Почистване, смазване и тунинг на DAIWA 125M
3 posters
Страница 1 от 1
Почистване, смазване и тунинг на DAIWA 125M
Тази макара ми е подарък от един изключително ерудиран човек, който имах честта и щастието да познавам - Сашо Данчев, потомък на един от братя Данчови – съставителите на първата българска енциклопедия от 1936г. За огромно мое съжаление той вече не е на този свят. Това, вкратце, е нейната история с мен. Това я прави важна за мен.
Макарата е произведена в Япония. Изключително просто, прецизно и надеждно направена. Преди намесата ми нямаше нито един лагер, но нямаше и луфтове. Като недостатък може да се отбележи, че много лесно поема пясък и много трудно се чисти от него. Това я прави крайно неподходяща за плажен риболов. Друг недостатък, който подозирам е, че поради конструкцията си няма добър кастинг. На трето място – този модел се предлага с две шпули – дълбока и плитка, като на мен се е паднала плитката. Всичко това за мен значи, че макарата отива право в щукарския арсенал – не се иска нито впечатляващ кастинг, нито много влакно, нито има пясък.
И сега по ред – общ изглед.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Mark of precision – много точно казано. Не знам какви са новите Дайви, но тази е пипната до десети от милиметъра.
Понеже е със затворена шпула и на практика няма бигел, този палец играе неговата роля:
Когато се натисне бутона отпред палецът се прибира и замятането става възможно.
Прецизността и вниманието в детайлите винаги ме е респектирала – месингови втулки, на които лагерува короната.
Контрата за обратния ход – малко шумно, но невероятно просто и надеждно направена.
Пясъкът, за който споменах по-горе. По-нататък в разглобяването има по-фрапантен случай.
Механизмът на врътката на аванса. Понеже събира мръсотия, при почистване трябва да се внимава да не се загуби някоя от шайбите.
Короната с двете месингови втулки – все още много добре работещи.
Гняста беше по-малко от очакваното, но на места чудесно спечена. Постъпателното и възвратно движение на шпулата се регулира от двете горни оси, като горната е вал и върти бигела. Средната е същинската, която управлява движението на шпулата, а долната управлява аванса.
Всички оси се държат на зегерки, които трябва да се извадят, за да се разглоби макарата.
За да се извади шпулата трябва да се извади зегерката отпред, после бялата капачка и пружината под нея.
Вилката с оста, която придвижва шпулата напред и назад.
Образец за прецизно влакнонареждане!!!
Механизмът на аванса и пясъка, който няма как да се изчисти, ако макарата не се разглоби до тук.
Макарата – напълно разглобена. Всяка група части е оградена с червено и описана в легендата под снимката
1 – корона
2 – бигела с оста
3 – шпулата и вилката с оста
4 – частта от аванса, която се сглобява отпред
5 – задната част на аванса
6 – пружина, капачка и зегерка, които държат шпулата към черната втулка на аванса
7 – компонентите на пиньона, заедно със зъбното колело и вилката за двете оси, които обуславят влакнонареждането
8 – двете втулки, които махнах
9 – палецът и пружината на контрата за обратен ход
10 – винтовете на капачката
След като измих всичко, започнах сглобяването – където се трият пластмасова и друга част използвах силиконова грес, а за триещи се метални части – литиева.
Втулката, на която се върти шпулата – в основата си се влияе от авансовия механизъм. Намазана със силиконова грес.
Авансовият механизъм. Липсва управляващия вал.
Управляващият вал на авансовият механизъм. Резбата е лява и е намазана със силиконова грес. Болтът контактува с метална част и е намазан с литиева.
“Шасито” на макарата със сглобения аванс.
Шпулата с управлението на възвратно – постъпателното движение.
Капачката но шпулата.
Пиньонът. Засекът предава въртенето на вала на бигела.
Всичко по вала на бигела. Единствено съм сгрешил положението на пиньона – трябва да е обратно. Иначе не може да се монтира зегерката.
И тук е грешна посоката на пиньона. Шайбите са 3 – дебела и две тънки (отляво – надясно).
Положението на пластинката, която фиксира врътката на аванса.
Почистената корона. Както се вижда, едната втулка е наранена от употреба. Двата лагера върху тях решиха този проблем и осигуриха на макарата още много години живот (ако нещо извънредно не й се случи)
Размер на лагерите:
- Десен – 14х8х4
- Ляв – 14х8х4. Тук втулката беше с ширина 3,5мм и при затваряне на капака макарата затягаше при работа. С известно престъргване на капачката този проблем се реши.
Смазването и затварянето на макарата са ясни и затова няма снимки. След описаната процедура, макарата работи чудесно. Остана само да я оборудвам с адекватен плетеняк и да свърши забраната за щука.
Това е всичко.
Макарата е произведена в Япония. Изключително просто, прецизно и надеждно направена. Преди намесата ми нямаше нито един лагер, но нямаше и луфтове. Като недостатък може да се отбележи, че много лесно поема пясък и много трудно се чисти от него. Това я прави крайно неподходяща за плажен риболов. Друг недостатък, който подозирам е, че поради конструкцията си няма добър кастинг. На трето място – този модел се предлага с две шпули – дълбока и плитка, като на мен се е паднала плитката. Всичко това за мен значи, че макарата отива право в щукарския арсенал – не се иска нито впечатляващ кастинг, нито много влакно, нито има пясък.
И сега по ред – общ изглед.
Mark of precision – много точно казано. Не знам какви са новите Дайви, но тази е пипната до десети от милиметъра.
Понеже е със затворена шпула и на практика няма бигел, този палец играе неговата роля:
Когато се натисне бутона отпред палецът се прибира и замятането става възможно.
Прецизността и вниманието в детайлите винаги ме е респектирала – месингови втулки, на които лагерува короната.
Контрата за обратния ход – малко шумно, но невероятно просто и надеждно направена.
Пясъкът, за който споменах по-горе. По-нататък в разглобяването има по-фрапантен случай.
Механизмът на врътката на аванса. Понеже събира мръсотия, при почистване трябва да се внимава да не се загуби някоя от шайбите.
Короната с двете месингови втулки – все още много добре работещи.
Гняста беше по-малко от очакваното, но на места чудесно спечена. Постъпателното и възвратно движение на шпулата се регулира от двете горни оси, като горната е вал и върти бигела. Средната е същинската, която управлява движението на шпулата, а долната управлява аванса.
Всички оси се държат на зегерки, които трябва да се извадят, за да се разглоби макарата.
За да се извади шпулата трябва да се извади зегерката отпред, после бялата капачка и пружината под нея.
Вилката с оста, която придвижва шпулата напред и назад.
Образец за прецизно влакнонареждане!!!
Механизмът на аванса и пясъка, който няма как да се изчисти, ако макарата не се разглоби до тук.
Макарата – напълно разглобена. Всяка група части е оградена с червено и описана в легендата под снимката
1 – корона
2 – бигела с оста
3 – шпулата и вилката с оста
4 – частта от аванса, която се сглобява отпред
5 – задната част на аванса
6 – пружина, капачка и зегерка, които държат шпулата към черната втулка на аванса
7 – компонентите на пиньона, заедно със зъбното колело и вилката за двете оси, които обуславят влакнонареждането
8 – двете втулки, които махнах
9 – палецът и пружината на контрата за обратен ход
10 – винтовете на капачката
След като измих всичко, започнах сглобяването – където се трият пластмасова и друга част използвах силиконова грес, а за триещи се метални части – литиева.
Втулката, на която се върти шпулата – в основата си се влияе от авансовия механизъм. Намазана със силиконова грес.
Авансовият механизъм. Липсва управляващия вал.
Управляващият вал на авансовият механизъм. Резбата е лява и е намазана със силиконова грес. Болтът контактува с метална част и е намазан с литиева.
“Шасито” на макарата със сглобения аванс.
Шпулата с управлението на възвратно – постъпателното движение.
Капачката но шпулата.
Пиньонът. Засекът предава въртенето на вала на бигела.
Всичко по вала на бигела. Единствено съм сгрешил положението на пиньона – трябва да е обратно. Иначе не може да се монтира зегерката.
И тук е грешна посоката на пиньона. Шайбите са 3 – дебела и две тънки (отляво – надясно).
Положението на пластинката, която фиксира врътката на аванса.
Почистената корона. Както се вижда, едната втулка е наранена от употреба. Двата лагера върху тях решиха този проблем и осигуриха на макарата още много години живот (ако нещо извънредно не й се случи)
Размер на лагерите:
- Десен – 14х8х4
- Ляв – 14х8х4. Тук втулката беше с ширина 3,5мм и при затваряне на капака макарата затягаше при работа. С известно престъргване на капачката този проблем се реши.
Смазването и затварянето на макарата са ясни и затова няма снимки. След описаната процедура, макарата работи чудесно. Остана само да я оборудвам с адекватен плетеняк и да свърши забраната за щука.
Това е всичко.
Re: Почистване, смазване и тунинг на DAIWA 125M
Благодарско за урока.
КИРО- мир на праха му
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Колега ,когато бях на твоите години извършвах същата дейност .
Та имах магазинче рибарско и частично дейноста ми беше ремонт на пръти и макари ,сега имам огромен арсенал от зап части за стари чакръци но само
обират прахоляците .Ако те интересуват ПОДАРЯВАМ ти ги,само дай адрес да ти ги пратя .
Та имах магазинче рибарско и частично дейноста ми беше ремонт на пръти и макари ,сега имам огромен арсенал от зап части за стари чакръци но само
обират прахоляците .Ако те интересуват ПОДАРЯВАМ ти ги,само дай адрес да ти ги пратя .
костреж- ...........................
Брой мнения : 273 Рожд.дaта : 09.07.1965
Години : 59
По принцип благодаря за предложението, но искам да уточня, че това не ми е дейност - това са мои макари и описвам какво им правя - пък дано свърши работа на някой.костреж написа:Колега ,когато бях на твоите години извършвах същата дейност .
Ще ти изпратя на ЛС адреса си, а дали ще ми изпратиш частите прецени - може на друг да свършат повече работа.
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing