Монтажи за риболов с ФИДЕР
+7
Красимир
LFC
теди
eminem94
dikanarov
koki
илия
11 posters
Страница 3 от 3
Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Re: Монтажи за риболов с ФИДЕР
[You must be registered and logged in to see this image.]
Можели да ми обесните: Основното ми е 0,18 мм искам повода за хранилката да е 0,14 мм , как да стане това ? Предварително Благодаря .
Можели да ми обесните: Основното ми е 0,18 мм искам повода за хранилката да е 0,14 мм , как да стане това ? Предварително Благодаря .
Ако си спомняш възела който ти показах-водния възел,само че все едно си срязал клупа предварително
gloupan- ...........................
Брой мнения : 538 Рожд.дaта : 11.03.1971
Години : 53
Кире Благодарско(не се бях сетил) ,а иначе този който ти ми показа го правя без проблем .
Ей това ми беше жребчевския монтаж за силно течение и дълбочина около 5 метра:
Всъщност- ползвах шаранджийски прът със сигнализатор и оптегач, като монтажа беше класически фидерен, симетричен монтаж с възелчета за противоуплитаща част. Повод 0.18, флуорокарбон, вързан "клуп в клуп" с монтажа(влакно 0.30, "хамелион")и 80-грамова(без захранката) кошничка на СПРО с предно утежнение. Основно влакно- 0.25(хамелион). Дистанция- около 55-60метра.
Всъщност- ползвах шаранджийски прът със сигнализатор и оптегач, като монтажа беше класически фидерен, симетричен монтаж с възелчета за противоуплитаща част. Повод 0.18, флуорокарбон, вързан "клуп в клуп" с монтажа(влакно 0.30, "хамелион")и 80-грамова(без захранката) кошничка на СПРО с предно утежнение. Основно влакно- 0.25(хамелион). Дистанция- около 55-60метра.
????- Гост
Монтаж с хранилка "метод" и паур гъм(power gum)
На рисунката по-долу е показан общия вид на монтаж с инлайн-хранилка "флат метод" и паур гъм:
1. Кука: GAMAKATSU G-carp method - 6; стръвта е монтирана "на косъм".
[You must be registered and logged in to see this link.]
2. Повод: SPRO Vision 0,14 mm с дължина 15см.
3. Конуси и бързи връзки: FOX Change
4. Хранилка: Carp Hunter Inline Carp Feeder-30gr.
5. Паур Гъм: NEVIS Carp Power Gum 1 mm- 50см, с тест 10кг
6. Вирбел: FOX Bojlis- номер 8
7. Основно влакно: SPRO Carp Maxx 20 -ролки по 350m- 0.20 с тест 5.9кг.
Правене на монтажа по стъпки:
1. Прекарваме паур гъма през едното ухо на вирбела, който
го свързва с основното влакно и връзваме клуп, като внимаваме
да не го затягаме силно в последната фаза:
2. Изпъваме двета рамена на паур гъма, над възела и го затягаме
бавно, до като възела легне върху ухото на вирбела. Затягаме
силно и отрязваме по-късата излишна част на 8-10мм:
3. Прекарваме свободния край на паур гъма през хранилката
и отдолу връзваме вирбела с бързата връзка, по същия начин,
както сме вързали горния вирбел. Хранилката е монтирана
върху гъма:
4. Изтегляме със специална игла клупа на повода през долния
конус и го закачаме на бързата връзка. Нанизваме конуса върху
връзката и вкарваме долния вирбел в хранилката за т.н. "полу
фиксиран" монтаж:
5. Връзваме основното влакно към горния вирбел, притягаме
всички елементи и монтажа е готов във вида показан на
първата картинка в поста:
На рисунката по-долу е показан общия вид на монтаж с инлайн-хранилка "флат метод" и паур гъм:
1. Кука: GAMAKATSU G-carp method - 6; стръвта е монтирана "на косъм".
2. Повод: SPRO Vision 0,14 mm с дължина 15см.
3. Конуси и бързи връзки: FOX Change
4. Хранилка: Carp Hunter Inline Carp Feeder-30gr.
5. Паур Гъм: NEVIS Carp Power Gum 1 mm- 50см, с тест 10кг
6. Вирбел: FOX Bojlis- номер 8
7. Основно влакно: SPRO Carp Maxx 20 -ролки по 350m- 0.20 с тест 5.9кг.
Правене на монтажа по стъпки:
1. Прекарваме паур гъма през едното ухо на вирбела, който
го свързва с основното влакно и връзваме клуп, като внимаваме
да не го затягаме силно в последната фаза:
2. Изпъваме двета рамена на паур гъма, над възела и го затягаме
бавно, до като възела легне върху ухото на вирбела. Затягаме
силно и отрязваме по-късата излишна част на 8-10мм:
3. Прекарваме свободния край на паур гъма през хранилката
и отдолу връзваме вирбела с бързата връзка, по същия начин,
както сме вързали горния вирбел. Хранилката е монтирана
върху гъма:
4. Изтегляме със специална игла клупа на повода през долния
конус и го закачаме на бързата връзка. Нанизваме конуса върху
връзката и вкарваме долния вирбел в хранилката за т.н. "полу
фиксиран" монтаж:
5. Връзваме основното влакно към горния вирбел, притягаме
всички елементи и монтажа е готов във вида показан на
първата картинка в поста:
????- Гост
Както винаги изчерпвателен и точен :thumbsupsmiley
нагледно и обеснимо.Само риба да се намира.
нагледно и обеснимо.Само риба да се намира.
krezo_bg- ...........................
Брой мнения : 954 Рожд.дaта : 04.11.1960
Години : 64
Интересно,за това защото всичко се прави на основното влакно,без допълнителни закачалки,вирбели и тем подобни.Смятам че е лесно за правене и се надявам да го изпробвам тези дни. :thumbsupsmiley
Днеска вързах някое и друго речно монтажче, като за Тунджа; само че за 15-тина километра по-надолу от Казанлък:
Горе-долу за ей такъв пейзаж и дълбочини 1.50-3.0 метра:
Горе-долу за ей такъв пейзаж и дълбочини 1.50-3.0 метра:
Последната промяна е направена от Бачо Илия на Вто 28 Дек 2010 - 12:43; мнението е било променяно общо 1 път
????- Гост
Бачо Илия , въпросче - може ли на подобен такъм да се сложи кука с мънисто и дали ще работи както на такъм на плувка?
ribarshe- ...........................
Брой мнения : 1376 Рожд.дaта : 05.09.1970
Години : 54
ribarshe написа:Бачо Илия , въпросче - може ли на подобен такъм да се сложи кука с мънисто и дали ще работи както на такъм на плувка?
Не съм пробвал, но може да се пробва; според мен с по-дълъг повод, пластмасово мънисто и евентуално в комбинация със жива стръв(бял, пинка, жълъдов). Мисля че с пластмасово мънисто и дълъг повод ще е по-добре, понеже основния принцип при мънистото е да има някакво движение, макар и много бавно!
п.п. На горната снимка е показано как изглежда монтажа преди замятане(само че по-изпънат) Горе е свързан "клуп в клуп"(или с карабинка с вирбел) за основното влакно, отдолу виси хранилката, а в страни стърчи противоуплитащата част със свързан към нея "клуп в клуп" повод с кука(може и с вирбелче)
На следващата картинка е, как изглежда монтажа лежащ на дъното, след като течението го е понаместило(течението в случаят е от дясно на ляво на картинката). Монтажа("асиметричен монтаж") е изработен от 0.35 флуоракарбон, като след изработването се поизпъва в гореща вода, на пара или с духалка...че да седи като тел, без да прави навивките, както е бил на ролката!!!
????- Гост
И малко допълнителни пояснения относно асиметричния и симетричния монтаж, относно защо точно асиметричния монтаж е за река, а другият е за затворени водоеми:
Става дума за два различни монтажа- "асиметричен", който е по-горе на снимките и е по-подходящ за река и "симетричен", който е по-подходящ за спокойни води или такива с много слабо течение.
При асиметричня монтаж мисля че няма нужда от каквито и да е мъниста предпазващи възела, понеже преди замятането вирбела на кошничката лежи върху линията на големият клуп, а възела с противоуплитащата част е доста в страни:
При симетричния монтаж обаче, двете рамена на големия клуп са с абсолютно еднаква дължина и обезателно има нужда от мънисто, което да изпълнява две функции: предпазва възела и под натиска на хранилката преди замятането, избутва противоуплитащата част в страни от оста на основната линия и монтажа.
Тук е преди замятането:
А тук е в установено вече на дъното положение след придърпването:
Веднага възниква и въпроса, защо точно асиметричният монтаж е за течение, пък симетричният е за спокойна вода?! При риболов на течение, за да е успешен риболова трябва да се осигурят няколко важи неща, а именно: правилно да се подбере теглото и формата на хранилката, както и видът монтаж, така че да се застопорява на едно и също място на дъното, а натиска на течението върху монтажа да е минимален, като и от друга страна монтажа трябва да е максимално чувствителен за да се отчитат кълванетата по връхчето на фидера. Точно това се осигурява от асиметричният монтаж и ще се върна пак на картинката с лежащия на дъното монтаж:
От картинката е видно, че под натиска на течението, по-голямата част от линията на монтажа(асиметричната) се измества и сключва по-малък ъгъл спрямо течението, като по този начин се намалява напора върху монтажа; ако ползваме симетричен монтаж и ловим почти перпедикулярно на течението, това няма как да се случи и напора върху монтажа ще е максимален, а повода с куката ще са под прав ъгъл спрямо монтажа и основната линиа, което ще затрудава индикациите. Видно е и че механиката на асиметричния монтаж е такава, че при риболов на течение осигурява максимална чувствителност- основната линия и повода са почти по една и съща ос(червената линия на снимката) и при кълване индикациите се предават директно на върха на фидера.
Това е точно противоположно при риболова в неподвижни води, където тази проблеми с натиск върху монтажа линията и повода отсъстват, а максималната чувствителност и индикации на кълванетата се осигуряват от абсолютната симетричност на двете рамена на големият клуп.
Относно големината на клупа- аз мисля че тя може да варира от 20 до 50-60см и е по-добре предварително да се правят по-големи, понеже "на място" могат да се превържат и скъсят много бързо, ако това е необходимо!
Става дума за два различни монтажа- "асиметричен", който е по-горе на снимките и е по-подходящ за река и "симетричен", който е по-подходящ за спокойни води или такива с много слабо течение.
При асиметричня монтаж мисля че няма нужда от каквито и да е мъниста предпазващи възела, понеже преди замятането вирбела на кошничката лежи върху линията на големият клуп, а възела с противоуплитащата част е доста в страни:
При симетричния монтаж обаче, двете рамена на големия клуп са с абсолютно еднаква дължина и обезателно има нужда от мънисто, което да изпълнява две функции: предпазва възела и под натиска на хранилката преди замятането, избутва противоуплитащата част в страни от оста на основната линия и монтажа.
Тук е преди замятането:
А тук е в установено вече на дъното положение след придърпването:
Веднага възниква и въпроса, защо точно асиметричният монтаж е за течение, пък симетричният е за спокойна вода?! При риболов на течение, за да е успешен риболова трябва да се осигурят няколко важи неща, а именно: правилно да се подбере теглото и формата на хранилката, както и видът монтаж, така че да се застопорява на едно и също място на дъното, а натиска на течението върху монтажа да е минимален, като и от друга страна монтажа трябва да е максимално чувствителен за да се отчитат кълванетата по връхчето на фидера. Точно това се осигурява от асиметричният монтаж и ще се върна пак на картинката с лежащия на дъното монтаж:
От картинката е видно, че под натиска на течението, по-голямата част от линията на монтажа(асиметричната) се измества и сключва по-малък ъгъл спрямо течението, като по този начин се намалява напора върху монтажа; ако ползваме симетричен монтаж и ловим почти перпедикулярно на течението, това няма как да се случи и напора върху монтажа ще е максимален, а повода с куката ще са под прав ъгъл спрямо монтажа и основната линиа, което ще затрудава индикациите. Видно е и че механиката на асиметричния монтаж е такава, че при риболов на течение осигурява максимална чувствителност- основната линия и повода са почти по една и съща ос(червената линия на снимката) и при кълване индикациите се предават директно на върха на фидера.
Това е точно противоположно при риболова в неподвижни води, където тази проблеми с натиск върху монтажа линията и повода отсъстват, а максималната чувствителност и индикации на кълванетата се осигуряват от абсолютната симетричност на двете рамена на големият клуп.
Относно големината на клупа- аз мисля че тя може да варира от 20 до 50-60см и е по-добре предварително да се правят по-големи, понеже "на място" могат да се превържат и скъсят много бързо, ако това е необходимо!
????- Гост
Смятам че за река, най-удачният и най-чувствителният монтаж а асиметричния, следват патерностера на Гарднер и на трето място е нормалния патерностер(има ги по-горе в темата). Защо това е така съм обяснил в предния пост; ако се ползва монтажа с подвижна хранилка, то е почти все едно да се ползва симетричния монтаж- механиката на монтажа е същата, само че в единия случай хранилката е директно на линията(или на лидер), в другият случай е в симетричен клуп. Нормалният патерностер е по-приложим, ако се лови в закачки или дъна с камъни- късото рамо се прави от значително по-тънко влакно и при заклещване на хранилката между камъните, линията(с риба или без риба) излиза, като се къса само тънкото рамо и хранилката; връзва се ново рамо с кошничка и се цопка...до следващото късане. Патреностера на Гарднер(масово се ползва от съветските другари) е приложим хем за течение, хем за тинести дъна, хем за затворени водоеми, но не е много приложим за риболов в закачки и камънаци а и е по-малко чувствителен от асиметричния монтаж; още повече че и тези които го ползват, в 90% от случаите го правят директно на основното влакно(щото се прави за секунди и това му е най-голямия плюс!); тогава пък е приложим само на чисти и евентуално тинести дъна.
Не случайно съм писал че основно ползвам монтажите с подвижни хранилки- ми щото са ни такива "обичайните заподозрени" по свободните затворени водоеми- бабушки, средни кефали и платики, костурчета и костурченценца, каракуди и подобни псевдо-риби. Ако живеех някъде до голяма река, мапример Тунджа, Янтра, Искър, Марица...сигурно в 90% от случаите щях да ползвам асиметричния и патерностерите, ама сега е обратното. Арендните въобще не ги коментирам; там постепенно възприемаме и бързо се налагат всякакви нововъведения от острова(флатове, флотове, мулдове, методи, бомбери и какво ли още не), щото паткарника си е паткарник и няма никакво значение, дали многократно хващаните и пускани шарани са там или тук- риболова им е един и същи :6e6ebecd09233a
Така горе-долу стоят нещата според мен
Не случайно съм писал че основно ползвам монтажите с подвижни хранилки- ми щото са ни такива "обичайните заподозрени" по свободните затворени водоеми- бабушки, средни кефали и платики, костурчета и костурченценца, каракуди и подобни псевдо-риби. Ако живеех някъде до голяма река, мапример Тунджа, Янтра, Искър, Марица...сигурно в 90% от случаите щях да ползвам асиметричния и патерностерите, ама сега е обратното. Арендните въобще не ги коментирам; там постепенно възприемаме и бързо се налагат всякакви нововъведения от острова(флатове, флотове, мулдове, методи, бомбери и какво ли още не), щото паткарника си е паткарник и няма никакво значение, дали многократно хващаните и пускани шарани са там или тук- риболова им е един и същи :6e6ebecd09233a
Така горе-долу стоят нещата според мен
????- Гост
geti4 написа:...А и друго по добре ли е монтажите да са от ФК и какъв диаметър?
Честит празник колега, вчера пропуснах да драсна и няколко реда за приложението на флуорокарбоновите влакна при фидерните монтажи. Значи, според мен флуорокарбоновите влакна имат редица положителни качества: качествените флуорокарбони са невидими или по-точно, много по-малко видими на дъното поради това че коефициента на пречупване на светлината през тях е много по-близко до този при водата или, ако т.н.рефракционен индекс при водата е 1.0, то при флуорокарбоите от висок клас е 0.72-0.75 или това влакно 0.35 което съм ползвал, под водата ще се вижда ориентировъчно като около 0.09-0.10. Флуорокарбоните са много по-твърди от монофилите и се надраскват много по-трудно при постоянните презамятания и тътрене по дъното, отделно са и по-тежки влакна, като обезателно лежат на дъното и не правят т.н. "арки" като някои плетняци, които се предлагат като "потъващи", но в същност не са; отделно дето плетените се протриват от вирбела на кошничката и е добре да се ползват с монофилен лидер, а още по-добре- с флуорокарбонов лидер; ето един монтаж и с подвижна хранилка, плетено за основно и ФК-лидер:
Следващото им положително качество е, че при много кратка термична обработка с вряла вода, пара или горещ въздух, могат да се изпънат като тел, а възлите(обязателно поне двойни, навсякаде) да се затегнат здраво, без никаква вероятност да се развържат в последствие. За монтажи и лидери аз ползвам ФК-0.30 до 0.40(или монофили, пак с такива сечения)Втори вариант:
Отдолу-нагоре: кука с повод и клуп със същите, като на горния монтаж, параметри. За монтажа съм ползвал флуорокарбоново влакно 0.35, което има изключителното свойство да е твърдо като тел и да не се протрива; малък клуп с двоен възел, който е свързан "клуп в клуп" с повода; на 10-12см над връзката следва обикновен възел с 4 навивки( тези 10-12см са противоуплитащата част на монтажа), непосредствено над който са нанизани едно стъклено и едно гумено маниста и вирбела на хранилката; хранилката е кръгла 35-грамова тип "метална мрежа". Монтажа завършва с малък двоен клуп и се монтира към основната линия или "клуп в клуп", или посредством вирбел с карабинка.
Монтажа в "работно"положение преди замятане:
В случая, и двата варианта на този монтаж са "полублокиран" тип- след известен ход на на налапалата стръвта и куката риба, сработват на "самозасичане". Разстоянието на този "ход" може да се регулира или чрез дължината на монтажите или чрез подвижни силиконови стопери над хранилките.
Всъщност, единствният им недостатък е сравнително високата им цена, особено за тези от висок клас; например, това с което връзвам в момента монтажите е с цена 10 лева за ролка от 25 метра. Може да се отиде и на по-компромисен ценови вариант...в края на краищата говорим за монтажи а не за поводи...
????- Гост
jim_jim_jim написа:Бачо ,кажи как по-точно ги обработваш с вряла вода,че аз пробвах и стана едно мазало......
По-лесно е с духалка(аз така ги правя) или сушоар; включваш уреда хващаш влакното(монтажа) с двете ръце и бавно го прекарваш през горещия въздух, като го и изпъваш едновремено- много лесно става; за гореща вода и пара ще ти трябват едни специални куки с дръжки(има ги в темата за шаранджийските монтажи, щото иначе няма как да държиш влакното!
????- Гост
мисля че монтажа на "патерностер" от Стив Гарднър също е надежден и добър за нашите водоеми.
vlado_fidera- ...........................
Брой мнения : 178 Рожд.дaта : 08.09.1959
Години : 65
Друг любим монтаж , който използвам е на Мат Хейс със затворена хранилка за бял червей.При този монтаж обикновено в хранилката слагам лепен бял червей.Горе долу за около 80 секунди червея започва да напуска хранилката.Лепилото което използвам е на фирма Колмик-Арабик гум
vlado_fidera- ...........................
Брой мнения : 178 Рожд.дaта : 08.09.1959
Години : 65
Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Страница 3 от 3
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing