Как да си направим пушена риба ?
+25
JimBeam
ПЛУВЧО
EU_BG_akademika
ДАКАТА
chapara
Nedeltcho Delev
antares
tiho_roev
roko koko
Георги Вутов
sve25
БОВСКИЯ
Бай Гого
dimy
makari
belly
Мънцата
timo1
Моряка
Nikolov
майсторчето страхил
dikanarov
justinian
КИРО
valentin_l_ivanov
29 posters
Страница 4 от 4
Страница 4 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Как да си направим пушена риба ?
EU_BG_akademika написа:
Тук вече обърка, обработката се прави в месопреработвателните предприятия и си точно пушен продукт за продажба
Сега не знам как е, но в зората на демокрацията, първата пушилня в Бургас я направи един приятел на баща ми - бай Герги-парата/беше майстор-готвач по курортите, а зимата - параджия,та оттам прякора/ беше до автогара Запад, имаше и кръчма там. Като му отидох на "гости за дегустация" и се засилих към пушените меса, ме цапна през ръцете. Та знам как от магазините му носеха разни месца за повторна обработка .
JimBeam- ...........................
- Регистриран на : 24.09.2010
Брой мнения : 1427 Рожд.дaта : 10.02.1962
Години : 62
Re: Как да си направим пушена риба ?
Не знам да ли сте чували за ТЕЧЕН ПУШЕК ама като видях за какво иде реч направо ми се от яде пушено пиле . Според мен наѝ добрите стърготини са от пресен орех нарязани с бензопила ама си е играчка не че и от мише не стават. СПОРЕД МЕН ЗА ТОВА Е КАНЦОРЕГЕННО
пп.ТЕЧЕН ПУШЕК
СОФРО СМОУК Кафеникава течност. Аромат на течен пушек, добит чрез абсорбция във воден разтвор на пушек от дървени въглища .
пп.ТЕЧЕН ПУШЕК
СОФРО СМОУК Кафеникава течност. Аромат на течен пушек, добит чрез абсорбция във воден разтвор на пушек от дървени въглища .
tiho_roev- ...........................
- Регистриран на : 03.12.2010
Брой мнения : 763 Рожд.дaта : 06.04.1966
Години : 58
Re: Как да си направим пушена риба ?
А тогава кланиците бяха по гаражи, а мръвката, коне магарета, котки кучета....и не само заклани ами и умрели, всичко се усвояваше тогазJimBeam написа:
Сега не знам как е, но в зората на демокрацията, първата пушилня в Бургас я направи един приятел на баща ми
EU_BG_akademika- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Re: Как да си направим пушена риба ?
zuzko_ написа:.... Затова правя следното,оtделил съм си по дебели дървета от плодни овошки, като предварително съм махнал кората,и като ги застъпя с хусварната/моторния трион/по надлъжното сечение на дървото,и излизат едни опилки тип кълчищта, разликата е голяма.
Насе,опилките са най-добрия вариант,амаааа в полеви условия малко е трудно.
Те повечето от четящите си правят точно тази сметка,на Язовира как да го приложат.
Още в първия си пост Валентин е писал - костилкови дървета.
Чам не става,много мазен пушек вади да го е....
Осен,ясен - биват,имат интересен аромат,ама да е сухо.
Ореха,също е с добър аромат.
Слива с комбинация от праскова и кайсия - пак не лъже небцето.
Абе,всичко зависи от района дето растат дърветата.
Сега за другото:
Не знам какво предлагат в магазините,чувал съм че пушеното е канцоригенно,
ама дет вика Академика,постоянно сме под влияние на Менделеевата таблица,
та,аз съм на принципа - щом е готено на душата,не И отказвай.
Малко да се покаже Райко - ще опуша нещо ве,в краен случай,
на комшийката котето......
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Как да си направим пушена риба ?
Най добрата дървесина за опушване е от дъб и бук . 90 и някоя си година бях технолог в цех за тази дейност .
Също става и дървесина от ябълка и череша , но по горните две са истината , като номер 1 си е дъба . Няма кисела или люта жилка във вкуса . Месото за опушване трябва да е " узряло " , като за целта има предварителни обработки в тумблер - машини и шприцоване с маринати / в които и в последствие лежи / . От изключителна важност са температурните процеси , бе преди пушилнята не лепне ли има дупка в процеса . Не се препоръчва прекалена консумация на опушени продукти често , заради проблеми , възникващи от ензими , които влияят негативна на черия дроб ... оттам в кръвта ... не сте малки сещате се . Ако имате въпроси , насреща съм
Мога да защитя дисертация по темата , но ме връща в мъчни спомени
Също става и дървесина от ябълка и череша , но по горните две са истината , като номер 1 си е дъба . Няма кисела или люта жилка във вкуса . Месото за опушване трябва да е " узряло " , като за целта има предварителни обработки в тумблер - машини и шприцоване с маринати / в които и в последствие лежи / . От изключителна важност са температурните процеси , бе преди пушилнята не лепне ли има дупка в процеса . Не се препоръчва прекалена консумация на опушени продукти често , заради проблеми , възникващи от ензими , които влияят негативна на черия дроб ... оттам в кръвта ... не сте малки сещате се . Ако имате въпроси , насреща съм
Мога да защитя дисертация по темата , но ме връща в мъчни спомени
Tiho Todorov- ...........................
- Регистриран на : 24.12.2010
Брой мнения : 2535 Рожд.дaта : 19.06.1976
Години : 48
Re: Как да си направим пушена риба ?
Аз си хапвам на седмица по една,най-много една и половина пушени скумрии или ренга.
Та да попитам ?
Прекалявам ли?
Та да попитам ?
Прекалявам ли?
Re: Как да си направим пушена риба ?
Тихоооо - подготви си дисертацията,и АКО не те затруднява.
дай някой ред тука ве.
Не бързаме,ама поне да влезем в час с тези неща.
– узряло месо
– Маринати
– температурни процеси
– лепнене на пушилнята - кво означава това?
– и последно - за прекалената консумация на пушеното - верно ли е?
Ти набързо ги нахвърли въпросителните,аз разбрах,
че нищо не знам по въпроса да го е.....
дай някой ред тука ве.
Не бързаме,ама поне да влезем в час с тези неща.
– узряло месо
– Маринати
– температурни процеси
– лепнене на пушилнята - кво означава това?
– и последно - за прекалената консумация на пушеното - верно ли е?
Ти набързо ги нахвърли въпросителните,аз разбрах,
че нищо не знам по въпроса да го е.....
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Как да си направим пушена риба ?
Не , Петьо
Това не е много , става въпрос да не присъства всяка или през вечер на трапезата .
Много е вкусно ако е приготвено правилно и маринатите са натурални с минимално количество химикал
За щастие преди повече от 15 години в София имаше фирми , които държаха на това .
Абе да си кажем честно месото си миришеше на месо .
Това не е много , става въпрос да не присъства всяка или през вечер на трапезата .
Много е вкусно ако е приготвено правилно и маринатите са натурални с минимално количество химикал
За щастие преди повече от 15 години в София имаше фирми , които държаха на това .
Абе да си кажем честно месото си миришеше на месо .
Tiho Todorov- ...........................
- Регистриран на : 24.12.2010
Брой мнения : 2535 Рожд.дaта : 19.06.1976
Години : 48
Re: Как да си направим пушена риба ?
Тихо,във фризера имам към десетина змиорки по метър горе-долу и искам да ги опуша.
Дай някакъв прост вариант как да го направя.
Смятам с тенекия от сирене и на газов котлон
Дай някакъв прост вариант как да го направя.
Смятам с тенекия от сирене и на газов котлон
Re: Как да си направим пушена риба ?
Той дъба за оцветяване и овкусяване и за питиета е номер едно ама това е друга тема :)
gogata1- ...........................
- Регистриран на : 13.11.2012
Брой мнения : 2030 Рожд.дaта : 21.10.1963
Години : 61
Re: Как да си направим пушена риба ?
Кире , ще ми се да го раздробя на видове меса , начини на приготвяния / студено , топло , с подправки .... / ... Разбери ме правилно , ще ми е нужно много ,много време и повече ме притеснява да не пропусна нещо и да подведа когото и да било
Мина много време , а технологиите сигурно са се променили до небесата от тогава
Риби съм пушил два вида : Паламуд и Скумрия . И за двата вида ги подготвях еднакво . Ред морска сол , ред риба / който обича дафинов лист , може да прибави / . След това вадех рибата изплакване и престой /час време в течаща студена / вода за леко обезсоляване . Оттам имах " простор " с формата на кръг на три нива / отцеждане и чак тогава идваше момента на пушенето . При студено - пушено - веяната рибка слгах само талаш на машинката с похлипак , при топло пушената обаче трябва температура и налягане . Барбекюто с което работех имаше винтове подобни на тенджера под налягане . Идеята е , топло пушените меса да им се набие по навътре аромат и обратно за студените . Вие морските чеда знаете , че риба лежала в сол може да си е консумираш без допълнителна обработка . С баджо така си пием рибка -лакерда . Бе баджо в Поморие го знаят още / 58 г. / Помоли ме да попитам дали на някой му говорят тези имена /прякори/ - Калафора , Карадениза , Митко барчета , Ловеца / кафеникава / , Капсамуна ... баджо е цял живот профи - готвач , така е било и в Поморие . Както и да е , отплеснах се . Ми за рибките това си спомням . Дано поне идея съм бил полезен
Мина много време , а технологиите сигурно са се променили до небесата от тогава
Риби съм пушил два вида : Паламуд и Скумрия . И за двата вида ги подготвях еднакво . Ред морска сол , ред риба / който обича дафинов лист , може да прибави / . След това вадех рибата изплакване и престой /час време в течаща студена / вода за леко обезсоляване . Оттам имах " простор " с формата на кръг на три нива / отцеждане и чак тогава идваше момента на пушенето . При студено - пушено - веяната рибка слгах само талаш на машинката с похлипак , при топло пушената обаче трябва температура и налягане . Барбекюто с което работех имаше винтове подобни на тенджера под налягане . Идеята е , топло пушените меса да им се набие по навътре аромат и обратно за студените . Вие морските чеда знаете , че риба лежала в сол може да си е консумираш без допълнителна обработка . С баджо така си пием рибка -лакерда . Бе баджо в Поморие го знаят още / 58 г. / Помоли ме да попитам дали на някой му говорят тези имена /прякори/ - Калафора , Карадениза , Митко барчета , Ловеца / кафеникава / , Капсамуна ... баджо е цял живот профи - готвач , така е било и в Поморие . Както и да е , отплеснах се . Ми за рибките това си спомням . Дано поне идея съм бил полезен
Tiho Todorov- ...........................
- Регистриран на : 24.12.2010
Брой мнения : 2535 Рожд.дaта : 19.06.1976
Години : 48
Re: Как да си направим пушена риба ?
Петър Василев написа:Аз си хапвам на седмица по една,най-много една и половина пушени скумрии или ренга.
Та да попитам ?
Прекалявам ли?
Петьо, зависи колко са ти големи скумриите, щото имам един приятел в ЮАР, думка едни скумроци - не ти е работа, по над метър го докарват на дължина
JimBeam- ...........................
- Регистриран на : 24.09.2010
Брой мнения : 1427 Рожд.дaта : 10.02.1962
Години : 62
Re: Как да си направим пушена риба ?
Сашеее , мнооОО си тъп , СашееЕЕ
Тези риби по- горе съм пушил за търговски вериги , инак на ишлеме и за експеримент и други .
На ишлеме пушихме и " циганка " , Карагьоз , на мен лично много ми хареса
Има момент , когато в Дунав тази рибка се появява за естествена популация , та са ми носили . Брат ми я хваща на чепаре ... и те така
Тези риби по- горе съм пушил за търговски вериги , инак на ишлеме и за експеримент и други .
На ишлеме пушихме и " циганка " , Карагьоз , на мен лично много ми хареса
Има момент , когато в Дунав тази рибка се появява за естествена популация , та са ми носили . Брат ми я хваща на чепаре ... и те така
Tiho Todorov- ...........................
- Регистриран на : 24.12.2010
Брой мнения : 2535 Рожд.дaта : 19.06.1976
Години : 48
Re: Как да си направим пушена риба ?
Тишо,е те туй за температурата и налягането ( тенджера под налягане демек ),
Малко тънкости плийййззззз.
Тука в Куманово имат такава машинка,едно време им носехме материала,
(пилета,зайци,пъдпъдъци,меса свински и телешки ),чудеса ни връщаха.
Сега май пак са почнали да работят.- бяха им спрели нещо лиценза..
Ама там нещо и пАрата влизала в играта,освен пушека - таааааа,налииии......
Малко тънкости плийййззззз.
Тука в Куманово имат такава машинка,едно време им носехме материала,
(пилета,зайци,пъдпъдъци,меса свински и телешки ),чудеса ни връщаха.
Сега май пак са почнали да работят.- бяха им спрели нещо лиценза..
Ама там нещо и пАрата влизала в играта,освен пушека - таааааа,налииии......
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Как да си направим пушена риба ?
Tiho Todorov написа:Кире , ще ми се да го раздробя на видове меса , начини на приготвяния / студено , топло , с подправки .... / ... Разбери ме правилно , ще ми е нужно много ,много време и повече ме притеснява да не пропусна нещо и да подведа когото и да било
Мина много време , а технологиите сигурно са се променили до небесата от тогава
Риби съм пушил два вида : Паламуд и Скумрия . И за двата вида ги подготвях еднакво . Ред морска сол , ред риба / който обича дафинов лист , може да прибави / . След това вадех рибата изплакване и престой /час време в течаща студена / вода за леко обезсоляване . Оттам имах " простор " с формата на кръг на три нива / отцеждане и чак тогава идваше момента на пушенето . При студено - пушено - веяната рибка слгах само талаш на машинката с похлипак , при топло пушената обаче трябва температура и налягане . Барбекюто с което работех имаше винтове подобни на тенджера под налягане . Идеята е , топло пушените меса да им се набие по навътре аромат и обратно за студените . Вие морските чеда знаете , че риба лежала в сол може да си е консумираш без допълнителна обработка . С баджо така си пием рибка -лакерда . Бе баджо в Поморие го знаят още / 58 г. / Помоли ме да попитам дали на някой му говорят тези имена /прякори/ - Калафора , Карадениза , Митко барчета , Ловеца / кафеникава / , Капсамуна ... баджо е цял живот профи - готвач , така е било и в Поморие . Както и да е , отплеснах се . Ми за рибките това си спомням . Дано поне идея съм бил полезен
Тихо, какво да предадем на нашите хора от твоя баджо
justinian- глоб.модератор
- Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54
Re: Как да си направим пушена риба ?
Какво да предадем , Тони ... Здраве и дълголетие на тези , които са останали измежду нас от Михо
Бил е главен готвач и на казиното и собствен ресторант си е имал към края на Поморие , доколкото сега в момента се сещам за мястото . С теб съще не се познаваме лично , ноще ми много приятно на следващата среща в Поморие , да разменим по някоя блага дума
Бил е главен готвач и на казиното и собствен ресторант си е имал към края на Поморие , доколкото сега в момента се сещам за мястото . С теб съще не се познаваме лично , ноще ми много приятно на следващата среща в Поморие , да разменим по някоя блага дума
Tiho Todorov- ...........................
- Регистриран на : 24.12.2010
Брой мнения : 2535 Рожд.дaта : 19.06.1976
Години : 48
justinian- глоб.модератор
- Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54
Страница 4 от 4 • 1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa