Рибни консерви
+7
krezo_bg
Тихомир
chapara
ninastefanina
Pesho N.Zagora
valeri
felippemassa
11 posters
Страница 1 от 1
Рибни консерви
РИБНИ КОНСЕРВИ: / за 10килограма изчистена риба/
Рибата се почиства от люспи , глави и вътршности , след което се измива много добре със студена вода. С ножица се орязват опашката , перките и хрилните кости (дъги). Нарязва се на парчета по 4-5 сантиметра в голяма тава за варене на сладко , посолява се "на вкус" и се залива с една бутилка олио и една 2/3-ти бутилка качествен оцет , изсипва се и едно пакетче чер пипер. Рзбърка се добре , завива се с алуминиево фолио и се пече три часа на бавна фурна. Фурната се изключва и тавата се оставя вътре до пълно изстиване (една нощ).
За това количество се подготвят: два буркана (0.800) доматено пюре(троен концентрат) , в които се изсипват и разбъркват добре по едно пакетче финно млян кимион, един буркан(0.800) стерилизирани краставички ( нарязани на колелца) , един буркан (0.800) маринована червена капия ( нарязана на парченца) , 0.5 кг много добре сварен стар фасул , едно пакетче( 0.4-0.5кг.) замразен млечен грах Подготвят се 25 бурканчета 0.400мл. , рибата се изгребва с решетъчна лъжица и се нарежда много плътно на редове в бурканите. Между всеки ред се слага по една лъжица пюре и по малко от всичко останало . Наредените вече буркани се заливат с по 1-2 супени лъжици от маринатата която остава в тавата. Бурканите се затварят с метални капачки и се варят 2 часа и 30 минути.
По тази рецепта може да се консервира всякаква риба , особенно такива изявени "арматуристи" , като каракуда , платика , скобар , бабушка,кефал ....
Практически , рибата се изчиства и на пакети се прибира във фризер до като се посъберът 10-12 кг , за да не се правят по 5-6 бурканчета през няколко дена.
Консервите "вървят" за мезе на всичко и изглеждат ето така:
Рибата се почиства от люспи , глави и вътршности , след което се измива много добре със студена вода. С ножица се орязват опашката , перките и хрилните кости (дъги). Нарязва се на парчета по 4-5 сантиметра в голяма тава за варене на сладко , посолява се "на вкус" и се залива с една бутилка олио и една 2/3-ти бутилка качествен оцет , изсипва се и едно пакетче чер пипер. Рзбърка се добре , завива се с алуминиево фолио и се пече три часа на бавна фурна. Фурната се изключва и тавата се оставя вътре до пълно изстиване (една нощ).
За това количество се подготвят: два буркана (0.800) доматено пюре(троен концентрат) , в които се изсипват и разбъркват добре по едно пакетче финно млян кимион, един буркан(0.800) стерилизирани краставички ( нарязани на колелца) , един буркан (0.800) маринована червена капия ( нарязана на парченца) , 0.5 кг много добре сварен стар фасул , едно пакетче( 0.4-0.5кг.) замразен млечен грах Подготвят се 25 бурканчета 0.400мл. , рибата се изгребва с решетъчна лъжица и се нарежда много плътно на редове в бурканите. Между всеки ред се слага по една лъжица пюре и по малко от всичко останало . Наредените вече буркани се заливат с по 1-2 супени лъжици от маринатата която остава в тавата. Бурканите се затварят с метални капачки и се варят 2 часа и 30 минути.
По тази рецепта може да се консервира всякаква риба , особенно такива изявени "арматуристи" , като каракуда , платика , скобар , бабушка,кефал ....
Практически , рибата се изчиства и на пакети се прибира във фризер до като се посъберът 10-12 кг , за да не се правят по 5-6 бурканчета през няколко дена.
Консервите "вървят" за мезе на всичко и изглеждат ето така:
????- Гост
Re: Рибни консерви
Бачо връщаш ми стари спомени с тази рецепта -хубави разбира се, перфектна е, колко сливова сме прекарали с мой съквартирант
valeri- ...........................
- Регистриран на : 28.01.2010
Брой мнения : 96 Рожд.дaта : 07.12.1976
Години : 47
Re: Рибни консерви
valeri написа:Бачо връщаш ми стари спомени с тази рецепта -хубави разбира се, перфектна е, колко сливова сме прекарали с мой съквартирант
То и миналата година тази салата "Ропотамо" прехвърли бая "материал" по разните водоеми :dancingHappy_i Вчера Андон прави такива консерви(половин доза), само че неговите са салата "Мексикана"- вместо граха е сложил царевица от кутийка
????- Гост
Re: Рибни консерви
Бачо Илия написа:РИБНИ КОНСЕРВИ: / за 10килограма изчистена риба/
Рибата се почиства от люспи , глави и вътршности , след което се измива много добре със студена вода. С ножица се орязват опашката , перките и хрилните кости (дъги). Нарязва се на парчета по 4-5 сантиметра в голяма тава за варене на сладко , посолява се "на вкус" и се залива с една бутилка олио и една 2/3-ти бутилка качествен оцет , изсипва се и едно пакетче чер пипер. Рзбърка се добре , завива се с алуминиево фолио и се пече три часа на бавна фурна. Фурната се изключва и тавата се оставя вътре до пълно изстиване (една нощ).
За това количество се подготвят: два буркана (0.800) доматено пюре(троен концентрат) , в които се изсипват и разбъркват добре по едно пакетче финно млян кимион, един буркан(0.800) стерилизирани краставички ( нарязани на колелца) , един буркан (0.800) маринована червена капия ( нарязана на парченца) , 0.5 кг много добре сварен стар фасул , едно пакетче( 0.4-0.5кг.) замразен млечен грах Подготвят се 25 бурканчета 0.400мл. , рибата се изгребва с решетъчна лъжица и се нарежда много плътно на редове в бурканите. Между всеки ред се слага по една лъжица пюре и по малко от всичко останало . Наредените вече буркани се заливат с по 1-2 супени лъжици от маринатата която остава в тавата. Бурканите се затварят с метални капачки и се варят 2 часа и 30 минути.
По тази рецепта може да се консервира всякаква риба , особенно такива изявени "арматуристи" , като каракуда , платика , скобар , бабушка,кефал ....
Практически , рибата се изчиства и на пакети се прибира във фризер до като се посъберът 10-12 кг , за да не се правят по 5-6 бурканчета през няколко дена.
Консервите "вървят" за мезе на всичко и изглеждат ето така:
Pesho N.Zagora- ...........................
- Регистриран на : 19.11.2009
Брой мнения : 2566 Рожд.дaта : 15.04.1970
Години : 54
ninastefanina- ...........................
- Регистриран на : 04.03.2010
Брой мнения : 2237
Re: Рибни консерви
Бачоооо,тва Еконта за нищо го нямаш
chapara- ...........................
- Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 14312 Рожд.дaта : 04.02.1960
Години : 64
Re: Рибни консерви
Във връзка с някои мои реклами на консервите, въпроса за разрешението им да се произвеждат от любители -риболовци, се разглежда на най-високо ниво:
????- Гост
Re: Рибни консерви
Бачо като господ ги наблюдаваш от високо.
Тихомир- ...........................
- Регистриран на : 21.12.2009
Брой мнения : 745 Рожд.дaта : 03.11.1968
Години : 56
Re: Рибни консерви
А срок на годност?
krezo_bg- ...........................
- Регистриран на : 17.03.2010
Брой мнения : 954 Рожд.дaта : 04.11.1960
Години : 64
Re: Рибни консерви
krezo_bg написа:А срок на годност?
Има срок ама трябва да се види до каква степен е изпълнена рецептата-трябва да се дегостира от Бачо и компания за да се даде срока за годност( ако остане)
valeri- ...........................
- Регистриран на : 28.01.2010
Брой мнения : 96 Рожд.дaта : 07.12.1976
Години : 47
Re: Рибни консерви
То, между другото, може да се прави и съвсем малко риба а с повече от другия матриалец, може да се направи и със шарен фасул, царевица, лютови сосове и т.н. -тип "Мексикана"; за любители на рилийза, може да се прави и въобще без риба...
Колкото повече време престояват, толкова по-пивки стават...
Колкото повече време престояват, толкова по-пивки стават...
????- Гост
Re: Рибни консерви
Бачоооо,обадиха ми се от NASA,търсят ти координатите.
Нещо за Марс казаха - ама а де,бях на глава и не запомних.
Кът се обадят пак - да им давам ли адреса ти ?
Нещо за Марс казаха - ама а де,бях на глава и не запомних.
Кът се обадят пак - да им давам ли адреса ти ?
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Рибни консерви
Тъй де - гледали са рекламите,ама тебе търсят,
поръчка за космонафтите май ша дават.
И дан ми забрайш 10 -те % начи.
поръчка за космонафтите май ша дават.
И дан ми забрайш 10 -те % начи.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Рибни консерви
Aй,ай,ай!Бачо,тая рецепта е мого убава,ма тва 10 кг риба,знайш ли от кога не съм виждал на куп!?
Ако трябва да правя пълна доза,трябва да сбирам не знам си колко години
Ако трябва да правя пълна доза,трябва да сбирам не знам си колко години
valmet- ...........................
- Регистриран на : 29.05.2009
Брой мнения : 443 Рожд.дaта : 07.02.1977
Години : 47
Re: Рибни консерви
[Цитат = "valmet"] Aй, ай, ай! Бачо, тая рецепта е мого убава, ма тва 10 кг риба, знайш ли от кога не съм виждал на куп!?
Ако трябва да правя пълна доза, трябва да сбирам не знам си колко години: fishing1: [/ цитат]
За 3-4 риболова се събират; може и за един ако се попадне на подходящ аренден каракударник. Случвало се е и да съм с някой колега, дето после не му се разправя с риби и ми връчи и неговите .... да им сменя агрегатното състояние. И понеже не се разправям аз с тия неща, а жената (чистене, селекциониране и последващо остъкляване), все ми е тая колко ще е трудоемко; аз само затварям бурканите с машинката или завинтвам капачките. Не стига дето съм се озорил да ги ловя, ами и да се разправям после с тях ...
Ако трябва да правя пълна доза, трябва да сбирам не знам си колко години: fishing1: [/ цитат]
За 3-4 риболова се събират; може и за един ако се попадне на подходящ аренден каракударник. Случвало се е и да съм с някой колега, дето после не му се разправя с риби и ми връчи и неговите .... да им сменя агрегатното състояние. И понеже не се разправям аз с тия неща, а жената (чистене, селекциониране и последващо остъкляване), все ми е тая колко ще е трудоемко; аз само затварям бурканите с машинката или завинтвам капачките. Не стига дето съм се озорил да ги ловя, ами и да се разправям после с тях ...
????- Гост
Re: Рибни консерви
Така колеги по рецептата на бачо Илия ,да доложа и надледно да покажа какво се случи.Рецептата изпълнена на 99% за за два 2-3 часа работа се получи,следната картинка... В допълнение имах и една доза гъбки от по ранна есен ..
В допълнение мога да кажа ,че рибата беше херинга ловена през лятото,тъй като е изявен "арматорист" и стана превъзходно..
В допълнение мога да кажа ,че рибата беше херинга ловена през лятото,тъй като е изявен "арматорист" и стана превъзходно..
valeri- ...........................
- Регистриран на : 28.01.2010
Брой мнения : 96 Рожд.дaта : 07.12.1976
Години : 47
Консервиране на всякакъв вид риба
Всеки от нас има дни в които, улавя повече риба.
Все пак е голямо изкуство да я приготвиш по най- добрия начин или да я съхраниш, за времето, когато няма вече риба в морето или влизането в него е невъзможно.
От друга страна можеш да разправяш всякакви истории през зимата, на неочаквано дошли гости и колко е вкусна някоя риба или морски продукт, но друго е ако имаш възможност да им дадеш да опитат в момента на разговора и сами да преценят за какво става дума.
През всичките години през които съм се занимавал с подводен риболов, съм опитвал най различни рецепти за консервиране на риба, но една от тях съм харесал най-много, използвам я от 1984 година и искам да я споделя с вас колеги.
Основно ние ловим платерини и кефали, по рядко пеленгаси, лефери и други.
Опитвал съм тази рецепта и със сафрид, чернокоп, зарган и илария, резултата винаги е прекрасен
Начин на приготвяне:
Ето и самата рецепта за буркани с вместимост 400ml ( старата лютеница тип “Омния”):
Големите риби се обезкостяват (маха се гръбнака) по желание, нарязват се на шайби или ивици широки около 4 см, а малките риби също се режат на парчета около 4 см.
На дъното на буркана се слагат 4 -6 супени лъжици олио (според вашия вкус), и една равна чаена лъжица сол.
Внимание! Голямо предимство е че, рибата се използва сурова!
Плътно се нарежда един ред риба, покрива се със тънък слой 2 -4 мм, доматено пюре или лютеница.
Слага се един дафинов лист, 2 зърна бахар, 6 зърна черен пипер и един ред шайби от кисели краставички.
Допълва се с още един ред от суровата риба, която достига до горния ръб на буркана.
Буркана се затваря с затварячка.
ВНИМАНИЕ! тъй като рибата е сурова, при стерилизацията тя се свива и за това се пълни буркана до горе за компенсация.
Още нещо в първия момент на загряването рибата се разширява и се стреми да изхвърли капачката.
За да не стане това, аз използвам стоманени капачки със П- образна скоба, които се поставят върху капачката затваряща буркана.
Такива стоманени капачки със скобата се продават в домашни потреби 1,60 до 2 лв. За 8 броя.
Аз стерилизирам в 10 литрова тенджера под налягане, тъй като тя има предимството водата да ври в нея при 116 градуса. Тя поема 4 такива буркана.
Стерилизира се 2 часа (да излиза пара).
Първоначално котлон от 1250 вата (средната плоча на печка „Мечта” с диаметър 180 мм.), включвам на степен 4, когато започне да излиза пара, намалявам на степен 1 и включвам механичен таймер да изключи след 2 часа, след което мога да правя каквото си искам, а през ноща и да спя.
Тези които нямат такава възможност, могат да стерилизират и на огън в казан, но за това ще им са необходими 4 часа, тъй като няма налягане и водата ври при по-ниска температура, в зависимост от надморското ниво(от94 до100градуса).
ВНИМАНИЕ! Тенджерата под налягане се отваря, когато в нея няма налягане, поне половин час след сваляне от котлона, а може и на сутринта. В противен случай бурканите ще се взривят!
------------------------------------------------------------------------------------------------
Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!
Все пак е голямо изкуство да я приготвиш по най- добрия начин или да я съхраниш, за времето, когато няма вече риба в морето или влизането в него е невъзможно.
От друга страна можеш да разправяш всякакви истории през зимата, на неочаквано дошли гости и колко е вкусна някоя риба или морски продукт, но друго е ако имаш възможност да им дадеш да опитат в момента на разговора и сами да преценят за какво става дума.
През всичките години през които съм се занимавал с подводен риболов, съм опитвал най различни рецепти за консервиране на риба, но една от тях съм харесал най-много, използвам я от 1984 година и искам да я споделя с вас колеги.
Основно ние ловим платерини и кефали, по рядко пеленгаси, лефери и други.
Опитвал съм тази рецепта и със сафрид, чернокоп, зарган и илария, резултата винаги е прекрасен
Начин на приготвяне:
Ето и самата рецепта за буркани с вместимост 400ml ( старата лютеница тип “Омния”):
Големите риби се обезкостяват (маха се гръбнака) по желание, нарязват се на шайби или ивици широки около 4 см, а малките риби също се режат на парчета около 4 см.
На дъното на буркана се слагат 4 -6 супени лъжици олио (според вашия вкус), и една равна чаена лъжица сол.
Внимание! Голямо предимство е че, рибата се използва сурова!
Плътно се нарежда един ред риба, покрива се със тънък слой 2 -4 мм, доматено пюре или лютеница.
Слага се един дафинов лист, 2 зърна бахар, 6 зърна черен пипер и един ред шайби от кисели краставички.
Допълва се с още един ред от суровата риба, която достига до горния ръб на буркана.
Буркана се затваря с затварячка.
ВНИМАНИЕ! тъй като рибата е сурова, при стерилизацията тя се свива и за това се пълни буркана до горе за компенсация.
Още нещо в първия момент на загряването рибата се разширява и се стреми да изхвърли капачката.
За да не стане това, аз използвам стоманени капачки със П- образна скоба, които се поставят върху капачката затваряща буркана.
Такива стоманени капачки със скобата се продават в домашни потреби 1,60 до 2 лв. За 8 броя.
Аз стерилизирам в 10 литрова тенджера под налягане, тъй като тя има предимството водата да ври в нея при 116 градуса. Тя поема 4 такива буркана.
Стерилизира се 2 часа (да излиза пара).
Първоначално котлон от 1250 вата (средната плоча на печка „Мечта” с диаметър 180 мм.), включвам на степен 4, когато започне да излиза пара, намалявам на степен 1 и включвам механичен таймер да изключи след 2 часа, след което мога да правя каквото си искам, а през ноща и да спя.
Тези които нямат такава възможност, могат да стерилизират и на огън в казан, но за това ще им са необходими 4 часа, тъй като няма налягане и водата ври при по-ниска температура, в зависимост от надморското ниво(от94 до100градуса).
ВНИМАНИЕ! Тенджерата под налягане се отваря, когато в нея няма налягане, поне половин час след сваляне от котлона, а може и на сутринта. В противен случай бурканите ще се взривят!
------------------------------------------------------------------------------------------------
Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!
Последната промяна е направена от manuk на Пон 12 Дек 2011 - 8:13; мнението е било променяно общо 1 път
manuk- ...........................
- Регистриран на : 18.11.2011
Брой мнения : 47 Рожд.дaта : 16.01.1944
Години : 80
Ще има ли ефект ?
,днес реших да си подредя и почистя фризера в къщи , и се оказа че имам достатъчно риба за някой буркан консерва.Няма да изпадам в подробности за рибата и приготвяне то и ,но ще уточня че за стерилизацията и ми беше необходимо само 5 минути (за капачката). Когато станах готов и приключих със затварянето на капачките се оказа че в съда за варене нямаше място за единия буркан.Мислех да го отворя и изядем вечерта,но реших да експериментирам .Всеки предполагам е виждал или има приставка за готвене на пара,та аз реших да сваря тоя "излишен" буркан на пара.Не съм правил такова нещо ,а и не съм чувал друг да го прави ,но предполагам че ще свърши работа все пак температурата на парата е над 100 градуса.Ако свърши работа,по тоя начин за в бъдеще ще икономисвам от енергия при варенето на консерви ,но кой да ти каже
майсторчето страхил- ...........................
- Регистриран на : 15.06.2009
Брой мнения : 1594 Рожд.дaта : 01.07.1964
Години : 60
Re: Рибни консерви
Страхиле,който не е пробвал,той няма отговор на даден въпрос.
Само си мисля (да не те спирам сега пък де.),
когато са във вода бурканите,като се разшири въздуха в тях излиза през водата,
но после може малко вода да се върне в буркана,но не и въздух.
Само си мисля (да не те спирам сега пък де.),
когато са във вода бурканите,като се разшири въздуха в тях излиза през водата,
но после може малко вода да се върне в буркана,но не и въздух.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Рибни консерви
Да ти кажа нямам на престава как реагират бурканите при стерилизация ,но тоя дето го варих на пара съм го сложил под контрол .Ай е тръгнал да надуе капачка,ай съм го метнал в боклука на котките ,или ще го изям с някоя чашка ракия и вино
майсторчето страхил- ...........................
- Регистриран на : 15.06.2009
Брой мнения : 1594 Рожд.дaта : 01.07.1964
Години : 60
Re: Рибни консерви
Колега Страхил,майсторчето страхил написа: ....... реших да експериментирам .Всеки предполагам е виждал или има приставка за готвене на пара.......Не съм правил такова нещо ,а и не съм чувал друг да го прави ,но предполагам че ще свърши работа все пак температурата на парата е над 100 градуса.....
Аз имам опит и то горчив с „варенето” на рибна консерва на пара.
Всичко стана съвсем случайно. Просто бурканите в тенджерата останаха без вода.....капачките не бяха покрити с вода......причините в случая нямат значение.....
Водата има чудното свойство, да ври при всякакви температури, даже и при 20 градуса (във вакум), а ако е под налягане, може да достигне стойности много по-високи от 180 градуса.
Явно е че всичко зависи от Атмосферното налягане, на морско ниво водата ври при 100 градуса, а високо в планината, водата ври при 96 градуса.
Аз съм си задавал въпроса:
Защо в консервите, които се стерилизират в заводите няма бомбаж?
Отговора е много прост, в заводите консервите се варят в автоклав(под налягане), където температурата на врящата вода е 116 градуса.
Патогенните микроорганизми, които бомбират консервите от риба, месо, гъби издържат един час на температура 112 градуса.
Следователно 2 часа при 116 градуса, те просто нямат никакъв шанс да оцелеят и да развалят консервата.
Затова аз използвам тенджерата под налягане, пести се енергия, пести се време, гарантира се сигурността на стерилизацията, може да се контролира с часовник.
И сега, няколко думи по Вашия въпрос: "Защо варим във вода, а не на пара?"
Ако погледнете опаковката на маслоустойчивите капачки ( с тъмно червен Латекс), там е написано: 121 градуса, това е границата до която уплътнението на капачката, няма да претърпи промени.
Както казвате:".....все пак температурата на парата е над 100 градуса.....", аз бих добавил доста по-висока.
Такава висока температура, много сполучливо и бързо ще стерилизира консервата, но ще повреди уплътнението на капачката, със всички последствия от това.
Явно нищо не е случайно!
Затова, стерилизираме във вода!
..........................................................................................................
Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!
manuk- ...........................
- Регистриран на : 18.11.2011
Брой мнения : 47 Рожд.дaта : 16.01.1944
Години : 80
Re: Рибни консерви
Благодаря за изчерпателното описание,аз поне много от нещата не ги знаех.
п.п.А аз ползвах тоя тип капачки защото ми ги препоръчаха ,но не знаех че заради товаmanuk написа:Ако погледнете опаковката на маслоустойчивите капачки ( с тъмно червен Латекс), там е написано: 121 градуса, това е границата до която уплътнението на капачката, няма да претърпи промени
майсторчето страхил- ...........................
- Регистриран на : 15.06.2009
Брой мнения : 1594 Рожд.дaта : 01.07.1964
Години : 60
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пон 25 Ное 2024 - 20:29 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa