Питане за лодка
+18
baispartan
Koleff
чечо
Дели
вакрил
max
EU_BG_akademika
dobria1
фишфрена
Шморхи
vvt1970
Тедо
nikgeo
КИРО
savi aleksiev
Мънцата
milen kordov
ilko 63
22 posters
Страница 3 от 5
Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Питане за лодка
Ако можеш слагай 15 коня четиритактов и неплашойся, но и с 1О ще върви идеално. и ще ти гори 1.5-2 л на часBUKIIAZ написа:Е четиритактовия какъв разход дава ? И какъв двигател да взема за този риб 3.6м ,като трябва да е до 50кг. Гледах хонди и ямахи всички са по 48- 52кг. Ако взема 10 коня четиритактов ,пък няма да върви сигурно.Пак съм щах.Дайте акъл ,моля ви.
EU_BG_akademika- ...........................
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Много важно е за какво ще я ползваш - за морски риболов, за тролинг ... Скорост ли търсиш или икономия?BUKIIAZ написа:Е четиритактовия какъв разход дава ? И какъв двигател да взема за този риб 3.6м ,като трябва да е до 50кг. Гледах хонди и ямахи всички са по 48- 52кг. Ако взема 10 коня четиритактов ,пък няма да върви сигурно.Пак съм щах.Дайте акъл ,моля ви.
Мънцата- ...........................
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Как се удави на болата?
Този РИБ на Селва му дават да носи двигател до 15 к.с. или 50 кг. Според мен, може да носи и 20, но щом производителя е казал толкова, редно е да се спази. Малко ме учудва това, защото Селва все пак е марка, на моя китаец, който дори не е риб му дават да носи 18 к.с. Нещо не съм сигурен, че ме впечатлява тази Селва. Какво ще избереш за него като двигател, вече е твои, личен избор.
Избора е между 2Т и 4Т. Говорили сме и преди, а и не само тук за това.
2Т:
+ по-лек
+ по-надежден(в смисъл, че има по-малко части за разваляне)
+ по-бързо достига обороти
+ по-евтин
- харчи повечко, а освен това иска и масло
4Т:
+ по-икономичен
- по-тежък
- по-скъп
Един 15 к.с. 4Т двигател харчи максимум 5.5 литра на час при пълна газ. При нормално каране пийва по 2-3 литра на час. Аналогичен двутактов двигател харчи с 2 литра отгоре, а освен това иска и масло, както ти каза колегата. Е...тук го има малкото извинение за 2Т, че на 4Т пък трябва да му сменяш масло и филтър редовно...
Много хора казват, че 2Т е по-шумен, но не съм съвсем съгласен с това. По-шумен е с няколко децибела на средни обороти, а при пълна газ, шума е сходен с 4Т, но звука на 2Т е по-пронизителен и...вече е въпрос на вкус или поносимост.
За тази Селва от ревюто, не се изказват много ласкаво в сравнение с другите и конкуренти. Хубаво е да поразгледаш поне таблиците, щом руския ти е зле. Има какво да се види не само за селвата, а и за сравнението на 2Т с/у 4Т.
А какво бих си купил аз:
Пластмасова лодка 4.40(3200 пари) и Селва 25 к.с. 2Т с дълъг ботуш(3200). Хем върви кат змей, хем голямо, хем сравнително йофтину. Ако пък парите не са проблем, едно Меркури или Ямаха 25 4Т на твърдата и туй то!
Айде успех с избора!
П.П. Сега видях, че искаш нещо компактно...значи пластмасовата отпада, но и рибчето не е особенно компактно, освен ако не го возиш на покрива на колата...друг вариант не виждам.
Този РИБ на Селва му дават да носи двигател до 15 к.с. или 50 кг. Според мен, може да носи и 20, но щом производителя е казал толкова, редно е да се спази. Малко ме учудва това, защото Селва все пак е марка, на моя китаец, който дори не е риб му дават да носи 18 к.с. Нещо не съм сигурен, че ме впечатлява тази Селва. Какво ще избереш за него като двигател, вече е твои, личен избор.
Избора е между 2Т и 4Т. Говорили сме и преди, а и не само тук за това.
2Т:
+ по-лек
+ по-надежден(в смисъл, че има по-малко части за разваляне)
+ по-бързо достига обороти
+ по-евтин
- харчи повечко, а освен това иска и масло
4Т:
+ по-икономичен
- по-тежък
- по-скъп
Един 15 к.с. 4Т двигател харчи максимум 5.5 литра на час при пълна газ. При нормално каране пийва по 2-3 литра на час. Аналогичен двутактов двигател харчи с 2 литра отгоре, а освен това иска и масло, както ти каза колегата. Е...тук го има малкото извинение за 2Т, че на 4Т пък трябва да му сменяш масло и филтър редовно...
Много хора казват, че 2Т е по-шумен, но не съм съвсем съгласен с това. По-шумен е с няколко децибела на средни обороти, а при пълна газ, шума е сходен с 4Т, но звука на 2Т е по-пронизителен и...вече е въпрос на вкус или поносимост.
За тази Селва от ревюто, не се изказват много ласкаво в сравнение с другите и конкуренти. Хубаво е да поразгледаш поне таблиците, щом руския ти е зле. Има какво да се види не само за селвата, а и за сравнението на 2Т с/у 4Т.
А какво бих си купил аз:
Пластмасова лодка 4.40(3200 пари) и Селва 25 к.с. 2Т с дълъг ботуш(3200). Хем върви кат змей, хем голямо, хем сравнително йофтину. Ако пък парите не са проблем, едно Меркури или Ямаха 25 4Т на твърдата и туй то!
Айде успех с избора!
П.П. Сега видях, че искаш нещо компактно...значи пластмасовата отпада, но и рибчето не е особенно компактно, освен ако не го возиш на покрива на колата...друг вариант не виждам.
Шморхи- ...........................
Брой мнения : 2885 Рожд.дaта : 11.10.1978
Години : 46
BUKIIAZ написа:Благодаря ти колега за изчерпателния отговор.Рибчето наистина смятам да го нося на багажника на колата .И май като гледам това ще да е избора ми 15к.с. двутактов селва + 3.6 м риб селва.
Тежко е, да го дигнеш сам на покрива ще е много трудно
Да не кажа направо, че няма да може без да повреди лодката или колата.
Колега, няма да се справяш сам, ако ще си наистина сам ( на болата винаги има кой да тури една ръка щом морето дава да се влезе), взимай изцяло надуваема с алуминиево дъно и пак е много 360 за сам тежи, абе изобщо трудна работа, после лодката ти се вижда малка, после мотора ти се вижда малък, след това минаваш на колесар, на по голяма лодка, изобщо няма отърване. :609c1f728720fbBUKIIAZ написа:мисля ,че 50 кг. ще ги вдигам лесно ,ама може и да сте прави .Ами продължавам да търся ,пък ако излезе нещо хубаво?Пък и някой ,ако чуе за нещо ,свиркайте.
EU_BG_akademika написа: абе изобщо трудна работа, после лодката ти се вижда малка, после мотора ти се вижда малък, след това минаваш на колесар, на по голяма лодка, изобщо няма отърване. :609c1f728720fb
BUKIIAZ-Ванка все неща дето ги коментирахме като се видяхме(подпалиш ли гората гасене )
п.п. какво стана с лодката от Каварна??
123
Колегите са прави ,и аз тръгнах преди много години с тримаран 4м после 4,50м после 5,20м и вече 6,10 м (която вече ми МАЛЕЕ)
max- ...........................
Брой мнения : 3942 Рожд.дaта : 20.11.1969
Години : 55
Ванка, аз съм със 3.30, надувемо, с алуминиево дъно и с 10 к.с., 4Т. Взех тази комбинация, щото мислех, че сам ще мога да се оправя, ама - нъцки. Първият път, с голям "И"нтусиазъм, сглобих лодката, турнах мАтора и след почти час лутане, влязах. Ама, га излязах, не питай колко съм псувал. След 5-6 часа във водата, трябваше да разглобя всичко сам и да го намъкна в колата. Втория път, се домъкнах със сглобена лодка на тавана на джипа и сравнително лесно влязах, ама за товаренето, звъннах по ГСМ-а, за помощ от приятел и добре,че той си беше в Българево, щото почти нямаше хора на плажа за да помогнат.
Така, че изобщо не си прави илюзията, че ще можеш сам да пускаш и прибираш такава лодка, без колесар.
Така, че изобщо не си прави илюзията, че ще можеш сам да пускаш и прибираш такава лодка, без колесар.
Явно не съм само аз хаменото, но явно съм по-инатлив или по-мераклия. Аз съм с 3.60 и 15-а коня. Мъкнах я с два микробуса, в единия вътре, на другия на покрива. После на покрива на комби, после транцеви колела купувах и така една година. Накрая си взех колесар, щото избора беше или риболов с херния или без риболов. 1 сбор, после 1 час разбор, па как ми се занимава като съм се клатил цял ден в морето...
За сам човек, надуваема с надуваемо дъно - 45 кила и 8 коня 4Т(38 кила) или 10 коня 2Т(25кг). Другото е мазохизъм!
За сам човек, надуваема с надуваемо дъно - 45 кила и 8 коня 4Т(38 кила) или 10 коня 2Т(25кг). Другото е мазохизъм!
Изобщо можем да обобщим, че сам човек е само за кенефа............. :609c1f728720fb
Иди до терснаб фирма гарван в дъното имат китайски лодки надуваеми с алуминиево дъно(2,5м 3,6м 4.1м) на хубава цена и са хубави имах такава, имат и двигатели 15к ТОХАЦУ на по добра цена от селвата ,а е японски и по добър.Аз имах такава лодка 3,6м и мотор ямаха 15к беше много добра комбинация но и 10к и стигат без проблеми.Колкото до качването исвалянето от покрива -сам човек НЕ СТАВА даже и да си щангист.
Последната промяна е направена от вакрил на Чет 17 Фев 2011 - 19:50; мнението е било променяно общо 1 път
вакрил- мир на праха му
Брой мнения : 1986 Рожд.дaта : 06.09.1968
Години : 56
Извинявам се за отклонението колеги, но като стана дума, искам да питам за тази фирма Гарван. Потърсих в гугъл и открих няколко "гарвана" във Варна с най-различни адреси.
Това, което търся е фирма "Гарван", която внася инструменти и подобни неща от Китай. Предполагам, че става дума за сериозна фирма, а не някое квартално магазинче. Ако може някой да ме ориентира, ще съм благодарен, че иначе трябва да се лутам из Варна като муха без глава.
Изтрийте този пост, но нека преди това някой ме ориентира.
Това, което търся е фирма "Гарван", която внася инструменти и подобни неща от Китай. Предполагам, че става дума за сериозна фирма, а не някое квартално магазинче. Ако може някой да ме ориентира, ще съм благодарен, че иначе трябва да се лутам из Варна като муха без глава.
Изтрийте този пост, но нека преди това някой ме ориентира.
За същата става дума в терснаб е .Ето ти и един тел0893730888.
вакрил- мир на праха му
Брой мнения : 1986 Рожд.дaта : 06.09.1968
Години : 56
Благодаря колега.
Нека модераторите изтрият този и горния ми пост.
Нека модераторите изтрият този и горния ми пост.
BUKIIAZ написа:Колеги ,кажете нещо за този двигател [You must be registered and logged in to see this link.] ,и за тази лодка [You must be registered and logged in to see this link.] .Реших да си взема нещо ново,ама се страхувам да не сбъркам с избора.
колега, не се лъжи с тоя Селва Наксос - много стара концепция е... имал съм такъв - надежден е, ама много бучи, тресе и пуши... По-добре си вземи Меркури Ф15 - малко над 4000лв е... А като му изтече гаранцията (5г!) за смешни пари може да стане 20кс
Ако решиш да го продаваш след година - две, спокойно можеш да му вземеш 3000лв... Аз моя Наксос го продавах почти една година и му взех 1500лв, а беше с ел. стартер даже...
За лодката ако не държиш да е Селва, мога да ти предложа от моите - мод. BL360 двигател до 25кс, отпред има рундук и тапицерия за сядане... с две пейки е, равен под и т.н. Парите, които ще спестиш от лодката, тамън ще ти стигнат да вземеш по-хубавия двигател
За вдигането и товаренето върху колата не гледай килограмите - 50кг лодка не са като торба цимент... Даже и 30кг лодка трудно я носи сам човек - повярвай ми, знам какво говоря... продавам лодки от 3г, а ползвам от 10г... и почти винаги съм сам... За 360-ката ще ти трябват двама яки мъже да я товарят или 3-ма средна хубост Колата трябва да е комби или джип дълга база с релси... или някоя таратайка, която не те е страх, че ще й се огъне тавана...
И не забравяй, че решението си е изцял твое!
[You must be registered and logged in to see this link.]BUKIIAZ написа:имаш ли снимки...
15 коня Selva Naxos 2T е по лек от 10к. четиритактов, какъвто и да е. Не забравяйте, че и този мотор е най-лекия от всички мотори 15 коня. Това е и мотора който е на границата на възможността да се обслужва от сам човек без колесар. Това е и най-простия мотор . Колкото повече екстри има под капака, толкова по голяма е възможността да ви остави в морето.
С мотор под 15 коня надуваемата лодка "няма живот".
Натъртвам на това защото много хора на които дадох съвети не се вслушаха и се наложи да подменят оборудване. Вижте само колко обяви има заменям мотор, лодка ...
Тедо можем доста да поспорим за Меркуритата. Не съм виждал по сложно изпълнение на мотор.
Натъртвам на това защото много хора на които дадох съвети не се вслушаха и се наложи да подменят оборудване. Вижте само колко обяви има заменям мотор, лодка ...
Тедо можем доста да поспорим за Меркуритата. Не съм виждал по сложно изпълнение на мотор.
Абсолютно, нямам нищо да добавя, казано е всичко :609c1f728720fbДели написа:15 коня Selva Naxos 2T е по лек от 10к. четиритактов, какъвто и да е. Не забравяйте, че и този мотор е най-лекия от всички мотори 15 коня. Това е и мотора който е на границата на възможността да се обслужва от сам човек без колесар. Това е и най-простия мотор . Колкото повече екстри има под капака, толкова по голяма е възможността да ви остави в морето.
Аз нямам лодка,но вече доста съм влизал в морето ,и то с различни лодки и мотори.На Академика мотора е Селва,на Митев също..Много рядко дърпаш два пъти въжето да стартираш мотора..пали леко и бързо,лек е и според мен ,не гори много.Влизаме и с четиритактов,10к.с. Хонда с лодка 3.20..върви здраво,но е по -тежък,гори повече от Селвата,не знам кое му е икономичното на четиритактовия?
чечо- ...........................
Брой мнения : 1466 Рожд.дaта : 13.11.1971
Как мериш разхода, за да стигнеш до този извод?
На мен ми звучи като много невъзможно това 10 к.с. 4Т да е харчи повече от 15 2Т. Да не кажа, че разликата е двойна в полза на 4Т двигателя.
На мен ми звучи като много невъзможно това 10 к.с. 4Т да е харчи повече от 15 2Т. Да не кажа, че разликата е двойна в полза на 4Т двигателя.
Това е по мои наблюдения..не може да се засече точно,но знаеш колко време горе-доло е един риболов! За що-годе същото разкарване четиритактовият гори повече..може и от двигателя да е,не споря! Пример: С Академика горим 1.8 до 3 литра,а с Хондата под 4 литра не става..Пак казвам..това си е мое мнение!
Ужас..... :5ff67901e688fa
Аз ще спра до тук!
Аз ще спра до тук!
Напротив,не спирай Шморхи! Нека се ориентира човека,кажи какво мислиш..но при нас Хондата си похарчва,няма какво да се лъжем!
BUKIIAZ написа:Чечо ,благодаря ти много за съвета.
Виж, не те съветвам,просто споделям!Има по-опитни колеги,нека си кажат мнението..това е покупка,в която трябва да си сигурен,малко или много,макар че няма нищо сигурно..винаги можеш да очакваш изненади!
Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Страница 3 от 5
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пон 25 Ное 2024 - 20:29 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing