С яхта около Спорадите
+31
Красен Матеев
JimBeam
timo1
batjoro81
boysa
Tiho Todorov
Любак
roko koko
baralya
max
EU_BG_akademika
sllipi1
Pesho N.Zagora
ПЛУВЧО
savi aleksiev
efo
КИРО
Петър Василев
nikinenov
DOCTORABukarNo1
antares
gogo26
Милен Нинов
RAAZIEL
georg
Васил
Кирил Калчев
chapara
Моряка
D.Dimitrov
ДЯДО ИВАН
35 posters
Страница 2 от 4
Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: С яхта около Спорадите
Даааа...Става все по интересно....И писането ти приляга..
И ко стана после....
И ко стана после....
ПЛУВЧО- ...........................
Брой мнения : 7388 Рожд.дaта : 01.12.1970
Години : 53
Щом катериш срещу вятьра значи си на ти с материята
max- ...........................
Брой мнения : 3942 Рожд.дaта : 20.11.1969
Години : 55
EU_BG_akademika написа:Аз не завиждам, щот ако се кача на тая яхта или няма място за другите или потъваме, обаче това не ми пречи да преживям всичко заедно с Ицо, още повече, че имам принос към клиповете които още не е пуснал, батерийте за камерата минаха по моя канал за доставкаRAAZIEL написа:Eдна от най-добрите теми,която съм чел,гарнирана с разкошни снимки...
Завиждам ...ама честно...
Ама верно си майстор на разказа Ицка и ко викаш после
Напълно си прав братле! И аз се записах да изкарам курса за дей скипър в Англиа - след пътеписите на Дели, и се наложи да се откажа още първият ден - лодката беше Бенето-като тази но по-голяма и въпреки това не можах да се навра в тоалетната. Едиственният начин да стана ветроходец е да пожертвам една от спалните и да я направя на тоалетна.
Набутах се £380, поне изкарах курса за укв радио.
Браво divein! Чудесен пътепис!
DOCTORABukarNo1- ...........................
Брой мнения : 445 Рожд.дaта : 23.12.1961
Години : 62
EU_BG_akademika написа:divein написа: Нали знайш най-големия резил за капитана е да потънеш в пристанище... Та така.
По точно приказката е "Най-големия резил за капитана е лодката да потъне докато си вързан за кея."
divein- ...........................
Брой мнения : 776 Рожд.дaта : 10.08.1978
Години : 46
И така успешно само на 1/2 геноа влязохме в пристанището, което не беше защитено от този вятър и вътре имаше отвратителна скорца (мъртва вълна). Реших, че ако пристана на борд при тази вълна има вероятност да разбия лодката в бетона или най-малкото да спукам някой кранец, затова реших да застана във вътрешната част с котва и кърма към кея, т. нар средиземноморски стил. Тоя път маневрата се получи горе долу добре и максимално отдалечена от бетона беше вече безопасно нощуването въпреки, че продължаваше да клати.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Вечерта вятъра утихна, дори лъчите на залеза пронизаха облаците над съседния о-в Скиатос.
Бяхме изчерпали запасите от прясна риба и наш рибарски дълг беше да осигурим такава. Веднага с ТИМО се заехме с тази задача на същото място от външната страна на кея. Този път риба не гонеше, но въпреки това мятахме най-уловистите си воблери. Пръв закачи риба ТИМО на Seaspin momoti и то голяма баракуда. Разбира се кепа, канджата и щипките бяха в лодката. Аз слязох до камъните с намерението да вдигна рибата, но щом приближи видях, че се е закачила странично и ФК повода е в устата и. Едва докоснал рибата повода се скъса и тя си замина с воблера. Изпратихме я със звучна българска, но поне бяхме въодушевени. Измятах всичките си маркови воблери, но риба йок. По едно време до мен се чу отново вик РИБА, РИБА.. и видях че въдицата на ТИМО се е сгънала. Отново баракуда, която вече извадихме с кепа. Викам на къв воблер удари, а той на някаква китайка. След няколко замятания ТИМО извади втора риба, малко по-дребна от първата.
веднага и аз сложих една розова 170мм китайка и започнах да я водя като него, бавно и монотонно. Веднага последва удар и аз кепчосах баракуда. След едно две замятания извадих още една същия размер пак на китайката.
Решихме, че това е достатъчно за вечеря и се прибрахме на борда където останалите ни чакаха на масата. Хапнахме пържена баракуда и пийнахме по няколко узота. Заехме се да правим плановете за следващия ден.
Имахме желание да отидем до следващия, по далечен остров Алонисос, но в договора за чартъра има условие че трябва да сме на на-далечната точка от плаването до 1/3 от времето за чартър, тоест да имаш толеранс да се върнеш при влошаване на времето. В предвид че и прогнозите бяха за усилване на вятъра следващите дни, предпочетох да тръгнем към о-в Скиатос, тоест да започне малко по малко да се връщаме.
На следващата сутрин не бързахме да тръгването, тъй като разстоянието до Скиатос е късо. Духаше свеж вятър от СИ с макс скорост отчетена от уреда 19,5 възела. Перфектни условия за ветроходство, които нямаше как да пропусна. Влязохме навътре далеч от брега, където скоростта и посоката на вятъра бяха по-постоянни и с грот на 1 риф и цялата геноа се шляехме из водната шир накъдето ни кефне. И така няколко часа докато не решихме да се прибираме за да има време за разходки из столицата на Спорадите гр. Скиатос. Въдици въобще и не сме пускали.
Приближавайки входа на пристанището започнах да се оглеждам за скала отбелязана на картата, като навигационна опасност. В пилота пише, че се пристава с нос или кърма или на градския кей или на понтона, но предупреждават че понтона е окупиран от чартърни компании и трябва да се иска разрешение. Обадих се по радиото на посочения 77 канал в пилота, да искам разрешение, но така и никои не ми отговори. Исках да избегна приставането с кърма към кея, защото много често в близост до кея дълбочината рязко намалява и можем да ударим перото на руля. Това не е проблем ако има някой на брега да ти поеме въжетата, но нас никой не ни чакаше. Не познавах водите в пристанището и затова предпочетох да ме изгонят от понтона отколкото да ударя перото. Пристанахме средиземноморски стил, въпреки наличието на мъртви котви и риска да закача с веригата някоя от тях, но не знам защо и останалите лодки бяха сторили същото (в рим като римляните). Маневрата се получи въпреки силния старничен вятър. Все пак се бях застраховал и пуснах котвата макс. далеч на 60м от понтона. Екипажа отиде на разходка, а аз се опънах в кокпита да поспя.
Вечерта естествено завърши в култова таверна, в която се пръснахвме от ядене и пиене за 85Е обща сметка.
Стига за днес че огладнях....
Вечерта вятъра утихна, дори лъчите на залеза пронизаха облаците над съседния о-в Скиатос.
Бяхме изчерпали запасите от прясна риба и наш рибарски дълг беше да осигурим такава. Веднага с ТИМО се заехме с тази задача на същото място от външната страна на кея. Този път риба не гонеше, но въпреки това мятахме най-уловистите си воблери. Пръв закачи риба ТИМО на Seaspin momoti и то голяма баракуда. Разбира се кепа, канджата и щипките бяха в лодката. Аз слязох до камъните с намерението да вдигна рибата, но щом приближи видях, че се е закачила странично и ФК повода е в устата и. Едва докоснал рибата повода се скъса и тя си замина с воблера. Изпратихме я със звучна българска, но поне бяхме въодушевени. Измятах всичките си маркови воблери, но риба йок. По едно време до мен се чу отново вик РИБА, РИБА.. и видях че въдицата на ТИМО се е сгънала. Отново баракуда, която вече извадихме с кепа. Викам на къв воблер удари, а той на някаква китайка. След няколко замятания ТИМО извади втора риба, малко по-дребна от първата.
веднага и аз сложих една розова 170мм китайка и започнах да я водя като него, бавно и монотонно. Веднага последва удар и аз кепчосах баракуда. След едно две замятания извадих още една същия размер пак на китайката.
Решихме, че това е достатъчно за вечеря и се прибрахме на борда където останалите ни чакаха на масата. Хапнахме пържена баракуда и пийнахме по няколко узота. Заехме се да правим плановете за следващия ден.
Имахме желание да отидем до следващия, по далечен остров Алонисос, но в договора за чартъра има условие че трябва да сме на на-далечната точка от плаването до 1/3 от времето за чартър, тоест да имаш толеранс да се върнеш при влошаване на времето. В предвид че и прогнозите бяха за усилване на вятъра следващите дни, предпочетох да тръгнем към о-в Скиатос, тоест да започне малко по малко да се връщаме.
На следващата сутрин не бързахме да тръгването, тъй като разстоянието до Скиатос е късо. Духаше свеж вятър от СИ с макс скорост отчетена от уреда 19,5 възела. Перфектни условия за ветроходство, които нямаше как да пропусна. Влязохме навътре далеч от брега, където скоростта и посоката на вятъра бяха по-постоянни и с грот на 1 риф и цялата геноа се шляехме из водната шир накъдето ни кефне. И така няколко часа докато не решихме да се прибираме за да има време за разходки из столицата на Спорадите гр. Скиатос. Въдици въобще и не сме пускали.
Приближавайки входа на пристанището започнах да се оглеждам за скала отбелязана на картата, като навигационна опасност. В пилота пише, че се пристава с нос или кърма или на градския кей или на понтона, но предупреждават че понтона е окупиран от чартърни компании и трябва да се иска разрешение. Обадих се по радиото на посочения 77 канал в пилота, да искам разрешение, но така и никои не ми отговори. Исках да избегна приставането с кърма към кея, защото много често в близост до кея дълбочината рязко намалява и можем да ударим перото на руля. Това не е проблем ако има някой на брега да ти поеме въжетата, но нас никой не ни чакаше. Не познавах водите в пристанището и затова предпочетох да ме изгонят от понтона отколкото да ударя перото. Пристанахме средиземноморски стил, въпреки наличието на мъртви котви и риска да закача с веригата някоя от тях, но не знам защо и останалите лодки бяха сторили същото (в рим като римляните). Маневрата се получи въпреки силния старничен вятър. Все пак се бях застраховал и пуснах котвата макс. далеч на 60м от понтона. Екипажа отиде на разходка, а аз се опънах в кокпита да поспя.
Вечерта естествено завърши в култова таверна, в която се пръснахвме от ядене и пиене за 85Е обща сметка.
Стига за днес че огладнях....
Страхотно,жалкото само е ,че започнахте да се връщате.Искаше ми се да изкараме с пътеписа поне до Коледа .
roko koko- ...........................
Брой мнения : 4391 Рожд.дaта : 23.04.1975
Години : 49
max написа:....ПП.На Трикери брьмча ли морското такси ?Ние като бяхме почти цяла нощ прави курсове
Да ве, направо ми скри шапката кви маневри прави и с ква скорост влиза.
Доста интересен разказ
savi aleksiev- ...........................
Брой мнения : 3331 Рожд.дaта : 05.12.1961
Евала за яхтената екскурзия, пък и рибарския занаят не забравяте което е още по добре и дано Нептун е с вас за спокойно море по пътя.
nikinenov- ...........................
Брой мнения : 324 Рожд.дaта : 16.03.1978
Продължение...
ТИМО беше купил от рибарите една торба с бейби калмари. Вечерта като се върнахме на лодката стъкмихме една дънна въдица и сложихме за стръв калмарче. Два пъти я вадихме без стръвта, но удар не сме усетили. До 1:30 чакахме съседната яхта, която се готвеше да отплава. Имах притеснение да не би нашата котвена верига да е върху тяхната и тогава щеше да има маневри посред нощ. За щастие отплаваха без проблеми и ние си легнахме. На сутринта се събудих от виенето на вятъра във вантите и мачтата. Прогнозите вече бяха познали за усилването на вятъра. Плана беше да тръгнем от Скиатос и да отидем в едно курортно селце Милина на източния бряг на Волоския залив. Сбогувахме се със Скиатос. Ток и вода на понтона нямаше, но и пари никой не ни взема.
Задължителната закуска за шампиони преди отплаване.
За наш късмет вятъра беше попътен и не се усещаше толкова силата му. Карахме изцяло на ветрила със скорост 7-8 възела. Покарах малко и на пеперуда, но дали заради вълната или по-скоро липсата на умение, не успях да я нося продължително. Сложих един дълбокогазещ воблер заради вълната, а ТИМО заложи на стандартния такъм за паламуди. Той извади няколко риби, а при мен удар нямаше. На входа на Волоския залив в открито море се носеше откъсната рибарска мрежа около 30 м. Забелязах я в последния момент на около 10 м пред лодката. Не успях да я избегна въпреки маневрата. Изпищях от страх и се обърнах да погледна дали мрежата ще тръгне след лодката. Не знам как, въпреки че минах отгоре и не я закачихме. Това беше най-критичния момент от плаването за мен.
Пристигнахме в Милина към 17ч. Пристанището представлява малка буна заета на 90% с рибарски лодки и ограничено място за гости. Успях да акустирам на борд между две лодки на доста тясно място, чак и аз се учудих че успях.
Разходихме се, селцето е симпатично, но пусто заради края на сезона.
Вечерта си хапнахме бейби калмари, които ТИМО сготви вкусно и пихме до късно узо и уиски на лодката.
На следващия ден трябваше да се приберем във Волос, до който имахме около 3-4ч път. Решихме на сутринта да тръгнем по-рано за да можем ранния следобед да пристигнем и да остане време да разгледаме Волос и купим подаръци. Направихме си прощална снимка със целия екипаж.
Вятър нямаше никакъв и 4ч моторясвахме, по точно кареше автопилота, а ние си хапвахме.
Пътя мина скучно и унило, като изключим няколкото паламуда, които ТИМО хващаше, откачаше и пускаше обратно във водата. Преди да оставим лодката трябваше да минем през бензиностанцията за да напълнил резервоара догоре, така както я получихме. За наша приятна изненада бяхме изгорили 16л дизел за 6 дни плаване на обща стойност 22Е. Може би най-сигурното доказателство, за нашите ветроходни умения.
Швартовахме се не по най-професионалния начин на същото място от където тръгнахме. Уговорих се с Димитрис (представителя на фирмата) да дойде и в 18ч да започне предаването на лодката, а ние отидохме на шопинг и разходка.
Предаването мина без проблеми, върнахме лодката без нито една драскотина и без нито една липса. Стиснахме си ръцете със Димитрис и ни остана да се наспим добре и на следващата сутрин да потегляме към Варна. Е не се наспахме щото пак таверни после на лодката имаше алкохол за доизпиване и така някой откараха до 3ч посред нощ.
Направихме си и последна снимка за спомен с ANASSA.
На сутринта натоварихме багажа и с носталгия гледахме чистачката, която влезе да приготвя лодката за следващите туристи, които пристигаха същия ден.
Изкарахме си страхотно, на всички много ни хареса, дори повече от очакваното. Благодарности на целия екипаж, които се справиха блестящо и най-важното нито веднъж на лодката никой не повиши тон на никого. Дори и в напрегнатите моменти се бъзикахме на борда. Вече кроим нови планове и дестинации за другата година. Аз вече в хотел не смятам да почивам. А аз зимата смятам да се подготвя за тия туни, щото 6 дни без удар не ми хареса.
ТИМО беше купил от рибарите една торба с бейби калмари. Вечерта като се върнахме на лодката стъкмихме една дънна въдица и сложихме за стръв калмарче. Два пъти я вадихме без стръвта, но удар не сме усетили. До 1:30 чакахме съседната яхта, която се готвеше да отплава. Имах притеснение да не би нашата котвена верига да е върху тяхната и тогава щеше да има маневри посред нощ. За щастие отплаваха без проблеми и ние си легнахме. На сутринта се събудих от виенето на вятъра във вантите и мачтата. Прогнозите вече бяха познали за усилването на вятъра. Плана беше да тръгнем от Скиатос и да отидем в едно курортно селце Милина на източния бряг на Волоския залив. Сбогувахме се със Скиатос. Ток и вода на понтона нямаше, но и пари никой не ни взема.
Задължителната закуска за шампиони преди отплаване.
За наш късмет вятъра беше попътен и не се усещаше толкова силата му. Карахме изцяло на ветрила със скорост 7-8 възела. Покарах малко и на пеперуда, но дали заради вълната или по-скоро липсата на умение, не успях да я нося продължително. Сложих един дълбокогазещ воблер заради вълната, а ТИМО заложи на стандартния такъм за паламуди. Той извади няколко риби, а при мен удар нямаше. На входа на Волоския залив в открито море се носеше откъсната рибарска мрежа около 30 м. Забелязах я в последния момент на около 10 м пред лодката. Не успях да я избегна въпреки маневрата. Изпищях от страх и се обърнах да погледна дали мрежата ще тръгне след лодката. Не знам как, въпреки че минах отгоре и не я закачихме. Това беше най-критичния момент от плаването за мен.
Пристигнахме в Милина към 17ч. Пристанището представлява малка буна заета на 90% с рибарски лодки и ограничено място за гости. Успях да акустирам на борд между две лодки на доста тясно място, чак и аз се учудих че успях.
Разходихме се, селцето е симпатично, но пусто заради края на сезона.
Вечерта си хапнахме бейби калмари, които ТИМО сготви вкусно и пихме до късно узо и уиски на лодката.
На следващия ден трябваше да се приберем във Волос, до който имахме около 3-4ч път. Решихме на сутринта да тръгнем по-рано за да можем ранния следобед да пристигнем и да остане време да разгледаме Волос и купим подаръци. Направихме си прощална снимка със целия екипаж.
Вятър нямаше никакъв и 4ч моторясвахме, по точно кареше автопилота, а ние си хапвахме.
Пътя мина скучно и унило, като изключим няколкото паламуда, които ТИМО хващаше, откачаше и пускаше обратно във водата. Преди да оставим лодката трябваше да минем през бензиностанцията за да напълнил резервоара догоре, така както я получихме. За наша приятна изненада бяхме изгорили 16л дизел за 6 дни плаване на обща стойност 22Е. Може би най-сигурното доказателство, за нашите ветроходни умения.
Швартовахме се не по най-професионалния начин на същото място от където тръгнахме. Уговорих се с Димитрис (представителя на фирмата) да дойде и в 18ч да започне предаването на лодката, а ние отидохме на шопинг и разходка.
Предаването мина без проблеми, върнахме лодката без нито една драскотина и без нито една липса. Стиснахме си ръцете със Димитрис и ни остана да се наспим добре и на следващата сутрин да потегляме към Варна. Е не се наспахме щото пак таверни после на лодката имаше алкохол за доизпиване и така някой откараха до 3ч посред нощ.
Направихме си и последна снимка за спомен с ANASSA.
На сутринта натоварихме багажа и с носталгия гледахме чистачката, която влезе да приготвя лодката за следващите туристи, които пристигаха същия ден.
Изкарахме си страхотно, на всички много ни хареса, дори повече от очакваното. Благодарности на целия екипаж, които се справиха блестящо и най-важното нито веднъж на лодката никой не повиши тон на никого. Дори и в напрегнатите моменти се бъзикахме на борда. Вече кроим нови планове и дестинации за другата година. Аз вече в хотел не смятам да почивам. А аз зимата смятам да се подготвя за тия туни, щото 6 дни без удар не ми хареса.
Последната промяна е направена от divein на Съб 18 Окт 2014 - 18:46; мнението е било променяно общо 1 път
Очаквам ТИМО да пусне видео защото имаме мнооогооооооооооооо. Благодарности и на Академика дето достави навреме части за камерата.
Изгоря ......./кой се хване с това му е за цял живот .../ ПП.Колко ви взеха за наем на лодката? /ако не е тайна/divein написа:Очаквам ТИМО да пусне видео защото имаме мнооогооооооооооооо. Благодарности и на Академика дето достави навреме части за камерата.
max- ...........................
Брой мнения : 3942 Рожд.дaта : 20.11.1969
Години : 55
Перфектен репортаж
Готов си за писател
Чудесен разказ
п,п,Догодина задайте дестинация о.Крит.Има много забележителности,които е хубаво да видите.
Ще помогна с каквото мога.
Чудесен разказ
п,п,Догодина задайте дестинация о.Крит.Има много забележителности,които е хубаво да видите.
Ще помогна с каквото мога.
А ако ви липсва екипаж аз съм на среща. не знам кое точно мога да правя най добре
max написа:Изгоря ......./кой се хване с това му е за цял живот .../ ПП.Колко ви взеха за наем на лодката? /ако не е тайна/divein написа:Очаквам ТИМО да пусне видео защото имаме мнооогооооооооооооо. Благодарности и на Академика дето достави навреме части за камерата.
За лодката се пазарих и от 2600Е ми я дадоха за 1600Е за седмица. Лодката е много добре поддържана и не ни направи нито един проблем.
Абе можем да направим едно форумно плаване напролет около Самотраки ама като му дойде времето ще го мислим....savi aleksiev написа:А ако ви липсва екипаж аз съм на среща. не знам кое точно мога да правя най добре
Е те това ще ме топли цяла година
Пролетта наехме една Bavaria 36 от Кавала от четвъртък до неделя за 480Е. За риболов е перфектна за 4-5 души.
И мен, а ако беше плавал до Нова Зеландия, щяхме и да четем цяла година, Ицо така разказва, че все едно си тамsavi aleksiev написа:Е те това ще ме топли цяла година
EU_BG_akademika- ...........................
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
И...Свърши....
Благодаря за споделените преживявания!
Чакам следващото плаване.Я за екипаж ,я като читател на мемоарите ти....
Благодаря за споделените преживявания!
Чакам следващото плаване.Я за екипаж ,я като читател на мемоарите ти....
Последната промяна е направена от ПЛУВЧО на Пон 20 Окт 2014 - 14:10; мнението е било променяно общо 1 път
ПЛУВЧО- ...........................
Брой мнения : 7388 Рожд.дaта : 01.12.1970
Години : 53
Ице,големи благодарности за този интересен репортаж.
Ще става ветроходец от теб,личи си още от първото плаване.
Ще става ветроходец от теб,личи си още от първото плаване.
КИРО- мир на праха му
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Страхотен репортаж .Браво на екипажа ,браво на капитана,браво на хроникьора .
roko koko- ...........................
Брой мнения : 4391 Рожд.дaта : 23.04.1975
Години : 49
Благодаря, за споделеното преживяване! Една от мечтите ми е да пътувам с яхта. Знам, че много трябва да се учи за да си подготвен. Благодаря за труда и времето, което си отделил за да постигнеш това и да ни радваш с репортажи!
boysa- ...........................
Брой мнения : 931 Рожд.дaта : 22.08.1976
Години : 48
Благодаря изкефи ме, следващото плаване нека е по-дълго и с повече положителни емоции
Моряка- глоб.модератор
Брой мнения : 8116 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 56
Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Репортаж за турнира във Варна ще се излъчи по ХОБИ ТВ на 08.06.2012 г. (петък) около 12 и около 19 часа, за точният час прегледайте програмата на ХОБИ ТВ.
» Търся ветроходна яхта под наем за плаване в Черно море
» Риболов около Волос
» Търся ветроходна яхта под наем за плаване в Черно море
» Риболов около Волос
Страница 2 от 4
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing