Никулденски шаран
+3
Зехирев
YordanDanev
Божидар Иванов
7 posters
Страница 1 от 1
Никулденски шаран
Дойде време да се отбележи празника и вчера хванах от пазара един 3-килограмов шарко(задължително трябва да е люспест). Почиства се, измива се и леко се осолява за да се постегне, до като се приготвят другите неща:
Приготвя се плънката от: около 1-1.200 ситно нарязан лук, 3-4 едри ситнонарязани моркова, 200-300 гр ситно нарязани орехови ядки, половин настърган лимон, черен пипер млян и на зърна, червен пипер, 2-3 листа дафинов лист, сол.
Плънката се изсипва в подходящ съд, добавя се 1/2-а ч.чаша олио и и чаша вода и се запържва на слаб котлон до поомекване на лука.До като се приготвя плънката, фурната се загрява на 300 градуса. Шарана с е пълни с плънката, а останалото от плънката се пълни в тавата. Отгоре се нарязва половин пакетче краве масло и добива ето този вид:
Тавата се завива отгоре с алуминиево фолио, поставя се в загрятата фурна, като след 30 минути се намаля на 150 градуса и се пече още два часа; последните 15-20 минути се маха фолиото за да се позапече отгоре. След това фурната се изключва, а тавичката със шаркото се оставя вътре до пълното му изстиване(завита пак с фолиото).
Ето го и в завършен вид; ястието се консумира студено...със всякакъв алкохол, а плънката става по-вкусна от самият шаран! :dancingHappy_i
Пожелавам весел празник на всички празнуващи и тяхните семейства и приятели!!! :609c1f728720fb
Приготвя се плънката от: около 1-1.200 ситно нарязан лук, 3-4 едри ситнонарязани моркова, 200-300 гр ситно нарязани орехови ядки, половин настърган лимон, черен пипер млян и на зърна, червен пипер, 2-3 листа дафинов лист, сол.
Плънката се изсипва в подходящ съд, добавя се 1/2-а ч.чаша олио и и чаша вода и се запържва на слаб котлон до поомекване на лука.До като се приготвя плънката, фурната се загрява на 300 градуса. Шарана с е пълни с плънката, а останалото от плънката се пълни в тавата. Отгоре се нарязва половин пакетче краве масло и добива ето този вид:
Тавата се завива отгоре с алуминиево фолио, поставя се в загрятата фурна, като след 30 минути се намаля на 150 градуса и се пече още два часа; последните 15-20 минути се маха фолиото за да се позапече отгоре. След това фурната се изключва, а тавичката със шаркото се оставя вътре до пълното му изстиване(завита пак с фолиото).
Ето го и в завършен вид; ястието се консумира студено...със всякакъв алкохол, а плънката става по-вкусна от самият шаран! :dancingHappy_i
Пожелавам весел празник на всички празнуващи и тяхните семейства и приятели!!! :609c1f728720fb
????- Гост
Re: Никулденски шаран
Сега и аз ще ходя да си купя един шаран за празника
YordanDanev- ...........................
- Регистриран на : 11.11.2009
Брой мнения : 627 Рожд.дaта : 25.02.1976
Години : 48
Re: Никулденски шаран
Като не можеш да си хванеш :525707397c05bbYordanDanev написа:Сега и аз ще ходя да си купя един шаран за празника
Браво бачо, добре изглежда
Зехирев- ...........................
- Регистриран на : 26.03.2010
Брой мнения : 108 Рожд.дaта : 01.10.1977
Години : 46
Кадир- ...........................
- Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 451 Рожд.дaта : 29.01.1980
Години : 44
Re: Никулденски шаран
За да не е много постна плънката добавих в нея и филе от 700 грамов костур нарязано на кубчета , така шарана ставал "по болярски"
sampo- ...........................
- Регистриран на : 18.11.2009
Брой мнения : 44 Рожд.дaта : 02.03.1951
Години : 73
Re: Никулденски шаран
И в последната фаза на подготовката(около час преди да дойдат гостите), следва пърженето на дърти Домлянски бабушки, кефали и уклеи( кат за майстори..) тъй за притурка към вината и другите работи...
В момента жената ги обработва в "офиса" си, па аз вече съм си сипал....
В момента жената ги обработва в "офиса" си, па аз вече съм си сипал....
????- Гост
Re: Никулденски шаран
Бачо Илия, няма да оспорвам рецептата ти, но при мен, вместо дафинов лист, се слага лющян ( за непросветените - дивисил), магданоз и целина. Вода не се допуска :9bbce68c65a7e8 , а всичко се приготвя с бяло винце.
Долу, горе, след подготовката се получава следното:
И след изпичане, това :
Наздраве :9bbce68c65a7e8
Долу, горе, след подготовката се получава следното:
И след изпичане, това :
Наздраве :9bbce68c65a7e8
Re: Никулденски шаран
И финала на последната фаза:
А тук- един щастливец, след като пръв е похапнал порция от никулденския шаран:
:609c1f728720fb
А тук- един щастливец, след като пръв е похапнал порция от никулденския шаран:
:609c1f728720fb
????- Гост
Пълнен Никулденски шаран на фурна върху сол
3-4 кг шаран се почиства и измива.Натрива се със сол, смлян черен пипер отвън и отвътре и оставяме да престои 45 минути. Стопяваме масло 1/2 пакет и добавяме един по един продуктите-шепа ориз,орехови ядки, стафиди,чашка вино,бекон,кашкавал, горчица,люта чушка.Сместа разбъркваме добре и и щом ориза поеме течноста и маслото, бух в търбуха на шарко.Трябва ни малко конец след това шев и кройка и готовоооо! На дъното на тава за печене разстиламе 2-3 пакета готварска сол и я размиваме с вода докато получим каша като рядко тесто.Издълбаваме нещо като кладенче в , което поставяме шарана по корем.Печем на 180 градуса - 60минути.Сервираме върху салата от зеле и моркови поръсена с лимонов сок и копър.Вземаме 1 лимон с кората и го нарязваме на тънко.Получилите се колелца налепваме отстрани по тялото на шарана така сякаш са люспите му.С това приключва аранжировката.Консумира се незабавно с много апетит и подбрани питиета
vlado_fidera- ...........................
- Регистриран на : 22.08.2011
Брой мнения : 178 Рожд.дaта : 08.09.1959
Години : 64
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
Пон 29 Апр 2024 - 23:22 by bat_pavel
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Вто 26 Мар 2024 - 20:37 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Съб 23 Мар 2024 - 15:53 by Димитър Маринчев
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa
» Около Бургас
Чет 18 Яну 2024 - 20:42 by Димитър Маринчев
» Маринована риба с екстри
Пет 12 Яну 2024 - 12:52 by icokanev
» Риби на борсата
Пон 25 Дек 2023 - 17:46 by Моряка
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Пет 1 Дек 2023 - 12:36 by ribarshe
» ЧЕПАРЕТА - 3 част
Сря 15 Ное 2023 - 5:25 by КИРО
» С лодка в морето - 2023
Пон 13 Ное 2023 - 16:35 by Димитър Маринчев
» Помощ при избор на сонар
Съб 28 Окт 2023 - 20:05 by КИРО
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Чет 5 Окт 2023 - 6:42 by Димитър Маринчев
» Зарибяване с пъстърва
Чет 28 Сеп 2023 - 17:00 by Драго
» Какъв е тоя киликанзер ?
Вто 26 Сеп 2023 - 11:29 by horgasz