СОНАРИ - общи приказки
+76
Попа
sllipi1
Милен Нинов
minerva60
gogata1
max
yankosan
EU_BG_akademika
mdesov
КИРО
xoxo
Румен Ганев
Marco Polo
Borkata
вакрил
gogolisec
тони котев
pivkoto
Васил
borislav58
nasco2
tisho5001
roko koko
nikawr
runner
divein
Ribarina
Кирил Калчев
emanuil
krasimir77
krasi81
shekira
toni
Кико
ДЯДО ИВАН
gogo26
pako
nikgeo
topgun
var4o
matcata78
promarine
antares
icokanev
justinian
trophy 78
Любак
vatus
pachosz
ivan_yo
georg
krokibg
Тедо
maistor_ribar
фишфрена
str.hadjiev
Тихомир
Шморхи
baralya
Моряка
dobria1
Мънцата
mixman
tano
savi aleksiev
чечо
ivu
Доктора
Дели
ICO
godzillata
jorojoy
anastas_peykov
Albena
Петър Василев
milen kordov
80 posters
Страница 38 от 40
Страница 38 от 40 • 1 ... 20 ... 37, 38, 39, 40
Re: СОНАРИ - общи приказки
Мите,цветния си е друга бира.
Само поглед върху него,и ти е ясна обстановката.
Черно белия иска малко повече секунди да го разшифроваш.
Само поглед върху него,и ти е ясна обстановката.
Черно белия иска малко повече секунди да го разшифроваш.
КИРО- мир на праха му
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
D.Dimitrov написа:След урока на Петьо за правилното разчитане на черно-белия сонар/в другата тема/ май цветния екран вече не ми се струва "изключителна екстра". Говорим си за нашто моренце и гуменетките. А гледам, че някои са четирилъчеви. Ако някой има опит с такова нещо нека сподели това реално доколко полезна екстра е?
Няма спор ,че новото е винаги по-добро,но искам да ви кажа,че когато аз започнах да работя като рибар(1994-5) на корабчето ни имаше един сонар,който показваше само дъното .Тези сонари ги наричаха тук "хартозаписващи".Имаше и други сонари като тези днес,но рибарите си бяха свикнали с тези старите и им отне доста годинки докато ги сменят.При въпрос от мен към шефа ми защо не го смени този и си вземе нов дето ще му показва и рибата той ме попита с учудване,,,,че за какво ми е да гледам риби на екрана.?
Стига ми да видя какво е дъното и ще разбера имали риба там или не!
Мога да ви уверя,че си ловяха предоволно риби.Даже повече и от днес.Разбира се,че тогава имаше и повече риба,но все пак.
Това е една снимка с която искам да ви покажа как изглеждаха тогава данните от този вид сонари.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Четирилъчев само по себе си нищо не означава, важно е какво правят допълнителните лъчи В повечето случай се ползват 455 и 800кХ които участват както в Страничното сканиране дака и в даун скан но:
Даун скан - кристалите в сондата са подредени така че излъчват в тези честоти един или два широки ветрилообразни лъчи към дъното. Проекцията им е силно издължена елипса.
Сайд имаджинг - излъчват се два лъча пак със силно елипсовидна проекция които покриват 180 градуса хоризонт.
Другите две честоти (83/200 или 50/200) винаги се използват за отчитане на дълбочината и за рибите под лодката те са с кръгла проекция върху дъното.
За нашият риболов в черно море SI и DI са използваеми само при търсене на места за попчета (до 30-40м.) и при риболов на тролинг за лефери (където трябва да виждаж скалите и къде около теб са рибите или за да се търсят пасажни риби. За риболов на чепаре трябва да се търси сонар с максимално широк 50 или 83кХ лъч. Ще ви дам пример със скъп и евтин сонар
561 (черно/бял, двулъчев 83/200кХ) - градуси на лъчите:
83кХ - 60 градуса
200кХ - 20 градуса
Моят модел Оникс 10 (цветен с SI и DI, 50/83/200/455/800kХ)
50кХ - 74 градуса
200кХ - 20 градуса
455кХ - 75 градуса
800кХ - 45 градуса
В случая ще сравним само лъчите които ни трябват за отвесен риболов (50 и 83 кХ) , при по скъпият модел този лъч е с 30% по голяма проекция на дъното.
Двата модела които показах по горе са също със 74 градусов лъч на 50кХ
Даун скан - кристалите в сондата са подредени така че излъчват в тези честоти един или два широки ветрилообразни лъчи към дъното. Проекцията им е силно издължена елипса.
Сайд имаджинг - излъчват се два лъча пак със силно елипсовидна проекция които покриват 180 градуса хоризонт.
Другите две честоти (83/200 или 50/200) винаги се използват за отчитане на дълбочината и за рибите под лодката те са с кръгла проекция върху дъното.
За нашият риболов в черно море SI и DI са използваеми само при търсене на места за попчета (до 30-40м.) и при риболов на тролинг за лефери (където трябва да виждаж скалите и къде около теб са рибите или за да се търсят пасажни риби. За риболов на чепаре трябва да се търси сонар с максимално широк 50 или 83кХ лъч. Ще ви дам пример със скъп и евтин сонар
561 (черно/бял, двулъчев 83/200кХ) - градуси на лъчите:
83кХ - 60 градуса
200кХ - 20 градуса
Моят модел Оникс 10 (цветен с SI и DI, 50/83/200/455/800kХ)
50кХ - 74 градуса
200кХ - 20 градуса
455кХ - 75 градуса
800кХ - 45 градуса
В случая ще сравним само лъчите които ни трябват за отвесен риболов (50 и 83 кХ) , при по скъпият модел този лъч е с 30% по голяма проекция на дъното.
Двата модела които показах по горе са също със 74 градусов лъч на 50кХ
Иво ,първо благодарско,че даваш такава ценна информация
Второ ,разясни с кой лъч(тесен,широк и кой е тесния и кой широкият в херца) за какви дълбочини да се използват,защото много сме спорили по този въпрос.
Има хора,на които сонарите им могат да показват на много по-големи дълбочини ,но не го знаят и затова са виновни лъчите.
Как да разберем за един сонар до колко метра може да сканира дъното.
Значи, за един сонар може да се разбере приблизително до колко метра може да сканира по ватовете на сонара.
Някъде бях чел,че един ват се равнява на 0,6м солена вода и ако е бистра стига до 0,9м.
За сладки води не мога да си спомня колко беше.
Второ ,разясни с кой лъч(тесен,широк и кой е тесния и кой широкият в херца) за какви дълбочини да се използват,защото много сме спорили по този въпрос.
Има хора,на които сонарите им могат да показват на много по-големи дълбочини ,но не го знаят и затова са виновни лъчите.
Как да разберем за един сонар до колко метра може да сканира дъното.
Значи, за един сонар може да се разбере приблизително до колко метра може да сканира по ватовете на сонара.
Някъде бях чел,че един ват се равнява на 0,6м солена вода и ако е бистра стига до 0,9м.
За сладки води не мога да си спомня колко беше.
Ами.. за лъчите нарочно пуснах тази илюстрация, всичко е написано на нея
За дълбочините - принципно на всеки модел производителят е указал до каква дълбочина работи. Ако говорим по общо:
455/800кХ - 30-50м. ефективно (показват риби) , максимална дълбочина НА КОЯТО ОТЧИТАТ ДЪМО ОКОЛО 100М.
83/200кХ - 100 - 300м. ефективно (показват риби) , максимална дълбочина НА КОЯТО ОТЧИТАТ ДЪНО ОКОЛО 350М.
50/200кХ - 300 - 500м. ефективно (показват риби) , максимална дълбочина НА КОЯТО ОТЧИТАТ ДЪНО ОКОЛО 750М.
CHRIP - 800 - 2500м. ефективно (показват риби) , максимална дълбочина НА КОЯТО ОТЧИТАТ ДЪНО ОКОЛО 3000М.
Всичко по горе е ориентировъчно и зависи както от марката и модела така и от мощноста и вида и чистотата на водата.
За дълбочините - принципно на всеки модел производителят е указал до каква дълбочина работи. Ако говорим по общо:
455/800кХ - 30-50м. ефективно (показват риби) , максимална дълбочина НА КОЯТО ОТЧИТАТ ДЪМО ОКОЛО 100М.
83/200кХ - 100 - 300м. ефективно (показват риби) , максимална дълбочина НА КОЯТО ОТЧИТАТ ДЪНО ОКОЛО 350М.
50/200кХ - 300 - 500м. ефективно (показват риби) , максимална дълбочина НА КОЯТО ОТЧИТАТ ДЪНО ОКОЛО 750М.
CHRIP - 800 - 2500м. ефективно (показват риби) , максимална дълбочина НА КОЯТО ОТЧИТАТ ДЪНО ОКОЛО 3000М.
Всичко по горе е ориентировъчно и зависи както от марката и модела така и от мощноста и вида и чистотата на водата.
Ок,мерси .Аз обаче ще обесня по-простичко.
Например аз съм работил повече с Гармин 400С ,който имаше 50/200 kHz
.За дълбочини до 100-150 м използвах 200 kHz защото ми даваше по -ясна представа за дъното и рибите
За повече от тези метри използвах 50 kHz ,защото при 200 kHz ми се губеше картина.
За дълбочини обаче до 100м ви съветвам да не работите с 50 kHz ,защото е всичко преувеличено,,и риби и дъно.
Друго голямо значение влияе и на колко процента ви е настроена чувствителноста.Трябва да е на 75% за да не ви показва буклуци и мехурчетата за риби.
По-дълбоко. Вижда се на колко kHz е.Тук лодката се движеше и затова е малко неясно.
Например аз съм работил повече с Гармин 400С ,който имаше 50/200 kHz
.За дълбочини до 100-150 м използвах 200 kHz защото ми даваше по -ясна представа за дъното и рибите
За повече от тези метри използвах 50 kHz ,защото при 200 kHz ми се губеше картина.
За дълбочини обаче до 100м ви съветвам да не работите с 50 kHz ,защото е всичко преувеличено,,и риби и дъно.
Друго голямо значение влияе и на колко процента ви е настроена чувствителноста.Трябва да е на 75% за да не ви показва буклуци и мехурчетата за риби.
По-дълбоко. Вижда се на колко kHz е.Тук лодката се движеше и затова е малко неясно.
По мои лични наблюдения, сондата има най добър обхват при ръчно задаване на дълбочината...Всеки сонар от най евтиният до 10 боновите машинки, работя по добре, когато има кажеш как, от колкото да ги оставиш те да решават. Така например, ако ще се връткам само из Варненският залив, знаете, Траката, Галата, поворота, си нагласям дълбочината на 30м. За Болата 40. и т.н. Ако имате карта с дълбочините е много полезно за да си настроите сонара за дадено място. Та като си знае дълбочината, честотата на импулса, чувствителността и махнете символите риба за да не определя той кое риба и кое не, горе долу получавате максимума от възможностите на машинката.. При вълнение е по добре по голяма честота на импулса, тъй като при клатеното, често отрзеният сигнал се губи и сондата не може да го улови, същото и е и при движение на лодката....
Моите настройки са....
Указана дълбочина....
Чувствителност около 60%
Честота на импулса 75%
Солена вода
Бавен тролинг...
Сонда 200hz
Така, както Чечо, веднъж отбеляза, всяка рибка ми показва.....
Пак повтярам това е според мен, няма да търпя критики ако някой си настройва така сонара и нищо не вижда, все пак трябва да се знае и това което казва машинката какво означава, но сега говорим за настройки....
Нямате представа колко риба съм изпуснал докато стигна до тези изводи.....
И последно когато се търси риба не се кара с повече от 10-12км/ч аре нека са 15, всички тия реклами че сонарите отчитат прецизно при висока скорост са заблуда.....
Всичко това е за нашето море....
Моите настройки са....
Указана дълбочина....
Чувствителност около 60%
Честота на импулса 75%
Солена вода
Бавен тролинг...
Сонда 200hz
Така, както Чечо, веднъж отбеляза, всяка рибка ми показва.....
Пак повтярам това е според мен, няма да търпя критики ако някой си настройва така сонара и нищо не вижда, все пак трябва да се знае и това което казва машинката какво означава, но сега говорим за настройки....
Нямате представа колко риба съм изпуснал докато стигна до тези изводи.....
И последно когато се търси риба не се кара с повече от 10-12км/ч аре нека са 15, всички тия реклами че сонарите отчитат прецизно при висока скорост са заблуда.....
Всичко това е за нашето море....
EU_BG_akademika- ...........................
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Академиче,можеш ли да ми обясниш какво
означава примерно 50kHz ? и въобще кHz ?
означава примерно 50kHz ? и въобще кHz ?
КИРО- мир на праха му
Сега ще се бъзикаме ли....
Ами ти ги пишеш тези рабти.EU_BG_akademika написа:............ При вълнение е по добре по голяма честота на импулса, тъй като при клатеното, често отрзеният сигнал се губи и сондата не може да го улови, същото и е и при движение на лодката....
50kHz е честота.
Това означава че за една секунда,сонара ти праща 50 000 импулса в секунда към дъното,
и съответно ги приема - чаткаш ли ?
Не знам как клати твоята лодка,ама моята не може толкова бързо.
КИРО- мир на праха му
Ама ти вярно си голям тъпан, аз говоря, за настройката, която е, колко често да изпраща сигнал, а не да си говорим за физика за 7ми клас, защото аз многоратно съм опитвал при 1ОО% сформиране на импула да карам с над 25км и задължително губя сигнала......Но при 100% кльопа много токКИРО написа:
Ами ти ги пишеш тези рабти.
50kHz е честота.
Това означава че за една секунда,сонара ти праща 50 000 импулса в секунда към дъното,
и съответно ги приема - чаткаш ли ?
Не знам как клати твоята лодка,ама моята не може толкова бързо.
Това че твоята лодка не не го губи се дължи на на ниската ти скорост
100% сформиране на импулс?
Туй пък що за опция е ???????
А бързото каране,не ти ли вдига носа на лодката ?
Те там губиш импулса,сигнала ти отива много напред,и не се връща в сондата,
а е някъде пред лодката.
а е някъде пред лодката.
КИРО- мир на праха му
Сформирането на импулса е интервала през който праща сигнала, колкото е по на често, толкова повече разрешава движение/разместване на лодката, но и консумацията е по голяма. А ако сонара изпусне един сигнал, то той прекъсва ехограмата и почва нова, намиране на дъно и прочиие... хората не напразно са сложили тази опция а не щото аз не зная какво е херцКИРО написа:100% сформиране на импулс?
Така, че при по скойно време, намаляваме този интервал, хем екрана да не се задръства от повтаряща се информация, хем, хем си пестим тоците.....
Надявам се разбра, иначе си схватлив човек и голям майстор на лодките
Не за глисаж говоря.....КИРО написа:
а е някъде пред лодката.
Тц,тц,тц браус доста полезни неща се казаха в темата.
Пак ще я чета.
Пак ще я чета.
gogo26- ...........................
Брой мнения : 940 Рожд.дaта : 26.10.1971
Години : 53
При настройките на Гармин е скоростта с която екранът на сонара се движиEU_BG_akademika написа:
Сформирането на импулса е интервала през който праща сигнала
отдясно наляво - Scroll
Румен Ганев- ...........................
Брой мнения : 642 Рожд.дaта : 18.04.1964
Години : 60
Представих си, какво се случва в движение.ганев написа:При настройките на Гармин е скоростта с която екранът на сонара се движиEU_BG_akademika написа:
Сформирането на импулса е интервала през който праща сигнала
отдясно наляво - Scroll
От пооооо-бързичко към поооооо-бавничко. И наобратно. И до тук добре.
Ма като наложих и промяната на скоростта на екрана.........
еле па и наопаки и.......
Съвсем се объркАхме драгите зрители!!!
Ма и по-лошо ше става! Колегата ми решил да ме освободи от терзанията и ми поръчал сонар. Утре го взима и ще видите тогази.... ПОТРЕС!
П.П. Ако някой си мисли, че е чувал вече всички възможни тъпи въпроси по темата...... не, не е.
Тепърва сега ги приготвям!
D.Dimitrov- глоб.модератор
Брой мнения : 1328 Рожд.дaта : 21.05.1970
Години : 54
Каквото и да пишем тук, това са само някакви общи насоки, сам трябва да си намериш правилният начин за работа с уреда..............D.Dimitrov написа:
П.П. Ако някой си мисли, че е чувал вече всички възможни тъпи въпроси по темата...... не, не е.
та какъв сонар взе?
Ма мнооо си груб!EU_BG_akademika написа:Каквото и да пишем тук, това са само някакви общи насоки, сам трябва да си намериш правилният начин за работа с уреда..............D.Dimitrov написа:
Язе се найдох, кат колегата с оУпъна, на нещо русо, синеоко, дългокрако! Двамцата да намерим правилния начин за работа с уреда.
Пък ти!
Сам!
Тва софиянци.... големи индивидуалисти сте станали!
D.Dimitrov- глоб.модератор
Брой мнения : 1328 Рожд.дaта : 21.05.1970
Години : 54
Най-добре ще е някой да ти покаже и настройки,и разчитане на сонара по време на риболов
yankosan- ...........................
Брой мнения : 140 Рожд.дaта : 05.01.1976
Години : 48
Да де ама това няма да е риболов.............. аyankosan написа:Най-добре ще е някой да ти покаже и настройки,и разчитане на сонара по време на риболов
И после
Като кажеш марката и модела на сонара , може и да го натамъниме"D.Dimitrov"]
Тва софиянци.... големи индивидуалисти сте станали!
тони котев- ...........................
Брой мнения : 827 Рожд.дaта : 21.08.1966
Години : 58
Има ли запетайка след НЕ-то ?EU_BG_akademika написа:Не за глисаж говоря.....КИРО написа:
а е някъде пред лодката.
КИРО- мир на праха му
Носът е най-вдигнат малко преди глисажа, ама и след като излезеш на глисаж и се позаравни диферентът, пак няма картина сонарът (поне нашият де). Това не значи ли, че по-скоро зависи от скоростта, отколкото от диферента?
Plamen- ...........................
Брой мнения : 1777 Рожд.дaта : 12.04.1974
Години : 50
По принцип,по документация го дават,че над 15км/ч не отчитат правилно сонарите.
Говоря за малките сонари.
Сега провокирам,защо е това ?
Аз си казвам моите съмнения,вий също действайте.
Поначало,сондата праща сигнала директно към дъното,той веднага се връща
пак в сондата.Ако обаче се даде малко ъгъл на пращане на сигнала,при отразяването
този ъгъл се увеличава още,и отразения сигнал не попада в сондата.
Горе долу както при огледалото се получава.Вземаш от слънцето лъча,
и го пращаш където искаш,но слънцето не го приема в този момент.
Говоря за малките сонари.
Сега провокирам,защо е това ?
Аз си казвам моите съмнения,вий също действайте.
Поначало,сондата праща сигнала директно към дъното,той веднага се връща
пак в сондата.Ако обаче се даде малко ъгъл на пращане на сигнала,при отразяването
този ъгъл се увеличава още,и отразения сигнал не попада в сондата.
Горе долу както при огледалото се получава.Вземаш от слънцето лъча,
и го пращаш където искаш,но слънцето не го приема в този момент.
КИРО- мир на праха му
Страница 38 от 40 • 1 ... 20 ... 37, 38, 39, 40
Страница 38 от 40
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing