Протеиново топче или царевица
+7
sword-fish
krasalumin
ivanov70
Иван
Ресьора
nasco2
carpsliven2
11 posters
Страница 1 от 2
Страница 1 от 2 • 1, 2
Протеиново топче или царевица
Според мен царевицата е по-ефикасната стръв..
carpsliven2- ...........................
Брой мнения : 2111 Рожд.дaта : 09.08.1972
Години : 52
Re: Протеиново топче или царевица
Според мен, у нас царевицата е няколко хиляди пъти по-ефикасна стръв, от протеиновите топчета; чисто статистически, на базата на съотношението на хванатите шарани с едното и с другото, за последните 10 години!!!!!
п.п. поне, няколко хиляди пъти, ако трябва да съм точен!
п.п. поне, няколко хиляди пъти, ако трябва да съм точен!
????- Гост
Едно банално мнение но мисля много точно. Зависи от водоема и хранителната конкуренция на търсеният вид.
Все пак царевицата е доказана, докато топчетата има доста да наваксват. Мисля, че добре балансирано топче от към вкус, цвят и миризма (умишлено избягвам думата аромат ), също би работило добре при над седмичен риболов и достатъчно количество за захранване. Просто още не сме изучили правиланата употреба на съответните видове топчета. Или по точно клазано, направата на правилните топчта, защото при купените поне на мен ми излиза соленко.
Все пак царевицата е доказана, докато топчетата има доста да наваксват. Мисля, че добре балансирано топче от към вкус, цвят и миризма (умишлено избягвам думата аромат ), също би работило добре при над седмичен риболов и достатъчно количество за захранване. Просто още не сме изучили правиланата употреба на съответните видове топчета. Или по точно клазано, направата на правилните топчта, защото при купените поне на мен ми излиза соленко.
И за мен царевицата е по ефективната стръв,поне на водоемите на които аз ходя.
Ресьора- ...........................
Брой мнения : 4608 Рожд.дaта : 09.05.1982
Години : 42
На свободен водоем царевица и само царевица.
На платени и на аквариуми според зависи.
На платени и на аквариуми според зависи.
Иван- ...........................
Брой мнения : 2475 Рожд.дaта : 20.10.1970
Години : 54
Много е важно дали рибата е срещала достатъчно протеинови топчета. Примера с яз. Кастел е показателен, защото там се провеждат състезания за риболов на шаран и се хвърлят протеинови топчета с торбите и рибата ги познава.
ivanov70- ...........................
Брой мнения : 35 Рожд.дaта : 15.08.1970
Така е на каквото свикне, ама как ще я свикнеш на топчета в голям язовир незнам.
Пък и защо да я свикваме на нещо дето струва 15-30лв. килограма като може да си ловим на царевица.
Пък и защо да я свикваме на нещо дето струва 15-30лв. килограма като може да си ловим на царевица.
Иван- ...........................
Брой мнения : 2475 Рожд.дaта : 20.10.1970
в голям язовир трудно ще привикне към топчета но и към царевицата също според мен
на платен водоем обаче протеиновото топче може да се окаже по подходящо
но и според мен царевицата е по вървейна
на платен водоем обаче протеиновото топче може да се окаже по подходящо
но и според мен царевицата е по вървейна
????- Гост
Ясно е че, в различните язовири е различно .. според мен е лоша тази мода.. за масовото ползване на топчена навсякъде.. Ако се замислите малко .. при царевицата всички сме равни .. докато при топчетата вече ще се делим на бедни и богати.. Ето и самия пример .. хвърля на царевица и резултата е слаб.. а какво ще стане като вземеш да хвърляш и храниш с топчета от 2 лева .. а аз храна и хващам на топчета от 50 лева .. и Тогава кво прайм? Аз ще съм майстора.. Какво стана със световното първенство.. който има пари печели.. Докато битката е с пари е ясно че, нащи състезатели ще са към последните места.. Що ненаправят примерно битката само с царевица и да видим тогава кой кого.. и дали ние ше сме назад.. Защо ли съм отказвал да се състезавам.. ами защото съм обречен още в началото :609c1f728720fb
съгланен съм с васко НО се сещам за няколко водомема на които каквито и топчета да ползваш рибата ще ги гледа и ще се чуди
всичко е според зависи
всичко е според зависи
????- Гост
:thumbsupsmiley :thumbsupsmiley :thumbsupsmileycarpsliven2 написа:Ясно е че, в различните язовири е различно .. според мен е лоша тази мода.. за масовото ползване на топчена навсякъде.. Ако се замислите малко .. при царевицата всички сме равни .. докато при топчетата вече ще се делим на бедни и богати.. Ето и самия пример .. хвърля на царевица и резултата е слаб.. а какво ще стане като вземеш да хвърляш и храниш с топчета от 2 лева .. а аз храна и хващам на топчета от 50 лева .. и Тогава кво прайм? Аз ще съм майстора.. Какво стана със световното първенство.. който има пари печели.. Докато битката е с пари е ясно че, нащи състезатели ще са към последните места.. Що ненаправят примерно битката само с царевица и да видим тогава кой кого.. и дали ние ше сме назад.. Защо ли съм отказвал да се състезавам.. ами защото съм обречен още в началото :609c1f728720fb
Мнението на всеки колега трябва да се уважава .. добре е да има спорове.. понеже те пораждат истината.. но те нетрябва да предизвикват омраза .. понеже всички ние грешим понякога и понякога с течение на времето .. човек си променя мнението
за това са нужни мненията.. за да тълкуваме нещата реално :dancingHappy_i
за това са нужни мненията.. за да тълкуваме нещата реално :dancingHappy_i
Аз не се имам за голям специалист,но чисто логически царевицата би трябвало да е по-успешна. Все пак е по-позната като храна за рибите . И много по-достъпна като цена . Това я прави популярна.
Всичко зависи от водоема ,хранителната база в него големината на рибите и др. За мен топчетата са много успешна стъв но на водоеми където рибата е опитвала от тях.Аз съм изключително доволен от топчетата на Мейнлайн и в частност Солар.Най загубените топчета който може да има за мен са Динамит Байтс.Имам в предвид от скъпите известни марки. Иначе топчетата на Старбайтс работят добре, особенно серията Про Биотик.Но тези топчета са на цена от 24 лв за пакет :) Иначе си правя и мой домашни топчета на които съм имал доста добри успехи.Имам риби до 16 килограма на тях ,но за да станат качественни цената ми идва около 16 лв за килограм и триста топчета. Но ловят в пъти повече от купешките.И съм забелязъл ,че на водоеми където шараните имат достъп до топчета резултатите на царевица са драстично по слаби от тези на топчетата :525707397c05bb
Drakon_- ...........................
Брой мнения : 65 Рожд.дaта : 22.12.1983
Години : 40
Ходихме за шаранови риби на един приток на река По в Италия .Чесно да ви кажа шарана и амура там е привикнал на протеинови топчета а и не може да се уреди от дребна риба да опита царевицата .Бях изненадан от това защото настоявахме два дни на царевица и накрая ударите и на плувка и на дъно доидоха на топчета.Просветна ми чак като доидоха двама италианци с едно комби и изхвърлиха два три чувала с топчета направо с едни лопати.Топчетата бяха с аромат на тути фрути .Италианците ни казаха че щели да доидат след три дни за риба .Дотогава рибата чак от устието щяла да усети аромата. Виж на Теца ударите са предимно на царевица и по рядко на топчета.
????- Гост
Чисто от опит,досега имам хванати няколко шарана и все са на царевица.Ползвал съм и топчета,но на вандерйенде и не става нищо :217b315cad77fe
????- Гост
Няма по глупави и неловящи топчета от тези на Ван Ден Йенде.Другите изявени боклуци са тези на страрбайтс които стуват 9 лв за 1 кг топчета.Хубавите топчета струват скъпо. И старбайтс имат много хубави топчета но стуват от порядака на 25-30 лв за килограм
Drakon_- ...........................
Брой мнения : 65 Рожд.дaта : 22.12.1983
Години : 40
A със силиконова царевица с аромат на ванилия или на ягода имате ли наблюдение как върви.
????- Гост
От личен опит да кажа и аз:на водоем на който шарана никога не е виждал топчета след интензивно хранене една седмица не искаше да погледне друго.Храненето се осъществяваше само на едно място в диаметър 10 метра.Всички които до сега бяха ловили на царевица за 1 месец имаха 15-16 удара докато на топчета се извадиха над 50 риби.Така че смятам че ако се храни системно и редовно рибата ще привикне и ще започне да търси само приятната храна.Единият от трофейните шарани е този.
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
Гост- Гост
Ама,я кажи диф ли е водоема?
georg- глоб.модератор
Брой мнения : 4165 Рожд.дaта : 28.04.1974
Години : 50
Дълго време отричах протеините,но се убеждавам че търсим ли трофейния шаран сме задължени да ги използваме!Водоема май не е от значение!Царевицата е "да избием капото"! ;)
????- Гост
sapuna написа:Дълго време отричах протеините,но се убеждавам че търсим ли трофейния шаран сме задължени да ги използваме!Водоема май не е от значение!Царевицата е "да избием капото"! ;)
Ееее....Митак, де се загуби бре; виж Васко кво ги прави на "опашки"- това е 95% протеин; както и "кубинките"!
:609c1f728720fb
????- Гост
Страница 1 от 2 • 1, 2
Страница 1 от 2
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing