ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
+14
Петър Василев
strijok
КИРО
paynera
Румен Ганев
Мънцата
Tiho Todorov
batjoro81
vvt1970
justinian
maestroto
tano
savi aleksiev
topgun
18 posters
Страница 1 от 3
Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
Първо се изчиства от вътрешностите и се вади гръбната кост с главата,,да остане само филе.
Слага се в съд и се поръсва с едра сол и се покрива с оцет.
Престоява в хладилника 5-6 часа и след това се изсипва оцета и се покрива с олио,за предпочитане е маслиненото.
След това е готова за консумация,,,,страшно мезенце за ракийка
Да ви е сладко
Слага се в съд и се поръсва с едра сол и се покрива с оцет.
Престоява в хладилника 5-6 часа и след това се изсипва оцета и се покрива с олио,за предпочитане е маслиненото.
След това е готова за консумация,,,,страшно мезенце за ракийка
Да ви е сладко
Последната промяна е направена от Петър Василев на Пет 2 Май 2014 - 11:39; мнението е било променяно общо 3 пъти
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
Аааа,утре ако бай Тодор донесе - ще го пробвам това. :d5116e0ebf2fc8
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
Тва чудо май ще е доста арно...
topgun- ...........................
- Регистриран на : 18.05.2010
Брой мнения : 70 Рожд.дaта : 01.08.1964
Години : 60
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
А лесно ли се цепи по гръбнака прясна
savi aleksiev- ...........................
- Регистриран на : 30.10.2009
Брой мнения : 3331 Рожд.дaта : 05.12.1961
Години : 62
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
Ако е прясна да, много лесно,хващаш главата и дърпаш на долу и към корема и излизат всички вътрешности,после захващаш гръбната кост и дърпаш по същия начинsavi aleksiev написа: А лесно ли се цепи по гръбнака прясна
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
Е те това не го знаех :worshippy: .
Благодаря човек се учи :ся щи кажа:
Благодаря човек се учи :ся щи кажа:
savi aleksiev- ...........................
- Регистриран на : 30.10.2009
Брой мнения : 3331 Рожд.дaта : 05.12.1961
Години : 62
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
рецептата има пропуск - не се казва че много бързо свършва
tano- ...........................
- Регистриран на : 03.06.2010
Брой мнения : 1674 Рожд.дaта : 21.03.1970
Години : 54
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
С тези теми за маринована хамсия ми запалихте главата. Сега ще отварям буркана с маринован карагьоз, щото съм момченце. И после май водата ще се пие цяла вечер!
maestroto- ...........................
- Регистриран на : 30.11.2009
Брой мнения : 713 Рожд.дaта : 17.05.1960
Години : 64
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
тъкмо да се пречистат бъбреците малкоmaestroto написа:С тези теми за маринована хамсия ми запалихте главата. Сега ще отварям буркана с маринован карагьоз, щото съм момченце. И после май водата ще се пие цяла вечер!
tano- ...........................
- Регистриран на : 03.06.2010
Брой мнения : 1674 Рожд.дaта : 21.03.1970
Години : 54
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
Петьо, аз хамсията също я правя по стара гръцка рецепта, която е следната:
Хамсията се заравя в едра морска сол и престоява така 24 часа. След това се подрежда с коремите нагоре в подходящ съд, като между всеки ред риба се поръсва по шепа печена, нейодирана морска сол. Печената морска сол приготвям по следния начин- в загрята на 200 градуса фурна поставям съда със солта и изключвам фурната. Остатъчната температура е достатъчна да изпари влагата от солта. Печената сол изтегля влагата от рибата и същевременно, не може да я "пресоли".
След като рибата е подредена в съда, престоява така 48 часа, след което се затиска с т.нар."баския"- тежест. Аз слагам дървена скара и отгоре едно паве-така тежестта равномерно се разпределя върху рибата. След няколко дни /а понякога и след няколко часа/ се образува саламура. Ако това не се случи, направете силно солен разтвор- саламура и долейте в съда с рибата, да я покрие. След като минат 7 /седем/ месеца рибата е "узряла" и е готова за консумация. Костта се отделя изключително лесно от месото, което е придобило характерен червеникавокафяв цвят и специфичен аромат.
Ако рибата ви се стори солена, може да я обезсолите по следния бърз и много ефективен начин- 0,5 л газирана вода и 3 супени лъжици оцет. Филетата остават твърди и не се размекват от сладката вода.
Тази рецепта съм пробвал с хамсия и черноморска сардина. Резултатите са впечатляващи.
Хамсията се заравя в едра морска сол и престоява така 24 часа. След това се подрежда с коремите нагоре в подходящ съд, като между всеки ред риба се поръсва по шепа печена, нейодирана морска сол. Печената морска сол приготвям по следния начин- в загрята на 200 градуса фурна поставям съда със солта и изключвам фурната. Остатъчната температура е достатъчна да изпари влагата от солта. Печената сол изтегля влагата от рибата и същевременно, не може да я "пресоли".
След като рибата е подредена в съда, престоява така 48 часа, след което се затиска с т.нар."баския"- тежест. Аз слагам дървена скара и отгоре едно паве-така тежестта равномерно се разпределя върху рибата. След няколко дни /а понякога и след няколко часа/ се образува саламура. Ако това не се случи, направете силно солен разтвор- саламура и долейте в съда с рибата, да я покрие. След като минат 7 /седем/ месеца рибата е "узряла" и е готова за консумация. Костта се отделя изключително лесно от месото, което е придобило характерен червеникавокафяв цвят и специфичен аромат.
Ако рибата ви се стори солена, може да я обезсолите по следния бърз и много ефективен начин- 0,5 л газирана вода и 3 супени лъжици оцет. Филетата остават твърди и не се размекват от сладката вода.
Тази рецепта съм пробвал с хамсия и черноморска сардина. Резултатите са впечатляващи.
justinian- глоб.модератор
- Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
Не сте хора, с тия рецепти само за ядене мисля
vvt1970- ...........................
- Регистриран на : 03.01.2010
Брой мнения : 725 Рожд.дaта : 23.09.1970
Години : 54
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
Тука ще пиша.
Не е по Гръцки,ама е по Кичевски.
С малко подсказване от Тони де.
Първо - осоляване.
Те така го правя.
това ми събира 2кг хамсия,и кило сол.
След като престои 4-6 дена,измивам рибата от солта,
и я поставям в сладка вода за 3 часа,нека леееко да тече отгоре чешмата.
После отделям филетата,и ги хвърлям в саламура.
Която е 4л вода,малко сол и 0.5л оцет.
Престоява около 10 часа.
Следва изцеждане на рибата.
Сега вече малко тарикътлъци.
Пресен копър,ама много.
Докато изстине олиото
си пригответе 3-4 листа дафинов лист,маалко девисил,20-тина зърна черен пипер.
Сипвате олиото в буркана,и нареждате като за мариноване.
Не жалете копъра,накрая отгоре те така
и изглед отстрани
Салфетките са зад кадър,ама има за всички.
След седмица ще има проби.
Аки ви остане малко,ей такива бързи номера стават.
Довечера май пак такова мезе ще се прави.
Не е по Гръцки,ама е по Кичевски.
С малко подсказване от Тони де.
Първо - осоляване.
Те така го правя.
това ми събира 2кг хамсия,и кило сол.
След като престои 4-6 дена,измивам рибата от солта,
и я поставям в сладка вода за 3 часа,нека леееко да тече отгоре чешмата.
После отделям филетата,и ги хвърлям в саламура.
Която е 4л вода,малко сол и 0.5л оцет.
Престоява около 10 часа.
Следва изцеждане на рибата.
Сега вече малко тарикътлъци.
Пресен копър,ама много.
Докато изстине олиото
си пригответе 3-4 листа дафинов лист,маалко девисил,20-тина зърна черен пипер.
Сипвате олиото в буркана,и нареждате като за мариноване.
Не жалете копъра,накрая отгоре те така
и изглед отстрани
Салфетките са зад кадър,ама има за всички.
След седмица ще има проби.
Аки ви остане малко,ей такива бързи номера стават.
Довечера май пак такова мезе ще се прави.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
Направо ми потекоха лигите, супер е станала.
batjoro81- ...........................
- Регистриран на : 25.11.2010
Брой мнения : 52 Рожд.дaта : 22.01.1981
Години : 43
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
Ами сега откъде да търсим прясна хамсия
Палнете фитила,а ние НЕморските....
Палнете фитила,а ние НЕморските....
Tiho Todorov- ...........................
- Регистриран на : 24.12.2010
Брой мнения : 2535 Рожд.дaта : 19.06.1976
Години : 48
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
:b23b8673c6466f :689a4208aff0bdКИРО написа:
След седмица ще има проби.
Мънцата- ...........................
- Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
Пробвах рецептата на Тони,но я изядох по рецептата на Петьо
за три седмици от поставянето и в сол,опапах 5 кг. тоест всичката утре залагам нови 10 кг.
за три седмици от поставянето и в сол,опапах 5 кг. тоест всичката утре залагам нови 10 кг.
????- Гост
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
И тва ми било приятел
Но пък това ми напомни за
Но пък това ми напомни за
Кирееее, вече минаха 2 седмици ве ....КИРО написа:Салфетките са зад кадър,ама има за всички.
След седмица ще има проби.
Мънцата- ...........................
- Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
Ами май и повече минаха,ама някой ми обра дома,та и те ....Мънцата написа: .....Кирееее, вече минаха 2 седмици ве ....
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
Намерих видео,макар,че е на гръцки и малко хора ще разберат какво "пеят" гърците,но все пак дава малко пояснение как се прави.
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
Ще пробвам и тая рецепта , ама ще почакам нашта хамсия да порасне.Като гледам тия ваши гавроси - те два пъти по големи от тая която насолих.А е много стегната и не може да се отделят лесно филета.
Румен Ганев- ...........................
- Регистриран на : 08.02.2012
Брой мнения : 642 Рожд.дaта : 18.04.1964
Години : 60
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
Точно такава трябва да е за да я обезкостиш.ганев написа:.А е много стегната и не може да се отделят лесно филета.
Щом е стегната значи,че е много прясна!
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
Така е ама размера и е 10-11см. и обезкостяването е трудно.Петър Василев написа:
Щом е стегната значи,че е много прясна!
Румен Ганев- ...........................
- Регистриран на : 08.02.2012
Брой мнения : 642 Рожд.дaта : 18.04.1964
Години : 60
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
Втория клип ме заинтригува , обаче имам проблем !? Първо не разбирам нищо на гърчолята ,второ няма звук на клиповете (може проблема със звука да е в моя телевизор ) . Ако може някой да ми преведе как прави рибката тая цицорестата :) Благодаря предварително .
gogata1- ...........................
- Регистриран на : 13.11.2012
Брой мнения : 2030 Рожд.дaта : 21.10.1963
Години : 61
Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.
Да и аз искам рецептата.По скаипа питах чичо си които живее 6 години вече в Гърция - тои ми отговори само - мариновано гавро.Искам конкретно рецептата - Благодаря.gogata1 написа:Втория клип ме заинтригува , обаче имам проблем !? Първо не разбирам нищо на гърчолята ,второ няма звук на клиповете (може проблема със звука да е в моя телевизор ) . Ако може някой да ми преведе как прави рибката тая цицорестата :) Благодаря предварително .
paynera- ...........................
- Регистриран на : 08.09.2011
Брой мнения : 2378 Рожд.дaта : 03.02.1973
Години : 51
Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Страница 1 от 3
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пон 25 Ное 2024 - 20:29 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa