GO FISHING BG.ForumsClub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

С ХАРПУН ЗА ОКТОПОД!!!!

+11
Дели
max
JimBeam
mkehaiata
NAZINIO
makari
Nikolov
nissana
vatus
dikanarov
Петър Василев
15 posters

Страница 2 от 2 Previous  1, 2

Go down

С ХАРПУН ЗА ОКТОПОД!!!! - Page 2 Empty Re: С ХАРПУН ЗА ОКТОПОД!!!!

Писане  Дели Съб 14 Дек 2013 - 11:36

Темата ми е интересна, и ще се опитам да я досъживя . Лова на октоподи с маска и шнорхел ми е основното занимание през летните почивки на егейско море. Не мога просто така да плувам, трябва с нещо да се занимавам и това се оказа много интересно . Знам, че за харпунджиите да вземеш октопод е баламска работа в сравнение със стрелянето на риби, но аз имам проблем с дълбочините, а и не ми се размахва харпин по плажовете.  Никога не се подготвям предварително - просто преди да вляза във водата се оглеждам за някоя пръчка около 60-100см, чупя малко върха да се заостри и влизам. Най лесно е когато октопода е излязъл, обикновенно привечер , над пясъка. Не е проблем да се следва и като спре го забучвам. Дори и да не го пробия , той се вкопчва в пръчката и почти до брега не се пуска. По трудни са тези които стоят на входа на дупката. Ако не успея да го притисна или пробия и влезе в дупката, не се вади лесно. В такива моменти се сещам за кука , но нали целта не е да правя количества а да се занимавам. Най-странно ми беше когато ръгайки в дупката накрая бръкна с ръка и се уверя че октопода го няма. Мислех си че дупката има и друг изход, който евентуално октопода го е запушил. После разбрах, че октопода може да се заравя в пясъка и то дълбоко. Случи се когато октопод влезе в дупка под камък лежащ на пясъчно дъно. Успях да повдигна камъка и видях само крайчето на едно пипало да стърчи над пясъка. Доста се наложи да разравям, но накрая го изкопах като трюфел. След този случай имах още два подобни и затова твърдя че наистина се заравят и то на дълбоко .
Този септември за първи път попаднах на каменист плаж с много октоподи. По принцип при лова на октопод най-трудното е да го забележиш.
Там имаше много и ако направя статистика, по моя начин с пръчката се изтърват поне 60% от видяните под водата. При толкова много фира им се ядосах и взех едно 50 сантиметрово ластично харпунче, на приятеля ми . На върха на стрелата липсваше връх, но се оказа удачно. С него нямам пропуск, но има една поговорка " Лесното не е интересно" .
Дели
Дели
...........................

Брой мнения : 1115 Рожд.дaта : 22.07.1961
Години : 63

http://www.gravirane.net

Върнете се в началото Go down

Писане  dikanarov Съб 14 Дек 2013 - 17:36

В северно африканското крайбрежие се правят и едни други уреди за лов на октоподи при тихо време! На въже се завързват през 10м. глинени гърнета и така навързаното въже се пуска но пъстро дъно или покрай скали. Оставя се за през нощта и на сутринта се вади. Понякога във всяко гърне има октопод! Не се слага никаква стръв! Само буй в единият край! Е трябва за това лодка или сал, а може и надувен дюшек при въже за пране! sunglasses2 
dikanarov
dikanarov

Брой мнения : 242 Рожд.дaта : 14.01.1946
Години : 78

Писане  gogo26 Пон 16 Дек 2013 - 8:44

И в гръцко ги ловят с пластмасови гърненца,има много разхвърляни по пристанищата 488232 
Дели, с една кука от 6,5мм арматурно желязо,октоподите нямат никакъв шанс.Всяка дупчица е достъпна,проблема е да се прецени големината на октопода и дали си струва да се занимаваш с него.
Това лято за първи път срещнах октоподчета големи колкото пинпонка,много са интересни magnifier 
А с харпун да стреляш по октопод е абсолютна безсмислица,все едно гърмиш по възглавница,отделно че стрелата става гъз,може и бела да си направиш.
gogo26
gogo26

Брой мнения : 940 Рожд.дaта : 26.10.1971
Години : 53

Писане  Дели Пон 16 Дек 2013 - 10:45

На остров Серифос пък се запознах с едни модерни гърци - вместо гърнета заложили бетонни блокчета за ограда и си ги обхождат с маска и шнорхел всеки ден.

Харпунчето което ползвах е по скоро детска играчка и няма как да се захаби върха защото го нямаше. Не твърдя че това е най-добрия начин.
За куката съм чувал отдавна , но какво да се прави като чак като стигна до плажа тогава се сещам за оръжие. А на плажа арматурни железа няма - има само пръчки. Впрочем тази година, когато попаднах на плаж с много октоподи, последния ден вече наловил предостатъчно за вечерната софра влязох само с маска и шнорхел само да се охладя и пред мен пак октопод. Нямах нито пръчка нито ръкавици. Не знам от къде ми дойде тази ловджийска страст но реших и него да взема. Беше излязъл на една педя пред дупката си. Приближих се и със замах от дупката към него го хванах с гола ръка. Докато изляза ми направи татуировка с изглед на снеговалеж на ръката от китката до лакътя , но на другия ден осмуканото не си личеше. не препоръчвам обаче посягането с гола ръка , дори и с ръкавица към дупки защото са ме изненадвали морени докато тършувам.
Дели
Дели

Брой мнения : 1115 Рожд.дaта : 22.07.1961
Години : 63

http://www.gravirane.net

Писане  divein Пон 16 Дек 2013 - 11:27

Дели написа:На остров Серифос пък се запознах с едни модерни гърци - вместо гърнета заложили бетонни блокчета за ограда и си ги обхождат с маска и шнорхел всеки ден.

В Турция пък оставят във водата стари автомобилни гуми и всеки ден един с шнорхел ги обхожда.
divein
divein

Брой мнения : 776 Рожд.дaта : 10.08.1978
Години : 46

Писане  gogo26 Пон 16 Дек 2013 - 12:12

С гола ръка е гадничко,освен смучките,може и да се пробва с човката 509158 
А да бъркам на сляпо под камъните,не съм си го и помислял no-no може да има много изненади,коя от коя по-"интересни"
А последно го ловяхме с обикновен телен живарник,слагаме вътре няколко сафрида и го пускаме с въженце от камъните,на сутринта един беше обгърнал живарника отвън...само го премествам отвътре sunglasses2 .Първия път беше от калпазанлък,бяхме забравили рибата във водата....но след това повторихме и се оказа че работи
gogo26
gogo26

Писане  nissana Сря 18 Дек 2013 - 20:35

Въпрос на навик,сега вече не ми прави впечатление,ловя си ги с ръце.Много се запалих да ловя октоподи,правя целенасочени излети само за тях.
nissana
nissana

Брой мнения : 765 Рожд.дaта : 30.04.1966
Години : 58

Писане  JimBeam Сря 18 Дек 2013 - 21:03

На  Халкидики  си поиграх малко на гоненица с дребошлъците, ама тези дето ставаха за мамбо нямаше кой да снима

[You must be registered and logged in to see this image.]

JimBeam
JimBeam

Брой мнения : 1427 Рожд.дaта : 10.02.1962
Години : 62

Писане  sistefanov Сря 18 Дек 2013 - 23:34

На Ставро има доста октоподи. И там слагат от пластмасовите гърнета, като ги отежнявам с бетон. В залива има нахвърляни няколко гуми , като в една от тях тази година намирах на два пъти доста едри октоподи(2,5-3кг). Има и от бетонови елементи за комини. И там се крият доста. Общо взето на всяко място, в което могат да се скрият ги има. Само някой да не е минал преди теб 41990
sistefanov
sistefanov

Брой мнения : 140 Рожд.дaта : 29.03.1976
Години : 48

Писане  gogo26 Чет 19 Дек 2013 - 8:59

Според един грък,като обереш някое дашно място,до 1-2 нощи пак се заселват.Движели се нощем към брега.Не знам дали е вярно,но наистина денем си стоят в дупките и кротуват,сигурно нощем ловуват....ама нали нощем е забранено гмуркането :wow: 
gogo26
gogo26

Писане  Петър Василев Чет 19 Дек 2013 - 9:28

Πρεз деня също си ловуват,но денем и вечер излизат за малко от скривалището или да ловуват или да си сменят скривалището.
Това с голи ръце да се ловят и много опасно,защото един 5 килограмов октопод ще те удави без проблем ако се залепи на дъното и се вкопчи за теб.
Не го правете това ,защото има много удавени по този начин!
Там където си уловил октопод пак ще уловиш,това е вярно,защото октоподите си избират стратегически места и те са октоподски .Ако липсва октопода от скривалището за известно време ,друг октопод го заема ,,както е казал гърка,,за ден -два там ще се появи друг октопод.
Петър Василев
Петър Василев
администратор
  администратор

Брой мнения : 6655 Рожд.дaта : 28.03.1968
Години : 56

http://www.gofishingbg.com

Писане  dikanarov Чет 19 Дек 2013 - 14:12

Вальо, не бъркай с гола ръка в дупките за октоподи. Колега спомена за мурените вече, а има и още едно много неприятно животинче-морският таралеж. Ако е в дупката или цепнатината, където бъркаш при едно по-рязко движение, може да излезеш с десетки начупени в ръката ти игли. Остри са и са много крехки. Голям проблем ще ти е после да ги изчоплиш! Между другото морският таралеж е истинско гастрономическо блюдо. Приятел италианец ме научи как да го добивам! Събираш таралежите в торба, после, като ги държиш в шепата си с нож ги чукаш последователно по голямата окръжност и така ги разполовяваш. Като обърнеш горната половина в ямки, като цвят на невен е разположен оравжав крем, може би това да е хайверът им, не знам! Голям деликатес е ! Яде се пресен, както стридите само с капка лимон. Опитайте го! Мисля, че ще ви хареса, ако цените пастет от аншоа. sunglasses2 
dikanarov
dikanarov

Писане  Петър Василев Чет 19 Дек 2013 - 15:02

dikanarov написа:Като обърнеш горната половина в ямки, като цвят на невен е разположен оравжав крем, може би това да е хайверът им, не знам! Голям деликатес е ! Яде се пресен, както стридите само с капка лимон. Опитайте го! Мисля, че ще ви хареса, ако цените пастет от аншоа. sunglasses2 

eyeballs_icon всяко лято си хапвам като се гмуркам  sunglasses2 
Да поясня малко г.Диканаров,че има мъжки и женски .
Мъжките са черни и нямат хайвер,,значи не е нужно да ги убиваме и после да разберем,че напразно сме го убили...нали така !
Женските са с цвят много тъмно лилаво към черно,но ясно се различават от мъжките.

Това е мъжкият

а това е женският таралеж

Петър Василев
Петър Василев
администратор
  администратор

Писане  JimBeam Чет 19 Дек 2013 - 16:01

За таралежите съм чувал че се ядат само в опреден период през годината, м. май ли беше, друго време ли беше  12666 
JimBeam
JimBeam

Брой мнения : 1427 Рожд.дaта : 10.02.1962
Години : 62

Писане  Петър Василев Чет 19 Дек 2013 - 19:20

Да ти кажа не съм обръщал внимание.Цяло лято си имат хайвер,но знам,че когато е пълнолуние са пълни  sunglasses2 

п.п.това е афродизиак,,гръцката виагра  525707397c05bb6a06eb 
Петър Василев
Петър Василев
администратор
  администратор

Писане  ПЛУВЧО Чет 19 Дек 2013 - 21:22

Петър Василев написа:
dikanarov написа:Като обърнеш горната половина в ямки, като цвят на невен е разположен оравжав крем, може би това да е хайверът им, не знам! Голям деликатес е ! Яде се пресен, както стридите само с капка лимон. Опитайте го! Мисля, че ще ви хареса, ако цените пастет от аншоа. sunglasses2 

eyeballs_icon всяко лято си хапвам като се гмуркам  sunglasses2 
В грЕЧко не са ли забранени....?Или са ме заблудили? 12666 
ПЛУВЧО
ПЛУВЧО

Брой мнения : 7388 Рожд.дaта : 01.12.1970

Писане  Петър Василев Чет 19 Дек 2013 - 21:39

Ако продаваш или системно събираш големи количества ще изгориш ,но ако си взимаш колкото за едно мезе няма никакви проблеми sunglasses2 
Петър Василев
Петър Василев
администратор
  администратор

Писане  dikanarov Чет 19 Дек 2013 - 22:24

г.Василев, отлични снимки и нагледно показване за какво става дума. Аз освен като блюдо ги оценявам и като показател за стриди. Иначе са голяма отврат за къпещите се! Ако искате ще ви разкажа, как в Либия навремето намерих естествено находище от стриди на място дето традиционно се къпеха много европейци и никой не е предполагал наличието им.
dikanarov
dikanarov

Писане  Петър Василев Чет 19 Дек 2013 - 22:51

dikanarov написа: Ако искате ще ви разкажа, как в Либия навремето намерих естествено находище от стриди на място дето традиционно се къпеха много европейци и никой не е предполагал наличието им.

Чудестно  thumbsupsmileyanim разкажи,но пусни нова тема,че тази тук уж беше за октоподи,пък стана  spying 

п.п.Аз също като теб открих стриди,но ще ти кажа къде в другата тема  worshippy 
Петър Василев
Петър Василев
администратор
  администратор

Писане  dikanarov Пет 20 Дек 2013 - 23:42

Нещо не мога да намеря обещаната от мен нова тема, която именувах-"стриди".
dikanarov
dikanarov

Писане  nissana Пон 23 Дек 2013 - 21:59

Г-да,може да сте останали с грешното впечатление,че ги ловя с гола ръка,като им бъркам в дупките?Грешка,ловя ги с гола ръка само ако го виждам,изгонил съм го от дупката и вече бяга.И то не по големи от кило,защото Пепи е прав,плашещо яки са и са идеалния хищник.Виждал съм ги да мигрират и през деня,пресичат чистите пясъчни дъна по средата на лятото,за да си намерят удобни скривалища близо до брега.Тогава,като те забележат,сгъват пипалата около себе си,замират и само те гледат.Като го атакуваш,ти се дърви,но като види зор бяга,но трудно си намира скривалище.Може да се свре и в миниатюрна пукнатина,но я изследва старателно,а за това му трябва време.Уважавам ги,доста са интелигентни,цяло удоволствие и надхитрянето с тях.
nissana
nissana

Брой мнения : 765 Рожд.дaта : 30.04.1966
Години : 58

Писане  Sponsored content

Sponsored content

Страница 2 от 2 Previous  1, 2

Върнете се в началото

- Similar topics

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите