СОНАРИ - общи приказки
+76
Попа
sllipi1
Милен Нинов
minerva60
gogata1
max
yankosan
EU_BG_akademika
mdesov
КИРО
xoxo
Румен Ганев
Marco Polo
Borkata
вакрил
gogolisec
тони котев
pivkoto
Васил
borislav58
nasco2
tisho5001
roko koko
nikawr
runner
divein
Ribarina
Кирил Калчев
emanuil
krasimir77
krasi81
shekira
toni
Кико
ДЯДО ИВАН
gogo26
pako
nikgeo
topgun
var4o
matcata78
promarine
antares
icokanev
justinian
trophy 78
Любак
vatus
pachosz
ivan_yo
georg
krokibg
Тедо
maistor_ribar
фишфрена
str.hadjiev
Тихомир
Шморхи
baralya
Моряка
dobria1
Мънцата
mixman
tano
savi aleksiev
чечо
ivu
Доктора
Дели
ICO
godzillata
jorojoy
anastas_peykov
Albena
Петър Василев
milen kordov
80 posters
Страница 23 от 40
Страница 23 от 40 • 1 ... 13 ... 22, 23, 24 ... 31 ... 40
Re: СОНАРИ - общи приказки
[You must be registered and logged in to see this image.]
При този монтаж смущенията започват да се появяват от някъде....10 км/ч и позволява да се следи ситуацията до около 15-а км/ч.
За ориентир къде спрямо двигателя е монтирана, може да видиш иноксовия държач на платформата къде е от двете снимки по-долу.
При този монтаж смущенията започват да се появяват от някъде....10 км/ч и позволява да се следи ситуацията до около 15-а км/ч.
За ориентир къде спрямо двигателя е монтирана, може да видиш иноксовия държач на платформата къде е от двете снимки по-долу.
Шморхи- ...........................
Брой мнения : 2885 Рожд.дaта : 11.10.1978
Години : 46
Благодарско за нагледната информация.....утре го местя :609c1f728720fb
????- Гост
Мънцата- ...........................
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Ъ....Шо тъй! Щом прави такова шадраванче, значи не е достатъчнпо дълбоко сондата. Тъй си мисля де. На бялата от снимките не съм забелязал да пръска вода, а в лодката със сигурност не хвърля дори при максимална скорост.
Шморхи- ...........................
Брой мнения : 2885 Рожд.дaта : 11.10.1978
Години : 46
Няма начин да не прави това нещо.
Моята стои отстрани на борда,и пак тръбата вдига вода поне 30см.
Само дето нямам толкова голям ход,иначе може и при мен да хвърли в борда.
Моята стои отстрани на борда,и пак тръбата вдига вода поне 30см.
Само дето нямам толкова голям ход,иначе може и при мен да хвърли в борда.
КИРО- мир на праха му
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Тва беше миналата седмица, онзи ден преместих сондата, щото беше около 2 см под долния край на дъното. Сега се показва около 4 мм, но пак хвърля всичко върху мотора. Поне не влиза в лодката ... или поне не всичко
Тошето написа:[You must be registered and logged in to see this image.]
Тоше, сондата ти под 45 градуса ли е монтирана или само ми се струва така
От снимката е ,а моя шадраван е по голям от твоя шадраван :6e6ebecd09233a :6e6ebecd09233a :6e6ebecd09233a
????- Гост
Те къде е мойта На мястото на старата, ама
Тоше, при така поставена сонда, сонара ще те лъже по яко от циганин.
Почакай до вторник и ще ти решим проблема :609c1f728720fb
Ба си колко "ремаркета" наредил тоя на стената. :217b315cad77fe
Последната промяна е направена от КИРО на Нед 17 Апр 2011 - 21:49; мнението е било променяно общо 1 път
КИРО- мир на праха му
Ку решиш и моя ши требе да спиш тук ... след толко питиетафишфрена написа:Тоше, при така поставена сонда, сонара ще те лъже по яко от циганин.
Стига с ващти сонари ,кажете аз откъде да си взема нещо по-изгодно ,че не останаха ,може и втора употреба ,ама да върши работа
ДЯДО ИВАН- ...........................
Брой мнения : 2923 Рожд.дaта : 14.10.1972
Години : 52
А моя ще го решиш лифишфрена написа:Тоше, при така поставена сонда, сонара ще те лъже по яко от циганин.
ДЯДО ИВАН- ...........................
Брой мнения : 2923 Рожд.дaта : 14.10.1972
Години : 52
В моето упътване пише, че при твърди лодки, сондата е най добре да е по средата на дъното, даже казват, че може да се изреже, да се вгради и да се залее с епоксидна смола. Аз това бих направил ако имам вашето дъно.... Предполагам че из варненска изикия има цех за ремонт на лодки........който може да Ви свърши работата :6e6ebecd09233a
EU_BG_akademika- ...........................
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
това е!
tano- ...........................
Брой мнения : 1674 Рожд.дaта : 21.03.1970
Години : 54
Ха сега го преразкажи с думи прости по нашенски.........tano написа:
това е!
абе тоя говори с диалект и не мога д му преведа много обаче на картинките им разбирам :525707397c05bb че моита сонда е същата и докато я оправя доста се изпотих и намокрих и изгорих един блак бокс
tano- ...........................
Брой мнения : 1674 Рожд.дaта : 21.03.1970
Години : 54
Аха, щото аз което разбирам от картинките, е че нищо не разбирам :5f3aea9b1ac151tano написа:абе тоя говори с диалект и не мога д му преведа много обаче на картинките им разбирам :525707397c05bb че моита сонда е същата и докато я оправя доста се изпотих и намокрих и изгорих един блак бокс
Ей тука качих едно филмче което вървеше с сонара,но субтитрите на Български не се качиха,ако има някой който да ги вгради ще му ги изпратя
????- Гост
[You must be registered and logged in to see this image.]pako написа:здравейте колеги, може би поста ми ще бъде повторение на доста казани неща в цялата тема, но все пак съм се постарал да систематизирам малко информация относно работата на сонара. Тай като миналата година доста се запалих и изчетох доста информация (главно от книги и статии на английски език) съм си позволил да преведа материял от различно статий и да го комбинирам, добавя и преработя в този вариант. Обещах още преди година на Киро че ще кача тази информация но след това се замотах и така сега се присетих отново.
И въпреки това което споделям за работата на сонара, за мен тази машинка е нещо много финно, и ако всеки един от нас си поиграе да я настрой и научи за себе си, всеки ще остане доволен и от най-евтиния сонар, който има (само мисля че колкото е по-евтин, толкова повече ще си играем да го изследваме докато му свикнем :) ). А и аз не съм фен на най-евтините джаджи, особенно сонара...
та ето инфото (графиките, за които споменавам в текста не мога да постна защото съм тъп и не се научих как да го направя, но четете текста той е по-важен):
Как работи сонара
Сондата
Сондата е устройство, който предава електричество от един източник към друг. Сондите, които се използват в ехографията са познати като електроакустични сонди, тъй като преобразуват електричеството в звук и звукът в електричество. Има 2 основни вида сонди. МАгнитни и керамични. Магнитните сонди се използват при устройства с по-висок волтаж и по-ниска честота. Тяхното предимство е че могат да поемат почти неограничено елетричество и не се повреждат при претоварване. Керамичните сонди от друга страна имат по-висока работоспособност от магнитните. При керамичните сонди колкото по-ниска е честотата толкова по-висока е цената и при твърде голямо електричество може да се повредят.
Някой от най-често използваните честоти в сонарите са 38,40,50,75,107,120,150,192,200,400 и 455 kHz. Защо са необходими толкова много честоти? При по ниските честоти се губи по малко електричество и затова се използват за сониране на по-големи дълбочини, а тъй като ъгъла на лъчите може да бъде по-голям, те са по-пригодни за наблюдение на голяма площ под лодката. Когато ъгълът на лъча е голям, изходящият импулс се разпределя върху по-голяма зона и по този начин тези сонари обикновенно имат по-добра чувствителност и малко по-голяма цена.
Сондата е предавателят и антената на вашия сонар. Сондата превръща елетрическия сигнал от вашия инструмент в акустична енергия и излъчва тази енергия във водата. Отразеният сигнал (ехото) дразни „окото” на сондата я кара да изпрати електрически импулс към инструмента. „Окото” на сондата е плоската част насочена надолу към водата. За максимална ефективност „зрението” на „окото” на сондата не бива да бъде препречвано и трябва да бъде в пряк контакт с водата (навлажнено). За да се избегнат проблеми при действието във всякакъв вид вода, „окото на сондата” е покрито с черно антибактериално вещество. Заради това вещество може да се наложи да киснете окото в продължение на 4 часа преди работа. Това време може да бъде съкратено ако натриете набързо „окото” със сапунена вода.
КАК ВИЖДАМЕ РИБАТА
Звуковите вълни се отразяват в места където скоростта на звука внезапно се порменя. Тялото на рибата се състои предимно от вода, и разликата между скоростта на звука във водата и в газовете изпълващи въздушни мехур на рибата е толкова голяма, че по-голямата част от енергията, която се удря в него, се отразява. Въздушния мехур позволява на рибата да се задържи на желаната дълбочина, без да се налага постоянно да плува, за да не потъне или да се издигне нагоре. Когато имате сонар вие изонбщо не виждате рибата – вие виждате нейния въздушен мехур.
Както при камбаната или тръбите на църковния орган, всеки въздушен мехур има своя естествена честота. Когато простигащите звукови вълни имат същата честота, въздушният мехур резонира и отражението е няколко пъти по-силно, отколкото в друг случай. Мишената изглежда много по-голяма отколкото е в действителност. За да е още по-объркано, честотата при която въздушният мехур резонира се влияе от налягането на водата, размерът и формата на въздушният мехур и физическото налягане вътре в самата риба. Тези показатели се менят, докато рибата се движи вертикално през различни налягания.
Как сонарът показва рибата.
Следната рисунка показва типичния дъговиден образ, който се получава от една риба, която се движи през центъра или осевата линия на конуса, когато лодката е неподвижна. Същият резултат бихме получили, ако лодката се движи, а рибата стои неподвижно. Рядко ще видите толкова симетрична дъга, тъй като рибите с които се сблъсквате, през повечето време ще се движат през крайните части на конуса, а не непременно през центъра му.
Колкото по-голяма е дъгата на екрана, толкова по-голяма е рибата, нали така? Не е задължително. Ако една риба минава през центъра на конуса, близо до повърхността, тя ще се намира в конуса по-кратко време и следователно ще образува по-къс знак. Ако обаче същата риба мине по дъното и пресече центъра на конуса, тя ще бъде във вътрешносттта му (зоната на сонара) по дълго време, поради което ще обравува много по-дълъг знак. С две думи, ако рибата се намира по-близо до сондата, тя ще изглежда по-малка, а ако се намира по-далеч – по-голяма. Получава се обратното на това, което вижда човешкото око на дневна светлина.
Отклонения от перфектната дъговидна форма могат да се получат по много причини: Рибата плува нагоре или надолу, минава през външните краища на конуса под скосен ъгъл, лодката се движи по-бързо или по бавно, рибата е толкова близо до дъното, че отчасти се намира в „мъртвата зона”.
Например ще откриете, че пасаж дребна риба, в който рибите са много близо една до друга и образуват хоризонтална плоскост, показват голяма дъга, но със по-размазани ръбове, отколкото, дъгата на една риба. Ще видите много вариации на тази дъга, но не забравяйте че тя е основният знак, който се връща от рибата.
Една от често срещаните грешки, които се правят, и за която малко рибари се сещат или изобщо знаят, е фактът, че всичко изглежда да е право под лодката, но всъщност не е. Фигурата по-долу показва каква е действителността в нашия подводен звуков конус и как ние си я представяме въз основа на това, което виждаме да мига на екрана. Винаги си мислим, че рибата е точно под лодката, но не е така. Замислете се, как разсъждавате?
Тази диаграма показва как всички сонари ни заблуждават с резултатите си за рибата, която се намира между лодката и дъното. Това се получава, тъй като устройството показва на екрана всички риби като че ли се намират една тясна вертикална линия, а те всъщност са разпръснати из целия конус. Ние възприемаме това като сигнал, че всички тези риби са директно под лодката.
Тази диаграма също ни показва какво се случва, когато 2 или повече риби се нмират на еднакво разстояние от сондата, макар и в различни части на конуса. Те всички ще се отбележат на едно и също ниво, поради което ще изглеждат като една единствена риба.
Любак- глоб.модератор
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
Пако,прочети си мнението,и виж правилно ли са сложени снимките ?
Ако трябва да ги оправям.
КИРО- мир на праха му
КИРО написа:Пако,прочети си мнението,и виж правилно ли са сложени снимките ?
да Киро това са диаграмите, само че, втората триабва да е 1-ва, 3-тата 2-ра а първата - 3-та
(малко стана като виц, ама се извинявам че не можах да ги направя в поста).
Които има въображение ще си ги разгледа и понамести...
Имаше и още една ама като не мога да я открия
pako- ...........................
Брой мнения : 286 Рожд.дaта : 05.10.1974
Години : 50
Така?
pako написа:здравейте колеги, може би поста ми ще бъде повторение на доста казани неща в цялата тема, но все пак съм се постарал да систематизирам малко информация относно работата на сонара. Тай като миналата година доста се запалих и изчетох доста информация (главно от книги и статии на английски език) съм си позволил да преведа материял от различно статий и да го комбинирам, добавя и преработя в този вариант. Обещах още преди година на Киро че ще кача тази информация но след това се замотах и така сега се присетих отново.
И въпреки това което споделям за работата на сонара, за мен тази машинка е нещо много финно, и ако всеки един от нас си поиграе да я настрой и научи за себе си, всеки ще остане доволен и от най-евтиния сонар, който има (само мисля че колкото е по-евтин, толкова повече ще си играем да го изследваме докато му свикнем :) ). А и аз не съм фен на най-евтините джаджи, особенно сонара...
та ето инфото (графиките, за които споменавам в текста не мога да постна защото съм тъп и не се научих как да го направя, но четете текста той е по-важен):
Как работи сонара
Сондата
Сондата е устройство, който предава електричество от един източник към друг. Сондите, които се използват в ехографията са познати като електроакустични сонди, тъй като преобразуват електричеството в звук и звукът в електричество. Има 2 основни вида сонди. МАгнитни и керамични. Магнитните сонди се използват при устройства с по-висок волтаж и по-ниска честота. Тяхното предимство е че могат да поемат почти неограничено елетричество и не се повреждат при претоварване. Керамичните сонди от друга страна имат по-висока работоспособност от магнитните. При керамичните сонди колкото по-ниска е честотата толкова по-висока е цената и при твърде голямо електричество може да се повредят.
Някой от най-често използваните честоти в сонарите са 38,40,50,75,107,120,150,192,200,400 и 455 kHz. Защо са необходими толкова много честоти? При по ниските честоти се губи по малко електричество и затова се използват за сониране на по-големи дълбочини, а тъй като ъгъла на лъчите може да бъде по-голям, те са по-пригодни за наблюдение на голяма площ под лодката. Когато ъгълът на лъча е голям, изходящият импулс се разпределя върху по-голяма зона и по този начин тези сонари обикновенно имат по-добра чувствителност и малко по-голяма цена.
Сондата е предавателят и антената на вашия сонар. Сондата превръща елетрическия сигнал от вашия инструмент в акустична енергия и излъчва тази енергия във водата. Отразеният сигнал (ехото) дразни „окото” на сондата я кара да изпрати електрически импулс към инструмента. „Окото” на сондата е плоската част насочена надолу към водата. За максимална ефективност „зрението” на „окото” на сондата не бива да бъде препречвано и трябва да бъде в пряк контакт с водата (навлажнено). За да се избегнат проблеми при действието във всякакъв вид вода, „окото на сондата” е покрито с черно антибактериално вещество. Заради това вещество може да се наложи да киснете окото в продължение на 4 часа преди работа. Това време може да бъде съкратено ако натриете набързо „окото” със сапунена вода.
КАК ВИЖДАМЕ РИБАТА
Звуковите вълни се отразяват в места където скоростта на звука внезапно се порменя. Тялото на рибата се състои предимно от вода, и разликата между скоростта на звука във водата и в газовете изпълващи въздушни мехур на рибата е толкова голяма, че по-голямата част от енергията, която се удря в него, се отразява. Въздушния мехур позволява на рибата да се задържи на желаната дълбочина, без да се налага постоянно да плува, за да не потъне или да се издигне нагоре. Когато имате сонар вие изонбщо не виждате рибата – вие виждате нейния въздушен мехур.
Както при камбаната или тръбите на църковния орган, всеки въздушен мехур има своя естествена честота. Когато простигащите звукови вълни имат същата честота, въздушният мехур резонира и отражението е няколко пъти по-силно, отколкото в друг случай. Мишената изглежда много по-голяма отколкото е в действителност. За да е още по-объркано, честотата при която въздушният мехур резонира се влияе от налягането на водата, размерът и формата на въздушният мехур и физическото налягане вътре в самата риба. Тези показатели се менят, докато рибата се движи вертикално през различни налягания.
Как сонарът показва рибата.
Следната рисунка показва типичния дъговиден образ, който се получава от една риба, която се движи през центъра или осевата линия на конуса, когато лодката е неподвижна. Същият резултат бихме получили, ако лодката се движи, а рибата стои неподвижно. Рядко ще видите толкова симетрична дъга, тъй като рибите с които се сблъсквате, през повечето време ще се движат през крайните части на конуса, а не непременно през центъра му.
Колкото по-голяма е дъгата на екрана, толкова по-голяма е рибата, нали така? Не е задължително. Ако една риба минава през центъра на конуса, близо до повърхността, тя ще се намира в конуса по-кратко време и следователно ще образува по-къс знак. Ако обаче същата риба мине по дъното и пресече центъра на конуса, тя ще бъде във вътрешносттта му (зоната на сонара) по дълго време, поради което ще обравува много по-дълъг знак. С две думи, ако рибата се намира по-близо до сондата, тя ще изглежда по-малка, а ако се намира по-далеч – по-голяма. Получава се обратното на това, което вижда човешкото око на дневна светлина.
Отклонения от перфектната дъговидна форма могат да се получат по много причини: Рибата плува нагоре или надолу, минава през външните краища на конуса под скосен ъгъл, лодката се движи по-бързо или по бавно, рибата е толкова близо до дъното, че отчасти се намира в „мъртвата зона”.
Например ще откриете, че пасаж дребна риба, в който рибите са много близо една до друга и образуват хоризонтална плоскост, показват голяма дъга, но със по-размазани ръбове, отколкото, дъгата на една риба. Ще видите много вариации на тази дъга, но не забравяйте че тя е основният знак, който се връща от рибата.
Една от често срещаните грешки, които се правят, и за която малко рибари се сещат или изобщо знаят, е фактът, че всичко изглежда да е право под лодката, но всъщност не е. Фигурата по-долу показва каква е действителността в нашия подводен звуков конус и как ние си я представяме въз основа на това, което виждаме да мига на екрана. Винаги си мислим, че рибата е точно под лодката, но не е така. Замислете се, как разсъждавате?
Тази диаграма показва как всички сонари ни заблуждават с резултатите си за рибата, която се намира между лодката и дъното. Това се получава, тъй като устройството показва на екрана всички риби като че ли се намират една тясна вертикална линия, а те всъщност са разпръснати из целия конус. Ние възприемаме това като сигнал, че всички тези риби са директно под лодката.
Тази диаграма също ни показва какво се случва, когато 2 или повече риби се нмират на еднакво разстояние от сондата, макар и в различни части на конуса. Те всички ще се отбележат на едно и също ниво, поради което ще изглеждат като една единствена риба.
Страница 23 от 40 • 1 ... 13 ... 22, 23, 24 ... 31 ... 40
Страница 23 от 40
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing