РИБНИ КОНСЕРВИ
3 posters
Страница 1 от 1
РИБНИ КОНСЕРВИ
РИБНИ КОНСЕРВИ: / за 10килограма изчистена риба/
Рибата се почиства от люспи , глави и вътршности , след което се измива много добре със студена вода. С ножица се орязват опашката , перките и хрилните кости (дъги). Нарязва се на парчета по 4-5 сантиметра в голяма тава за варене на сладко , посолява се "на вкус" и се залива с една бутилка олио и една 2/3-ти бутилка качествен оцет , изсипва се и едно пакетче чер пипер. Рзбърка се добре , завива се с алуминиево фолио и се пече три часа на бавна фурна. Фурната се изключва и тавата се оставя вътре до пълно изстиване (една нощ)
За това количество се подготвят: два буркана (0.800) доматено пюре(троен концентрат) , в които се изсипват и разбъркват добре по едно пакетче финно млян кимион, един буркан(0.800) стерилизирани краставички ( нарязани на колелца) , един буркан (0.800) маринована червена капия ( нарязана на парченца) , 0.5 кг много добре сварен стар фасул , едно пакетче( 0.4-0.5кг.) замразен млечен грах Подготвят се 25 бурканчета 0.400мл. , рибата се изгреба с решетъчна лъжица и се нарежда много плътно на редове в бурканите. Между всеки ред се слага по една лъжица пюре и по малко от всичко останало . Наредените вече буркани се заливат с по 1-2 супени лъжици от маринатата която остава в тавата. Бурканите се затварят с метални капачки и се варят 2 часа и 30 минути.
По тази рецепта може да се консервира всякаква риба , особенно такива изявени "арматуристи" , като каракуда , платика , скобар , бабушка, кефал ....
Практически , рибата се изчиства и на пакети се прибира във фризер до като се посъберът 10-12 кг , за да не се правят по 5-6 бурканчета през няколко дена.
Консервата "върви" за мезе на всичко!!!
Рибата се почиства от люспи , глави и вътршности , след което се измива много добре със студена вода. С ножица се орязват опашката , перките и хрилните кости (дъги). Нарязва се на парчета по 4-5 сантиметра в голяма тава за варене на сладко , посолява се "на вкус" и се залива с една бутилка олио и една 2/3-ти бутилка качествен оцет , изсипва се и едно пакетче чер пипер. Рзбърка се добре , завива се с алуминиево фолио и се пече три часа на бавна фурна. Фурната се изключва и тавата се оставя вътре до пълно изстиване (една нощ)
За това количество се подготвят: два буркана (0.800) доматено пюре(троен концентрат) , в които се изсипват и разбъркват добре по едно пакетче финно млян кимион, един буркан(0.800) стерилизирани краставички ( нарязани на колелца) , един буркан (0.800) маринована червена капия ( нарязана на парченца) , 0.5 кг много добре сварен стар фасул , едно пакетче( 0.4-0.5кг.) замразен млечен грах Подготвят се 25 бурканчета 0.400мл. , рибата се изгреба с решетъчна лъжица и се нарежда много плътно на редове в бурканите. Между всеки ред се слага по една лъжица пюре и по малко от всичко останало . Наредените вече буркани се заливат с по 1-2 супени лъжици от маринатата която остава в тавата. Бурканите се затварят с метални капачки и се варят 2 часа и 30 минути.
По тази рецепта може да се консервира всякаква риба , особенно такива изявени "арматуристи" , като каракуда , платика , скобар , бабушка, кефал ....
Практически , рибата се изчиства и на пакети се прибира във фризер до като се посъберът 10-12 кг , за да не се правят по 5-6 бурканчета през няколко дена.
Консервата "върви" за мезе на всичко!!!
????- Гост
Re: РИБНИ КОНСЕРВИ
Олигавих се бе Бачо, и анасонлийка ми се привижда ..... Те такова мезе може и в жегите да трае по водоема, докато му дойде ред.
ribaro- ...........................
- Регистриран на : 14.07.2009
Брой мнения : 288 Рожд.дaта : 29.06.1969
Години : 54
Re: РИБНИ КОНСЕРВИ
Бачо, а костите "стопяват" ли се след варенето, или :021869b128fa56 ...?IDA написа:... бурканите .. се варят 2 часа и 30 минути...
valentin_l_ivanov- ...........................
- Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 224 Рожд.дaта : 10.02.1966
Години : 58
Re: РИБНИ КОНСЕРВИ
Те би трябвало да се стопят от киселината в оцета и доматеното пюре
dekata- ...........................
- Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 407 Рожд.дaта : 01.07.1972
Години : 51
Re: РИБНИ КОНСЕРВИ
dekata написа:Те би трябвало да се стопят от киселината в оцета и доматеното пюре
Точно така, достапянето обаче става от тези 1-2 супени лъжици марината, които се сипват в бурканите накрая, преди слагането на капачките и варенето; след варенето- колкото по-дълго седи консервата, толкова по-хубава става за консумация; трайноста им е 3 години и разните риби като платики, скобари... и други такива безвкусни "арматуристи" могат целево да бъдат остъклявани- то аз, последните десетина години не съм консумипал платики освен в това им "агрегатно състояние" :7756d4f28cf80b
????- Гост
dekata- ...........................
- Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 407 Рожд.дaта : 01.07.1972
Години : 51
Re: РИБНИ КОНСЕРВИ
dekata написа:
Дека, сега ще поразровя за да е точно и ще пусна една стара, фамилна унгарска рецепта за маринован уклей- на бачо ти Ласло :58b46cfc40254e
п.п. това ми е спомен от един "сървайвър" с него на Пясъчник ( Беловица)
????- Гост
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 29 Апр 2024 - 23:22 by bat_pavel
» С лодка в морето - 2024
Съб 23 Мар 2024 - 15:53 by Димитър Маринчев
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa
» Около Бургас
Чет 18 Яну 2024 - 20:42 by Димитър Маринчев
» Маринована риба с екстри
Пет 12 Яну 2024 - 12:52 by icokanev
» Риби на борсата
Пон 25 Дек 2023 - 17:46 by Моряка
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Пет 1 Дек 2023 - 12:36 by ribarshe
» ЧЕПАРЕТА - 3 част
Сря 15 Ное 2023 - 5:25 by КИРО
» С лодка в морето - 2023
Пон 13 Ное 2023 - 16:35 by Димитър Маринчев
» Помощ при избор на сонар
Съб 28 Окт 2023 - 20:05 by КИРО
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Чет 5 Окт 2023 - 6:42 by Димитър Маринчев
» Зарибяване с пъстърва
Чет 28 Сеп 2023 - 17:00 by Драго