ЧЕРНОКОП И ЛЕФЕР :ТЕХНИКИ И ТАКТИКИ
+66
Тянката
dobria1
rap66
vstoikov
Любак
vvt1970
felippemassa
kobovet
cochi75
vanko4at
Георги Вутов
Ogi
недялко радков
timbi
nikgeo
Кико
ТАРАЛЕЖ
eladjia
цецо пожарната
plamdrag
Borkata
tiho_roev
вакрил
maxxx
tugman
veis
ivaylo.filipov
Ribarina
own
ОРЛИН70
andro68
justinian
mitko_h_d
xpynxpyn
roko koko
фишфрена
fokobg
Венци
ivu
Мънцата
ПЛУВЧО
ribarshe
makari
Станислав
ICO
savi aleksiev
Nedeltcho Delev
Capt_Flint
strijok
batmilen
Rimohit
петко стоянов
Дели
jorojoy
Mi7chell
Albena
milen kordov
карид
чечо
bozaviq
lip4o
patter
Моряка
Вальо
Петър Василев
КИРО
70 posters
Страница 15 от 16
Страница 15 от 16 • 1 ... 9 ... 14, 15, 16
Re: ЧЕРНОКОП И ЛЕФЕР :ТЕХНИКИ И ТАКТИКИ
Куката 1-2 номер с 4-5 номер 2-рата кука , бидема 1.60-1.90 м. Вирбела вързан за основното влакно в ушенцето се вкарва и бидема , а на вирбела само плувката която е отежнена в долната и част (да стане като Ваглер).Плувка мин. 30 гр. (за по-добро усещане) , аз ползвам преправена плаваща бонбарда - 30 гр.Ако си с влакно - усещаш рибата как плува отзаде ти преди да е почнала още да те целува.Когато захапе , засичаш , но помни -МАКСИМАЛНО ОПЪНАТА ЛИНИЯ , ВЪРХА НА ПРЪЧКАТА ДА Е ПОД ПОСТОЯННО НАПРЕЖЕНИЕ.От време на време придърпваш да я дразниш.1/4 среден сафрид 4 пъти прободен на голямата кука и в началото забоден на втората кука за да седи изпънато филето , без кост.Раздърпа ли го или откъсне-СМЕНЯШ.Плувката няма да гледаш , всичко трябва да го осетиш на пръчката.Плувката с светулката ти е само за индекация къде се намираш и като хвърляш да не заплетеш някого.Не мога да кажа , че съм специалист , всичко съм научил от хубави хора като Митко (аксаковския) , Митко (добрия) и Пламен (plamdrag).nikgeo написа:Искам да задам един въпрос на "майсторите", защото преди три-четири вечери, направо щях да побеснея. Ето и предисторията. Отивам на буната, а там доста хора и вадят чернокоп. Опъвам такъма, направен по всички правила на "изкуството" - две куки № 4, бидем 0.90 см, плувка ( утежнена ) 20 гр., песен сафрид ( на 1 - 2 ) часа. На макарата има навит брейд. Вятърът духа от към гърба, т.е. държи линията опъната. почти няма корем. Зареждам и хвърлям........ Удар, почти ще ми отнесе пръчката от ръката. Тръгвам да обирам, рибата друса пръчката и след два три оборота на макарата.....НЯМА никой. И така на татък........ поне 20 пъти. Правих различни фокуси. Оставях продължително време да кълве, засичах леко, по-силно, стръвно, филето го правих тънко, късо, слагах само на горна кука.......... Е, няма и няма. не ще да се закачи и не ще. А удари постоянно. Куките смених с нови. Нямах отнесена нито една.
А кажете, какво да правя? Другите си вадиха. Е не толкова много, но аз да остана без нито една, при положение, че кълвеше постоянно.........., просто побеснях. Четири дена сън не ме хваща. Къде може да бъркам.
paynera- ...........................
Брой мнения : 2378 Рожд.дaта : 03.02.1973
Години : 51
Така.....!
Куките са LS-5013F № 4. Двойка, закачени за халкичката със срещуположно разположени върхове. Такъма е направен точно както го описвате. Не се оплаквам от липса на кълване, а от това, че не се закачат на куката. Линията е опъната на мах. Експериментирах с различна ширина на филетата. В повечето случаи бяха осмука ни, но продължаваше и на тях да кълве, не се е отказала, а не се лови.
Не съм сигурен, че ако сложа по-голяма долна кука, примерно № 2, щеше да реши проблема.
Промяната на дължината на бидема, няма ли да промени и дълбочината на търсене на рибата? Тя не се плаши от близостта на плувката, а и явно е в съответния слой, след като кълве ?
Остава, през цялото време да ми е кълвал сафрид. Вече не знам какво да мисля ?
Куките са LS-5013F № 4. Двойка, закачени за халкичката със срещуположно разположени върхове. Такъма е направен точно както го описвате. Не се оплаквам от липса на кълване, а от това, че не се закачат на куката. Линията е опъната на мах. Експериментирах с различна ширина на филетата. В повечето случаи бяха осмука ни, но продължаваше и на тях да кълве, не се е отказала, а не се лови.
Не съм сигурен, че ако сложа по-голяма долна кука, примерно № 2, щеше да реши проблема.
Промяната на дължината на бидема, няма ли да промени и дълбочината на търсене на рибата? Тя не се плаши от близостта на плувката, а и явно е в съответния слой, след като кълве ?
Напълно е възможно щом са били осмукани филетата.nikgeo написа:Остава, през цялото време да ми е кълвал сафрид. Вече не знам какво да мисля ?
карид- ...........................
Брой мнения : 415 Рожд.дaта : 08.09.1974
Години : 50
Сафрид те е кълвал , ако беше кучето , щеше да ти вкара сопата във водата (в последно време излиза само иедро) , то се осеща бе приятел сафрида кълве като кълвач (тръъд-тръъд) , чернокопа удря силно.Бидема трябва да е дълъг , за да се движи максималко естествено филето като симулира плуваща риба.Ако те кълве чернокоп , няма как да не усетиш , а ако не го усетиш - значи вече нямаш куки.4-ти номер трябва да ти е 2-рата кука , 1-вата трябва да е 1-ца.И друго , ако си идвал на Дружба на малката буничка , аз съм този които ти дадох такъм с плувка която хвърли в морето. :609c1f728720fbnikgeo написа:Така.....!
paynera- ...........................
Брой мнения : 2378 Рожд.дaта : 03.02.1973
Години : 51
vanko4at написа:Не съм специалист в този риболов но бидема ми се види къс а куките малки. А ако си имал в предвид 4/0 са големи. До колкото знам най-ползваните куки са 2/0. Но нека чуем спецовете.
:9bbce68c65a7e8 с тез 2/0-ли паламуди ли ще ловиш,не напразно никъде в Варна няма гамакацу 2номер това е долната кука а за горната който каквато му е кеф ползвам от 8 до 2номер за горна кука но долна по голяма от 1-ца не слагам,не че и 4/0 няма да вземат риби но в пъти по малко.
пък на въпроса горе доста са отговорили но според мен или е било сафрид(както казаха по горе той изсмуква филето и то прилепва по куката) или са били дребни чернокопи и ги влачиш няколко метра докато не си отворят устата и не пуснат филето(по което си личат после само драскотини без липсващо парче)
Добро утро ,рибари!Риба ще има все пак летните(топлите) води трябва да се изтеглят,а и времето да утихне за лодкарите.Куки има вече,но разфасофката е 25бр./пакет за №1 и №2 от серията Gamakatsu LS-5013F.Номер 1 е 10бр/п.
Друго интересно,наближава Halloween и наблягаме на чернокопа с оранжева гама ламета.
Друго интересно,наближава Halloween и наблягаме на чернокопа с оранжева гама ламета.
timbi- ...........................
Брой мнения : 5 Рожд.дaта : 31.12.1967
Години : 56
ТАРАЛЕЖ написа:......
Поне "сефтосах" новата си пръчка. Добра е,е върши работа! Малко мека на моменти,но за цената си е супер!http://shop.akvasport.com/catalog/product_info.php?cPath=3_10_147&products_id=5183
Mi7chell написа:Тоягата ми хареса много,имам същото изпълнение като строй и акция ,само марката е различна, и това че моята е с 10 водача ,и от личен опит ти казвам, че става за всеки друг вид морски риболов, но за този не е никак подходяща...
И аз гледах подобни изпълнения - за мач пръчка. И на мен ни се видяха меки и при работа/риболов от тетраподи или от вълнолома + тераподи няма да става.
Заради мекият - параболичен стой ли, не ти харесва Ичо ?
Или има друга причина ?
Любак- глоб.модератор
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
Специално за чернокопа,трябва "бърза пръчка" както му викам аз,т.е нещо леко и кораво с върхова акция,или с други думи единствената част която да работи(да се угъва)да е колкото се може по малка част от върха с цел мигновенно засичане,щотооо... знаем защо.. нали !!?Любак написа:
И аз гледах подобни изпълнения - за мач пръчка. И на мен ни се видяха меки и при работа/риболов от тетраподи или от вълнолома + тераподи няма да става.
Заради мекият - параболичен стой ли, не ти харесва Ичо ?
Или има друга причина ?
Инъче за чепаре и особено за бомбарда(все пак точно за това са разработени)за мен са уникални!
Mi7chell- ...........................
Брой мнения : 258 Рожд.дaта : 04.07.1985
Години : 39
Такъм за риболов на чернокоп/лефер със спининг от брега.
Важното е, по дъното да няма закачки.
След хвърлянето започва да се обира с макарата бързичко. Е не много бързо де.
А бе ... както при риболов с блесна. :d5116e0ebf2fc8
Целта е, стръвта да се движи в средния или долен слой, но над дъното.
Това зависи много, от скороста с която обираме.
При този риболов с морски червей, се изпозва една кука.
Зад нея се слага шлауфка, за да се предпази (доколкото се може) бидема от прегризване.
Не се слага по-тежко олово 20-25гр., за да не стържи по дъното
Но защо да не се сложат и две куки (една в друга) с ем цяла граца, за улов на по-голяма риба.
При този риболов се дразни чернокопа да преследва стръвта.Тук главната роля играят зрителните му органи/очите.
И затова се практикува през светлата част на деня.
Докато при другият риболов на чернокоп/лефер с плувка (неподвижна или тип ваглер ), се дразнят вкусовите рецептори на хищника. Сиреч следата или облакът (кръв и мазнина) който отделя филенцето . Той се практикува предимно при нощен риболов.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Който знае повече .... да допълни.
Важното е, по дъното да няма закачки.
След хвърлянето започва да се обира с макарата бързичко. Е не много бързо де.
А бе ... както при риболов с блесна. :d5116e0ebf2fc8
Целта е, стръвта да се движи в средния или долен слой, но над дъното.
Това зависи много, от скороста с която обираме.
При този риболов с морски червей, се изпозва една кука.
Зад нея се слага шлауфка, за да се предпази (доколкото се може) бидема от прегризване.
Не се слага по-тежко олово 20-25гр., за да не стържи по дъното
Но защо да не се сложат и две куки (една в друга) с ем цяла граца, за улов на по-голяма риба.
При този риболов се дразни чернокопа да преследва стръвта.Тук главната роля играят зрителните му органи/очите.
И затова се практикува през светлата част на деня.
Докато при другият риболов на чернокоп/лефер с плувка (неподвижна или тип ваглер ), се дразнят вкусовите рецептори на хищника. Сиреч следата или облакът (кръв и мазнина) който отделя филенцето . Той се практикува предимно при нощен риболов.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Който знае повече .... да допълни.
Любак- глоб.модератор
Този вид риболов "на топче" (без да се пъча) го въведох преди 7-8 години и ми е любим за улов на чернокоп от брега.Ето малко доуточнения:
Куката да не е по-голяма от 8-ми номер на гамакатсу или подобна с дълго рамо.
Повода да няма шлауха,независимо от увеличения процент загуби,кълването е в пъти повече.
Воденето е по-бавно от блесна,но по- бързо от бомбарда.
След засечка се вади максимално бързо,за да не отхапе.
Куката да не е по-голяма от 8-ми номер на гамакатсу или подобна с дълго рамо.
Повода да няма шлауха,независимо от увеличения процент загуби,кълването е в пъти повече.
Воденето е по-бавно от блесна,но по- бързо от бомбарда.
След засечка се вади максимално бързо,за да не отхапе.
недялко радков- ...........................
Брой мнения : 1066 Рожд.дaта : 10.07.1965
Години : 59
Здравейте, решил съм на макарата, с която ще ловя чернокоп на плувка да навия плетено влакно. Бихте ли ми препоръчали каква дебелина да е? Удачно ли е да сложа нисък клас влакно? Тези ролки ми грабнаха окото-
[You must be registered and logged in to see this link.]
ЧЕРНОКОП И ЛЕФЕР :ТЕХНИКИ И ТАКТИКИ
Гледаи да е тънко 0,08-0,10
Ogi- ...........................
Брой мнения : 105 Рожд.дaта : 03.05.1963
Години : 61
В куфара имам една ролка 100 метра 0.16, в такъв случай няма да е подходящо значи?
А защо реши да слагаш плетеняк?
Георги Вутов- ...........................
Брой мнения : 1004 Рожд.дaта : 11.09.1983
Години : 41
Да имам пряк контакт с рибата. Като засека да се забие по добре куката, защото доколкото знам устната кухина на чернокопа е доста твърда и е трудно пробиваема. Също така от доста време се каня да пробвам да ловя с плетеняк, тъй като чувам, че е доста приятно усещането при ваденето на рибата.
Да, има го и приятното и неприятното . От известно време ползвaм плетеняк и съм доволен . Приятното е в увеличенaтa чувствителност на кълвaне . Усещaнето при вaдене е и приятно и неприятно . Рибaтa трябва да се вaди бързо, но пръчкaтa да се държи хлaбaво. Трябва да играе цялата пръчкa за да aмортизирa удaрите на рибaтa . Това сa мои наблюдения и изводи . Така правя аз. Вие сaми си решавате.
vanko4at- ...........................
Брой мнения : 371 Рожд.дaта : 06.05.1967
Години : 57
Аз съм за мааалко по дебело влакно от това което се ползва с бомбарда...
cochi75- ...........................
Брой мнения : 186 Рожд.дaта : 05.11.1975
Години : 49
Сложиш ли веднъж плетеняк няма да си помислиш повече за монофил!Ще ти се струва като ластик(монофила)!!!!felippemassa написа:Да имам пряк контакт с рибата. Като засека да се забие по добре куката, защото доколкото знам устната кухина на чернокопа е доста твърда и е трудно пробиваема. Също така от доста време се каня да пробвам да ловя с плетеняк, тъй като чувам, че е доста приятно усещането при ваденето на рибата.
[You must be registered and logged in to see this link.] ей това ще заспи!!!!!!!!
kobovet- ...........................
Брой мнения : 357 Рожд.дaта : 28.08.1970
Години : 54
А бе момчета ...... казвайте и препоръчителната дебели на плетеняка която му препоръчвате, а не само марката.
Момчето малко остана да сложи Ф 0.16 - Ф 0.20 . Китове ли ще вади с него ?
Любак- глоб.модератор
8lb.kobovet написа:Сложиш ли веднъж плетеняк няма да си помислиш повече за монофил!Ще ти се струва като ластик(монофила)!!!!felippemassa написа:Да имам пряк контакт с рибата. Като засека да се забие по добре куката, защото доколкото знам устната кухина на чернокопа е доста твърда и е трудно пробиваема. Също така от доста време се каня да пробвам да ловя с плетеняк, тъй като чувам, че е доста приятно усещането при ваденето на рибата.
[You must be registered and logged in to see this link.] ей това ще заспи!!!!!!!!
kobovet- ...........................
Брой мнения : 357 Рожд.дaта : 28.08.1970
Тъкмо преди час навих 16-ката.Любак написа:А бе момчета ...... казвайте и препоръчителната дебели на плетеняка която му препоръчвате, а не само марката.
Туруците и сомовете сега няма да могат да заспят
vvt1970- ...........................
Брой мнения : 725 Рожд.дaта : 23.09.1970
Вили .......... изчакай тази вечер или утре сутринта и Добрия/Митака да даде мнението си.felippemassa написа:.......Тъкмо преди час навих 16-ката.
Той работи с тези неща отдавна.
Любак- глоб.модератор
Аз тази година си закупих от Стефан ей те този брейд и съм много доволен размер 0,8.
мой приятел си закупи от пуфин про те този пак 0,8 уникален брейд.
Ориентирай се като марки VARIVAS TORAY DUEL sun line i daiwa
ако искаш звънними има доста за разказване тел 0887 49 40 27 валентин.
мой приятел си закупи от пуфин про те този пак 0,8 уникален брейд.
Ориентирай се като марки VARIVAS TORAY DUEL sun line i daiwa
ако искаш звънними има доста за разказване тел 0887 49 40 27 валентин.
vstoikov- ...........................
Брой мнения : 495 Рожд.дaта : 14.12.1970
Години : 53
0.8 по японски = 0.148 мм ; 1.0 = 0.165 мм. Ако е навил 0.16, е добре, аз също го ловя с 1.0. Друг е въпроса каква марка е навил и дали е 0.16 (по скоро ще да е 0.16*2) Аз миналата година като ми изгни Сънлайна, закрих е едно на Робинсон за 12 лв/100 м., дето трябваше да е 0.12, но си беше над 0.25 - пак си ги ловях, само дето шумът беше
rap66- ...........................
Брой мнения : 705 Рожд.дaта : 04.02.1964
Години : 60
Страница 15 от 16 • 1 ... 9 ... 14, 15, 16
Similar topics
» ТЕХНИКИ И ТАКТИКИ ЗА УЛОВ НА КАЯ !!!
» Техники и тактики- Гюмюш 2010
» ТЕХНИКИ И ТАКТИКИ ЗА УЛОВ НА ЗАРГАН
» Техники и тактики- Гюмюш 2010
» ТЕХНИКИ И ТАКТИКИ ЗА УЛОВ НА ЗАРГАН
Страница 15 от 16
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing