tiho Todorov- ...........................
- Регистриран на : 24.12.2010
Брой мнения : 2535 Рожд.дaта : 19.06.1976
Години : 48
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
Тихо, голямата част от чернокопа също е в марината и зрее, даже повечето замина вече при студентките в София, но и за мен хартиса...
Тия дни ще има проба и съответно - наздраве!
Тия дни ще има проба и съответно - наздраве!
antares- глоб.модератор
- Регистриран на : 05.11.2010
Брой мнения : 1966 Рожд.дaта : 14.06.1960
Години : 64
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
Тцццццц ..... добре,че не давам на булката да чете тук.
Като разбере какви мъже е раждала, раждала и сега майка българска.
Да ме е напуснала двеста пъти досега.
Сега последно, ...... към София или към Пловдив да поемам ?
Като разбере какви мъже е раждала, раждала и сега майка българска.
Да ме е напуснала двеста пъти досега.
Сега последно, ...... към София или към Пловдив да поемам ?
Любак- глоб.модератор
- Регистриран на : 21.05.2009
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
Изглежда и звучи фантсатично, мисля че ако турнеш и бучка масло, ще задобриш още нещатаantares написа:
Сервирам...
EU_BG_akademika- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
Ако позволите бих добавил едно ситно нарязано на кубчета в чорбицата и още една подправка на която не знам името . Подправката е диворастяща и се среща на Маслен нос (сигурно я има и другаде ) , ей сега ще звънна за името.
gogata1- ...........................
- Регистриран на : 13.11.2012
Брой мнения : 2030 Рожд.дaта : 21.10.1963
Години : 61
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
Брат, не слагай чернокоп, че знае ли човек, може да е заразно http://m.faragency.bg/bg/pederastiya-e-prichina-za-buma-na-chernokop/
Мънцата- ...........................
- Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
Мънцата написа:Брат, не слагай чернокоп, че знае ли човек, може да е заразно http://m.faragency.bg/bg/pederastiya-e-prichina-za-buma-na-chernokop/
Ужас .
Мънцата написа:Туй влезе у моя фризер - 14 килца Аз доволен!
Дано фризера променя пола
mdesov- ...........................
- Регистриран на : 22.04.2013
Брой мнения : 586 Рожд.дaта : 12.09.1973
Години : 51
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
Кога се прибираш, скъпи, чакам те!mdesov написа: Ужас .
Мънцата- ...........................
- Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
roko koko- ...........................
- Регистриран на : 14.09.2010
Брой мнения : 4391 Рожд.дaта : 23.04.1975
Години : 49
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
Мънцата написа:
Кога се прибираш, скъпи, чакам те!
Отиде му и почивката...
EU_BG_akademika- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
Мънцата написа:Кога се прибираш, скъпи, чакам те!mdesov написа: Ужас .
Става въпрос за гейството при чернокопа, не при вас....
Че и чорбичката осрахте!
Последната промяна е направена от antares на Вто 8 Ное 2016 - 12:34; мнението е било променяно общо 1 път
antares- глоб.модератор
- Регистриран на : 05.11.2010
Брой мнения : 1966 Рожд.дaта : 14.06.1960
Години : 64
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
antares написа:...................
Че и чорбичката осрахте!
Любак- глоб.модератор
- Регистриран на : 21.05.2009
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
Не бе,това са едни специални морски подправкиantares написа: .....Че и чорбичката осрахте!
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
Ми нали хващаме и го ядем, а било много заразноantares написа:Става въпрос за гейството при чернокопа, не при вас....
Мънцата- ...........................
- Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
А ся да видим ,кооой хвана най-много риба тая годинаа?На кой най-много му се удава? .
roko koko- ...........................
- Регистриран на : 14.09.2010
Брой мнения : 4391 Рожд.дaта : 23.04.1975
Години : 49
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
Адаш пита ли за подправката от маслен нос?gogata1 написа:Ако позволите бих добавил едно ситно нарязано на кубчета в чорбицата и още една подправка на която не знам името . Подправката е диворастяща и се среща на Маслен нос (сигурно я има и другаде ) , ей сега ще звънна за името.
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
Сега се сетих, преди 20 години ядох рибена чорба при един старец, рибар от Силистра.....
Правеше я на огън в котле на брега на реката. Много много зарзавати нямаше вътре, основно рибни филенца, но той сложи в котлето, докато ври чорбицата, един въглен от огъня по големшък. После го извади, чорбата придоби един неповторим вкус на пушено.....
Аз тогава много много не бях по яденето, повече ме вълнуваше кайсиевата им ракия....
Но това с въглена съм го запомнил, ще го пробвам на моят оджак
Правеше я на огън в котле на брега на реката. Много много зарзавати нямаше вътре, основно рибни филенца, но той сложи в котлето, докато ври чорбицата, един въглен от огъня по големшък. После го извади, чорбата придоби един неповторим вкус на пушено.....
Аз тогава много много не бях по яденето, повече ме вълнуваше кайсиевата им ракия....
Но това с въглена съм го запомнил, ще го пробвам на моят оджак
EU_BG_akademika- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
Въглена червен ли беше,или изгаснал ?
И от какво дърво ?
И от какво дърво ?
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
EU_BG_akademika написа:Сега се сетих, преди 20 години ядох рибена чорба при един старец, рибар от Силистра.....
Момченце, сега, като русенски зет, ще те светна за нещо.
На метър и половина - два от реката, в пясъка, се правеше една дупка към пеесе санта, чакаше се да се напълни с вода, гребваше се с менчето и от тази вода се правеше рибената чорба...
Сега с тази вода можеш да си караш джипа или да балсамираш труп.
antares- глоб.модератор
- Регистриран на : 05.11.2010
Брой мнения : 1966 Рожд.дaта : 14.06.1960
Години : 64
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
По скоро изгаснал, щото го взе от края на огнището, а от какво дърво.....представа си нямам.КИРО написа:Въглена червен ли беше,или изгаснал ?
И от какво дърво ?
EU_BG_akademika- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
КИРО написа:Въглена червен ли беше...?
В конкретния случай е по подходящо да е РозАв.
mdesov- ...........................
- Регистриран на : 22.04.2013
Брой мнения : 586 Рожд.дaта : 12.09.1973
Години : 51
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
Току що питах за подправката . Див девисил , вадихме корени на Маслен нос преди няколко години . Има много силен аромат и чорбата става Разкошна !!!! Корена се нарязва на тънки парченца и се изсушава,при варенето на чорбата се настъргва малко . Както казах аромата му е много силен и трябва да се внимава при добавянето му .goshotanchev написа:Адаш пита ли за подправката от маслен нос?gogata1 написа:Ако позволите бих добавил едно ситно нарязано на кубчета в чорбицата и още една подправка на която не знам името . Подправката е диворастяща и се среща на Маслен нос (сигурно я има и другаде ) , ей сега ще звънна за името.
gogata1- ...........................
- Регистриран на : 13.11.2012
Брой мнения : 2030 Рожд.дaта : 21.10.1963
Години : 61
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
Ясно - тази седмица ще има проба.EU_BG_akademika написа:По скоро изгаснал, щото го взе от края на огнището, а от какво дърво.....представа си нямам.КИРО написа:Въглена червен ли беше,или изгаснал ?
И от какво дърво ?
Сефте го чувам този номер,но не е далеч от истината.
Митак,едно време на таляна на Калиакра,чорбата я правеха с морска вода.
Пък и тези на Панорамата така действаха - беше си ШЕСТ на втора степен.
Тихо да си записва де.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
Вадихте корени за разсяване или за директна употреба.gogata1 написа:Току що питах за подправката . Див девисил , вадихме корени на Маслен нос преди няколко години . Има много силен аромат и чорбата става Разкошна !!!! Корена се нарязва на тънки парченца и се изсушава,при варенето на чорбата се настъргва малко . Както казах аромата му е много силен и трябва да се внимава при добавянето му .goshotanchev написа:Адаш пита ли за подправката от маслен нос?gogata1 написа:Ако позволите бих добавил едно ситно нарязано на кубчета в чорбицата и още една подправка на която не знам името . Подправката е диворастяща и се среща на Маслен нос (сигурно я има и другаде ) , ей сега ще звънна за името.
Страница 1 от 2 • 1, 2
Similar topics
» „Мераклийска рибена чорба”
» Мераклийска рибена чорба 2
» Рибена чорба - скумрия,сафрид,меджит и скорпид
» Мераклийска рибена чорба 2
» Рибена чорба - скумрия,сафрид,меджит и скорпид
Страница 1 от 2
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa