Как да си направим пушена риба ?
+25
JimBeam
ПЛУВЧО
EU_BG_akademika
ДАКАТА
chapara
Nedeltcho Delev
antares
tiho_roev
roko koko
Георги Вутов
sve25
БОВСКИЯ
Бай Гого
dimy
makari
belly
Мънцата
timo1
Моряка
Nikolov
майсторчето страхил
dikanarov
justinian
КИРО
valentin_l_ivanov
29 posters
Страница 1 от 4
Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
Как да си направим пушена риба ?
Колеги, надявам се да дадете някои интересни предложения по тази тема. Най-малкото за това, защото пушената рибка си е екстра мезенце-и за биричка, и за винце, и за ракийка! Аз зная два начина, става за пушене и на сланина, и мога да го споделя само ако някой се интересува. А другия начин го знам от по-миналата година, и то от варненец, който срещнах на яз."Домлян"; дошъл на почивка на Хисаря, и разучавал водоемите по тоя край...Айде, да ви "чуя" и аз ще споделя какво знам-само ще ви кажа, че метода ми е изпитан, "работи" и дава чудесни резултати- и със сладководна, и с морска риба! :609c1f728720fb
valentin_l_ivanov- ...........................
- Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 224 Рожд.дaта : 10.02.1966
Години : 58
Re: Как да си направим пушена риба ?
Добре,...ето какво правя аз.
I-ви начин: Вземам една тенекия от сирене. Поставям я с дъното надолу на земята. В горния край, на разстояние около 3 см от горния ръб, пробивам срещуположно (на 90 градуса) 4 дупки, през които да може да минат 2 метални шиша от обикновена тел. На дъното на тенекията нарязвам сурови клонки от дръвче с костилков плод-череша, праскова, синя слива или др., на парчета с дължина до 10 см, които да покрият дъното с дебелина около 4-5 см. Завързвам рибите за опашките с канап, който пък закачам за двата шиша. Отгоре похлупвам тенекията със стар капак от тенджера. Поставям на земята 2 камъка с височина около 30 см така,че върху тях да поставя после тенекията, а между тях наклаждам огън и правя жар. Поставям тенекията върху камъните, жарта напича дъното и започва бавен процес на овъгляване на суровите клонки. Започва да се отделя гъст пушек, който опушва рибата и излиза през по-широките дупки за шишовете навън. Температурата не трябва да се повишава много, за да не се стопи рибата, а само да се опушва. За 50 - 60 минути рибата е готова и придобива златист оттенък, а аромата и вкуса е супер! Ако рибата е с по-голяма дължина, може да се пробва да се запоят или нитоват две тенекии една за друга, за да не се повишава температурата на пушека към рибата. Потози начин съм си приготвял малки скумрии, стават перфектни.
II-ри начин - използвам стар, неупотребяван метален варел (200 л), дупките за шишовете пробивам на 3-5 см от долния ръб на дъното на варела. Изкопавам трап с дълбочина 50 см в земята, като от дупката настрани на разстояние 60 см правя канал с лек наклон. Диаметърът на дупката в земята трябва да е по-малък от този на варела, за да може варела да похлупи трапа. След това в трапа наклаждам огън и правя жар. Завързвам рибите за опашките с канап, който пък закачам за двата шиша отвътре на варела. После внимателно, за да не падне рибата, похлупвам с варела трапа със жарта. По канала, който излиза настрани от трапа, започвам да вкарвам вътре сухи листа в трапа, които при досега си със жарта се овъгляват и започват яко да отделят гъст пушек (особено ако опушвам сланина, която капе върху жарта). Листата не могат да се възпламенят, защото под варела няма кислород от пушека, който излиза през дупките за шишовете навън. Задачата ми е да следя щом листата се овъглят, да доставя нова порция орехови листа по канала навътре, без да местя варела от мястото му. Тук времето за опушването е малко по-голямо – 2-3 часа. Да ви е сладко, и наздраве! :609c1f728720fb
I-ви начин: Вземам една тенекия от сирене. Поставям я с дъното надолу на земята. В горния край, на разстояние около 3 см от горния ръб, пробивам срещуположно (на 90 градуса) 4 дупки, през които да може да минат 2 метални шиша от обикновена тел. На дъното на тенекията нарязвам сурови клонки от дръвче с костилков плод-череша, праскова, синя слива или др., на парчета с дължина до 10 см, които да покрият дъното с дебелина около 4-5 см. Завързвам рибите за опашките с канап, който пък закачам за двата шиша. Отгоре похлупвам тенекията със стар капак от тенджера. Поставям на земята 2 камъка с височина около 30 см така,че върху тях да поставя после тенекията, а между тях наклаждам огън и правя жар. Поставям тенекията върху камъните, жарта напича дъното и започва бавен процес на овъгляване на суровите клонки. Започва да се отделя гъст пушек, който опушва рибата и излиза през по-широките дупки за шишовете навън. Температурата не трябва да се повишава много, за да не се стопи рибата, а само да се опушва. За 50 - 60 минути рибата е готова и придобива златист оттенък, а аромата и вкуса е супер! Ако рибата е с по-голяма дължина, може да се пробва да се запоят или нитоват две тенекии една за друга, за да не се повишава температурата на пушека към рибата. Потози начин съм си приготвял малки скумрии, стават перфектни.
II-ри начин - използвам стар, неупотребяван метален варел (200 л), дупките за шишовете пробивам на 3-5 см от долния ръб на дъното на варела. Изкопавам трап с дълбочина 50 см в земята, като от дупката настрани на разстояние 60 см правя канал с лек наклон. Диаметърът на дупката в земята трябва да е по-малък от този на варела, за да може варела да похлупи трапа. След това в трапа наклаждам огън и правя жар. Завързвам рибите за опашките с канап, който пък закачам за двата шиша отвътре на варела. После внимателно, за да не падне рибата, похлупвам с варела трапа със жарта. По канала, който излиза настрани от трапа, започвам да вкарвам вътре сухи листа в трапа, които при досега си със жарта се овъгляват и започват яко да отделят гъст пушек (особено ако опушвам сланина, която капе върху жарта). Листата не могат да се възпламенят, защото под варела няма кислород от пушека, който излиза през дупките за шишовете навън. Задачата ми е да следя щом листата се овъглят, да доставя нова порция орехови листа по канала навътре, без да местя варела от мястото му. Тук времето за опушването е малко по-голямо – 2-3 часа. Да ви е сладко, и наздраве! :609c1f728720fb
Последната промяна е направена от valentin_l_ivanov на Сря 25 Ное 2009 - 18:54; мнението е било променяно общо 1 път
valentin_l_ivanov- ...........................
- Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 224 Рожд.дaта : 10.02.1966
Години : 58
Re: Как да си направим пушена риба ?
Вальо,пробвали сме в поделението първата ти рецепта.
Наистина става трепач,пък и докато си изпиеме ракийката,рибата вече беше готова.
Наистина става трепач,пък и докато си изпиеме ракийката,рибата вече беше готова.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Как да си направим пушена риба ?
Вальо, преди да се опуши рибата трябва ли да се овкуси или осоли?
justinian- глоб.модератор
- Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54
как да си направим пушена риба
Осоляването на рибата е според вкуса на правещия! Моята пушилня е също от тенекия от сирене и си пуша и свински гърди, език, пиле, риба, филета, като ги предварително осолявам на вкус, поприковам или овкусявам с риган, мащерка, чер пипер или чесън според случая. Времето на опушване при мен е:- за сланина и гърди до 10мин.- за риба 30мин., - за език / предварително сварен/ -35мин.,- за филета и пиле 45.-60м. / зависи от големината и дебелината на филето и пилето/! Пушенето го правя и на газовата печка, като пускам за всеки случай и абсорбатора. Но обикновено няма нужда, защото покривам срезовете на капака на кутията с мокра кърпа на два-три ката. Ако се поизсуши я намокрям отново. Кутията я отварям на открито място или балкон, та да не остане мирис от дим при ваденето на опушените благини. Хайде на здраве!
dikanarov- ...........................
- Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 242 Рожд.дaта : 14.01.1946
Години : 78
Re: Как да си направим пушена риба ?
Благодаря!
Колега Диканаров, би ли постнал някакво чертежче или поне скица на тази минипушилня?
Колега Диканаров, би ли постнал някакво чертежче или поне скица на тази минипушилня?
justinian- глоб.модератор
- Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54
Re: Как да си направим пушена риба ?
Лично аз ползвам стар 200 литров изкормен варел и опилки от мешово дърво(никога чам),но ако незнаете пушеното съдържа катран,и е рако образуващо.
Туй ли е ве Страхиле ?
КИРО
Туй ли е ве Страхиле ?
КИРО
майсторчето страхил- ...........................
- Регистриран на : 15.06.2009
Брой мнения : 1594 Рожд.дaта : 01.07.1964
Години : 60
Re: Как да си направим пушена риба ?
А какви видове морска риба, биха могли да се приготвят по този начин??
Re: Как да си направим пушена риба ?
Качествена :58b46cfc40254eNikolov написа:А какви видове морска риба, биха могли да се приготвят по този начин??
майсторчето страхил- ...........................
- Регистриран на : 15.06.2009
Брой мнения : 1594 Рожд.дaта : 01.07.1964
Години : 60
Re: Как да си направим пушена риба ?
Скумрията,едрия сафрид и балтийската трицона са пробвани на подобно украшение.Nikolov написа:А какви видове морска риба, биха могли да се приготвят по този начин??
Значи за сега само скумрията ми е харесала.И домашен заек де.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Как да си направим пушена риба ?
КИРО написа:Скумрията,едрия сафрид и балтийската трицона са пробвани на подобно украшение.Nikolov написа:А какви видове морска риба, биха могли да се приготвят по този начин??
Значи за сега само скумрията ми е харесала.И домашен заек де.
Благодаря Кире!!Със скумрия ще опитам та ако стане ,ще пиим едно ако не здраве да е
Re: Как да си направим пушена риба ?
Благодаря на всички за своевременните отговори!
justinian- глоб.модератор
- Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54
Re: Как да си направим пушена риба ?
Този нее мой(копирах го от нета) но гледах подобно на един руски канал "охота и рибалка"как хората в такова подобно на огъня приготвиха дирестно рибата.Хем я опекоха,хем я опушиха,та съм започнал подобно.Като го приключа ще го пусна за оглед :58b46cfc40254eмайсторчето страхил написа:
Туй ли е ве Страхиле ?
КИРО
майсторчето страхил- ...........................
- Регистриран на : 15.06.2009
Брой мнения : 1594 Рожд.дaта : 01.07.1964
Години : 60
Re: Как да си направим пушена риба ?
Разбира се, на вкус-както я харесваш. Вчера пак се събрахме и...justinian написа:Вальо, преди да се опуши рибата трябва ли да се овкуси или осоли?
Хапнахме и пийнахме и за ваше здраве!
valentin_l_ivanov- ...........................
- Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 224 Рожд.дaта : 10.02.1966
Години : 58
Re: Как да си направим пушена риба ?
Аз се запалих,не за риба,за друго,но да питам каква ще е разликата(във времето или) ако се ползват клончета или опилки(стърготини)И има ли значение дали е прясно отрязано дърво или 2 годишно,което съхне вече при мен.Меше!?
Моряка- глоб.модератор
- Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 8116 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 56
Re: Как да си направим пушена риба ?
Не е ли малко времето за пушене както казвате 10-20-50 мин.?
аз ги тутля по 5-6 часа и пак ми се гледа малко
Убаво си е зимата еи
аз ги тутля по 5-6 часа и пак ми се гледа малко
Убаво си е зимата еи
timo1- ...........................
- Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 153 Рожд.дaта : 08.09.1970
Години : 54
Re: Как да си направим пушена риба ?
Така са ми казали, така го правя - с клончета от сурово плодно костилково дърво, в случая е праскова. Съдът трябва да е затворен много добре, а рибата - само да се пуши при овъгляването на клонките :21fe7b94c4e424 , да няма висока температура вътре и да не се топи. Направи опит по друг начин, току виж, че се получи по-добре. Аз дори си мисля , че ако направя съда от две тенекии, ще бъде още по-добре, защото ще мога да сложа повечко клонки вътре и пушека ще действа по-дълго време на рибата, а и температурата ще е по-ниска. При всички положения обаче дъното трябва да се нагрее достатъчно, хареса ми идеята с газовия котлон -хем чисто, хем ефективно- можеш да регулираш топлинния поток. А иначе, сигурен съм, че и други неща ще могат да се приготвят по този метод. :609c1f728720fbМоряка написа:...каква ще е разликата... ако се ползват клончета или опилки(стърготини)..има ли значение дали е прясно отрязано дърво или 2 годишно,което съхне ...
valentin_l_ivanov- ...........................
- Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 224 Рожд.дaта : 10.02.1966
Години : 58
Re: Как да си направим пушена риба ?
Днес бил рибен ден,та си набрах малко карагьоз.
Ама айде отначало.
първо подготовка на съда,демек нарязах пресни клонки от
праскова,слива ( от на жената де ) и дюля
около 5-7см на дъното.
Тенекията после я слагам на огнището
двата шиша
карагьоза вързан,както и скумрията
Имах намерение и туй попче да сложа,ама после се отказах
Много се хлъзгаше.
Наредих рибата в тенекето
сложих му капака,ама отзад малко му давам място да диша
и малко огин,да не е много буен де.
И почнаха проблемите.
Карагьоза след 20мин,му се скъсаха опашките и падна на дъното,
това го имах едно на ум,ама нали трябва да се пробва,
извадих го,и замина за малко във фурната.Пак стана,ама не това което исках.
Иначе скумрията си я върнах в тенекията за още 20 мин,и си стана фантазия
Ако беше стояла още 5-7 мин,още по-добре щеше да стане,
ама ония двамата ( шурито и комшито ) напираха да влизаме на топло вече.
Чи я метнахме де
Стрижок,те туй в буркана е самарда.
Та от мен да знаете,карагьоза не го мъчете в тенекия.Много е нежен,не му издържа конструкцията и се къса от към опашката.
Ще пробвам друг начин,ама ще пиша.
Решетки над клонките може би.
Ама айде отначало.
първо подготовка на съда,демек нарязах пресни клонки от
праскова,слива ( от на жената де ) и дюля
около 5-7см на дъното.
Тенекията после я слагам на огнището
двата шиша
карагьоза вързан,както и скумрията
Имах намерение и туй попче да сложа,ама после се отказах
Много се хлъзгаше.
Наредих рибата в тенекето
сложих му капака,ама отзад малко му давам място да диша
и малко огин,да не е много буен де.
И почнаха проблемите.
Карагьоза след 20мин,му се скъсаха опашките и падна на дъното,
това го имах едно на ум,ама нали трябва да се пробва,
извадих го,и замина за малко във фурната.Пак стана,ама не това което исках.
Иначе скумрията си я върнах в тенекията за още 20 мин,и си стана фантазия
Ако беше стояла още 5-7 мин,още по-добре щеше да стане,
ама ония двамата ( шурито и комшито ) напираха да влизаме на топло вече.
Чи я метнахме де
Стрижок,те туй в буркана е самарда.
Та от мен да знаете,карагьоза не го мъчете в тенекия.Много е нежен,не му издържа конструкцията и се къса от към опашката.
Ще пробвам друг начин,ама ще пиша.
Решетки над клонките може би.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Как да си направим пушена риба ?
Много правилно си се сетил,на два или 3 етажа решеткиКИРО написа:
Решетки над клонките може би.
Моряка- глоб.модератор
- Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 8116 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 56
Re: Как да си направим пушена риба ?
Точно Ванка,
че не дигнах апарата малко по нагоре да видиш червената фанелка,
следващото ще е варел,повече щяло да събира,еле на 6-7 етажа.
че не дигнах апарата малко по нагоре да видиш червената фанелка,
следващото ще е варел,повече щяло да събира,еле на 6-7 етажа.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Как да си направим пушена риба ?
Кирчо, и моята фабрика за пушено е като твоята, но имам още една метална кошничка, от стара цедилка. В нея пуша сланинка, език, пуешки гърди. Закачам я на теловете с куки и си виси. Ще стане и за карагьоз! На дъното на пушилнята слагам 1см. талаш от широколистно дърво. Срезовете на капака ги оплътнявам с намокрена кърпа. Това вече съм го писал в предишен пост! На газта е перфектно регулирането на огъня, а за да не ме изгони жената от нас си пускам за всеки случай абсорбера. Ще пробвам на Валъо предложението за трици от костилкови. Може да имат по-добър аромат. До сега съм ползвал от бук, дъб и орех без никакви рекламации. Ако речете, може да обменим и рецепти за пушене на различни продукти.
dikanarov- ...........................
- Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 242 Рожд.дaта : 14.01.1946
Години : 78
Re: Как да си направим пушена риба ?
Бат Весо,преди и аз използвах талаш от бук,осен,дъб,
ама пресните плодни правят съвсем друг аромат.
И още един пунт,капака да не е херметически затворен,
да има и място да влиза малко въздух.
След 30-40 мин,клонките като изсъхнат,почват да тлеят
и тогава са си в силата на ароматизирането.
Аве има още да се учим.
Сега мисля няколко пъдпъдъка да пробвам.
ама пресните плодни правят съвсем друг аромат.
И още един пунт,капака да не е херметически затворен,
да има и място да влиза малко въздух.
След 30-40 мин,клонките като изсъхнат,почват да тлеят
и тогава са си в силата на ароматизирането.
Аве има още да се учим.
Сега мисля няколко пъдпъдъка да пробвам.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Как да си направим пушена риба ?
Кире, баща ми има пушилня, едно време я беше взел от СССР Ко искаш един ден ши скочим да я скиваш, може да направим копи... :609c1f728720fb Квото сложиш вътре става фантазия райш ли..
Мънцата- ...........................
- Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Re: Как да си направим пушена риба ?
О Кей ве Мънца.
На село такова нещо всеки ден трябва да знайш.
На село такова нещо всеки ден трябва да знайш.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
Страница 1 от 4
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa