Как да си направим пушена риба ?
+25
JimBeam
ПЛУВЧО
EU_BG_akademika
ДАКАТА
chapara
Nedeltcho Delev
antares
tiho_roev
roko koko
Георги Вутов
sve25
БОВСКИЯ
Бай Гого
dimy
makari
belly
Мънцата
timo1
Моряка
Nikolov
майсторчето страхил
dikanarov
justinian
КИРО
valentin_l_ivanov
29 posters
Страница 3 от 4
Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Как да си направим пушена риба ?
Снимал я е веднага след като я е махнал от пушилнята.Изглежда превъзходно ,предполагам и вкуса и е такъв ,поздравления и
roko koko- ...........................
- Регистриран на : 14.09.2010
Брой мнения : 4391 Рожд.дaта : 23.04.1975
Години : 49
Re: Как да си направим пушена риба ?
Аз съм фен на норвежката скумрия къде на скара къде пушена
друго си е да ти потече мазнинка по брадичката
https://www.youtube.com/watch?v=CVfkU3jm0vw[/url]
друго си е да ти потече мазнинка по брадичката
https://www.youtube.com/watch?v=CVfkU3jm0vw[/url]
tiho_roev- ...........................
- Регистриран на : 03.12.2010
Брой мнения : 763 Рожд.дaта : 06.04.1966
Години : 58
Re: Как да си направим пушена риба ?
tiho_roev написа:Аз съм фен на норвежката скумрия къде на скара къде пушена
друго си е да ти потече мазнинка по брадичката
https://www.youtube.com/watch?v=CVfkU3jm0vw[/url]
Тихо, аз не съм любител на скумрията, ама тая, дето си я ловим по гръчко, викат и "кольос" - 25-30 санта дълга и 5-6 дебела, е просто фантазия!
antares- глоб.модератор
- Регистриран на : 05.11.2010
Брой мнения : 1966 Рожд.дaта : 14.06.1960
Години : 64
Re: Как да си направим пушена риба ?
Аз съм фен, на всякакъв вид топло пушено филе от риба. С нарязан изотгоре лучец и прясно изцеден лимонов сок. За украса може маслинки без костилки. А за прокарване и да не ми присяда, ползвам ледено студена бира
EU_BG_akademika- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Re: Как да си направим пушена риба ?
EU_BG_akademika написа:Аз съм фен, на всякакъв вид топло пушено филе от риба.
Например такава ли?
А отзивите за вкусовите качества на пушената скумрия бяха такива
Nedeltcho Delev- ...........................
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 2769 Рожд.дaта : 24.03.1964
Години : 60
Re: Как да си направим пушена риба ?
А каква е точно разликата м/у студено и топло пушена, че по ми харесва студено пушената
chapara- ...........................
- Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 14312 Рожд.дaта : 04.02.1960
Години : 64
Re: Как да си направим пушена риба ?
Малко стара снимка ама
Георги Вутов- ...........................
- Регистриран на : 22.09.2011
Брой мнения : 1004 Рожд.дaта : 11.09.1983
Години : 41
Re: Как да си направим пушена риба ?
chapara написа:А каква е точно разликата м/у студено и топло пушена, че по ми харесва студено пушената
В различните източници можеш да срещнеш различни определения, но най-разпространените са:
- горещо пушене - температура от 80 до 120 градуса; време - 30-180 мин.
- топло пушене - 25-35 градуса за 1-3 денонощия
- студено пушене - 8-22 градуса за 3-7 до 45 денонощия
Пак подчертавам, можеш да срещнеш различни мнения и рецепти но това зависи от продукта, рецептурата, опита и т. н.
antares- глоб.модератор
- Регистриран на : 05.11.2010
Брой мнения : 1966 Рожд.дaта : 14.06.1960
Години : 64
Re: Как да си направим пушена риба ?
ТУК пише, но студеното пушене е с повече сол и консерванти и за това не го харесвам особено, например на студено пушената риба кожата не става за ядене, ама на топло пушената е фантастична. И топло пушената, е така една по мекичка, по ароматна и благоуханна....chapara написа:А каква е точно разликата м/у студено и топло пушена, че по ми харесва студено пушената
Аз специално ходя до Метро за топло пушена, защо е с трайност 3-5 дни и дори големите хранителни вериги я избягват....
Значи на закуска, жената като ми препече двайсетина тънки филийки, че много си внимавам за линията, па като ги намаже с мандраджийско масълце накъса ми отгоре топло пушена рибка, маслинки на шайбички и сух лук на прах, ама без да и свиди....
Еййй направо фантазия, все късо ми идва...
EU_BG_akademika- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Re: Как да си направим пушена риба ?
Или е това:
Продукти:
1 пушена скумрия
3 броя варени картофа
1/2 глава червен лук
или 1 връзка зелен лук
2 броя сварени яйца
10 маслини
1/4 връзка копър
1 с. л. лимон
олио
Приготвяне:
• Скумрията се обезкостява и се почиства от кожата.
• Получените филета се нарязват на кубчета и се поставят в купа.
• Добавят се нарязаните картофи, дребно нарязаният лук и копър.
• Салатата се полива с олио и 1 с. л. оцет.
• Украсява се с настърганите яйца.
• Салатата от пушена риба с яйца се поднася веднага.
Продукти:
1 пушена скумрия
3 броя варени картофа
1/2 глава червен лук
или 1 връзка зелен лук
2 броя сварени яйца
10 маслини
1/4 връзка копър
1 с. л. лимон
олио
Приготвяне:
• Скумрията се обезкостява и се почиства от кожата.
• Получените филета се нарязват на кубчета и се поставят в купа.
• Добавят се нарязаните картофи, дребно нарязаният лук и копър.
• Салатата се полива с олио и 1 с. л. оцет.
• Украсява се с настърганите яйца.
• Салатата от пушена риба с яйца се поднася веднага.
chapara- ...........................
- Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 14312 Рожд.дaта : 04.02.1960
Години : 64
Re: Как да си направим пушена риба ?
chapara написа:Е такава
НогУ лимон и НогУ маслини, ииииииииии ледена ракия
Само че туй май са шпроти, а?
antares- глоб.модератор
- Регистриран на : 05.11.2010
Брой мнения : 1966 Рожд.дaта : 14.06.1960
Години : 64
Re: Как да си направим пушена риба ?
antares написа:chapara написа:А каква е точно разликата м/у студено и топло пушена, че по ми харесва студено пушената
В различните източници можеш да срещнеш различни определения, но най-разпространените са:
- горещо пушене - температура от 80 до 120 градуса; време - 30-180 мин.
- топло пушене - 25-35 градуса за 1-3 денонощия
- студено пушене - 8-22 градуса за 3-7 до 45 денонощия
Пак подчертавам, можеш да срещнеш различни мнения и рецепти но това зависи от продукта, рецептурата, опита и т. н.
пуша я на 40 градуса за 3-4 часа като преди това е била в марината 2 дена
Моят вариянт е малко по различен ама се получава това
tiho_roev- ...........................
- Регистриран на : 03.12.2010
Брой мнения : 763 Рожд.дaта : 06.04.1966
Години : 58
Пушени риби
Да знаете тоя Тихо е най-добрия кулинар между рибарите! Тая пушена скумрия е върхъ! Не, че познавам много рибари-готвачи де...
ДАКАТА- ...........................
- Регистриран на : 14.06.2013
Брой мнения : 179 Рожд.дaта : 31.08.1973
Години : 51
Re: Как да си направим пушена риба ?
tiho_roev написа:
Моят вариянт е малко по различен ама се получава това
Ако обичаш дай цялата рецепта, с марината и мътриълът за пушене....аз съм намислил в двора да си правя пушилня и пещ за печене съчетано с камина....
Та пишете рецепти не се стеснявайте....
EU_BG_akademika- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Как да си направим пушена риба ?
Академиче,пък туй е точно за теб - натискаш копчето,
и отиваш в кръчмата да играеш табла.
и отиваш в кръчмата да играеш табла.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Как да си направим пушена риба ?
Чернокоп правил ли е някой и колко време трябва да се опушва?
roko koko- ...........................
- Регистриран на : 14.09.2010
Брой мнения : 4391 Рожд.дaта : 23.04.1975
Години : 49
Re: Как да си направим пушена риба ?
roko koko написа: Чернокоп правил ли е някой и колко време трябва да се опушва?
По принцип става обаче остава сух за пушене се препоръчва по мазна риба
tiho_roev- ...........................
- Регистриран на : 03.12.2010
Брой мнения : 763 Рожд.дaта : 06.04.1966
Години : 58
Re: Как да си направим пушена риба ?
Че Фащайте по-мазни чернокопи бе...tiho_roev написа:roko koko написа: Чернокоп правил ли е някой и колко време трябва да се опушва?
По принцип става обаче остава сух за пушене се препоръчва по мазна риба
ПЛУВЧО- ...........................
- Регистриран на : 19.12.2009
Брой мнения : 7388 Рожд.дaта : 01.12.1970
Години : 53
Re: Как да си направим пушена риба ?
Уфффф, болната ми тема, много, ама много ги кльопам разните пушилки и сега като гледам тези картинки взех да преглъщам като риба /непушена/ на сухо Кофти само че един доктор, на който вярвам като на себе си, ме светна научно колко е вредно и канцерогенно опушването и сега чак като приритам за нещо опушено, отивам на гости у един авер дето си опушва разни рибоци. Гледам поне да не КУПУВАМ пушени и веяни мръвки, че това е последния им шанс да бъдат продадени след като са се търкаляли по витрините като прясни.
P.S. Синчо, като правиш прощъпулника на пушилнята да не забравиш да се обадиш
P.S. Синчо, като правиш прощъпулника на пушилнята да не забравиш да се обадиш
JimBeam- ...........................
- Регистриран на : 24.09.2010
Брой мнения : 1427 Рожд.дaта : 10.02.1962
Години : 62
Re: Как да си направим пушена риба ?
Аз да ви споделя този пиниз с тенекията го научих от моя дядо/кап. Киро/но с клонките нещо неми допадна тая смола която се съдържа в кората нещо ми дотежава на вкуса и мириса. Затова правя следното оделил сам си по дебели дървета от плодни овошки като предварително съм махнал кората и като ги застъпя с хусварната/моторния трион/по надлъжното сечение на дървото и излизат едни опилки тип калчищта разликата е голяма.
Другия пиниз направил съм барбекю от бутилка за въздух от камаз мисля че беше отрязана на половина с скара по средата паля малко въглища слагам от по горе описаните опилки и затварям капака чакам 10-15 мин и финала е ясен че и денонощния магазин ми е през две къщи посиняла каменица постояно има.
Другия пиниз направил съм барбекю от бутилка за въздух от камаз мисля че беше отрязана на половина с скара по средата паля малко въглища слагам от по горе описаните опилки и затварям капака чакам 10-15 мин и финала е ясен че и денонощния магазин ми е през две къщи посиняла каменица постояно има.
zuzko_- ...........................
- Регистриран на : 22.05.2009
Брой мнения : 143 Рожд.дaта : 20.04.1976
Години : 48
Re: Как да си направим пушена риба ?
Тук вече обърка, обработката се прави в месопреработвателните предприятия и си точно пушен продукт за продажба, никакви витрини, тия дето стоят по витритните на хиперите като прясно месо, по късно се появяват като овкусени заготовки, ако и тогава не се продадът за ден два, вече си ги купуваш от топлия шаннд като храна за в къщи.... Аз никога не купувам от последните два вида продукти, но пушенко си купувам, туй било онуй било, а като дишаме цялата менделеева таблица барабар с неоткритите елементи туй е полезно, или па ракията дето не е пушена ами е само печена или пък цигарките дето ги опъвате бетер пушилня за риба....JimBeam написа:Гледам поне да не КУПУВАМ пушени и веяни мръвки, че това е последния им шанс да бъдат продадени след като са се търкаляли по витрините като прясни.
EU_BG_akademika- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Re: Как да си направим пушена риба ?
zuzko_ написа:...но с клонките нещо неми допадна тая смола която се съдържа в кората нещо ми дотежава на вкуса и мириса...
Никога не опушвай с ИГЛОЛИСТНА дървесина! Пушено трябва да става с широколистна, става и както се спомена тук, с орехови черупки.
От моя опит най-добре става така:
- широколистна дървесина на дъното на пушилнята, а ако си градско чадо и няма откъде да я набавиш, във всеки магазин, където се продават скари и барбекюта, се продава и широколистен чипс;
- няколко сурови клонки от шир. дърво, щото знаете, че суровото пуши повече от сухото;
- малко орехови черупки, които пък спестяват от количеството чипс или дървесина, а и дават аромат;
- ако много ми се иска иглолистен аромат - няколко зърна хвойна /продават се по магазините за подправки/ решават проблема!
antares- глоб.модератор
- Регистриран на : 05.11.2010
Брой мнения : 1966 Рожд.дaта : 14.06.1960
Години : 64
Re: Как да си направим пушена риба ?
Прав е Джимбо или приятелят му ,не е добре да се прекалява с пушеното .То и с каквото и да се прекали не е на добре ама за пушеното и аз съм чел ,че е доста канцорогенно..........ама е вкусно вземеш ли с всичко да се съобразяваш............
roko koko- ...........................
- Регистриран на : 14.09.2010
Брой мнения : 4391 Рожд.дaта : 23.04.1975
Години : 49
Re: Как да си направим пушена риба ?
roko koko написа: То и с каквото и да се прекали не е на добре..........
И със секса не е добре, ама като те удари съчмата(хормона) иии.....
chapara- ...........................
- Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 14312 Рожд.дaта : 04.02.1960
Години : 64
Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Страница 3 от 4
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa