Любимите ни рибни вкусотии
+4
gogata1
Albena
КИРО
Rimohit
8 posters
Страница 1 от 1
Любимите ни рибни вкусотии
Тошето69 ме помоли да напиша отделна тема за заргана понеже бях написъл , че по рецептата която колегата Булти е представил за мариноване на миди става чудесно.
Като цяло това което колегата е описъл е така нареченото студено мариноване на рибни продукти.При него обикновенно продукта се полва суров или ако е рисков се попарва за кратко , след това следва киснене в саламура, после в оцет и накрая се омесва с подправките и се залива с охладено препържено олио.По този начи се приготвят почти всички риби .
Като особенно вкусни и приготвени по този начин са ЗАРГАНА и БАРБУНА.Просто това е невероятна вкусотия.Студеното мариноване е особенно удачно и за редица сладководни риби.На първо място аз слагам дълбоко познатата ни на всички УКЛЕЙКА. Бабушката също става много вкусна но да не забравяме , че това е дънна риба и често вкусовите и качества зависят от водоема.Приготвен толстолоб по този начин също е доста вкусно нещо .
Личното ми мнение е , че рибата си поема сол колкото и е необходимо и дори и да превишите кисненето в саламурата не е фатално.При морские риби кисненето в оцет е около 24 часа (и там съм ги забравял без промяна въвъ вкуса) докато за речните предпочитам над 48 часа киснене.Доста често я забравям по 2 дена и в саламурата и в оцета и не намирам разлика във вкусовите и каччества.Просто след като се залеее с олиото не трябва да се бърза с консумацията колкото и да е труфно
За разлика от студеното мариноване при топлото мариноване вариме рибата известно време в маринатата .Обикновенно тя се състои от подсолена вода (на вкус) 1/2 и 1/2 оцет както и стандартните подправки от дафинов лист и бахар. По този на
фаворит ми е сафрида.Много вкусна става и скумрията.
Ще посоча и няколко други мои предпочитания , защото обикновенно винаги важи правилото че няма лоша риба а има лош готвач.
Например делбоко не споделям захласването към лихнуса като далеч по вкусни намирам всички останали видове попчета .Там класиката е повече от ясна .Пържене в царевично брашно и сос скордаля.
Лефера и чернокопа просто трябва да си безумец за да ги приготвиш по различен начин освен на скарата.
Това донякъде важи и за карагиозчетата.
Купена пъстърва се приготвя на скара....вкусна е но пробвайте задушена във фоли с масло и много магданоз и една главичка чесън.
Хванатата пъстърва е най-сладка ако плува обратно във водата.
За ципурата пробвайте рецептата със магданоза , но и с лук и доматки във фурната няма да откажа.
Филето от акула пък го накиснете в прясно мляко и след това го панирайте.Платерина и кефал (морски ) също няма смисъл да се приготвят по различно .Ако е пеленгас пробвайте на шайби въру скарата като слагате масалце върху шайбите.
Паламуда и пържен ми е вкусен и на скара става , и със лучец и доматки никак не е зле (ама никак) но осолен и веян си е класика
Умишлено не споменавам пушенето на храни...
Спирам за да иъхне клавиатурата...
Добър апетит :c74e58b88a3bc5
Като цяло това което колегата е описъл е така нареченото студено мариноване на рибни продукти.При него обикновенно продукта се полва суров или ако е рисков се попарва за кратко , след това следва киснене в саламура, после в оцет и накрая се омесва с подправките и се залива с охладено препържено олио.По този начи се приготвят почти всички риби .
Като особенно вкусни и приготвени по този начин са ЗАРГАНА и БАРБУНА.Просто това е невероятна вкусотия.Студеното мариноване е особенно удачно и за редица сладководни риби.На първо място аз слагам дълбоко познатата ни на всички УКЛЕЙКА. Бабушката също става много вкусна но да не забравяме , че това е дънна риба и често вкусовите и качества зависят от водоема.Приготвен толстолоб по този начин също е доста вкусно нещо .
Личното ми мнение е , че рибата си поема сол колкото и е необходимо и дори и да превишите кисненето в саламурата не е фатално.При морские риби кисненето в оцет е около 24 часа (и там съм ги забравял без промяна въвъ вкуса) докато за речните предпочитам над 48 часа киснене.Доста често я забравям по 2 дена и в саламурата и в оцета и не намирам разлика във вкусовите и каччества.Просто след като се залеее с олиото не трябва да се бърза с консумацията колкото и да е труфно
За разлика от студеното мариноване при топлото мариноване вариме рибата известно време в маринатата .Обикновенно тя се състои от подсолена вода (на вкус) 1/2 и 1/2 оцет както и стандартните подправки от дафинов лист и бахар. По този на
фаворит ми е сафрида.Много вкусна става и скумрията.
Ще посоча и няколко други мои предпочитания , защото обикновенно винаги важи правилото че няма лоша риба а има лош готвач.
Например делбоко не споделям захласването към лихнуса като далеч по вкусни намирам всички останали видове попчета .Там класиката е повече от ясна .Пържене в царевично брашно и сос скордаля.
Лефера и чернокопа просто трябва да си безумец за да ги приготвиш по различен начин освен на скарата.
Това донякъде важи и за карагиозчетата.
Купена пъстърва се приготвя на скара....вкусна е но пробвайте задушена във фоли с масло и много магданоз и една главичка чесън.
Хванатата пъстърва е най-сладка ако плува обратно във водата.
За ципурата пробвайте рецептата със магданоза , но и с лук и доматки във фурната няма да откажа.
Филето от акула пък го накиснете в прясно мляко и след това го панирайте.Платерина и кефал (морски ) също няма смисъл да се приготвят по различно .Ако е пеленгас пробвайте на шайби въру скарата като слагате масалце върху шайбите.
Паламуда и пържен ми е вкусен и на скара става , и със лучец и доматки никак не е зле (ама никак) но осолен и веян си е класика
Умишлено не споменавам пушенето на храни...
Спирам за да иъхне клавиатурата...
Добър апетит :c74e58b88a3bc5
Rimohit- ...........................
- Регистриран на : 25.08.2009
Брой мнения : 603 Рожд.дaта : 24.06.1979
Години : 45
Re: Любимите ни рибни вкусотии
Само да допълня,че пробвах и чернокоп във фолио,напълнен само с кисели краставички и лук.
За 15 мин на жарта,мале мале.
За 15 мин на жарта,мале мале.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Любимите ни рибни вкусотии
ммммммм :29e6bbd771c7f3 ....да добавя само , че и карагьоз мариновах по-тоя начин (студен ) и костите му се стапят :29e6bbd771c7f3 , не се усещат при ядененто
????- Гост
Re: Любимите ни рибни вкусотии
А ако мариновате и чернокоп , но не забравяйте да го обелите преди да го сложите в оцета...
За мен това е фаворита.
За мен това е фаворита.
Albena- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3909 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 60
Re: Любимите ни рибни вкусотии
Ето една моя рецепта за чернокоп , с която успях да се прочуя в интернет пространството :2d4a30
http://www.cookwithasmile.com/%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bf-%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b0/#comments
http://www.cookwithasmile.com/%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bf-%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b0/#comments
Rimohit- ...........................
- Регистриран на : 25.08.2009
Брой мнения : 603 Рожд.дaта : 24.06.1979
Години : 45
Re: Любимите ни рибни вкусотии
Кире , махаш ципата на хайвера добавяш сол, черен и червен пипер на вкус , сипваш около лъжица брашно и разбъркваш добре сместа. После сипваш с лъжицата в тигана ,като палачинки и това е
gogata1- ...........................
- Регистриран на : 13.11.2012
Брой мнения : 2030 Рожд.дaта : 21.10.1963
Години : 61
Re: Любимите ни рибни вкусотии
gogata1 написа:..... и това е
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Любимите ни рибни вкусотии
гледам ги лебедите долу и се чудя .. в тенджерата под налягане със зеле кво ли ще стане а ? ;щ че тлъсти парчета .. малко зор със скубането ще е ама .. хахахахах
zlia- ...........................
- Регистриран на : 15.11.2016
Брой мнения : 169 Рожд.дaта : 06.03.1986
Години : 38
Re: Любимите ни рибни вкусотии
Аз съм си повече консуматор,отколкото кулинар...Ама в четвъртък жената на работа и понеже Фанах някой и друг паламуд по ГрЕЧко и се чудих кво да ги правя...Едни пържени,3-4 за осоляване....Сетих се,че преди време(есента 2016) бях чел една рецепта за паламуд на фурна...Карах малко по памет и с лека импровизация.
Продукти:
2-3 паламуда(според размера на рибите и големината на съда за печене)
заливна смес:4-5 смлени домата(ползвах консерва),сол,черен пипер(2-3 щипки-млян),канела(1 щипка за аромат),кимион(2-3щипки),десетина ореха-счукани,връзка магданоз(ситно нарязан),2-3 глави лук(ситно нарязан),100-200 гр. стафиди,300 мл.зехтин.Всико това се обърква хубавичката.
Три риПки(по около 700 гр всяка) ги нарязах на такоси с дебелина-около 3 санта.Залях ги с готовата смес(рибите трябва да се покрият изцяло ) и ги турнах у фурната нагрята до 250 градуса.След като завря "чорбалъка" намалих градусите на 200.Като се посгъсти и рибките се показаха,оставих за още десетина минути за запичане на рибките.И...О прелест!Невероятна вкусутия!
Ако имате и бяло вино....Пълно щастие!
Продукти:
2-3 паламуда(според размера на рибите и големината на съда за печене)
заливна смес:4-5 смлени домата(ползвах консерва),сол,черен пипер(2-3 щипки-млян),канела(1 щипка за аромат),кимион(2-3щипки),десетина ореха-счукани,връзка магданоз(ситно нарязан),2-3 глави лук(ситно нарязан),100-200 гр. стафиди,300 мл.зехтин.Всико това се обърква хубавичката.
Три риПки(по около 700 гр всяка) ги нарязах на такоси с дебелина-около 3 санта.Залях ги с готовата смес(рибите трябва да се покрият изцяло ) и ги турнах у фурната нагрята до 250 градуса.След като завря "чорбалъка" намалих градусите на 200.Като се посгъсти и рибките се показаха,оставих за още десетина минути за запичане на рибките.И...О прелест!Невероятна вкусутия!
Ако имате и бяло вино....Пълно щастие!
ПЛУВЧО- ...........................
- Регистриран на : 19.12.2009
Брой мнения : 7388 Рожд.дaта : 01.12.1970
Години : 53
Re: Любимите ни рибни вкусотии
Супееер! Ма ний, дето имаме само лИфери, ко да правим?
justinian- глоб.модератор
- Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54
Re: Любимите ни рибни вкусотии
justinian написа:Супееер! Ма ний, дето имаме само лИфери, ко да правим?
Отиваме срещу пожрната и си купуваме скумрия
cat1- ...........................
- Регистриран на : 08.02.2016
Брой мнения : 632 Рожд.дaта : 22.11.1973
Години : 51
justinian- глоб.модератор
- Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54
Re: Любимите ни рибни вкусотии
Качваш се на покрива,измъкваш две керемиди от билото (да не те види жената обаче ),justinian написа:Супееер! Ма ний, дето имаме само лИфери, ко да правим?
Слагаш кал от двете страни,лефера вътре,захлюпваш с другото керемид,
и фърляш на голямото жар за час.Кът фърлиш веднага ми звъниш - аз да ги изкарам,
хем занаят ще научиш,хем бой няма да ядеш от жената.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
justinian- глоб.модератор
- Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пон 25 Ное 2024 - 20:29 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa