GO FISHING BG.ForumsClub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Въпроси от начинаещи

+26
miroslavpetkov
tolio_pm
nasco2
Моряка
Петър Василев
vatus
sistefanov
justinian
terzosub
JimBeam
yavorsub
roko koko
sve25
Pretor
baretata
Станислав
rikitikitavi
belly
mite
gogo26
xivo
Nikolov
КИРО
Любак
makari
Дели
30 posters

Страница 8 от 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Go down

Въпроси от начинаещи - Page 8 Empty Re: Въпроси от начинаещи

Писане  Вельо Пон 8 Юли 2013 - 17:14

Аз не съм практикувал особено, гмурил съм до лабавите 8м, просто защото на местата, на които съм ходил, по-голямата дълбочина е проблемна за намиране и безопасност, но ме е светвал знаещ човек, при това - лекар. Мисля, че няма да ми е проблем и до 10м, но само веднъж съм ползвал дълбокомер и на въпросното място беше проблемно да търся 10м. Както и да е.
През лятото, ако търсиш по-големи дълбочини, трябва да си задължително с неопрен, защото може да влезеш в термо клин (другата причина да ме е шубе - нямах неопрен). Шокът от термо клин може да е опасен за начинаещия. Изпитвал съм го на повърхността. Около 15м. налягането така притиска тялото, че се появява усещането за достатъчно въздух. При изплуването това усещане изчезва и се замества с шокираща жажда за кислород, така че, ако търсиш по-големи дълбочини, ти трябва поне водоустойчив часовник, с който да съобразяваш престоя си под вода. Естествено - най-добре - компютър - започва да мери, след като се потопи под 1м. Предполагам, че знаеш, но след като питаш - при гмуркане запушваш носа с ръка и създаваш налягане, за да изравниш налягането в евстахиевите тръби (между носа и всяко ухо). Може да започваш да го правиш след втория метър (като ти се потопят плавниците). Усетиш ли болка в ушите - изплувай, почини и отново. Усетиш ли болка в синусите - направо излизай и брой деня за пропуснат, освен ако не можеш да си изчистиш синусите. Аз го правя като легна на плажа на една страна, опъна ръка и сложа глава на нея, леко наведена към пясъка. Ако имам късмет, след известно време изтича капка течност. Изчиства се горния спрямо лягането синус. Ако нямам късмет - утре. Въобще, синусите могат да ти отровят почивката, защото болката започва преди да си направил и 1м, а на 1,5 направо се "забива в мозъка". Това мога да ти кажа. Въпросният човек ме е светвал и повече, но след като не съм научил първия урок, няма смисъл да се мятам трупешката на втория.
Аз съм музикант, свиря на духов инструмент и мога доста добре да управлявам носоглътката и дишането си, защото работата ми поне 95% е свързана с това. Хубаво е пред влизане да издухаш носа си - всяка ноздра отделно, бавно, с голяма и плавна струя въздух. В никакъв случай двете ноздри заедно и/или рязко, както правят почти всички хора. Поемаш дълбоко въздух, запушваш едната ноздра, леко пристягаш гърлото, за да усетиш въздушния поток и увеличаваш дебита въздух дотогава, докато естествено не увлече секрета.
Вельо
Вельо
...........................

Брой мнения : 246 Рожд.дaта : 31.10.1973
Години : 51

http://www.bgjourney.com/

Върнете се в началото Go down

Писане  justinian Вто 9 Юли 2013 - 0:32

Браво Вельо!
И аз научих нещо ново.
Добре дошъл при харпунджиите.:здравей: 
justinian
justinian
глоб.модератор
глоб.модератор

Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54

Писане  Вельо Вто 9 Юли 2013 - 1:04

justinian написа:Браво Вельо!
И аз научих нещо ново.
Добре дошъл при харпунджиите.:здравей: 
Добре съм ви заварил! Аз от 8 - 9 клас съм хванал харпуна, но по-сериозно се заех след като тръгнах по Гърция и Турция. Първо имах съветски пневматичен, който в един момент сдаде багажа, после - хидропневматичен, за който не искам да се сещам и от 3 години - ластичен Патос 75. Много съм новак в истинския подводен лов, но поне за дишане мога да давам акъл, стига някой да има нужда.
Вельо
Вельо

Писане  Bluefish Вто 9 Юли 2013 - 5:06

Благодаря, колега! Последният път при по-дълбоко гмуркане с цел вадене на забилата се в дъното стрела, почувствах болка в очите когато стигнах дъното. :аххх:  Трябва ли да затворя очите си и да стискам клепачите, когато изравнявам, или не е нужно?
Bluefish
Bluefish

Брой мнения : 27 Рожд.дaта : 01.02.1993
Години : 31

Писане  Вельо Вто 9 Юли 2013 - 10:46

Bluefish написа:Благодаря, колега! Последният път при по-дълбоко гмуркане с цел вадене на забилата се в дъното стрела, почувствах болка в очите когато стигнах дъното. :аххх:  Трябва ли да затворя очите си и да стискам клепачите, когато изравнявам, или не е нужно?
Не, колега. Очите нямат нищо общо. Усетил сте болка в синусите. Човешкото тяло е около 70% вода. При упражняване на налягане, водата на практика не намалява обема си, както газовете. Поради тази причина болят нежните органи около кухините - синуси и уши. Изравняването на налягането цели точно това - вътрешното налягане в кухините да се изравни с външното (на водата). При изплуване налягането се изравнява без усилие. Вижте синусите и ще си обясните:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Ето и Евстахиевата тръба:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Според мен е много добре поне веднъж дневно да се плува само заради самото плуване по 200 - 300м или повече, според възможностите Ви - солената вода, която така или иначе попада в носа, помага за очистване на носоглътката. Също може, ако се владеете, целенасочено да смръквате по малко вода от дъното на шепата си и да я прекарвате по носоглътката си, след което да я изплювате или изсеквате, както съм писал. Веднъж - два пъти - повече поне на мен не ми е нужно и не всеки ден, а само, когато усетите нужда. Естествено, не говоря за батака по крайбрежната част на плажовете. Плуването, при всички положения, е напълно достатъчно.
При добро и умело изравняване, усещането на болка значи излизане и почивка. При всички положения, точността на стрелбата рязко пада и се губи смисъла.
Вельо
Вельо

Писане  Bluefish Нед 4 Авг 2013 - 16:00

Здравейте отново. ОТ две седмици съм болен и ме боли дясното ухо като го дръпна. До преди два дни не смеех да вляза в морето, но болката почти изчезна. Оня ден влязох близо до хотела, без харпун, с цел да пробвам да изравнявам по описания начин. Получи се и на дълбочина от 5 метра, на която попринцип си ме боли здраво, нямах проблем с ушите. Въпросът ми е следният: с увеличаване на дълбочината, налягането се покачва. Трябва ли да надувам ушите на всеки метър, или е достатъчно да изпукат само веднъж, независимо от дълбочината?
Bluefish
Bluefish

Брой мнения : 27 Рожд.дaта : 01.02.1993
Години : 31

Писане  Вельо Нед 4 Авг 2013 - 16:58

Изравняването е пряко зависимо от дълбочината. Когато усетиш наченки на притискане в ушите, трябва да си готов да изравниш, защото после следва болката. Обаче, отиди лекар да ти види ухото, преди да гмуриш - това много силно ти го препоръчвам, само защото не мога да те задължа!!! Ушите са изключително фин орган и загубата на слух в някаква степен е много, ама много лесна работа.

Въобще - след като си болен от 2 седмици и си с болки в ухото, трябва по-обстойно да се занимаеш със здравето си. Много е възможно да си започнал с вирусна инфекция и да си развил впоследствие бактериологична, от която трябва да се оправиш и общо да се възстановиш, преди да гмуриш.
Вельо
Вельо

Писане  Sponsored content

Sponsored content