Въпроси от начинаещи
+26
miroslavpetkov
tolio_pm
nasco2
Моряка
Петър Василев
vatus
sistefanov
justinian
terzosub
JimBeam
yavorsub
roko koko
sve25
Pretor
baretata
Станислав
rikitikitavi
belly
mite
gogo26
xivo
Nikolov
КИРО
Любак
makari
Дели
30 posters
Страница 7 от 8
Страница 7 от 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Re: Въпроси от начинаещи
Много благодаря! Утре ще направя промените. Относно ластика за гащи - наистина не е решение. Днес бях на косъм да изгубя стрелата. Ще попитам по магазините за подобни амортисьори. Относно монофила с кримповете - няма ли да има проблем при преминаването на клупа през затворената глава на харпуна?
Bluefish- ...........................
Брой мнения : 27 Рожд.дaта : 01.02.1993
Години : 31
Няма абсолютно никакъв проблем с преминаването на кримпа през затворена глава,при стрелба.Гарантирам:609c1f728720fbИмам два такива със стотици изстрели.
Амортисьор се прави много лесно от обикновен кух ластик за прашка.Гледах някъде клип в който се показва как,но не мога да го намеря.
Амортисьор се прави много лесно от обикновен кух ластик за прашка.Гледах някъде клип в който се показва как,но не мога да го намеря.
gogo26- ...........................
Брой мнения : 940 Рожд.дaта : 26.10.1971
Години : 53
Ето как се прави:
Pretor- ...........................
Брой мнения : 261 Рожд.дaта : 15.01.1967
Години : 57
А ето и начина
Като изходни материали, това са : Комплект ластици за ловна прашка (струват 2.20лева и са достатъчни за 4 демпфера), малко въженце за самия демпфер и по-тънко такова за "констриктер" възелчетата.
[You must be registered and logged in to see this image.]
1. Отрязваме половината от единия ластик и прекарваме по-сериозното въженце през него. В двата края правим два прости клупа, като разстоянието между възлите гоним нвякъде около 3 пъти дължината на ластичето.Със запалката стопяваме отрязаните краища.
2.Изтегляме въженцето , държейки ластика, докато възела "потъне" на около 8-10мм навътре.При което завързваме пред възела констриктер", с другото въженце.
3.Разпъваме ластика , държейки с другата ръка, за получилия се клуп, докато и от другата страна възелчето влезне във въженцето.
4.Следва втори "констриктер" възел и сме готови.
Мисля че е ясно и елементарно.Може да се използват и уретрални катетри.
Като изходни материали, това са : Комплект ластици за ловна прашка (струват 2.20лева и са достатъчни за 4 демпфера), малко въженце за самия демпфер и по-тънко такова за "констриктер" възелчетата.
1. Отрязваме половината от единия ластик и прекарваме по-сериозното въженце през него. В двата края правим два прости клупа, като разстоянието между възлите гоним нвякъде около 3 пъти дължината на ластичето.Със запалката стопяваме отрязаните краища.
2.Изтегляме въженцето , държейки ластика, докато възела "потъне" на около 8-10мм навътре.При което завързваме пред възела констриктер", с другото въженце.
3.Разпъваме ластика , държейки с другата ръка, за получилия се клуп, докато и от другата страна възелчето влезне във въженцето.
4.Следва втори "констриктер" възел и сме готови.
Мисля че е ясно и елементарно.Може да се използват и уретрални катетри.
Гога,със свински опашчици дали ще се получи ?Щото на хавайката го правя с тях ама нещо се късат често ластитците и се замислям дали да не е от това ,че ги ползвам или че ги сменям чак като се накъсат.
И да задам и аз един въпрос-има ли правило за смяна на ластиците на харпуна?Примерно ,на един сезон,на пролет с едни -лятото с други,или всичко си е зависи от това колко са ползвани и дали са читави
И да задам и аз един въпрос-има ли правило за смяна на ластиците на харпуна?Примерно ,на един сезон,на пролет с едни -лятото с други,или всичко си е зависи от това колко са ползвани и дали са читави
roko koko- ...........................
Брой мнения : 4391 Рожд.дaта : 23.04.1975
Години : 49
Мани ги пеевските опашчици ;), режат ластика, пък и не ни отива на хора морски един констриктер да не направим :609c1f728720fb . А иначе ластиците се сменят когато усетиш, че пъргавината им си е отишла. За което значение имат множество фактори: вид, материал и качество на ластика, колко пъти е топен и в каква вода, мит ли е със сладка вода след топене в солена, колко време е стоял разтегнат, колко зареждания има, колко се е пекъл на слънцето, дали не се е нацепил опасно около констриктер-а, дали ни сърбят едни 10-20-30 лева, да го подменим ей тъй, просто за идеята :) и т.н. и т.н.
Последната промяна е направена от Pretor на Сря 26 Юни 2013 - 13:00; мнението е било променяно общо 1 път
Pretor- ...........................
Брой мнения : 261 Рожд.дaта : 15.01.1967
Години : 57
Рокич, претора го е обяснил многофакторно и многокомпонентно - со кратце : като видиш че язвичките все повече растат и почват да се зацепват - сменяй ,че инак ще те изпляска през ръцете или ще ти обърше сополите
Ся, хубаво е да си имаш ластики и за студена вода, щото този дето е за топла и там се държи на положение, на студеното става дървен и плюе стрелата....ама пак зависи колко е студено де. Аз карам с едни ластици докато видя че вече са рискови и това е от порядъка 2-3 години и бая влизания и зареждания
Ся, хубаво е да си имаш ластики и за студена вода, щото този дето е за топла и там се държи на положение, на студеното става дървен и плюе стрелата....ама пак зависи колко е студено де. Аз карам с едни ластици докато видя че вече са рискови и това е от порядъка 2-3 години и бая влизания и зареждания
JimBeam- ...........................
Брой мнения : 1427 Рожд.дaта : 10.02.1962
Години : 62
Имам вече едно насиняване на пръстите и то през ръкавиците и уж се оглеждам ама от питане глава не боли.
Дето една една жена някакъв мъж я спрял на улицата и и казал ;
-Госпожо ,може ли да ви попитам нещо?
-Питайте господине ,питайте,то с питане наебаха на моя мъж жена му.
Дето една една жена някакъв мъж я спрял на улицата и и казал ;
-Госпожо ,може ли да ви попитам нещо?
roko koko написа:
виж ся колко е важно правилно да питаш
Гого, благодаря за нагледното обяснение. Отивам до магазина!
Аз имам един проблем пък с хавайката.Когато уцеля по едра риба,тя се разтърсва и пада от остриетата.В събота ще си купя ново копие със сменяеми върхове,но проблема си остава.Ако си направя връх,на който да завия отрие от стрела за харпун,няма да мога да дупча поповете.Чудя се ако направя само един връх с двойна контра като стрела,дали няма да има по-голям успех с платеринките и попчетата.
Ползвам хавайка за платеринки,защото когато ги целна с храпуна от тях остават само черва и лайна
Ползвам хавайка за платеринки,защото когато ги целна с храпуна от тях остават само черва и лайна
Ribarina- ...........................
Брой мнения : 1898 Рожд.дaта : 29.06.1982
Години : 42
Намерих амортисьор в магазина, купих си и 18-ки ластици и монофил. Обмислям да отворя главата на харпуна, но ще го обмисля още няколко пъти преди да го направя.
Bluefish написа:... Относно монофила с кримповете - няма ли да има проблем при преминаването на клупа през затворената глава на харпуна?
Ами аз имах проблем. На два пъти кримпа се забива в главата и изстрела се проваля. Тогава Фиданата / Наско-приморски/ ме светна една хитра работа. Стопяваш леко края на кордата и я натискаш да се удебели като глава на карфица. Правиш си клупчето и с тънко рибарско тире му правиш една плетка нещо като бод зад игла и така хубаво плетеш и притягаш. Накрая го намазваш с каноколит и с някоя стар лак на жената го лакираш. Получава се ей това нещо и няма мърдане. Издържа незнам колко време, щото всяка година си го подновявам по естетически причини и поради това че кордата вече не ми харесва.
Аз по подобен начин си свързвам лидера за мухарския шнур. Между другото харпуна ми вече е с отворена глава, дебели ластици, монофилна линия 5 дължини и гумен амортисьор. Предстоят проби и ще пиша за резултатите.
Според мен ластика от прашка не го бива много, от няколко излета заминава, катетъра е по-добрият вариянт за амортисьор, макар, че аз и до ден днешен си стъкмявам харпунЯ с ластик за гащи.
Рибарко, забрави да вземеш голяма риба с копие, то само за попчета, барбунчета и морски език става.
Рибарко, забрави да вземеш голяма риба с копие, то само за попчета, барбунчета и морски език става.
vatus- ...........................
Брой мнения : 2774 Рожд.дaта : 14.02.1956
Години : 68
Никога не съм пипал хавайка и нямам наблюдения.
За да не се откача рибата,като си купувам нова стрела,винаги й изкривявам леко края на контрата с клещите.Иначе контрата прилепва към стеблото и както влиза така и излиза от рибата без да се отвори,а шнорхела почва да бълбука от псувни
Пък колкото до ластика,суркам го колкото може,като поомекне го скъсявам малко и пак газ.Вече ако има по-големи язви,се сменя
На Джими метода е фин и естетичен,ама аз предпочитам с кримпа и клещите няма фасон ама е здраво,пък и рибата няма много време да го разгледа : :wow: :
За да не се откача рибата,като си купувам нова стрела,винаги й изкривявам леко края на контрата с клещите.Иначе контрата прилепва към стеблото и както влиза така и излиза от рибата без да се отвори,а шнорхела почва да бълбука от псувни
Пък колкото до ластика,суркам го колкото може,като поомекне го скъсявам малко и пак газ.Вече ако има по-големи язви,се сменя
На Джими метода е фин и естетичен,ама аз предпочитам с кримпа и клещите няма фасон ама е здраво,пък и рибата няма много време да го разгледа : :wow: :
Пробвах подобрения харпун вчера, но не съм доволен от резултата. Пушката стреля доста мощно, но точността се влоши. Освен това, след втория метър стрелата пада, което ме навежда на мисълта, че има проблем с монофила. Харпунът плюе, но не знам къде е проблемът. Ще пробвам отново с плетено найлоново въже, но ще сложа свинска опашка на главата, за да я затворя и ще видя дали има разлика.
Скоро четох не знам къде -тука или в друг форум ,че колегата ползвал телен живарник ама някой му споменал ,че не било препоръчително .Явно само съм попрехвърлял темата и съм вършел някаква работа защото не се сещам поради каква причина не било препоръчително да се ползва такъв живарник.Интересува ме защото и аз ползвам такъв и ми е много удобен..........ама рядко вижда качествена риба(да се разбира по -едричка платерина)
Здравей Роко! Ставаше въпрос за това, че много трака с миди и рапани вътре а рибато чувала,но аз още не разбирам. Сега нося всичко от горе в коша.
boysa- ...........................
Брой мнения : 931 Рожд.дaта : 22.08.1976
Години : 48
Давайте съвети за изравняване на налягането, едно от най-важните неща в гмуркането. Чел съм доста статии и материали и в крайна сметка явно е доста индивидуално при всеки. Опасностите, които крие липсата на изравняване, или неправилно такова, са големи. Загуба на слуха, лабиринтна атака, загуба на живота.
Конкретният ми въпрос е относно изплуването от дълбочина. Има ли нещо по-специално, което трябва да направим по пътя към повърхността, или изравняваме само при гмуркане към дъното. Има ли препоръчителна скорост, с която трябва да изминаваме пътя към дъното и обратно? Имаме ли шанс да оцелеем след поразен вестибуларен апарат в следствие на нахлула студена вода и как процедираме при евентуална лабиринтна атака?
Конкретният ми въпрос е относно изплуването от дълбочина. Има ли нещо по-специално, което трябва да направим по пътя към повърхността, или изравняваме само при гмуркане към дъното. Има ли препоръчителна скорост, с която трябва да изминаваме пътя към дъното и обратно? Имаме ли шанс да оцелеем след поразен вестибуларен апарат в следствие на нахлула студена вода и как процедираме при евентуална лабиринтна атака?
Това трябва да го можеш още преди да си купиш харпун.... Явно доста си попрочел нещата, и е станало каша в главата ти Сега един практически съвет: намери някой опитен гмуркач и погмуркайте заедно да ти покаже и обясни нещата.Не използвай метода- проба и грешка,защото грешката се плаща скъпо и много боли.....
Конкретно
-изравнява се само към дъното.
-при лабиринтна атака,се губи основно ориентация за горе и долу, плюс много силна болка.В този случай се плува към светлината,тя винаги идва отгоре....абе пази Боже За да не се случва,трябва да имаш здрави уши и при влизане ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се пълнят с вода...не се слагат тапи и други неща в ушите-никога.
Или отпусни леко въздух и го последвай.....да не се налага .
Желателно е при изплуване от дъното да не го правиш на голяма скорост, защото също е възможно да получиш болки в ушите, не винаги, ама ми се е случвало.
vatus- ...........................
Брой мнения : 2774 Рожд.дaта : 14.02.1956
Години : 68
boysa написа: Здравей Роко! Ставаше въпрос за това, че много трака с миди и рапани вътре а рибато чувала,но аз още не разбирам. Сега нося всичко от горе в коша.
Вярно вчера пак я направих тая глупост -взех някой и друг рапан ,няколко паура и си се ориентирах къде ми е живарника по тракането (то си беше и малко кофти времето)и риба не видях никаква,освен попардаци които си ги мушкам с хавайката.Явно първо рибите и после мекотелите и поповете или обратното ама изляза ли един път и то особенно около обед се сещам вече за други работи свързани с улова и наредени по масата.
Прави ми впечатление липсата на скарида ,дали и на това се дължи и липсата на поп и защо я няма?А поповете по колко пъти хвърлят хайвер ,че вчера от 30-тина попардака поне 7-8 имаха хайвер в тях.То за друга тема ама се наех тука да бърборя.
Благодаря за информацията и съветите!
Страница 7 от 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Страница 7 от 8
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing