GO FISHING BG.ForumsClub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Мариновани МИДИ

+4
joro_74
sllipi1
Albena
КИРО
8 posters

Go down

Мариновани МИДИ Empty Мариновани МИДИ

Писане  КИРО Чет 23 Юли 2009 - 19:17

Идва сезона на отпуските,доста колеги ще дойдат по морето,
нека се върнат после с един спомен от мен.
Рецептата е малко трудничка,иска си времето,но си заслужава.

При събирането на мидите,уверете се че нямат пясък,мисля че тази година в това отношение е добра.
В тенджера наливате малко вода и поставяте мидите да се варят - докато се отворят.
При чистенето хвърляте ядките в друг съд с вода-ако има полепнал пясък по тях,той пада на дъното.
После ядките ги поставяте в оцет за час,час и половина.Може и лимонов сок,но да се покрият.
Водата от мидите се изцежда добре,и се оставя на бавен огън да се сварява 40-50мин,с 1-2 връзки копър.
Нагрявате олио,и го запържвате с една филия хляб.Нека да изстива сега.
В бурканчета от конфитюр сипвате 5-6 лъжици олио,нареждате ядките,помежду слагате дафинов лист,черен пипер на зърна ( десетина ),и най отгоре заливате с 2-3см от мидената вода.
За по-продължително съхранение,можете да сварите бурканите,но не по малко от час.
През зимата ще сте номер 1 на трапезата. :91:
КИРО
КИРО
администратор
  администратор

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66

Върнете се в началото Go down

Мариновани МИДИ Empty Re: Мариновани МИДИ

Писане  Albena Чет 23 Юли 2009 - 19:54

Това ще го направя непременно при първа възможност т.е. уикенда sausage
Albena
Albena
...........................
  ...........................

Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3909 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 60

Върнете се в началото Go down

Мариновани МИДИ Empty Re: Мариновани МИДИ

Писане  КИРО Чет 23 Юли 2009 - 20:44

Albena написа:Това ще го направя непременно при първа възможност т.е. уикенда sausage
Ъ,
аз чакам да добавиш нещо.
counting2
КИРО
КИРО
администратор
  администратор

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66

Върнете се в началото Go down

Мариновани МИДИ Empty Re: Мариновани МИДИ

Писане  ???? Вто 10 Ное 2009 - 15:46

Киро , никъде не пишеш дали слагаш сол ?
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Мариновани МИДИ Empty Re: Мариновани МИДИ

Писане  sllipi1 Сря 1 Фев 2012 - 12:30

Киро от тая година започнах да ги правя мидите по по мързелив начин след като се сварят с бира и лющян и сол ,изчиствам ядките,прецеждам сосчето слагам ядките в малки шишенца от минерална вода,като гледам да не са много натъпкани , доливам с сосчето така че да плувнат мидите слагам им тапичката и хайде у фризера стават мед медец
sllipi1
sllipi1
...........................
  ...........................

Регистриран на : 06.10.2011
Брой мнения : 1246 Рожд.дaта : 19.10.1976
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Мариновани МИДИ Empty Re: Мариновани МИДИ

Писане  КИРО Сря 1 Фев 2012 - 12:39

Ами значи ще се пробва и това.
Само да видим кой ще ги вади ? sunglasses2
КИРО
КИРО
администратор
  администратор

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66

Върнете се в началото Go down

Мариновани МИДИ Empty Re: Мариновани МИДИ

Писане  joro_74 Сря 1 Фев 2012 - 17:29

Това със шишенцата и фризера е номер 1.После обаче ги оставяш сами да се размразят в смисъл без да ги слагаш в топла вода.Стават все едно сега си ги варил.
joro_74
joro_74
...........................
  ...........................

Регистриран на : 14.06.2011
Брой мнения : 229 Рожд.дaта : 09.12.1974
Години : 49

Върнете се в началото Go down

Мариновани МИДИ Empty Re: Мариновани МИДИ

Писане  Ribarina Сря 1 Фев 2012 - 17:42

Най хубави са си пресните миди.На никой не му се ходи сега за миди,ама те сега са най-вкусни.Миналата година една буря ни беше намотала мрежите около едни камъни и като ги вадихме по тях имаше миди достатъчни за трима човека да се напият.Тази зима не съм пробвал ама с гаган на някоя дълга пръчка все ще се надерат малко миди
Ribarina
Ribarina
...........................
  ...........................

Регистриран на : 09.03.2010
Брой мнения : 1898 Рожд.дaта : 29.06.1982
Години : 41

Върнете се в началото Go down

Мариновани МИДИ Empty Re: Мариновани МИДИ

Писане  roko koko Сря 1 Фев 2012 - 17:52

Иве ,има си миди бе брат,вадят чат пат от мидарниците ,при това чисти няма пясък няма щуротии.И аз ги обичам пресни ама съм правил и замразени във шишета с прецедената вода в която са се варили или направо чиста вода,стават все едно са пресни..............ма не са пресни :525707397c05bb Това съм го правел до преди няколко години когато не бяха се появили мидарниците.
roko koko
roko koko
...........................
  ...........................

Регистриран на : 14.09.2010
Брой мнения : 4391 Рожд.дaта : 23.04.1975
Години : 49

Върнете се в началото Go down

Мариновани МИДИ Empty Re: Мариновани МИДИ

Писане  Моряка Сря 1 Фев 2012 - 19:40

Не знам за вас,но колкото и пъти да съм слагал миди във фризера без соса или със соса им стават тричави и ронливи-има си голяма разлика от пресните,които са си еластични сочни и миришат на море и тия от фризера :9bbce68c65a7e8 ,поне за мен.


Последната промяна е направена от Моряка на Чет 2 Фев 2012 - 15:07; мнението е било променяно общо 1 път
Моряка
Моряка
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 8113 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 56

Върнете се в началото Go down

Мариновани МИДИ Empty Re: Мариновани МИДИ

Писане  savi aleksiev Сря 1 Фев 2012 - 20:05

509158 thumbsUp_icon 65ace96196811c664645 което си е право право си е sunglasses2
savi aleksiev
savi aleksiev
...........................
  ...........................

Регистриран на : 30.10.2009
Брой мнения : 3331 Рожд.дaта : 05.12.1961
Години : 62

Върнете се в началото Go down

Мариновани МИДИ Empty Re: Мариновани МИДИ

Писане  joro_74 Чет 2 Фев 2012 - 11:47

Спор за пресните миди няма то това е ясно,но да ги вадиш лятото.Пробвай да и извадиш сега от таз студена вода да ги видиш какви са хубави и сочни.Аз бях вадил една зима с неопрена водата беше 5 градуса като ги извадих на брега се отвориха леко,а като се прибрах и ги сварих станаха кафяви и спаружени.След кратка литература се оказа че нашата мида на толкова ниска температура изпада в летаргия и не се храни тоест не е активна и съответно гадна за ядене.От 7-8 градуса и нагоре започва да става активна а бе най сигурно лятото.
joro_74
joro_74
...........................
  ...........................

Регистриран на : 14.06.2011
Брой мнения : 229 Рожд.дaта : 09.12.1974
Години : 49

Върнете се в началото Go down

Мариновани МИДИ Empty Re: Мариновани МИДИ

Писане  Albena Чет 2 Фев 2012 - 12:04

Моряка написа:Не знам за вас,но колкото и пъти да съм слагал миди във фризера без соса или със соса им стават тричави и ронливи-има си голяма разлика от пресните,които са си еластични сочни и миришат на море и тия от фризера :9bbce68c65a7e8 ,поне за мен.
135d02aa35ad75a2cb71 Особено ако стоят повече от 2 месеца.Пробвала съм какво ли не , за мен не стават да се замразяват.
Albena
Albena
...........................
  ...........................

Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3909 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 60

Върнете се в началото Go down

Мариновани МИДИ Empty Re: Мариновани МИДИ

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите