СОНАРИ - общи приказки
+35
cat1
justinian
paynera
мечока
nkolev66
rikitikitavi
Plamen
dako
Васил
vvt1970
baralya
Milev
fishermann2
mdesov
max
EU_BG_akademika
gogo26
тони котев
ДЯДО ИВАН
rrk
ПЛУВЧО
Мънцата
Жоро-multi_maks
Любак
КИРО
tano
Румен Ганев
MAX 2
Попа
Петър Василев
xoxo
D.Dimitrov
Ribarina
str.hadjiev
gogata1
39 posters
Страница 5 от 10
Страница 5 от 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Re: СОНАРИ - общи приказки
Да , но трябва да следиш напрежението на клемите да не надвишава 15 V.fishermann2 написа:може ли да се ползва за зареждане на въпросния акумулатор?
Румен Ганев- ...........................
Брой мнения : 642 Рожд.дaта : 18.04.1964
Години : 60
ганев написа:Да , но трябва да следиш напрежението на клемите да не надвишава 15 V.fishermann2 написа:може ли да се ползва за зареждане на въпросния акумулатор?
При зареден вече акумулатор,напрежението не трябва да е повече от 13,8/14,00 волта,до колкото знам.Затова съм направил и изходящото напрежение да не надхвърля допустимото.
Мен ме притеснява ампеража с които трябва да се зарежда и мисля че трябваше да е 1/10 от този на акумулатора,а зарядното е 500 милиампера.
Това не е ли малко и как ще се отрази?
fishermann2- ...........................
Брой мнения : 258 Рожд.дaта : 09.10.1955
Години : 69
Не е проблем. Просто времето за пълно зареждане се увеличава. Вместо за 10-12 часа, ще се зареди за 18-20 часа примерно. Аз винаги зареждам акумулатоти с по-малко от 1/10 от номиналния ток. По-добре е и за самия акумулатор
mdesov- ...........................
Брой мнения : 586 Рожд.дaта : 12.09.1973
Години : 51
fishermann2 написа: и мисля че трябваше да е 1/10 от този на акумулатора,а зарядното е 500 милиампера.
Това не е ли малко и как ще се отрази?
Това е максимума който се позволява, с по малко, се зарежда повече време и не му пречи. С китайско универсално нищо не правиш, ще ти скапе акмулатора, личен опит.
Трябва ти автоматично зарядно, с опция за гелов акумулатор. Тези акумулатори са много чувствителни и на презареждане и на пълен разряд....
Сега пак ще кажеш че е кинти, така е, но ти си решаваш дали ще купуваш всяка годинина един акмулатор или ще дадеш стотина лв за зарядно и ще ползваш акумулатора поне 5 години. Зимата го закачаш за зарядното и забравяш за него, ама не на китайското, а на това което ти казвам. Само ако няма памет, трябва след спиране на тока, да го стартираш отново, ако има, само си стартира от зададената програма.
EU_BG_akademika- ...........................
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Ами то,че всичко си е пари е вярно.И всеки си намаля разходите както може.В магазина, като купувах акумулатора, ми предложиха и зарядно за двадсетина лева.Но ,аз си мислех,че това ще ми свърши работа,а и продавачката каза,че и с зарядно за акумулатр за кола може да се зарежда.Но,там ампеража е много по-голям и затова се спрях на това по-слабото.
Пусни ако можеш нещо по-конкретно за заряд и разряд на тоя тип акумулатори.
Пусни ако можеш нещо по-конкретно за заряд и разряд на тоя тип акумулатори.
Аз имам това Прекрасна машинка, цяла зима ми стои закачено за лодката
Ето го
дясното горно диодче е за твоят акумулатор, закачаш и забравяш, само избираш режима.
Ето го
[You must be registered and logged in to see this link.] |
От [You must be registered and logged in to see this link.] |
дясното горно диодче е за твоят акумулатор, закачаш и забравяш, само избираш режима.
BOSCH C3 е прекрасно зарядно, ползвам го 3та година за 6 и 12 волтови акумулатори, но ако ще зареждаш само тази батерия, която си посочил някои от тези зарядни ще ти свърши чудна работа, а и са по евтини от Боша.
[You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this link.]
Бош C-3 става за всичко до 100А/ч, аз имам и голямото C-6 с него поддържам акумулатрорите на джипа 2х100а/ч
Отказах се от геловите акумулатори, след като китайско зарядно, продадено ми, "точно за тези акукулатори", след 10 зареждания, батерията, взе да държи тока като умрял китка....
По точно влизам със зареден акумулатор и след 10-15 мин дисплеят изгасва и то беше 18а/ч гелов....
Тогава взех да чета( както е казал е казал геманецът за българина-най-много искам, да ти имам акъла, дето ти идва после) и разбрах че старият виц "она козата си сака пърч" си в пълна сила валиден...та си направих сандъци на лодката, купих си 36а/ч банер-оловно киселинен, купих си и лека полека двете зарядни и сега зимно време когато и да бутна всичко е чакмак. И понеже пак не бях чел до край,(казах вече за акъла) второто ми зарядно, а именно Бош-C-6 e без памет, за да е с памет трябва да има отзад в серийният номер "М" накрая, та купих и две самоделки по 20лв които уж изключват като зареди, ама колкото пъти ги оставя все ги намирам с включен диод зареждане... Иначе ги пробвах на напълно заредени батерии, светва диод "OK" Но тук е село, тока спира често и може все така да се уцелва. Като им пусна Боша, и след 2-3 мин ги изчислява като "OK". За геловите не знам, както казах спрях да се интересувам от тях, но за оловно кисленните изчетох много литература....
Мога да обобщя, че когато акумулаторът е постоянно зареден на 100% тогава няма сулфатизация в клетките, която именно ги скапва полека-лека. Така че сега и джипа и лодка, като не се ползват си стоят закачени към зарядните и се надявам батерийте да изкарат повече от времето, което биха изкарали без поддръжка, за сега са супер 4 година, купени са заедно и всичко е Банер.
Казах ти и преди, ти си решаваш какво ще си купуваш, аз моето решение съм го взел, на базата на много опит на други хора и на малко личен....
Но поговорката, че евтините работи винаги излизат скъпи, си важи в пълна сила и в този случай.
Отказах се от геловите акумулатори, след като китайско зарядно, продадено ми, "точно за тези акукулатори", след 10 зареждания, батерията, взе да държи тока като умрял китка....
По точно влизам със зареден акумулатор и след 10-15 мин дисплеят изгасва и то беше 18а/ч гелов....
Тогава взех да чета( както е казал е казал геманецът за българина-най-много искам, да ти имам акъла, дето ти идва после) и разбрах че старият виц "она козата си сака пърч" си в пълна сила валиден...та си направих сандъци на лодката, купих си 36а/ч банер-оловно киселинен, купих си и лека полека двете зарядни и сега зимно време когато и да бутна всичко е чакмак. И понеже пак не бях чел до край,(казах вече за акъла) второто ми зарядно, а именно Бош-C-6 e без памет, за да е с памет трябва да има отзад в серийният номер "М" накрая, та купих и две самоделки по 20лв които уж изключват като зареди, ама колкото пъти ги оставя все ги намирам с включен диод зареждане... Иначе ги пробвах на напълно заредени батерии, светва диод "OK" Но тук е село, тока спира често и може все така да се уцелва. Като им пусна Боша, и след 2-3 мин ги изчислява като "OK". За геловите не знам, както казах спрях да се интересувам от тях, но за оловно кисленните изчетох много литература....
Мога да обобщя, че когато акумулаторът е постоянно зареден на 100% тогава няма сулфатизация в клетките, която именно ги скапва полека-лека. Така че сега и джипа и лодка, като не се ползват си стоят закачени към зарядните и се надявам батерийте да изкарат повече от времето, което биха изкарали без поддръжка, за сега са супер 4 година, купени са заедно и всичко е Банер.
Казах ти и преди, ти си решаваш какво ще си купуваш, аз моето решение съм го взел, на базата на много опит на други хора и на малко личен....
Но поговорката, че евтините работи винаги излизат скъпи, си важи в пълна сила и в този случай.
Напрежението на подзаряд е 13,8V а на цикличен заряд е до 15V.Оловния акумулатор е 100 процента зареден при 16,2V.Ограничението 14,2V е защото тогава започва бурно газоотделяне.По добре периодично ги ''презареждайте'' до 15V вместо да падне напрежението под 10V.Някъде бях писал че работя с гелови акумулатори и почти всеки месец бракувам някой забравен за заряд.А за хубавото зарядно спор няма.fishermann2 написа:
При зареден вече акумулатор,напрежението не трябва да е повече от 13,8/14,00 волта,до колкото знам.
Румен Ганев- ...........................
Брой мнения : 642 Рожд.дaта : 18.04.1964
Години : 60
За геловите акумулатори UPS-а от компютъра върши същата работа
евентуално размерите на акумулатора може да са различни, но пък там с малко кабел и кабелни обувки
/ и кримпвачка / разбира се нещата се оправят
евентуално размерите на акумулатора може да са различни, но пък там с малко кабел и кабелни обувки
/ и кримпвачка / разбира се нещата се оправят
baralya- ...........................
Брой мнения : 1075 Рожд.дaта : 14.11.1967
Години : 57
max- ...........................
Брой мнения : 3942 Рожд.дaта : 20.11.1969
Години : 55
max написа: Аз си реших проблема по лесния начин [You must be registered and logged in to see this image.] Ти май забравяш, че не всички имат 7 метрови РК-та с кабини
[quote="EU_BG_akademika"]
Посмали Манго 6 метрови са /само/.max написа: Аз си реших проблема по лесния начин [You must be registered and logged in to see this image.]
max- ...........................
Брой мнения : 3942 Рожд.дaта : 20.11.1969
Години : 55
Благодаря на всички колеги за отделеното време.Бяхте много полезни.
За соларни панели нямам място, освен ако не са дарение.
А и тук, слънцето е по-слабо...
Ще ходя до магазина, да видя параметрите на техните зарядни и ще пиша.
За соларни панели нямам място, освен ако не са дарение.
А и тук, слънцето е по-слабо...
Ще ходя до магазина, да видя параметрите на техните зарядни и ще пиша.
5W панел е 30лв,може и по-евтини да са вече.
30/20см е размера му.
30/20см е размера му.
КИРО- мир на праха му
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
КИРО написа:5W панел е 30лв,може и по-евтини да са вече.
30/20см е размера му.
Благодарско Кире.Ще поогледам и в тая посока.
Ванка,аз съм много доволен от него,
но при мен е друга ситуацията,и в момента панела си зарежда акумулатора.
но при мен е друга ситуацията,и в момента панела си зарежда акумулатора.
КИРО- мир на праха му
Колега, соларен панел от 5W може да осигури максимален ток на заряд от 0.28А, а номиналния ще бъде някъде около 0.15-0.20А и то при перфектно слънце греене. За акумулатор от 7А. ще са ти необходими между 35 и 45 часа за зареждане при оптимални условия. Ако разредиш докрай акумулатора при този нисък заряден ток няма да успееш въобще да го възбудиш и заредиш отново. Казвам ти го от личен опит.
Много си прав.
Акумулатора ми е 62 А/Ч,падал ми най-много до 12,2 V,
и то ако има чести стартирания на един излет.
Следващите няколко дена си стои на стоянката,слънцето цял ден си го грее.
Все пак нямам време всеки ден да съм в морето.
Акумулатора ми е 62 А/Ч,падал ми най-много до 12,2 V,
и то ако има чести стартирания на един излет.
Следващите няколко дена си стои на стоянката,слънцето цял ден си го грее.
Все пак нямам време всеки ден да съм в морето.
КИРО- мир на праха му
Виждате ли някаква разлика в ширината на обхват на сонара в двете честоти?Аз не виждам по-широк обхват на единия пред другия.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Колега толкова писахме на времето...
За Черно море, работиш само нА 200hz другата честота, ти е за по големи дълбочини които ги няма тук, тоест не риболовуваме в тях. И как да не виждаш разлика, на единия лъч ти по казва по малко символи риби, защото именно защото е по тесен.
За Черно море, работиш само нА 200hz другата честота, ти е за по големи дълбочини които ги няма тук, тоест не риболовуваме в тях. И как да не виждаш разлика, на единия лъч ти по казва по малко символи риби, защото именно защото е по тесен.
EU_BG_akademika написа:Колега толкова писахме на времето...
За Черно море, работиш само нА 200hz другата честота, ти е за по големи дълбочини които ги няма тук, тоест не риболовуваме в тях. И как да не виждаш разлика, на единия лъч ти по казва по малко символи риби, защото именно защото е по тесен. [You must be registered and logged in to see this image.]
Кирето,беше писал,че на по-тесния се вижда рибата която се намира точно под лодката.А на по-широкия се вижда риба ,някъде около нас,но не е в обхвата на ловене.Може и да не съм разбрал правилно.
А това на снимките медузи ли е или течение с различни температурни пластове,защото риба нямаше?
По принцип ти е грешна настройката. Влез и прочети за настройка на сонара. Този е с много висока чувствителност и ти отчита всеки буклук, медуза, скарида и прочие, даже и собсвеният си отразен сигнал. Направи чувствителността ръчна, 5-70% махни символа риби разреди малко сигнала, аве с опити става, това са само насоки. Относно сондата, не вярвам Кирето да е написал подобни нещо. 200хз, широкоият лъч, работи на 60 градуса и по малка дълбочина около 100 метра май беше. 77хз работина 20-25 градуса и по голяма дълбочина. В зависимост от мощноста се определят дълбочините, но повечето сонди като твоята са на тези градуси.Писали сме доста, чети.
EU_BG_akademika написа: 200хз, широкоият лъч, работи на 60 градуса и по малка дълбочина около 100 метра май беше. 77хз работина 20-25 градуса и по голяма дълбочина.
Точно обратното е. 200kHz e тесния лъч а 50, 77 и 83kHz e широкия лъч.
mdesov- ...........................
Брой мнения : 586 Рожд.дaта : 12.09.1973
Години : 51
Тъй тъй,ама не се обадих,че щях да върна темата в началните страници.mdesov написа:EU_BG_akademika написа: 200хз, широкоият лъч, работи на 60 градуса и по малка дълбочина около 100 метра май беше. 77хз работина 20-25 градуса и по голяма дълбочина.
Точно обратното е. 200kHz e тесния лъч а 50, 77 и 83kHz e широкия лъч.
КИРО- мир на праха му
Страница 5 от 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Страница 5 от 10
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing