Риболов с Директен телескоп и Спиди!!!
+37
tugman
Ribarina
roko koko
ДЯДО ИВАН
gargaron
Любак
Моряка
RAAZIEL
zhikata
felippemassa
topgun
Валентин Караилиев
ticho
Plat1ka
ninastefanina
Ангелофф
Иван
ivanov70
sword-fish
LFC
jasonsmith
ribaro
Бай Гого
bkd
Венци
iliqn_d
chirusa_bg
илия
lip4o
теди
koki
петко стоянов
georg
КИРО
Красимир
майсторчето страхил
Цецо-еСкобара
41 posters
Страница 1 от 6
Страница 1 от 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: Риболов с Директен телескоп и Спиди!!!
Ще следя с интерес развитието на темата,стига да има въпроси,отговори и т.н.Много екстремен риболов е "солото",няма риба (без значение от размера),която да не те разтрепери.
Мойта линия почти винаги е с 0.12 основно и повод 0.10.0.8,даже и до по тънки поводи се стига понякога.За основно ползвам lazer-shogun,а отскоро grauvell teklon-competition.За поводиде нищо друго освен Owner срахотни влакна за поводи.Понеже рядко ловя с ластик предпочитам куки с по голямо фи,демек по дебели в рамките на No 14.16,иначе се изправят.В момента ловя с директен на Tica 8м,преди това имах 5-6-тичка на DAM,после седмичка... Нещо май много се раздрасках :)
Мойта линия почти винаги е с 0.12 основно и повод 0.10.0.8,даже и до по тънки поводи се стига понякога.За основно ползвам lazer-shogun,а отскоро grauvell teklon-competition.За поводиде нищо друго освен Owner срахотни влакна за поводи.Понеже рядко ловя с ластик предпочитам куки с по голямо фи,демек по дебели в рамките на No 14.16,иначе се изправят.В момента ловя с директен на Tica 8м,преди това имах 5-6-тичка на DAM,после седмичка... Нещо май много се раздрасках :)
Цецо-еСкобара- ...........................
Брой мнения : 115 Рожд.дaта : 25.07.1985
Години : 39
Като взех да ги смятам преди малко "наум", оказва се че в момента имам 7 бр. директни телескопи :217b315cad77fe Или, както следва- 4 бр осмици( с различно предназначение- двата са оластичени), 1бр седмица( оластичена + шпиц), 2 бр спидита 5.50 и 5.0 метра, първото е със шпиц, второто е с кух връх
????- Гост
За мен риболова с директен е върховното усещане .От първата ми бамбукова пръчка до сегашните ми 3,4,5 и 6 метрови телескопи мисля да сложа и една осмица,коледа наближава .Те това е от предната коледа
[You must be registered and logged in to see this image.]
майсторчето страхил- ...........................
Брой мнения : 1594 Рожд.дaта : 01.07.1964
Години : 60
Риболов с Директен телескоп и Спиди!!!
Скоро си сменях ластика на дирекния,беше на 3 коляно,но го сложех на 4.Ако може някой да подскаже кое е по- добре,ластика е 1,2мм,не е ли по-добре ,по-дебел на 2 колено(пръта го позволява).Предимно ловя с 0,12мм основно,монтажа е за платика.Благодаря предварително.
Красимир- ...........................
Брой мнения : 77 Рожд.дaта : 29.08.1975
Години : 49
:thumbsupsmiley В момента е доста студено на вън,но ще го пробвам този ледкор :609c1f728720fb
Красимир написа: :thumbsupsmiley В момента е доста студено на вън,но ще го пробвам този ледкор :609c1f728720fb
А, колега... ти ли си този дето в манията се е замаскирал като ribarq 751
Чакай да пусна ледкорите и тука:
Според мен, при риболова на платика, шаран и т.н. разни по-едри риби, които искат неподвижна презентация на стръвта, проблемите при риболова с директни телескопи 7/8 метра основно възникват при наличието на вятър и движение на водата в повърхностните десетина-петнадесет сантиметра! Дори и при дълбочини от порядъка на 4-5 метра(под плувката), разстоянието от върха на пръта до плувката е 3-4 метра и линията в тази си част, трябва да бъде потопена много надеждно и сигурно на поне 25-30см. под повърхноста
В тази връзка и за такива специфични излети на "проветриви" язовири като Душанци, Домлян, Копринка..., аз от около 2 години ползвам ледкор за директни линии( Leadcore Pole Leader), преназначението на който е точно да "вкара" линията между върна на директния и плувката на около 30-35 см. под повърхноста на водата:
Дължината на този специализиран ледкор е 45 см, единия клуп се закача на конектора, а на другия клуп се свързва линията "клуп в клуп". След замятането, върха на пръта трябва да е на 5-10 см. над повърхноста, като ледкора сваля участъка от линията до плувката, на около 25-30см под повърхноста.
Не винаги при риболова на едри платики(шарани) повода с куката и някои от дроперите лежат на дъното; това в много голяма степен зависи от моментното поведение на рибите и от стръвта на която ловим! Например- при рибилов със стръв "тесто", презентацията на стръвта трябва да е наложително, поне малко (3-5 см) над дъното и в тези случаи трябва да се ползват плувки, "работещи" еднакво добре и в двете посоки- на "повдигане" и на "потапяне". По-долу са снимките на ледкор+плувка+кука от конкретен риболов на стръв "тесто от спринцовка" в гадно време и променлив вятър и дъжда; на 3-5см над дъното ( на яз.Душанци) и крайните резултати от риболва- 13 едри платики с общо тегло 17.500кг+ 2 "беглеца":
При риболов на по-едри шарани и амури и изцяло лежащ на дъното повод, може да се направи и такъв монтаж- ледкор, линия с 2-3 гр. подвижна плувка(ваглер) с дължина 20-30см и т.н. по-надолу( монтажа е само за "ценители"); тук ползвам вирбели между основното и повода с два различи вида възли на ушите на вирбела и с надеждата че няма да сменям ластик "в движение.... :D 8)
Имай в предвид, че точно такива ледкори може и да не се намерят по магазините- тези ми ги донесоха от Англия, но според мен могат да се намерят подобни от тези за шаранджийските монтажи; само гледай да са по-тънки, оплетката да е много плътна и да са дълги 45-50 сантиметра. По-добре е и ако са готови(с клупове), щото иначе ще ти трябва специална игла за правенето в този им вид.
Колкото до картинките по-горе, имай в предвид че това са монтажите за различни типове плувки, различни видове риби и различните начини на презентация на стръвта и всеки един от тях може да търпи известни корекции в зависимост от конкретните ситуации!!! Постнал съм ги в този им вид за да могат да се ползват и за в бъдеще при разни конкретни въпроси и ситуации.
????- Гост
:dancingHappy_i Е..ва...ла.Сто процента тези линкори ги няма в Н.Загора,но ще подпаля фитила на някои рибарски магазини.Ако може един въпрос-защо не га развиваш тази тема,аз съм все пак нов,вие сте хората,от два,три месеца чета из форурумите и се запознавам,неприятно ми става когато някой помага монтажи,снимки,коментари...тн,а пък други на техния гръб." ,Ех, момчета, момчета... И кладенец можеш да покажеш и вода да извадиш, но вода да пиеш вместо друг не можеш... "
Здравей Краси.Тук всеки си казва каквото знае.
Бачо наистина е хвърлил много труд,да напише всички тези материали.
Но нещо ново може да излезе и от начинаещ в риболова,така че който има какво да каже,го казва.
Не практикувам сладководен риболов,но чета почти всичко,
ако някога ми потрябва,поне ще знам че тук го има.
Бачо наистина е хвърлил много труд,да напише всички тези материали.
Но нещо ново може да излезе и от начинаещ в риболова,така че който има какво да каже,го казва.
Не практикувам сладководен риболов,но чета почти всичко,
ако някога ми потрябва,поне ще знам че тук го има.
КИРО- мир на праха му
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Здрасти,Бай Киро,човек се учи докато е жив,всеки си избира какво да направи , когато отиде за риба,куки,дропери,влакно,плувки,пръти,но Бачо има с какво да помогне.
И ти им разбираш!
Доста пъти си показвал как се хваща!(тен)
georg- глоб.модератор
Брой мнения : 4165 Рожд.дaта : 28.04.1974
Години : 50
georg написа:И ти им разбираш!
Зная,много е важно да си на правилното място,с подходящите въдици,а най-важно е да си с точните хора :609c1f728720fb
Красимир написа: Ако може един въпрос-защо не га развиваш тази тема,аз съм все пак нов,вие сте хората,от два,три месеца чета из форурумите и се запознавам,неприятно ми става когато някой помага монтажи,снимки,коментари...тн,а пък други на техния гръб.....
Аз специално, доволно много пиша във Форума и в общи линии "развивам" няколко теми Уверявам те, че в този форум има всякакви компетентни хора- фидеристи, шаранисти, спинингисти, тролингисти, плувкари, дънари и т.н., но доста от тях не пишат или почти не пишат, "по същество" ( по необясними за мен причини). Поне с т.н. "мъртви души" въпроса периодично се решава и се отлюспват, до колкото това е възможно (за разлика от всички останали форуми, на които съм настоящ или бивш потребител)
На мен труда и споделянето на информация с колеги, не ми се свидят и винаги ще се радвам ако мога да помогна с нещо...
Поздрави и Успех!!!
????- Гост
В тази връзка и за такива специфични излети на "проветриви" язовири като Душанци, Домлян, Копринка..., аз от около 2 години ползвам ледкор за директни линии( Leadcore Pole Leader), преназначението на който е точно да "вкара" линията между върна на директния и плувката на около 30-35 см. под повърхноста на водата:
Проверих за този ледкор,но за директни линии-нема,ако го заменя с много малко дроперче,на 35-40см от върха на пръта,ще действа ли,незнам на теория-може,ама на практика незнам.
Проверих за този ледкор,но за директни линии-нема,ако го заменя с много малко дроперче,на 35-40см от върха на пръта,ще действа ли,незнам на теория-може,ама на практика незнам.
Красимир написа:
Ще действа! Доста колеги ползват този прийом при вятър; някои с едно дроперче, други- с две по-малки- едното на 30-40см под върха, второто- по средата между върха и плувката
????- Гост
Ще го пробвам,това с единия дропер,с втория по мое мнение ще издърпва линията макар и малко към брега.
Ако плувката е 5-6 грама,няма да я дърпа
петко стоянов- ...........................
Брой мнения : 1320 Рожд.дaта : 19.03.1973
Години : 51
петко стоянов написа:Ако плувката е 5-6 грама,няма да я дърпа
Използвам плувки от 2-2,5гр.,най-много 3гр.
Красимир написа:петко стоянов написа:Ако плувката е 5-6 грама,няма да я дърпа
Специално с този ледкор и този монтаж- нищо не "придърпва". Плувката остава във фиксираното и след пропадането, положение. На втората картинка (където е сниман телескопа), при увеличение на снимката ясно се вижда че ледкора "седи" във водата под ъгъл около 30 градуса и явно съпротивлението на водата и изтласкващата сила върху влакното и ледкора, балансират много точно цялата ситуация и то при положение че и стръвта(в случая) е над дъното. От друга страна, аз с ледкор също не съм ползвал плувки под 1.5гр; ползвам 1.5-3.0 гр в зависимост от дълбочината, вятъра и течението. Как ще е със щеките и по-малките плувки, нямам представа а колкото до втория монтаж(този с ваглерите), на картинките дето ги постнах, също има подобен монтаж:
п.п. такова "придърпване към брега" според мен по-скоро би се получило, ако се ползват дропери по линията между върха и плувката; по-добре поразпитай за такъв готов(вързан) шаранджийски ледкор- възможно най-тънък.
????- Гост
Привет и от менIDA написа:От друга страна, аз с ледкор също не съм ползвал плувки под 1.5гр; ползвам 1.5-3.0 гр в зависимост от дълбочината, вятъра и течението.Красимир написа:петко стоянов написа:Ако плувката е 5-6 грама,няма да я дърпа
Имам три директни телескопа;
4 м. с жило. Беше с кух връх, монтирах му жило.Нещо италиянско беше
6 м. с кух връх./ без ластик / световно не известна марка "Аке", много здрава въдица с допълнителна оплетка
7 м. Колмик "Империал" страхота въдица. Много лека и се свива на осморка :dancingHappy_i . Ползвам я има няма 7-8 г. Не е мръднала.
Най-тежките плувки които ползвам са 1.5 г. , много рядко до 2 гр.
Които не ловил с директен е пропуснал много .
Има много фактори за успешен риболов с директен.
Следва продължение.......за моя начин на риболов с директен
Надявам се всеки да сподели нещо и да стане една страхотна тема.
koki- ...........................
Брой мнения : 188 Рожд.дaта : 12.05.1979
Години : 45
Здравейт и от мене!По риболова със директен телескоп се запалих тази пролет!То май и като гледам това каде се запали няма и да изгасне Няма такъв кеф,ползвам един седмак Фокус Финеса на жило!Дори и дребен уклей ми прави кеф,да не говорим за някое бонус шаранче
теди- ...........................
Брой мнения : 55 Рожд.дaта : 26.02.1980
Години : 44
Винаги ловя на директния без жила и тем подобни,само на твърдо.Случвало се е като се улови нещо по сериозно да пущам рибата да се разхожда със самия прът из водоема (не на всички водоеми)и кат се умори гадината я догонваме с лодката или с плуване ,усещането е на МАХ .Всичко зависи от такъма и ръката.
майсторчето страхил- ...........................
Брой мнения : 1594 Рожд.дaта : 01.07.1964
Години : 60
Магията на риболова с директен телескоп
Началото на всичко беше една бамбукова три коленна въдица. Всичко беше страхотно, риба, безгрижни детски години, плувка от перо на кокошка или пуйка. В последствие се обзаведох с една руска директна петица. Страхотно здрава и тежка. Времето летеше ли летеше, изведнъж по магазините вече имаше по-лъскава и хубави въдици и всичко необходимо за рибаря. Вече не беше необходимо да имаш връзки и познати в ловно рибарския магазин за да ти запазят бленуваната макара или пръчка. Дойде време за директен на Браунинг 5 м. Последваха много радостни моменти и преживявания с него. Чаках да излезе с нетърпение всеки следващ брой на риболовното списание за да прочета и науча нещо ново. Дойде време за директен 6 м. който имам и до момента АКЕ . Шестицата изведнъж стана по-къса от разстоянието на което бяха рибите. След тежка зима без риболов, последва изложението Лов и Риболов на пловдивския панаир. След няколко обиколки из всички щандове се спрях на щанда на Колмик. Там намерих моята седмица която имам и до днес Империал. Между другото не бях чувал за такава марка до момента. Взех и директен 4 м. Последва и директен 8 м. на Мавер, с допълнителен връх и ластик. Преместих се да живея в София, времето за риболов драстично намаля, пари нямаше...Наложи се да се разделя с някои въдици. За моя радост Колмика никой не пожела да купи. Както и да е, стига толкова пред истории.
Първото нещо което правя когато съм на язовира е да си избера най-доброто и удобно място за риболов. След като се установя приготвям манджата за рибите. При първоначалното захранване едната част от захранката овлажнявам малко повече и там добавям по-едри частици като царевица и жито, стягам много добре топките около 3-4 бр. Другата първоначална порция от топки е по-суха. В нея добавям жива стръв, бели и торни червеи. Измервам внимателно дълбочината както пред така и около мен. След като се убедя ,че съм на правилното място, вече мога да започна с риболова. Винаги си оставям аванс от около половин метър корда. В смисъл такъв, че при меренето на дълбочината не изпъвам до последно кордата. Ако пред мен е много стръмно сплесквам топките за да не се търколят извън обхвата на въдицата. Много е важно за мен всички аксесоари, захранка, кепче, живарник, парцал и други да са ми на удобно място, една ръка разстояние. Случвало ми се е да губя много време и риби в случаите когато горното условие не е изпълнено. Това удобство най-лесно се постига с платформа, аз обаче нямам място за нея в моята кола. Линиите са ми с основно влакно от 0,10 за 4-ката и 0,12 за 6-цата и 7-цата. Поводи ползвам от 0,06 до 0,10 . Куки основно ползвам с размери 14 до 18 номер. Много важна част от всеки един риболов е подаването на захранката и контролирането на рибите с нея. Поне при мен за съжаление не всеки път се получава. Колкото повече излети имам на един и същи водоем толкова по-добре успявам да контролирам този процес.
Прилагам и малко снимки
моите директни
аксесоари
готови линии
кукички
плувки
Не ангажирам никои с поста си. Това си е моето мнение :609c1f728720fb
Първото нещо което правя когато съм на язовира е да си избера най-доброто и удобно място за риболов. След като се установя приготвям манджата за рибите. При първоначалното захранване едната част от захранката овлажнявам малко повече и там добавям по-едри частици като царевица и жито, стягам много добре топките около 3-4 бр. Другата първоначална порция от топки е по-суха. В нея добавям жива стръв, бели и торни червеи. Измервам внимателно дълбочината както пред така и около мен. След като се убедя ,че съм на правилното място, вече мога да започна с риболова. Винаги си оставям аванс от около половин метър корда. В смисъл такъв, че при меренето на дълбочината не изпъвам до последно кордата. Ако пред мен е много стръмно сплесквам топките за да не се търколят извън обхвата на въдицата. Много е важно за мен всички аксесоари, захранка, кепче, живарник, парцал и други да са ми на удобно място, една ръка разстояние. Случвало ми се е да губя много време и риби в случаите когато горното условие не е изпълнено. Това удобство най-лесно се постига с платформа, аз обаче нямам място за нея в моята кола. Линиите са ми с основно влакно от 0,10 за 4-ката и 0,12 за 6-цата и 7-цата. Поводи ползвам от 0,06 до 0,10 . Куки основно ползвам с размери 14 до 18 номер. Много важна част от всеки един риболов е подаването на захранката и контролирането на рибите с нея. Поне при мен за съжаление не всеки път се получава. Колкото повече излети имам на един и същи водоем толкова по-добре успявам да контролирам този процес.
Прилагам и малко снимки
моите директни
аксесоари
готови линии
кукички
плувки
Не ангажирам никои с поста си. Това си е моето мнение :609c1f728720fb
Последната промяна е направена от koki на Пет 18 Дек 2009 - 5:28; мнението е било променяно общо 1 път
Жилото само може да ти помогне в този случай. Не пречи да го пуснеш на разходка и с жиломайсторчето страхил написа:Винаги ловя на директния без жила и тем подобни,само на твърдо.Случвало се е като се улови нещо по сериозно да пущам рибата да се разхожда със самия прът из водоема (не на всички водоеми)и кат се умори гадината я догонваме с лодката или с плуване ,усещането е на МАХ .Всичко зависи от такъма и ръката.
Коки супер си го написал,много се изкефих,пък и обичам да надзъртам в куфарчетата на хората... :D Аз,да си призная не съм опъвал директен от лятото,тва щеката е голема хамалогия,ама има нещо и там щом позабравих за директния.Сега изчетох темата разпънах "солото" да вържа една линия и веднага ми дойде акъла :29e6bbd771c7f3
А за разликата между жилото и обикновенния връх-единсвената разлика е че с жилото свършваш по бързо,нещо като със и без... :6e6ebecd09233a
Раликата между жило и обикновен връх е доста относителна...Аз ги виждам така кух и плътен връх.Кухия връх е универсален,защото на него може да се постави и жило(шпиц) и ластик.Именно заради това повечето директни се продават с кухи върхове.Жилото може да се закупи,като едно плътно-тънко карбоново връхче,което ще се вдене(телескопично) във вече срезаният кух връх или най лесния варянт,връх с монтирано жило.Аз предпочитам лесния.
На снимката са две връхчета със жило и един кух(първия),който не е рязан (от зор е сложен един конектор за сефте).:)
Ето един кух връх,срязан и с ластичка,вижда се колко горе долу се губи от върха.
Значи като прескочим ластичка,за която може да се драска много.Жилото има основните предимства:удоволствие,мори рибата по бързо, мунуси няма спрямо обикновен връх..
А за разликата между жилото и обикновенния връх-единсвената разлика е че с жилото свършваш по бързо,нещо като със и без... :6e6ebecd09233a
Раликата между жило и обикновен връх е доста относителна...Аз ги виждам така кух и плътен връх.Кухия връх е универсален,защото на него може да се постави и жило(шпиц) и ластик.Именно заради това повечето директни се продават с кухи върхове.Жилото може да се закупи,като едно плътно-тънко карбоново връхче,което ще се вдене(телескопично) във вече срезаният кух връх или най лесния варянт,връх с монтирано жило.Аз предпочитам лесния.
На снимката са две връхчета със жило и един кух(първия),който не е рязан (от зор е сложен един конектор за сефте).:)
Ето един кух връх,срязан и с ластичка,вижда се колко горе долу се губи от върха.
Значи като прескочим ластичка,за която може да се драска много.Жилото има основните предимства:удоволствие,мори рибата по бързо, мунуси няма спрямо обикновен връх..
Цецо-еСкобара- ...........................
Брой мнения : 115 Рожд.дaта : 25.07.1985
Години : 39
Каква е разликата между обикновения връх и жилото???
lip4o- ...........................
Брой мнения : 340 Рожд.дaта : 15.04.1978
Години : 46
Страница 1 от 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Страница 1 от 6
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing