GO FISHING BG.ForumsClub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ЛОДКИ И ДВИГАТЕЛИ

+44
sllipi1
chapara
radoadvokat
stoinostedi
ДАКАТА
Тедо
ники67
felippemassa
HAZART
Краси Асгд
roko koko
krasimir77
Тихомир
мечока
Васил
Tiho Todorov
popai
anastas_peykov
tiho_roev
Мънцата
rikitikitavi
vladtod
ro666koto
goshotanchev
justinian
shibailo
PETROV
bsgold
Любак
Marco Polo
cat1
dako
YordanDanev
mixman
paynera
fishermann2
Plamen
EU_BG_akademika
D.Dimitrov
antares
КИРО
Ribarina
gogata1
Rimohit
48 posters

Страница 7 от 12 Previous  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 10, 11, 12  Next

Go down

ЛОДКИ И ДВИГАТЕЛИ - Page 7 Empty Re: ЛОДКИ И ДВИГАТЕЛИ

Писане  EU_BG_akademika Съб 3 Дек 2016 - 5:00

rikitikitavi написа: Замислете се защо е зададен толкова къс живот на маслото 200часа, без значение какво си налял и колко е мощен двигателя. И още нещо. Дори да не навъртиш часовете то веднъж годишно.
100 часа е 509158
EU_BG_akademika
EU_BG_akademika
...........................

Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61

Върнете се в началото Go down

Писане  EU_BG_akademika Съб 3 Дек 2016 - 5:18

Темата е важна, Кире не я подценявай. Митака също показа ценни и важни неща. Относно промиването на двигателя си има добавки, сипваш в старото масло и палиш да работи 15-20 минути. Поръчал съм си такава и ще видя ефекта. Правил съм го на колата и са излизали парчета сажди, хем я карам на газ, но пали на бензин....
Виж нея я карам с пълна синтетика и там препотъчителната смяна е 20к километра. Там вече има смисъл от по скъпото масло :здравей:
EU_BG_akademika
EU_BG_akademika

Писане  EU_BG_akademika Съб 3 Дек 2016 - 5:24

Plamen написа:Меркюри препоръчват 25W40 (не 25W50, обърках се предния път). Защо е с по-голям визкозитет при Меркюрито...има си причини, най-вероятно леки конструктивни разлики, но какво ти пука :рок: Всеки си спазва препоръките на производителя, за да му е мирна главата 45479
Аз не говоря за вискозитетта..........разбира се че ще си го спазваш.
EU_BG_akademika
EU_BG_akademika

Писане  fishermann2 Съб 3 Дек 2016 - 16:33

На Меркюрито маслото го дават 25 W/40 FCW , за минимална температура от +4 градуса /което означава,че е само за плюсови температури/ или 10W/30 FCW,за минимална температура от - 25/30 градуса.
Аз,предпочитам второто.Затова, защото е по тънко и при стартиране по лесно си вдига налягането.За да угасне контролната лампа по бързо,винаги паля на смукач,дори и да е топъл двигателя,за да са малко по високи оборотите.Смукача прибирам,след като видя,че лампата е вече угаснала.
При палене на топъл двигател с прибран смукач,контролната лампа изгася по бавно ,заради по ниските обороти на които работи.
fishermann2
fishermann2

Брой мнения : 258 Рожд.дaта : 09.10.1955
Години : 69

Писане  D.Dimitrov Съб 3 Дек 2016 - 20:32

fishermann2 написа:На Меркюрито маслото го дават 25 W/40 FCW , за минимална температура от +4 градуса /което означава,че е само за плюсови температури/ или 10W/30 FCW,за минимална температура от - 25/30 градуса.
Аз,предпочитам второто.Затова, защото е по тънко и при стартиране по лесно си вдига налягането.За да угасне контролната лампа по бързо,винаги паля на смукач,дори и да е топъл двигателя,за да са малко по високи оборотите.Смукача прибирам,след като видя,че лампата е вече угаснала.
При палене на топъл двигател с прибран смукач,контролната лампа изгася по бавно ,заради по ниските обороти на които работи.
Не че нещо, ма ако се позамислиш, може и да ти се стори, че нищо особено не правиш с тая "технология". Дори и ако се замислиш повечко може и да се окаже че вредиш.
D.Dimitrov
глоб.модератор
глоб.модератор

Брой мнения : 1328 Рожд.дaта : 21.05.1970
Години : 54

Писане  fishermann2 Нед 4 Дек 2016 - 0:18

Я кажи да чуем...
fishermann2
fishermann2

Писане  D.Dimitrov Нед 4 Дек 2016 - 3:22

Угасването на контролната лампа за налягането на маслото е функция на обороти. Не достигнати. Направени. За по просто нека го наречем брой превъртания на коляновия вал. Повишавайки оборотите след стартиране със смукач ти постигаш повече на брой за по-кратко време и респективно по-скоро ти гасне лампата. Или осигуряването на достатъчно налягане на маслото за угасване на контролната лампа си го постигаш бързичко, при по-голямо натоварване, и с преобогатена смес. Не виждам кое тук е правилно и полезно.
Ако уточниш и модела на двигателя ще ти разкажа подробно как точно ти е организирано смазването и къде още то ти липсва при стартиране. Тогава и сам ще се сетиш какво друго е добре да направиш за да минимализираш вредите от "сухия" старт.
П.П. Понякога бавното гаснене, когато е извън норми, може да означава и прекомерно износване, недостатъчно масло, неподходящ филтър и какво ли още не ама за по-точно според конкретния двигател.
П.П.2 Въобще мазането на двигателите с вътрешно горене има известни разлики с мазането на филии с лютеница и си иска своето.
D.Dimitrov
глоб.модератор
глоб.модератор

Писане  fishermann2 Нед 4 Дек 2016 - 6:55

Двигателя е Меркюри,8 коня ,нов, на един сезон.
На празен ход без смукач,около 930 об.,със смукач 1200 об.
Казах,паля топъл двигател на смукач.
Може ли при топъл двигател ,доскоро работил,да е проблем такова палене?
Няма как да не остане маслен филм по частите при тези модерни масла.Мисля,че е несериозно да говорим за някакво вредно влияние върху двигателя в случая.
Ами,същото палене,пак на смукач,пак при същите обороти,само,че на двигател който е седял цяла седмица...?Това вече е друго.Тогава,изключвам от аварийния ключ,дърпам няколко пъти въжето,после включвам ключа и паля.
Затова колеги,ходете по често за риба,а не веднъж седмично,за да ви се износват по малко двигателите.
Ама,че го казах.   sunglasses2
fishermann2
fishermann2

Писане  EU_BG_akademika Нед 4 Дек 2016 - 7:16

Митака малко се престарава, иначе съм съгласен с него, че топъл двигател, не трябва да се пали на смукач. Първоначалното стартиране е с най голямо натоварване върху вала и другите чаркове, а ти го и увеличаваш излишно.
Ето какво казва прозводителя на Меркюри

Препоръки за маслото на двигателя
Препоръчваме да се използва масло за 4-тактови извънбордови двигатели Mercury или Quicksilver
NMMA FC-W марка 10W-30 за обща, всезенонна употреба. Ако се предпочита синтетично масло
NMMA марка 25W-40 за 4-тактови извънбордови двигатели, да се използва синтетично масло Mercury
или Quicksilver за 4-тактови извънбордови двигатели. Ако препоръчваните масла Mercury или
Quicksilver NMMA FC-W за извънбордови двигатели не са налични, може да се използва основно
масло марка FC-W за 4-тактови извънбордови двигатели.

Така че си си сложил правилното масло, Пламен нека се набутва за синтетика, вместо да почерпи, той пилеее spying

Последната промяна е направена от EU_BG_akademika на Нед 4 Дек 2016 - 7:37; мнението е било променяно общо 1 път
EU_BG_akademika
EU_BG_akademika

Писане  EU_BG_akademika Нед 4 Дек 2016 - 7:25

D.Dimitrov написа:
П.П.2 Въобще мазането на двигателите с вътрешно горене има известни разлики с мазането на филии с лютеница и си иска своето.
А мазането на вертикален вал няма нищо общо с другите двигатели :здравей:
EU_BG_akademika
EU_BG_akademika

Писане  Plamen Нед 4 Дек 2016 - 7:52

EU_BG_akademika написа:...Пламен нека се набутва за синтетика, вместо да почерпи, той пилеее spying

Ако знаеш откога искам да почерпя, ама тея цени на синтетиката направо ме пребиват и не услявам да заделя лев 6e6ebecd09233a2d4a30
Plamen
Plamen

Брой мнения : 1777 Рожд.дaта : 12.04.1974
Години : 50

Писане  EU_BG_akademika Сря 7 Дек 2016 - 19:05

Относно промиването
1. Отдавна вретенното масло не е най добрият вариант.
2 Ако ползваш редовно добавка за гориво, за правилно изгаряне, няма нужда от промивка.
3. Добавките които се сипват в старото масло за промиване вършат перфектна работа.
4 Какво лошо има да се търси инфо в нета и да се споделя, аз не съм многознайко и се информирам именно от нета.
EU_BG_akademika
EU_BG_akademika

Писане  D.Dimitrov Сря 7 Дек 2016 - 20:00

cat1 написа: ......По темата за двигателите , ами изкопипеиствахте половината нет за да разберете че е хубаво да се промива двигателят.....
Страхотно прозрение!
Признавам, много ми помогна с всичката информация която сподели по темата. Дори вече не знам как съм живял досега!
И ако не много нахално, да кажеш, кога да им налея нафтата за миене? Преди или след хранене?
Щот моите са къмто 22 броя и ще трябва да си пусна отпуска малко.
А и за двутактовите нищо не каза. Гледам са пуснали един зелен дизел. Дали няма да е добре от него да ползвам?
D.Dimitrov
глоб.модератор
глоб.модератор

Писане  cat1 Сря 7 Дек 2016 - 20:17

Аз по време на хранене им я наливам ама гледам да е кат има няколко дена банкет че и на мен ми се намира някой и друг двигател,от червената нафта гледам да им налея а ако има от бялата още по добре sunglasses2 . За двутактовите ко да ти кажа оставил съм ги на самотек не им сменям маслото в картера да ги видя колко време ще изкарат , единия хразторез вече 11г си работи със едно и също масло даже не съм му търсил пробката да му го сменя .
cat1
cat1

Брой мнения : 632 Рожд.дaта : 22.11.1973
Години : 51

Писане  EU_BG_akademika Сря 7 Дек 2016 - 20:28

Относно промиването, аз пък да ти кажа, единствено добавката е най безопасна за двигателя. Да пуснеш двигател, особено дизелов да тропа само на нафта, керосин, газ, хидравлично масло или комбинация на част или всичко, за  10-15 мин. му добавяш мин 50к км амортизация. Като го правиш на всеки 20к км и му  скъсяваш живота на половина. Съвременните масла имат достатъчно миещи добавки, като сипеш на края една агресивна върши супер работа. Разбира се не трябва да се надвишава % на литър с презумцията че по хубаво чисти,вярно е че чисти ама чисти наред, гарнитури, семеринги, и разни други уплътнения :здравей:
EU_BG_akademika
EU_BG_akademika

Писане  paynera Сря 7 Дек 2016 - 20:51

Академика - като ти чета постовете - все си мисля ,че НЕ ЩЕ НАДЖИВЕЕШ ТЕХНИКАТА КОЯТО ПОЛЗВАШ ????
paynera
paynera

Брой мнения : 2378 Рожд.дaта : 03.02.1973
Години : 51

Писане  EU_BG_akademika Сря 7 Дек 2016 - 20:58

Най вероятно няма :аххх:
EU_BG_akademika
EU_BG_akademika

Писане  Plamen Сря 7 Дек 2016 - 21:09

От цялата работа пак не успях да разберя сега да промивам ли с трансформаторно, да жабуря устата с нафта ли...не става ясно 12666
Затова смятам да продължавам да не промивам с нищо, а да продължавам да сменям маслото и на колата, и на мотора на лодката в препоръчаните интервали, с тази разлика, че на мотора ще го сменя в началото на следващия сезон, защото не виждам смисъл да се сменя в края на сезона.
Също си мисля да си сипя едно малко (няколко пъти). Препоръчвам горещо на участниците в дебата да направят същото, ако не са го направили, и да не се впрягат много-много 746ce3b094d0cffa354b
Plamen
Plamen

Брой мнения : 1777 Рожд.дaта : 12.04.1974
Години : 50

Писане  EU_BG_akademika Чет 8 Дек 2016 - 5:22

Plamen написа:
Затова смятам да продължавам да не промивам с нищо,
Като го засменям на маторя на лодката, ще пусна преди да сипя добавката в една колбичка да го видиш и после след като поработи с нея пак да го видиш..
Само че и аз на пролет, че ми трябва чумътъ вън sunglasses2
EU_BG_akademika
EU_BG_akademika

Писане  Краси Асгд Чет 8 Дек 2016 - 13:12

Само да попитам , тия двигатели по 50 години ли ще ги ползвате 488232
Краси Асгд

Брой мнения : 65 Рожд.дaта : 26.03.1977
Години : 47

Писане  EU_BG_akademika Чет 8 Дек 2016 - 15:28

Краси Асгд написа:Само да попитам , тия двигатели по 50 години ли ще ги ползвате 488232
На язовир "Тракиец" можеш с ръчички да гребеш и да си стигнеш до бивака, в морето ако откаже маторя само 2-3 мили навътре вече има животозастрашаващо положение, особено ако започне да надува "Леванти". Щото колата или ще заключиш или ще те приберат на буксир/репатрак. Лодка нито можеш да я бутнеш нито ток да и дадеш нито ако двигателя е от 60 коня нагоре, да го дръпнеш на ръка. Затова грижите за него нямат нищо общо с дрънгел автомобил за 1000лв :аххх:
EU_BG_akademika
EU_BG_akademika

Писане  HAZART Чет 8 Дек 2016 - 15:31

Айде и аз да се "изходя) по темата. Веднага става ясно кой е бягал от часовете по "Обслужване на автомобила" и "ДВГ" и дали някои въобще са учили или само са чували. Първо -Промиването не е рутинен процес а се прави само при определени събития и условия.Ако питате продавач в авто магазин или сервиз ще Ви препоръча да сменяте маслата четири пъти в годината и да промивате по два пъти преди смяната на маслата.Истината е друга,промивка се прави в следните случаи : когато сменяш масло и слагаш друг вид масло например:- карал си със синтетика и искаш да сложиш минерално масло ,когато купиш машина (автомобил или двигател) от неизвестен търговец и не знаеш точните данни за маслото , когато си "шпорил" здраво мотора и започнат да се образуват нагари виждащи се с просто око върху лъскавите участъци на разпределителния вал (при автомобила), в случай че няколко години не си сменял маслото или си карал автомобила 20-25 хил.км с едно масло .При високи температури от маслото се изпаряват летливите съставки и се сгъстява (отлагат  се смолисти вещества) най-вече при минералните масла.Общо взето мотора трябва да е ползван от човек който няма хал-хабер от машини(внос от Италия) или жена.Имайте в пред вид ,че сегашните масла са с добавки и са по-качествени от едновремешните и друго важно нещо ако използвате добавки за промивка чакайте търпеливо да изтекат и окапят че не са много полезни за новото масло.Ако не сте съгласни с мен просто подминете поста ми защото нямам нерви да споря.Разбира се всеки може да обслужва мотора си както намери са правилно.Поздрави.
HAZART
HAZART

Брой мнения : 1109 Рожд.дaта : 06.10.1969
Години : 55

Писане  EU_BG_akademika Чет 8 Дек 2016 - 15:48

HAZART написа:Ако не сте съгласни с мен просто подминете поста ми защото нямам нерви да споря.

Как да не съм съгласен много добре си синтезирал всичко казано до сега и си добавил още неща. 503495
EU_BG_akademika
EU_BG_akademika

Писане  antares Чет 8 Дек 2016 - 16:00

Краси Асгд написа:Само да попитам , тия двигатели по 50 години ли ще ги ползвате 488232

Защо не, бе, младеж? не знам Моят навърши 28 лазарника... sunglasses2
antares
antares
глоб.модератор
глоб.модератор

Брой мнения : 1966 Рожд.дaта : 14.06.1960
Години : 64

Писане  HAZART Чет 8 Дек 2016 - 16:02

EU_BG_akademika написа:
HAZART написа:Ако не сте съгласни с мен просто подминете поста ми защото нямам нерви да споря.

Как да не съм съгласен много добре си синтезирал всичко казано до сега и си добавил още неща. 503495

Дано не звучи самохвално но бях отличник по "АТ и АБТТ" (автомобилна техника и автобронетанкова техника) теория и практика, на випуск 87 и единствения освободен от държавни изпити.
HAZART
HAZART

Брой мнения : 1109 Рожд.дaта : 06.10.1969
Години : 55

Писане  Sponsored content

Sponsored content

Страница 7 от 12 Previous  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 10, 11, 12  Next