МАРИНОВАН САФРИД
+19
virbela
Любак
ufo
Моряка
Тянката
dobria1
Elfi
roko koko
vatus
Pesho N.Zagora
kanara
Мънцата
emanuil
чечо
Доктора
Rimohit
Дели
Albena
КИРО
23 posters
Страница 2 от 3
Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Re: МАРИНОВАН САФРИД
Барбуната не съм пробвал.kanara написа:Извинете ме,ама кво значи силна саламура???И става ли Барбуна за мариноване?????
Понеже не съм я ловял в количества,а и не съм И фен.
Пък и люспи има дето трябва да се чистят (а този номер най-го мразя).
Иначе не виждам причина за да не се получи.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: МАРИНОВАН САФРИД
Барбуната също става за мариноване, както и зарган, чернокоп и хариб.
Albena- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3909 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 60
Re: МАРИНОВАН САФРИД
Маринован барбуна става фантастико.
vatus- ...........................
- Регистриран на : 11.06.2009
Брой мнения : 2774 Рожд.дaта : 14.02.1956
Години : 68
Re: МАРИНОВАН САФРИД
Маринования барбун е едно от най-вкусниите неща в морския свят. Самата риба има специфичен уникален аромат , който при студеното мариноване се запазва и става "мамма мия "
Rimohit- ...........................
- Регистриран на : 25.08.2009
Брой мнения : 603 Рожд.дaта : 24.06.1979
Години : 45
Re: МАРИНОВАН САФРИД
Плщс още колкото си искате гласа за барбуна ,няма нищо общо със сафрида става с един червеникав цвят и се топи като масло-убийство .Приготвянето е по същия начин като сафридаки,само къде няма количества от нея.
roko koko- ...........................
- Регистриран на : 14.09.2010
Брой мнения : 4391 Рожд.дaта : 23.04.1975
Години : 49
Re: МАРИНОВАН САФРИД
:609c1f728720fbvankica написа:Още малко ретро - пазя си тази извадка от вестник.
А от майка ми и дядо ми знам, че всяка зима са имали по една голяма бъчва солен паламуд и една по-малка с черноморска скумрия и им е писвало от риба.
roko koko- ...........................
- Регистриран на : 14.09.2010
Брой мнения : 4391 Рожд.дaта : 23.04.1975
Години : 49
Re: МАРИНОВАН САФРИД
Софийска прясно-замразена и прясно - размразена синеморска риба , по рецептата на Албена и Стрижко
Затворих ги на 12-ти и оттогава ги обикалям всеки ден кът гладно куче, само да ги нагледам уж да не са се развалили Но днес не устоях на изкушението Безумно фкусни бреееййй , само на иларията не и се е стопил гръбнака, сичко друго е мАсълце
Затворих ги на 12-ти и оттогава ги обикалям всеки ден кът гладно куче, само да ги нагледам уж да не са се развалили Но днес не устоях на изкушението Безумно фкусни бреееййй , само на иларията не и се е стопил гръбнака, сичко друго е мАсълце
Elfi- ...........................
- Регистриран на : 05.12.2009
Брой мнения : 2825 Рожд.дaта : 28.06.1972
Години : 52
Re: МАРИНОВАН САФРИД
Elfi написа:
ШШШШШ ало поне я направи както трябва таз Гурливата риба че да става за ядене поне малко
1-во одираш я ЗАДЪЛЖИТЕЛНО
2-ро филираш я за да я няма средната кост
3-то залей я после с зехтин не с олио
и един съвет от мен като я одереш и филираш,преди да ги сложиш в(саламурата или маринатата) залей филенцата с прясно мляко и ги остави в него за 2-3 часа,после прави нормалните процедури
ама с таз риба аз лично нямам мерак да се занимавам ГУРЛИВКИ миризливи
Re: МАРИНОВАН САФРИД
Ку искаш пък да знаеш, много, ама МНОГО си е фкусна Следващия път обаче ще те послушам, а той ще е сред 2 седмици
Elfi- ...........................
- Регистриран на : 05.12.2009
Брой мнения : 2825 Рожд.дaта : 28.06.1972
Години : 52
Re: МАРИНОВАН САФРИД
Аз до сега не съм приготвял маринован сафрид,но онзи ден докато чакам на сфетофара,един младеж спря до моята кола и ми хвърли на задната седялка една торба ЗАМРАЗЕН сафридак.Може за някой да изглежда смешен въпроса ми,но кажете ми мога ли да си приготвя маринован сафрид от замразен такъв?Не искам да похабя хубавата стока.Благодаря предварително!
Тянката- мир на праха му
- Регистриран на : 24.01.2010
Брой мнения : 2013 Рожд.дaта : 06.04.1969
Години : 55
Re: МАРИНОВАН САФРИД
Никакъв проблем, Тянка Ама мноо добри хора има веее, онзи ден и аз спирам на един светофар, и някакъв пич ми фърли Ф колата една торбичка ... отварям замразен шаран :217b315cad77fe Да е жиФ и здраФ пича
Мънцата- ...........................
- Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Re: МАРИНОВАН САФРИД
Както ти каза Мънцата-няма проблем,размразяваш,чистиш и продължаваш по рецептата.Киро май редовно го прави този номер.
п.с. Да кажете и на мен един сфетофар дето фърлят чернокоп
п.с. Да кажете и на мен един сфетофар дето фърлят чернокоп
Моряка- глоб.модератор
- Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 8116 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 56
Re: МАРИНОВАН САФРИД
На Поморие има един ...Моряка написа:
п.с. Да кажете и на мен един сфетофар дето фърлят чернокоп
Мънцата- ...........................
- Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Re: МАРИНОВАН САФРИД
Не препоръчвам да се маринова сафрид след размразяване...
Пробрал съм , става много ама много тричав.
За тези с по претенциозен вкус и перфекционисти не става , ако не ти пука какво ядеш мятай го.
На мнение съм, че замразения сафрид трябва да се пържи и това си е.
Това е лично мнение и не го натрапвам.
С риск да влезна в противоречие ще кажа, че океанската скумрия я носят замразена , а ние тук правим с нея какво ли не.
Да ама едно е да мариноваш прясна риба, съвсем друго е замразена.
Пробрай и двата варианта и ще разбереш за какво говоря.
Пробрал съм , става много ама много тричав.
За тези с по претенциозен вкус и перфекционисти не става , ако не ти пука какво ядеш мятай го.
На мнение съм, че замразения сафрид трябва да се пържи и това си е.
Това е лично мнение и не го натрапвам.
С риск да влезна в противоречие ще кажа, че океанската скумрия я носят замразена , а ние тук правим с нея какво ли не.
Да ама едно е да мариноваш прясна риба, съвсем друго е замразена.
Пробрай и двата варианта и ще разбереш за какво говоря.
Re: МАРИНОВАН САФРИД
ufo написа: Не препоръчвам да се маринова сафрид след размразяване...
Пробрал съм , става много ама много тричав. .............
:d5116e0ebf2fc8 Напълно съм съгласен.
Любак- глоб.модератор
- Регистриран на : 21.05.2009
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
Re: МАРИНОВАН САФРИД
Аз пък не съм забелязал до сега разлика.
А и няма се хвана да мариновам 3-4кг през ден два.
Като се съберат 10-15кг,тогава отделям време да го мариновам.
Обаче - замразяването.
Зависи с какво време разполагам.Ако се прибирам вечер,
нося си в едно шише морска вода,и след като напълня торбичките с риба,
ги допълвам с вода и във фризера.
Или : когато чистя сафрида,веднага го мятам в слаба саламура.
Там престоява около 2-3 часа,и след това във фризера.
Не виждам как ще се получи - цял ден в морето,
хванал си 10-тина кг,и вечер като се прибереш скапан,
да почнеш с чистене и саламури да се занимаваш.
Тоооо,време за излизане да даде,и сафрида да е още тука.
Другото си го оправям.
А и няма се хвана да мариновам 3-4кг през ден два.
Като се съберат 10-15кг,тогава отделям време да го мариновам.
Обаче - замразяването.
Зависи с какво време разполагам.Ако се прибирам вечер,
нося си в едно шише морска вода,и след като напълня торбичките с риба,
ги допълвам с вода и във фризера.
Или : когато чистя сафрида,веднага го мятам в слаба саламура.
Там престоява около 2-3 часа,и след това във фризера.
Не виждам как ще се получи - цял ден в морето,
хванал си 10-тина кг,и вечер като се прибереш скапан,
да почнеш с чистене и саламури да се занимаваш.
Тоооо,време за излизане да даде,и сафрида да е още тука.
Другото си го оправям.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: МАРИНОВАН САФРИД
КИРО написа:Аз пък не съм забелязал до сега разлика.
А и няма се хвана да мариновам 3-4кг през ден два.
Като се съберат 10-15кг,тогава отделям време да го мариновам.
Обаче - замразяването.
Зависи с какво време разполагам.Ако се прибирам вечер,
нося си в едно шише морска вода,и след като напълня торбичките с риба,
ги допълвам с вода и във фризера.
Или : когато чистя сафрида,веднага го мятам в слаба саламура.
Там престоява около 2-3 часа,и след това във фризера.
Не виждам как ще се получи - цял ден в морето,
хванал си 10-тина кг,и вечер като се прибереш скапан,
да почнеш с чистене и саламури да се занимаваш.
Тоооо,време за излизане да даде,и сафрида да е още тука.
Другото си го оправям.
Капитане , 4 дни под ред съм мариновал от 5кг до 15кг , чистенето става бързо.
Правя си 4 кофи със саламура и си ги бележа на кой ден съм ги сложил.
по този начин на 2 етапа по 3-4 дни направих близо 60 буркана сафрид.
А питаш ли ме хамсията как я правих.... 7 дни всеки божи ден на оня гаден мост и всеки ден по 5-10кг
Чисти хамсия до 3ч сутринта да видиш кон боб яде ли, ама сега ми е арно имам 1 килер с буркани :dancingHappy_i
Re: МАРИНОВАН САФРИД
Хамсията ми стои насолена в кофичките.
Маринована много бързо заминава ве Яни.
Иначе става суперрррр.
Маринована много бързо заминава ве Яни.
Иначе става суперрррр.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: МАРИНОВАН САФРИД
Наборе, аз риба не ям, ама като чета кво пишете .......добре че излезна некоя и друга гъба да разтушим.
Да си жив и здрав Кире, па покрай теб може и да проям тази пущина.
Да си жив и здрав Кире, па покрай теб може и да проям тази пущина.
virbela- ...........................
- Регистриран на : 26.08.2010
Брой мнения : 123 Рожд.дaта : 30.06.1956
Години : 68
Re: МАРИНОВАН САФРИД
То туй няма нищо общо с рибата ве.
Те са деликатеси - абе наши изработки.
Те са деликатеси - абе наши изработки.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: МАРИНОВАН САФРИД
КИРО написа:Хамсията ми стои насолена в кофичките.
Маринована много бързо заминава ве Яни.
Иначе става суперрррр.
Капитане много я харча аз... с много лук и една разядка леко люто доматено сосче с чорбаджийки.
Ама има един голям проблем с маринованата хамсия...
Много ама много е жадна, колкото и да сипваш и каквото и да сипваш никога не и стига!
То ракия пие, вино пие, бира с кофите... за капак на другата сутрин и вода пие с литри
Re: МАРИНОВАН САФРИД
И аз кът теб, ама няма кой да ми даде един буркан ..ufo написа:Капитане много я харча аз...
Мънцата- ...........................
- Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Re: МАРИНОВАН САФРИД
Хамсията 10 часа в сол,измиваш я от солта, след това отделяш филетата-става много лесно и в буркан със зехтин.Супер е !
Ей това май си е спам
Ей това май си е спам
Albena- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3909 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 60
МАРИНОВАН ЧЕРНОКОП
:8ac9254b304298
Рибата се почиства от вътрешностите, отрязва се главата и се премахват опашката и перките. След това се нарязва на 3 парчета. Прави се силна саламура с вода и сол, така че да се вдигне сурово яйце.
Добре измитите парчета се поставят в саламурата, където престояват точно 24 часа. След като се извадят и отцедят, се слагат в оцет, където отлежават 12 часа. После всяко парче се изважда и се завива в чиста кърпа, докато по него не остане и капчица оцет.
В сух съд се сгрява олио или зехтин с хапка хляб. След като хапката стане кафява, съдът се отстранява от котлона. После всяко парче се овалва в мазнината и се нарежда плътно в измит и подсушен буркан. Между парчетата се поставят дафинов лист, бахар и черен пипер. Долива се с остатъка от мазнината до един пръст от горния ръб на буркана и той се запечатва с капачка.
Ако рибата е предварително добре подсушена преди да се обработи с мазнина, тя може да издържи на хладно дори няколко години. По тази рецепта може да се приготвят паламуд, сафрид, кефал и лефер.
Добър апетит!
Рибата се почиства от вътрешностите, отрязва се главата и се премахват опашката и перките. След това се нарязва на 3 парчета. Прави се силна саламура с вода и сол, така че да се вдигне сурово яйце.
Добре измитите парчета се поставят в саламурата, където престояват точно 24 часа. След като се извадят и отцедят, се слагат в оцет, където отлежават 12 часа. После всяко парче се изважда и се завива в чиста кърпа, докато по него не остане и капчица оцет.
В сух съд се сгрява олио или зехтин с хапка хляб. След като хапката стане кафява, съдът се отстранява от котлона. После всяко парче се овалва в мазнината и се нарежда плътно в измит и подсушен буркан. Между парчетата се поставят дафинов лист, бахар и черен пипер. Долива се с остатъка от мазнината до един пръст от горния ръб на буркана и той се запечатва с капачка.
Ако рибата е предварително добре подсушена преди да се обработи с мазнина, тя може да издържи на хладно дори няколко години. По тази рецепта може да се приготвят паламуд, сафрид, кефал и лефер.
Добър апетит!
Sea Creature- ...........................
- Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 71
Re: МАРИНОВАН САФРИД
Тази рецепта съм я правил преди години със сладководни риби - кефал и алай. Не ставаше лошо.
Сега я пробвах със сафрид. Седя две седмици в бурканите, как си трябва, зехтинче, подправки, всичко. Днес извадих да пробвам. Смърт, братчета, станало е "никой да не мърда"! С една мастичка...
Сега я пробвах със сафрид. Седя две седмици в бурканите, как си трябва, зехтинче, подправки, всичко. Днес извадих да пробвам. Смърт, братчета, станало е "никой да не мърда"! С една мастичка...
Тик Так- ...........................
- Регистриран на : 10.12.2010
Брой мнения : 703 Рожд.дaта : 29.10.1971
Години : 53
Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Страница 2 от 3
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa