Тарама хайвер
+26
sve25
timo1
vlado_fidera
gargaron
roko koko
var4o
strijok
JENIA
grandal_331
Стефан Добрев
pivkoto
Тихомир
mite
dako
YordanDanev
Albena
Йордан Марков
Моряка
justinian
vatus
JimBeam
chapara
Кърцата
milen kordov
dikanarov
КИРО
30 posters
Страница 1 от 3
Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Тарама хайвер
Април-май е сезона,когато в каята има добре узрял хавер.А това е най-добрия хайвер.
Осолява се обилно,и е добре да престои поне месец,за да узрее в солта.
Приготвяне:
Накисва се половин бял хляб във вода,за сега да стои там.
В малък съд,където миксера влиза почти плътно,
поставяте един ситно нарязан лук,
десетина маслини-без костилките :D
две супени лъжици от хайвера ги поставяте в ситна цедка и промивате с вода солта от хайвера,и той в съда.
Всичко това се миксира с малко олио,докато стане хубава каша.
Това го слагате вече в по-голям съд,изстисквате половината хляб от водата и също го поставяте в съда.
Доливате около 100мл олио и го почвате с миксера докато стане еднородна смес.
Изстисквате сока на един лимон и в съда,още 30-50 мл олио,и останалата част от хляба.
Започва ново миксиране,след като се получи пак еднородна смес,
започвате леко да доливате олио,но по малко.
Докато се получи гъста смес.
Желателно е след това да постои около 30-50мин в хладилника.
Наздраве. :D
Осолява се обилно,и е добре да престои поне месец,за да узрее в солта.
Приготвяне:
Накисва се половин бял хляб във вода,за сега да стои там.
В малък съд,където миксера влиза почти плътно,
поставяте един ситно нарязан лук,
десетина маслини-без костилките :D
две супени лъжици от хайвера ги поставяте в ситна цедка и промивате с вода солта от хайвера,и той в съда.
Всичко това се миксира с малко олио,докато стане хубава каша.
Това го слагате вече в по-голям съд,изстисквате половината хляб от водата и също го поставяте в съда.
Доливате около 100мл олио и го почвате с миксера докато стане еднородна смес.
Изстисквате сока на един лимон и в съда,още 30-50 мл олио,и останалата част от хляба.
Започва ново миксиране,след като се получи пак еднородна смес,
започвате леко да доливате олио,но по малко.
Докато се получи гъста смес.
Желателно е след това да постои около 30-50мин в хладилника.
Наздраве. :D
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
тарама хайвер
Захари, така приготвената и озряла тарама може да се съхранява години! Важното е да няма въздушни мехури в хайвера в буркана! И още, хубаво е да е изравнено нивото на тарамата и отгоре да се налее 1-2мм. олио или зехтин, за да го запечата от въздуха!
dikanarov- ...........................
- Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 242 Рожд.дaта : 14.01.1946
Години : 78
Re: Тарама хайвер
Е туй пък що не ми е дошло на акъла ?dikanarov написа:И още, хубаво е да е изравнено нивото на тарамата и отгоре да се налее 1-2мм. олио или зехтин, за да го запечата от въздуха!
Мерси бат Весо,ще го полея.
Захари,наистина колкото по-дълго,толкова по-добре става.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Тарама хайвер
Вчера направих тарама стриктно по твойта рецепта,Киро.
Стана да си е...
Стана да си е...
milen kordov- ...........................
- Регистриран на : 19.05.2009
Брой мнения : 1166 Рожд.дaта : 16.08.1972
Години : 51
Re: Тарама хайвер
Айде сега да повторя тази рецепта както се полага.
Може би и за вас ще отпаднат много въпросителни де.
Началото е да сложите един бял хляб във вода.
Нека си се кисне там,докато му дойде времето.
Снимките си имат дата и час,затова тях не ги споменавам.
Трябва ви подобна чаша ( друга такава няма по магазините ),
само трябва миксера да влиза хем плътно,хем свободно.
Необходимите продукти.
Първо нарязвате лука на ситно и в чашата.
Хайвера го промивате от солта хубаво
и в чашата - трябват ви две такива цедки с хайвер
Слагате малко зехтин
Този ми го докара Петьо,ама е трепач зехтина.
И този материал го разбивате с миксера
Получава се тази каша
Слагате една допълнителна чаша ( погледнете часа,ще се сетите )
Не е задължително да е кичевска превъзходна,и друга става.
Двайсетина маслини,без костилките де.
Сока на едим лимон,ама като за начало сложете половината
Следва пак 3-4 мин миксер,получава се това
Оная чаша не я забравяйте,и докато жената я няма
вземате един друг съд,в моя случай този.
Изстисквате хляба възможно най-много ( понеже снимам съм с една ръка,ама действайте с двете )
Но половината хляб само.
Изсипвате съдържанието на чашата
После към 50гр олио,използвам този модел
И бой с миксера
На всеки 2-3 мин. доливате по 10-тина гр.олио
Докато се получи тази смес
После слагате и останала част от хляба.
От остатъка остава скорбялата,затова я кисна във вода
И другия лимонов сок
И за финал още 50-70гр олио
и пак работа с миксера.
Докато от вилицата пада бавно сместа
Накрая от онази чаша се получава тази смес.
От пълна бутилка олио,отива толкова за тарама-хайвера.
После хайвера отива за няколко часа в хладилника,
да е готова за вечерта,а ако в чашата ви е останало
толкова количество
Седнете пред компа,запалете една цигара,
и пишете дали си го бива мезето.
Хайвера е от лихнус и попче.
Може би и за вас ще отпаднат много въпросителни де.
Началото е да сложите един бял хляб във вода.
Нека си се кисне там,докато му дойде времето.
Снимките си имат дата и час,затова тях не ги споменавам.
Трябва ви подобна чаша ( друга такава няма по магазините ),
само трябва миксера да влиза хем плътно,хем свободно.
Необходимите продукти.
Първо нарязвате лука на ситно и в чашата.
Хайвера го промивате от солта хубаво
и в чашата - трябват ви две такива цедки с хайвер
Слагате малко зехтин
Този ми го докара Петьо,ама е трепач зехтина.
И този материал го разбивате с миксера
Получава се тази каша
Слагате една допълнителна чаша ( погледнете часа,ще се сетите )
Не е задължително да е кичевска превъзходна,и друга става.
Двайсетина маслини,без костилките де.
Сока на едим лимон,ама като за начало сложете половината
Следва пак 3-4 мин миксер,получава се това
Оная чаша не я забравяйте,и докато жената я няма
вземате един друг съд,в моя случай този.
Изстисквате хляба възможно най-много ( понеже снимам съм с една ръка,ама действайте с двете )
Но половината хляб само.
Изсипвате съдържанието на чашата
После към 50гр олио,използвам този модел
И бой с миксера
На всеки 2-3 мин. доливате по 10-тина гр.олио
Докато се получи тази смес
После слагате и останала част от хляба.
От остатъка остава скорбялата,затова я кисна във вода
И другия лимонов сок
И за финал още 50-70гр олио
и пак работа с миксера.
Докато от вилицата пада бавно сместа
Накрая от онази чаша се получава тази смес.
От пълна бутилка олио,отива толкова за тарама-хайвера.
После хайвера отива за няколко часа в хладилника,
да е готова за вечерта,а ако в чашата ви е останало
толкова количество
Седнете пред компа,запалете една цигара,
и пишете дали си го бива мезето.
Хайвера е от лихнус и попче.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Тарама хайвер
Киро, пробвай като е готов хайвера, да долееш вътре половин чаша гореща вода и разбъркай с миксера.
От нея хайвера побелява и бухва. После вече в хладилника и после с препечени филиики... и...
От нея хайвера побелява и бухва. После вече в хладилника и после с препечени филиики... и...
Кърцата- ...........................
- Регистриран на : 05.02.2010
Брой мнения : 129 Рожд.дaта : 26.03.1974
Години : 50
Re: Тарама хайвер
ОК ве,следващия път ще го направя.
Не остана от този де.
Не остана от този де.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Тарама хайвер
Истекоха ми лигите ве,добре че съм обядвал
chapara- ...........................
- Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 14312 Рожд.дaта : 04.02.1960
Години : 64
Re: Тарама хайвер
Малееееееее, що го погледнах това на гладно, ще пометна
JimBeam- ...........................
- Регистриран на : 24.09.2010
Брой мнения : 1427 Рожд.дaта : 10.02.1962
Години : 62
Re: Тарама хайвер
И аз съм на крачка от спонтанен аборт....
vatus- ...........................
- Регистриран на : 11.06.2009
Брой мнения : 2774 Рожд.дaта : 14.02.1956
Години : 68
Re: Тарама хайвер
JimBeam написа:Малееееееее, що го погледнах това на гладно, ще пометна
vatus написа:И аз съм на крачка от спонтанен аборт....
justinian- глоб.модератор
- Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54
Re: Тарама хайвер
Вий последните трима не се хилете,амиии
другия месец далдисвайте за лихнус,
таман ша го набарате преди да си хвърли хайвера.
Убиец е хайвера му. :29e6bbd771c7f3
другия месец далдисвайте за лихнус,
таман ша го набарате преди да си хвърли хайвера.
Убиец е хайвера му. :29e6bbd771c7f3
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Тарама хайвер
Кирооо, голяма ми е пушката за таквиз малки риби ве
JimBeam- ...........................
- Регистриран на : 24.09.2010
Брой мнения : 1427 Рожд.дaта : 10.02.1962
Години : 62
Re: Тарама хайвер
Ти дам патрони за пъдпъдък ве,няма изпускане.
Барем хайвера ще го ковнеш. :6249c95f600dc6
Барем хайвера ще го ковнеш. :6249c95f600dc6
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Тарама хайвер
JimBeam написа:Кирооо, голяма ми е пушката за таквиз малки риби ве
Изкарай си хавайката,да си спомниш детските години :29e6bbd771c7f3
Моряка- глоб.модератор
- Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 8114 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 56
Re: Тарама хайвер
Ех, откога търся някоя хавайка от хаваите /ама от ония с шарените огърлици /, ама ако я намеря познай за риба ли ще ходя с нея
JimBeam- ...........................
- Регистриран на : 24.09.2010
Брой мнения : 1427 Рожд.дaта : 10.02.1962
Години : 62
Re: Тарама хайвер
Днес си направих такова чудо
Йордан Марков- ...........................
- Регистриран на : 05.01.2010
Брой мнения : 1233 Рожд.дaта : 11.06.1974
Години : 49
Re: Тарама хайвер
Кире, извинявай,че ти спамя темата, но от доста хора съм чувал, че хайверът на таранката по нищо не отстъпва на хайвера от попче. Ти имаш ли някакви лични впечатления?
justinian- глоб.модератор
- Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54
Re: Тарама хайвер
И аз ще оспамя малко темата и ще изкажа лично мнение по въпроса.За мен хайвера от каята , който събираме на пролет е много по-хубав от тарама хайвера , поне който се продава при нас.
Albena- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3909 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 60
Re: Тарама хайвер
ТЦ,сладководната риба не ми е по характера ве.justinian написа:Кире, извинявай,че ти спамя темата, но от доста хора съм чувал, че хайверът на таранката по нищо не отстъпва на хайвера от попче. Ти имаш ли някакви лични впечатления?
Албена,то нали от хайвера правим тарамата ве.
Май продават готова по магазините,амааа..........
Март идва,и тогава от лихнуса се събира най-добрия хайвер.
Стига да го набараме де.
И от другата кая е супер хайвера.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Тарама хайвер
Доскоро правих по следната рецепта:
Узрял хайвер 1 с.л. с връх,4 филии сух хляб без корите-накиснати и изцедени добре,сока от 1 лимон,50 мл.вряла вода,400мл.олио-всичко се слага във висока купа и се пасира бавно-4-5 минути,като пасатора е на дъното и при захващане на хайвера се изтегля бавно нагоре.Предварително хайвера се напуква със дървена лъжица.Когато целия хайвер е с гъстотата на майонеза добавам 3-4 скилидки чесън или 1 глава салатен лук-наситнени,няколко маслини без костилки,и пасирам още 10-20 секунди.Консистенцията става много гладка,като на купешките бурканчета.
Някой път не слагам маслини,а вземам от Пикадили 100 гр. пастет от маслини и го омесвам с тарамата.
Случвало ми се е да се пресече,отдавам го на неспазване на пропорциите и да бързам да изтеглям нагоре пасатора,преди да се е захванал хайвера
Аз също харесвам хайвера на каята.Иначе този хайвер ,който продават на борсата е правен от каквато риба са чистили-таранка,толстолоп,амур,шаран-поне така са ми казвали.И оня червения-вносния.
Между другото,когато чистя кая не изхвърлям дробчетата,събирам ги и ги панирам-за секунди са готови и стават муцка-панирам и хайвера..
Узрял хайвер 1 с.л. с връх,4 филии сух хляб без корите-накиснати и изцедени добре,сока от 1 лимон,50 мл.вряла вода,400мл.олио-всичко се слага във висока купа и се пасира бавно-4-5 минути,като пасатора е на дъното и при захващане на хайвера се изтегля бавно нагоре.Предварително хайвера се напуква със дървена лъжица.Когато целия хайвер е с гъстотата на майонеза добавам 3-4 скилидки чесън или 1 глава салатен лук-наситнени,няколко маслини без костилки,и пасирам още 10-20 секунди.Консистенцията става много гладка,като на купешките бурканчета.
Някой път не слагам маслини,а вземам от Пикадили 100 гр. пастет от маслини и го омесвам с тарамата.
Случвало ми се е да се пресече,отдавам го на неспазване на пропорциите и да бързам да изтеглям нагоре пасатора,преди да се е захванал хайвера
Аз също харесвам хайвера на каята.Иначе този хайвер ,който продават на борсата е правен от каквато риба са чистили-таранка,толстолоп,амур,шаран-поне така са ми казвали.И оня червения-вносния.
Между другото,когато чистя кая не изхвърлям дробчетата,събирам ги и ги панирам-за секунди са готови и стават муцка-панирам и хайвера..
Моряка- глоб.модератор
- Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 8114 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 56
Re: Тарама хайвер
Ще ме накарате да събирам хайвера на попчетата тази пролет. Досега съм правил тарама само от таранки, шаран и толупи. Незнаех че попченския става, вижда ми се едрозърнест и винаги го пържя.
YordanDanev- ...........................
- Регистриран на : 11.11.2009
Брой мнения : 627 Рожд.дaта : 25.02.1976
Години : 48
Re: Тарама хайвер
justinian написа:Кире, извинявай,че ти спамя темата, но от доста хора съм чувал, че хайверът на таранката по нищо не отстъпва на хайвера от попче. Ти имаш ли някакви лични впечатления?
Точно от каракуда го направих
Стана върха
Йордан Марков- ...........................
- Регистриран на : 05.01.2010
Брой мнения : 1233 Рожд.дaта : 11.06.1974
Години : 49
Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Страница 1 от 3
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
Yesterday at 8:57 by antares
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 29 Апр 2024 - 23:22 by bat_pavel
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Вто 26 Мар 2024 - 20:37 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Съб 23 Мар 2024 - 15:53 by Димитър Маринчев
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa
» Около Бургас
Чет 18 Яну 2024 - 20:42 by Димитър Маринчев
» Маринована риба с екстри
Пет 12 Яну 2024 - 12:52 by icokanev
» Риби на борсата
Пон 25 Дек 2023 - 17:46 by Моряка
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Пет 1 Дек 2023 - 12:36 by ribarshe
» ЧЕПАРЕТА - 3 част
Сря 15 Ное 2023 - 5:25 by КИРО
» С лодка в морето - 2023
Пон 13 Ное 2023 - 16:35 by Димитър Маринчев
» Помощ при избор на сонар
Съб 28 Окт 2023 - 20:05 by КИРО
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Чет 5 Окт 2023 - 6:42 by Димитър Маринчев
» Зарибяване с пъстърва
Чет 28 Сеп 2023 - 17:00 by Драго